| |     latinica | english  
Насловна
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре


Министар спољних послова господин Ивица Дачић, донео је Одлуку бр. 24-596/30-2024/01 од 14.03.2024. године о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. 
Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката може се остварити на следећим линковима:

http://www.mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore


Ministar spoljnih poslova gospodin Ivica Dačić,  doneo je Оdluku br. 24-596/30-2024/01 od 14.03.2024. godine o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.
Uvid u objavljene odluke o sufinansiranju projekata može se ostvariti na sledećim linkovima:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.phpКонкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Одлуком МСП бр. 24/30-2024/01 од 19.01.2024. године расписан је конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског, културног, етничког, језичког и верског идентитета.

Конкурс ће бити отворен у периоду од 1. фебруара до 12. фебруара 2024. године до 15,30 часова.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката може се извршити на следећим линковима:

http://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 Конкурси Министарства културе Р. Србије за 2024. годину

Обавештавамо да је Министарство културе Републике Србије - Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе расписало шест конкурса за 2024. годину, који се налазе на сајту овог Министарства: 

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/30.


Реч је о следећим конкурсима:
1. Конкурс за суфинансирање мобилности уметника и професионалаца у области културе и уметности у 2024. години (отворен до 20. јануара 2024. г.);
2. Конкурс за суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Р. Србије у иностранству у дигиталном формату у 2024. години (отворен до 20. фебруара 2024. г.);
3. Конкурс за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности за Културни центар Србије у Паризу у сезони 2024/2025 (отворен до 20. јануара 2024. г.);
4. Конкурс  за предлагање програма/пројеката у области културе и уметности за Културни центар Србије „Иво Андрић“ у Пекингу у сезони 2024/2025 (отворен до 20. јануара 2024. г);
5. Конкурс за суфинансирање пројеката у области културе и уметности који су подржани кроз међународне фондове/програме за 2024. годину (отворен до 20. фебруара 2024. г);
6. Конкурс за суфинансирање програма и пројеката међународне сарадње у области културе и уметности у 2024. години (отворен до 20. фебруара 2024. г)ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧИМА КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић je донео одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и исти су заказани за 17. децембар 2023. године.

Обавештавамо држављане Републике Србије који су се пријавили у законском року ( до поноћи 25.новембра) да ће моћи да остваре своје бирачко право у недељу, 17. децембра 2023.године од 7 до 20 часова, на једном од три бирачка места за која су се пријавили:

📍Трст, Strada del Friuli 54
📍Вићенца, Viale della Pace 89
📍Валдањо, Viale Regina Margherita 42

Неопходно је да са собом понесете важећу личну карту или пасош Републике Србије.Изложба “ИДЕНТИТЕТ” - свечано отварање 18.октобра у Венецији од 18:00

Колективна изложба “ИДЕНТИТЕТ”

 

Свечано отварање
18. октобра 2023 у 18:00ч
адреса: Palazzo Pisani Revedin
San Marco 4013/a, Venezia
Изложба ће бити отворена од четвртка 19.10. до суботе 4.11.2023.
Време: од уторка до недеље 10:30 – 13:30ч и 14:00 -18:30ч (затворено понедељком)
Улаз слободан

 

Позивамо вас на уметничку изложбу под називом “ИДЕНТИТЕТ” на којој ће своја дела представити три младе уметнице, Јелена Боровчанин, Ивана Буковац и Марија Марковић. Уметнице везује заједничко српско порекло, али су им културни и уметнички путеви различити.

Јелена Боровчанин у свом раду користи мултимедијалне материјале и декорацију, Ивана Буковац својим делима говори о симболици и сликарству, а Марија Марковић је потпуно посвећена скулптурном истраживању. Изложбу и каталог је уредио професор Саверио Сими де Бургис.


Изложба је подржана од различитих уважених институција, организација и спонзора: Генерални конзулат Републике Србије у Трсту и генерални конзул Ивана Стојиљковић, Културно удружење “Паолина Паулон” из Вићенце окупио је ове три изузетне уметнице. Савез Срба у Италији и неколико спонзора, укључујући Публикум доо, ДДОР осигурање-група Унипол, “Cards Print” доо и Модел 5, великодушно су допринели да ова изложба постане реалност.

ДОБРО ДОШЛИ! Подигнут споменик и меморијална табла српским заробљеницима и војницима у Кастелану у Италији

 15. и 16. јул 2023. године

 

 

      Након прошлогодишње дводневне комеморације "Од Балкана до Трентина", одржане у Кастелану јула 2022.године, као и свечано отворене изложбе под истим називом у граду Трсту, у априлу месецу, која ће бити доступна посетиоцима све до средине септембра, 15. и 16.јула ове године одржана је друга по реду комеморација страдалим заробљеницима и војницима у Кастелану, током које су постављена трајна спомен обележја на  "Српској Стази" и "Српском гробљу" изнад овог малог планинског места у коме почивају бројни српски заробљеници из Првог светског рата.


      Иако се више од једног века није помињало ово место страдања, двојица историчара и великих српских пријатеља, Маурицио Маника, и Клаудио Тоноли, више од две деценије вршили су испитивања и прикупљали документацију коју су крајем 2021. године представили генералном конзулу Ивани Стојиљковић и са њом до краја реализовали све идеје о обележавању овог места страдања и годишњим комеморацијама.

 


      Тако је јула 2022.године први пут у историји постављена спомен плоча са именима  заробљеника испред Капеле страдалима у Кастелану и, након две деценије испитивања терена и проналажења материјалних доказа у виду тока са каишева, металних дугмади, накита и новца, постављен је дрвени крст на масовној српској гробници изнад овог места.

      Како би осигурали трајност овог спомења, генерални конзул Стојиљковић и историчари Маника и Тонели су договорили да се већ ове године изгради споменик од трајног материјала и постави натпис на почетку "Српске стазе".

     У  реализацији овог пројекта учествовало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и општина Вила Лагарина, како би спомен обележје било заједничко и обе стране бринуле о његовом одржавању, што је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, који је тим поводом присуствовао овогодишњој комеморацији 15. и 16. јула, обећао изјавом да ће иницирати да комеморација у Кастелану постане догађај који ће се обележавати сваке године на државном нивоу.

       Комеморацији су ове године, поред министра Николе Селаковића,  присуствовали и генерални конзул надлежна за ову територију Ивана Стојиљковић са супругом, генерални конзул Радмила Селаковић, председник Црквене општине у Трсту, Златимир Селаковић са братством, конзул Марина Лозар, секретар генералног конзула Ана Бацковић, председница Савеза Срба у Италији, Лидија Радовановић и секретар Јелена Глишић, председници и представници бројних српских удружења са територије Тривенета, док су са италијанске стране, поред најзаслужнијих историчара- Мауриција Манике и Клаудија Тонолија, са бројним сарадницима из историјског друштва Про локо Локале и Дон Заноли, присутни били и председник Савета провинције Тренто - Валтер Касвалдер,  посланица у италијанском републичком Парламенту - Ванеса Катои , градоначелница општине  Вила Лагарина - Јулка Ђордани и заменик градоначелнице Лука Лафи, као и бројни војни и цивилни  представници ове регије.


      Према програму који су осмислили домаћини из Кастелана, у суботу су се,  од 18 часова, присутнима обратили сви представници власти, изразивши задовољоство што је ова идеја реализована за јако кратко време у пуном свом капацитету и на задовољство и Италијана и Срба. Поред помена који смо остали дужни својим страдалим прецима, између два народа учрстило се нераскидиво пријатељство и сарадња. Тако је генерални конзул подсетила да се већ у септембру планирра измештање изложбе фотографија "Од Балкана до Трентина" у Београд и том приликом ће се остварити посета привредника ове италијанске регије главном граду Србије. Такође, планирана је и реализација братимљења општине Вила Лагарина са једном од општина у Србији.


     Министар Селаковић се захвалио свима који су дали свој допринос реализацији ове идеје, а посебно историчарима Маурицију и Клаудију и рекао да ће их предложити за највећа признања која додељује Република Србија.  

Након тога положено је цвеће испред спомен плоче постављене прошле године испред Капеле палих бораца у Кастелану, а вече је завршено дружењем уз традиционалну италијанску кухињу, пиће и музику овог поднебља.

 

   

У суботу, 16.јула, делегација се у раним јутарњим часовима упутила на око 2000 метара надморске висине где се налази обележје почетка "Српске стазе" на коју су српски заробљеници свако јутро долазили како би правили путеве аустроугарској војсци и радили тешке физичке послове гладни и у најтежим временским условима.

 


 

      На нешто мање од два километра удаљености од Српске стазе, представници обе делегације и велики број представника српске дијаспоре окупили су се на пропланку на коме почива велики број српских заробљеника, како би открили камени споменик.
Уз звуке "Тамо далеко" и стихове Војислава Илића Млађег, које је изрецитовао министар Селаковић, откривен је споменик свим српским страдалницима који почивају на овој територији.

 


 

 

     Историчари Маурицио и Клаудио и мештанин овог села Албино Маника на крају су припремили изненађење за генералног конзула Ивану Стојиљковић и  поклонили јој за успомену и у знак захвалности прстен који је припадао некоме од српских заробљеника. Стојиљковић се захвалила од срца и обећала да ће се тај прстен пажљиво чувати на неком посебном месту.

 

 

Како је по програму даље планирано, сви присутни су се са Српског гробља упутили у Роверето до Звона мира "Марија Доленс" које је тачно у подне, а са посебном дозволом, откуцало 100 удара за страдале српске заробљенике и војнике, као и све страдале у свим ративима.

 


 

    Ово је највеће звоно мира у свету, изливено од топовских цеви и пушака свих учесника у ратовима, а са циљем да звони за слогу и мир међу народима. Међу 180 застава земаља , на овом месту се налази и српска застава испод које је положено цвеће.

 

 

     Крај ове дводневне посете и поздрав домаћина приређени су за део српске делегације у најпознатијој дестилерији у целој регији "Марзадро",  уз дегустацију традиционалних пића и специјалитета.

     Нови сусрет је договорен већ за јесен ове године када ће се , на предлог министра Селаковића, извршити реконструкција живота и рада српских заробљеника током Првог светског рата, учешћем ученика завршних година војне гимназије, средње школе унутрашњих послова, војне академије и криминалистичко-полицијског универзитета.

 Одржан први састанак Пројекта за унапређење родне равноправности српске заједнице у Трсту

28. април 2023.године 

        У петак, 28.априла од  17:00  у  свечаној сали „Ристо Шкуљевић“ У Трсту одржан је први од три планирана састанка Пројекта за унапређење родне равноправности који је посвећен насиљу, у организацији српске заједнице.
        Овај пројекат је реализован на иницијативу српског културног удружења Понтес-Мостови из Трста (које промовише интеграцију, представљање и промоцију српске културе),  а у коорганизацији са Квестуром ( Републичком полицијом) у Трсту, Одељењем за образовaње и породицу Општине Трст и спроведен у сарадњи са Међународном женском кућом Трста „ГОАП“, Центром за борбу против насиља над женама из Трста, Удружењем које се бави починиоцима насиља „ИНТЕРПАРЕС“ и Уружењем психолога Регије ФВЂ.
        Пројекат је промовисан од стране Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Српске православне црквене општине из Трста.
       Друга два сусрета ће се одржати у четвртак 18. маја и петак 9. јуна, увек на истом месту, и бавиће се темама женског предузетништва и проблемима младих.

       На сусрету 28. априла у препуној сали, поздравним говорима обратили су се: републичка  народна посланица Никол Матеони, Квестор полиције- Пиетро Остуни и генерални конзул Ивана Стојиљковић .
       ГК Стојиљковић је истакла да је увек део пројеката који се баве овако важним темомама, јер насиље у породици, у већини случајева, значи насиље над женама и представља кршење људских права и облик дискриминације. И поред тога што се институције, како у Италији тако и у Србији, годинама боре против овог проблема (доношењем конкретних закона, казненим мерама и сл.), ова врста насиља и даље постоји и бележи се његово повећање након пандемије Covid-а 19.  Првим обликом насиља почиње „зачарани круг“ који надлежне институције и цивилно друштво покушавају да зауставе, али  често не успевају.  Насиље у породици има тако дубоке корене да, након кратког периода толеранције, чак и жртве могу постати насилне на исти начин према другима (као што су деца која трпе или посматрају насиље у сопственој породици, када постану одрасли, су у опасности да и сами постану насилна одрасла особа).
          Из тог разлога је Стојиљковић истакла да је циљ- превенција. Поштовање и промовисање акција које имају за циљ социо-културну промену жена и мушкараца како би се елиминисале предрасуде и превазишли стереотипни модели улога, јер када се покрене насилничко понашање, све што можемо да урадимо је да залечимо ране, али ожиљци остају заувек.  Свака епизода насиља је пораз за све.
        Стојиљковић се захвалила организаторима на овом вредном и важном пројекту и свима онима који су својим присуством допринели да се овај свет учини бољим местом за живот, пуном љубави, међусобног поштовања и разумевања.

                                            

        Модератор сурета била је Лидија Радовановић, која је четири године чланица Комисије за родну равноправност Општине Трст и Јован Совиљ, секретар удружења „Понтес-Мостови“, а о теми су детаљније говорили представници Квестуре у Трсту који су представили пројекат „Ово није љубав“ у којем је учествовао и наш генерални конзулат, преводећи све материјале и снимке на српски језик и учешћем ГК Стојиљковић у свим промоцијама.
        Након представника Републичке полиције  у Трсту, присутнима су се обратили и Федерика Пари, психолог-психотерапеут, члан Удружења психолога Регије ФВЂ, Татјана Томичић, оператер и чланица ГОАП-а и Давид Дарис, психолог-психотерапеут и председник Удружења ИНТЕРПАРЕС и председница српског удружења „Понтес-Мостови“-Драгана Антонијевић.
      Сва излагања су снимљена и, након одржавања и наредна два сусрета у мају и јуну,  биће измонтиран комплетан материјал који ће све горе наведене италијанске институције користити у борби против сваког облика насиља. Материјал ће бити преведен на језике свих бројнијих мањина који живе у Трсту.28. априла од 19:30 - изложба фотографија „ОД БАЛКАНА ДО ТРЕНТИНА"

Позивамo вас да заједно отворимо изложбу фотографија

„ОД БАЛКАНА ДО ТРЕНТИНА - Одисеја српских заробљеника током Првог светског рата“ и оживимо скоро заборављену причу о српскiм заробљеницима који су пали и сахрањени у Кастелану, у Великом рату.

Инаугурација  ће се одржати у петак 28. априла 2023 од 19:30 часова у просторијама Српскe-православне црквене општине у Трсту, у улици Виа Ђенова 12, у непосредној близини храма Светог Спиридона Чудотворца.

 У Трсту обележено 171 година од оснивања Државне полиције

12.април 2023.године

 Обележавање православног Ускрса у Трсту

16.април 2023.године

Вечерње и Васкршња литургија у Храму Светог Спиридона Чудотворца у Трсту.

 Разговори са директоратом аеродрома у Трсту поводом покретања директне линије Трст-Београд

12. април 2023.године

 

     У среду, 12.априла, генерални конзул Ивана Стојиљковић и конзул Марина Лозар сусреле су се са финансијским директорим Аеродрома у Трсту, Ђованијем Ребеки, поводом поновног покретања директног лета између Трста и Београда.
И овога лета саобраћаће директна линија Београд - Трст, уторком и суботом, док ће осталим данима летови из Београда ићи за Венецију.
       На састанку се разговарало о могућностима промоције овог лета, како међу српским држављанима, тако и међу италијанским туристима и привредницима.

 Председник Александар Вучић на међународном сајму вина "VinItaly" у Верони

2./3.април 2023.године

 

 

      У организацији регије Венето и ове године је одржан највећи светски сајам вина “VinItaly”.

Председник регије, Лука Заја, који је и домаћин сајма, рекао је да је ове године приређено “издање века” , како по броју излагача и посетилаца, тако и по важности гостију који су ове године појачали његов значај. Четири италијанска министра су, заједно са гувернером Луком Зајом, пресекли врпцу на инаугурацији штанда регије Венето, а сутрадан им се придружила и председница Владе Ђорђа Мелони.
        Током отварања Заја је истакао да је присутно 4.000 излагача из 30  земаља и да је присутно 1.000 врхунских купаца који долазе из 68 земаља света, што је двоструко више у односу на прошлу годину. Истакао је да Венето данас представља 36% националног извоза и да су регија у којој се производи највише вина у Италији и  која највише извози у свету. 
         Велики значај овогодишњем сајму дала је посета председника Републике Срсбије, Александра Вучића, премијера Северне Македоније Димитра Ковчевског и премијера Албаније Едија Раме, који су своја национална вина представили на јединственом штанду "Wine Vision by Open Balkan", али пре тога одржали важне  трилатералне сусрете и договорили даљу економску сарадњу. 
        Поред председника Вучића, током ове посете Верони, присутни су били и министарка пољопривреде,водопривреде и шумарства,  Јелена Танасковић, и министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић.

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и дијаспори

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић донео је одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и дијаспори, а који има за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону и дијаспори.

Комплетан увид у расписани конкурс можете извршити на следећем линку:

КОНКУРСИ

http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpМеђународни сајам туризма- БИТЕСП 2022 у Венецији

23. - 25. новембар 2022.године

У Венецији је од 23. до 25.новембра 2022.године одржан Међународни сајам туризма на коме је учешће узела и Република Србија са културно-туристичком понудом своја два града- Ниш (Медијана) и Ужице ( Мокра гора и Клисура реке Ђетиње).

На позив организатора сајма и учесника из Р.Србије, ГК Ивана Стојиљковић је била присутна током одржавања сајма, пружајући подршку нашим учесницима у промоцији природно-историјских знаменитости и туристичког потенцијала, а другог дана сајма се обратила присутнима на централној конференцији под називом “Културни туризам је зелени туризам”. На централној конференцији су, поред Стојиљковић, учешће узели и амбасадор Албаније у Италији - Неритан Цека и професорка УНЕСКО-а др Колони. 

ГК Стојиљковић је поздравила велики број присутних посетилаца у сали, а затим дала кратак осврт на културно-историјско-туристички значај који имају ова два града- Ниш и Ужице. Медијана је једно од најзначајнијих археолошких налазишта из времена Римског Царства и цара Констарнтина Великог. Најочуванији остаци насеља на просторима са којег потиче чак 17 римских императора.

Ужице је град очуваних природних лепота, где једна мала и брза планинска река Ђетиња, својим током ствара један од најлепших кањона у Европи, на само три километра од центра града Ужица, који је проглашен Пределом изузетних одлика и добром од великог значаја. 

Стојиљковић је истакла да на овој малој и изузетној реци се налази најлепша градска плажа, Стари град из 14.века, прва хидроелектрана у Европи и друга у свету изграђена по Теслиним принципима 1900.године, 12 тунела и мостова којима је некада пролазио воз Ћира а који данас представља “Зелену стазу” , термални локалитет “Стапарска бања” и неолитско насеље “СтаПарк”.

Стојиљковић се посебно захвалила учесницима из Србије који нашу државу представљају на најлепши начин и позвала све присутне да посете Србију.

Потом су се обратили амбасадор Албаније и професорка УНЕСКО-а, који су дали љкратак увод свом учешћу и значају развоја одрживог туризма.

На крају конференције свака од земаља учесница заједничког пројекта “Temathic” је представила посебну целину кроз видео презентацију:

Италија, Базиликата - бициклистичке руте “Giro d’Italia”

Србија - “Медијана Ниш” и “Zlatibor district”

Грчка - “Thesprotia”

Албанија - “Vjosa River”

Хрватска - “Preko”

Словенија - “Škofja Loka” и “Bohinj” Италијански град Вићенца и београдска општина Стари град потписали Споразум о братимљењу

18./19. новембар 2022.године

Делегација београдске општине Стари Град, на челу са председником општине Радославом Марјановићем, боравила је у Вићенци ( Венето, Италија) од 18. до 20. децембра поводом потписивања Споразума о пријатељству са овим италијанским градом.

У петак 18. новембра делегација је дочекана од стране домаћина и организована је посета свим важнијим институцијама и историјским објектима  у Вићенци. Такође, београдска делегација је посетила и Српску православну цркву, где их је дочекао свештеник, о.Далибор Ђукић и срспку допунску школу “Свети Сава” из Вићенце, где их је дочекала учитељица Драгица Додеровић са ученицима.

Деца ове српске допунске школе учествовала су и сутрадан, у централном делу програма на тргу, где су предвођени учитељицом Јеленом Јовановић, отпевали химну Републике Србије у пратњи италијанског гудачког оркестра.

 

У суботу 19.новембра, председник општине Стари град, Радослав Марјановић и градоначелник Града Вићенце Франческо Руко (Francesco Rucco), потписима су озваничили споразум о братимљењу којим је означен почетак сарадње централне београдске општине и овог града у регији Венето. Свечаном потписивању протокола у Театру Олимпико, присуствовали су чланови делегaцијa, а општину Стари град представљали су Душан Петрић, председник Скупштине општине Стари град, заменик председника општине Александар Тодоровић и заменица начелника Наташа Гавриловић. Догађају су присуствовали Ивана Стојиљковић, генерални конзул Републике Србије у Трсту,  Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, Душан Алексић, председник Савеза Срба у Италији, као и бројни представници српске дијаспоре која живи и ради у Венету.

„Сарадња са европским и градовима у региону доноси нам нова и корисна искуства. Одвијаће се у областима образовања, привреде, туризма, спорта, здравства, културе, као и кроз креирање заједничких програма сарадње која у интересу свих наших грађана. Како смо гости једног предивног града очекујем да кроз размену искуства можемо допринети очувању богатог културно-историјског наслеђа и туристичке понуде општине Стари град, која се захваљујући свом наслеђу, кроз ову сарадњу афирмише као једно од незаобилазних места на културној и туристичкој мапи Европе,“, рекао је председник Марјановић и захвалио градоначелнику Руку на гостопримству и успостaвљању сарадње.

"Данас започињемо дугорочну везу између Вићенце и Старог града.  У историјu смо уписали вољу две заједнице да сарађују и постижу нове циљеве за своје грађане. Хвала Аји Јунг, Душану Алексићу и Леонарду Де Марцу,  мом заменику задуженом за међународне односе, који је радио на остварењу овог циља. Oд данас градимо чврст мост. Живела Вићенца и Вива Београд!“ рекао је у свом обраћању градоначелник Вићенце.

Након потписивања Споразума о братимљењу, присутнима се видео поруком обратио амбасадор Италије у Београду, Лука Гори а потом и генерални конзул Ивана Стојиљковић која се захвалила свима који су допринели реализацији ове фантастичне иницијативе, која се родила још пре две године, са првим позивом Аје Јунг да Вићенца учествује на Београдском фестивалу игре. Стојиљковић је подсетила да је од почетка пружала  подршку у реализацији, од институционалног повезивања до логистичке помоћи, и истакла да Генерални конзулат у Трсту и даље стоји на располагању у реализацији идеја и пројеката на корист два народа.

Председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић, поздравио је све присутне и захвалио се удружењима која су подржала организацију, као и учитељицама и ђацима који су помогли припрему културног дела програма. Алексић се захвалио градоначелнику и његовом саветнику са којим имају веома конструктиван однос, али и генералном конзулу Стојиљковић која је увек присутна и на располагању сопственом народу. У знак сећања на овај дан Алексић је градоначелнику Вићенце поклонио велику репродукцију "Белог анђела" изразивши наду да ће овај покон наћи заслужно место у његовој канцеларији.

„Култура, уметност и лепота живе у Италији. Зато су за наш Београдски фестивал игре, управо ова земља и искуство њених институција, били од непроцењиве важности. Након неког времена, које се данас мери кроз више од две деценије сарадње, постали смо равноправни партнери. Желим својој Општини Стари Град да буде отворена за утицаје из прелепе Вићенце, да учи од мајстора архитектуре, урбанизма, вођења и организације града који живи са својим наслеђем и својом будућношћу…..Верујем да би кроз ту посвећеност, дисциплиновано преписивање правила и естетских кодекса, и ми имали боље и лепше место за живот”, рекла је директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг. 

Сарадња Београдског фестивала игре, једног од највећих фестивала уметничке игре у Европи са седиштем у општини Стари град, са позориштима у регији Венето и са Градским позориштем у Вићенци на заједничким пројектима, допринеће учвршћивању културних веза два града. Вићенца је ренесансни град са дугом историјом, који баштини значајно градитељско наслеђе архитекте Андрее Паладија (XVI век). Због тога Вићенцу зову и Градом Паладија, у коме је овај познати архитекта оставио је низ вредних грађевина, како у самом  у граду, тако и у његовој околини.

Након званичног потписивања и обраћања, програм је настављен уз српску песму и игру, коју је припремила фолклорна секција КУД " Слога" из Басано дел Грапа.

У регији Венето живи око 45 хиљада српских држављана, од чега је највећи број настањен у општинама које територијално припадају граду Вићенца, због чега је јачање сарадње и пријатељства од посебног значаја за наше сународнике. Oбележавањe Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, генерални конзул Ивана Стојиљковић са породицом положила је, уз војне почасти, ловоров венац на највећи европски војни меморијал у Редипуљи.
Славом овенчаним прецима!
Нека вам је вечна слава и хвала!Уручење ордена „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту

28. октобар 2022.године

       У суботу, 29. октобра 2022.године, у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту порганизована је свечаност поводом уручења „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, дугогодишњем пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту.

 

Почетком ове године, генерални конзул Ивана Стојиљковић предложила је протојереја-ставрофора, Рашка Радовића, пароха при храму Св. Спиридона Чудотворца у Трсту и архијрејског заменика епархије аустријско-швајцарске и италијанско-малтешке, као кандидата за доделу државних одликовања, које сваке године на Дан државности уручује председник Републике Србије, Александар Вучић.
Подржана од српске дијаспоре и прилажући богату биографију оца Рашка Радовића, генерални конзул Стојиљковић је веома јасно представила значај животног дела тршћанског проте, који не само да је очувао и увећао српску парохију у Трсту, већ је био иницијатор и оснивач свих данас постојећих православних цркава и  нових боголсужбених места на територији Републике Италије: у Риму, Милану, Вићенци, Удинама и Порћији.
Прота је схватао од самог почетка да је његов најважнији задатак да настави оно што је Црквена општина у Трсту чинила готово два века,  кроз читаво њено постојање а то је да чува и негује духовни и културни идентитет и интегритет (веру, језик, писмо, духовно и културно налеђе) мале српско-православне заједнице а да је истовремено на најбољи начин интегрише у нову средину.

Поред ових заслуга, прота Рашко се три деценије свакодневно активно залагао и ангажовао за очување вере, традиције и националног идентитета српског народа на територији Р.Италије и за то је добио признање „Карађорђеве звезде трећег степена“.
Генерални конзул Стојиљковић је имала част да ово одликовање уручи у име председника Републике Србије, Александра Вучића, и тим поводом је организовала, заједно са бројним српским удружењима, величанствену свечаност у просторијама Генералног конзулата у Трсту.
Овом свечаном чину је присуствовао и Епископ аустријско-швајцарски, владика Андреј, који се посебно захвалио на овој иницијативи која потврђује искрену сарадњу државе и цркве а на корист српског народа. Владика је истакао да је ово историјски важан датум за СПЦ јер ће остати забележен као један од најсветлијих примера добро изабраних представника народа који ће бити подстицај и водиља генерацијама које долазе на важне државне и духовне функције.
У име Српске православне црквене општине која има веома дугу традицију и брине о задужбини Срба у граду Трсту, говорио је председник СПЦО  Златимир Селаковић који је потврдио да је ово историјски моменат за богато српско културно наслеђе јер можда више него икада у претходна два века потврђује међусобно поштовање и добре односе, што јача обе институције којима је заједнички циљ неговање православног духа, традиције и вере.

С обзиром да црква и свештенство не би опстали без верног народа, у име већине српских удружења која се окупљају и сарађују кроз Савез Срба у Италији, обратио се скупу председник савеза, Душан Алексић који је подсетио на богато животно дело проте Рашка Радовића, који их је деценијама бодрио својим примером и молитвама, али и о најбољем икада односу Генералног конзулата према сопственој дијаспори због чега се сви они данас окупљају са радошћу и са осећајем да долазе у своју кућу.
Након овога је Јован Совиљ, који је био модератор програма, подсетио када је основан први почасни а потом и каријерни генерални конзулат у Трсту и који је и колики био његов значај кроз векове, а затим је дао реч генералном конзулу Ивани Стојиљковић која се још једном захвалила свима присутнима и подсетила на значај окупљања како би се одало признање свештенику који је засадио семе српске православне вере по целој Италији, које сада цвета и даје плодове.
Затим је позвала оца Рашка Радовића на бину и уручила му, у име председника Републике Србије, орден „Карађорђеве звезде трећег степена“ у знак захвалности за сав труд, молитву и љубав коју је давао сопственом народу.
Протојереј – ставрофор, о.Рашко се врло емотивно свима захвалио на признању које му је дато, захвалио на величанственој организацији и  подсетио на све оне који су помогли на том путу.

Официјелни део програма  је завршен  десетоминутним документарним филмом о биографији проте Рашка и његовим значајним сусретима и активностима, а након тога је уследио музички програм СКУД „Понтес-Мостови“ чији су оркестар и певачка група извели велики број српских традиционалних песама и на крају одсвирали ужичко коло.
Захваљујући вредним женама и удружењима која су помогла организацију овог величанственог скупа, на трпези су се нашла сва традиционална српска јела и пића а песма и дружење настављени су  до касно у ноћ.Настава на српском језику на даљину

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је усвојило правилник којим су дефинисани услови за остваривање наставе на даљину, а са циљем омогућавања похађања наставе на српском језику свим заинтересованим ученицима.

Настава на даљину намењена је ђацима који су удаљени од постојећих наставних места у Италији (Трст, Вићенца, Арзињано, Бусоленго, Скио, Басано дел Грапа, Тори ди Куартезоло, Валдањо, Роверето, Алонте и Удине) и онима који из објективних разлога нису у могућности да долазе на часове. Часови српског језика, историје и културе су бесплатни, а упис се односи на ученике од 6 до 18 година.

Позивамо све заинтересоване родитеље да контактирају наставницу Магдалену Доневски (+39 346 344 5173 и magdalena1508@gmail.com) и изврше пријаву деце.Филм ''Мрак'' српског редитеља Душана Милића освојио је награду за најбољи играни филм и Велику награду „У духу вере“ на филмском фестивалу “Religion today”

20. септембар 2022.године

         Међу најпрестижнијим насловима 25.издања Филмског фестивала “Religion today” у Тренту (Трентино Алто Адиђе, 14.- 21.септембра) две  најзначајније награде - Гран при „У духу вере“  и Награда за најбољи играни филм, додељене су драми „Мрак“ српског редитеља Душана Милића, заснованој на истинитој причи о послератној ситуацији на Косову и Метохији.
          „Nascondino ” италијанске редитељке Викторије Фиоре освојио је награду за најбољи документарац, док је „Into Belief”, кинеског ди-џеја Фурта, изабран за најбољи кратки документарац. Ово су најзначајнија три наслова која су  обележила овогодишњу церемонију доделе награда.
         Међународни жири је образложио како филм Мрак рефлектује друштво и показује како политички и друштвени наративи могу да зближе човека.  Описује драму рата, која је пре неколико година однела хиљаде жртава на неколико километара од италијанских обала и која је, како нам маестрално показује Милић, оставила незамисливе трагове и последице, које и данас утичу на животе људи “
         Овај двоструко награђени филм и српски кандидат за Оскара 2023., заснован је на истинитој причи о српској породици са Косова и Метохије и њиховој борби након погрома у марту 2004. године.

 Национална географија: Ово је Србија

 

 Генерални конзулат у Трсту обележио Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15. септембар 2022.године

Дипломатско конзуларна представништва Србије широм света данас су свечано обележила Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Српске тробојке завиориле су се на свим континентима, у знак сећања на годишњицу пробоја Солунског фронта, и у славу српске слоге и слободољубља! Одржана летња школа српског језика за децу из дијаспоре, у едукативном центру "Вук Караџић" у Тршићу.

03-09.септембар 2022.године

У периоду од 03. до 09. септембра 2022.године одржана је летња школа српског језика за децу из дијаспоре, у едукативном центру "Вук Караџић" у Тршићу, а у организацији Министарства просвете. 

Међу стотину ученика и 8 наставника српских допунских школа из Европе,који су чинили тречу и последњу групу, био је и велики број ученика из Трста и Вићенце са учитељицама Слађаном Марковић и Драгицом Додеровић.

Богат кутурно-историјски програм и драмске, ликовне, фолклорне и музичке радионице  јачају њихово знање, љубав и везу са Матицом Србијом.

Ученицима је у оквиру активности омогућено учење српског језика у контексту националне културе кроз говорне и игровне активности, кроз уметност, културу, традицију, као и друге културне и спортске активности.

У оквиру Школе организovana je и посетa манастиру Троноша и Бањи Ковиљачи.

 Састанак са министром спољних послова Републике Италије

22.јун.2022.године

„Италија је међу водећим страним инвеститорима у Србији, убедљиво први страни партнер према вредности инвестиција у нашој земљи, а на другом месту према броју реализованих пројеката. И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, како бисмо привукли нове стране улагаче“, истакао је председник Вучић напомињући да је веома важно то што је Италија наш регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.

Председник Вучић је захвалио Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије, те исткао да цени личну подршку шефа италијанске дипломатије Ди Маја напорима Србије на свом европском путу.

Говорећи о регионалним приликама, председник Вучић је поручио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, као јединим начином за постизање обострано прихватљивог договора додајући да су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана

По питању сукоба у Украјини, председник Вучић је још једном подвукао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да је спремна да помогне Украјини, у складу својих могућности.

Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо током састанка је рекао да та земља препознаје све што је Србија урадила на путу ка Европској Унији, посебно када је реч о уставним и другим реформама, које су омогућиле отварање кластера 4.

„Италија је снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици и ми улажемо велике напоре како бисмо нашим партнерима из ЕУ објаснили ситуацију у региону и потребу за проширењем. Европска Унија мора да пружи већу економску подршку региону“ рекао је Ди Мајо.

Извор / Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллКонтинуирана и снажна подршке Италије европском путу Србије

22. јун 2022. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Републике Италије Луиђијем ди Мајом о унапређењу билатералних односа, развоју привредне и трговинске сарадње, као и о потенцијалним новим инвестицијама те земље у Србији.

Брнабић је указала на то да Италија континуирано и снажно пружа подршку Србији на европском путу, и нагласила да реформе, без обзира на све изазове данашњег времена, Београду остају примарни задатак, са посебним фокусом на владавину права.

Она је такође подвукла да су мир и стабилност региона од кључног значаја за привредни и економски развој и да ће Влада Србије зато учинити све како би се то и обезбедило јер, како је нагласила, наставак и спровођење реформи могуће је искључиво када су гарантовани мир и безбедност целог региона.

Премијерка је, говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, истакла да је то пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, уз уверење да је реч о најбољем начину за припрему држава за чланство у ЕУ, али и прилика да се достигну стандарди Уније и пре формалног учлањења.

Такође, како је додала, Београд веома цени став Италије да Србија има пун потенцијал да напредује ка ЕУ и да на свом путу може да рачуна на сталну подршку пријатељске земље каква је Италија.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је нагласила да званични Београд остаје у потпуности посвећен том дијалогу, о чему сведочи и недавно постигнут договор о мапи пута за примену споразума о енергетици.

Саговорник премијерке Брнабић рекао је да је политика коју води Србија значајна за стабилност Западног Балкана и поред изазовних времена у којима живи Европа, да Италија подржава Украјину, али и Србију и Западни Балкан на путу европских интеграција.

Избор/Фото: www.србија.гов.рсПредседник Вучић примио акредитивна писма амбасадора Републике Италије

20. јун 2022.godine

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Републике Италије Луке Горија, који му је том приликом пренео поздраве председника Серђа Матареле.

Председник Вучић је италијанском амбасадору пожелео добродошлицу у Србију и изразио задовољство због традиционално стабилних пријатељских односа две земље и континуиране подршке коју Италија даје европском путу Србије.

Такође, председник Вучић је навео да очекује да ће се током мандата амбасадора Горија наставити одлична економска сарадња са Италијом, као једним од највећих економски партнера Србије.

Амбасадор Гори је, предајући акредитивна писма председнику Вучићу, истакао да Италија пружа јасну подршку евроинтеграцијама Србије и то кроз експертску помоћ у реформама у кључним областима, те да ће наставити да ради на унапређењу сарадње од користи за обе земље, посебно у области привреде и културе. Он је изразио задовољство што већ ове недеље у посету Србији долази шеф италијанске дипломатије Луиђи Ди Мајо.

Амбасадор Гори је такође истакао привржености Италије миру и стабилности на Западном Балкану, преневши да званични Рим веома цени допринос председника Вучића регионалној стабилности и сарадњи.

Извор/Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллПредседник Вучић положио заклетву

31. мај 2022. године

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.
"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети градоначелницима и српским удружењима у општинама Лониго и Алонте

29.мај 2022.године

 

         У недељу, 29.маја од 9 часова, генерални конзул Ивана Стојиљковић је на иницијативу српског удружења „Младост“ посетила градове Лониго и Алонте.
         Први сусрет са градоначелницима Лонига- Pierluigi Giacomello и Алонтеа - Luigi Tassoni, уприличен је уз свечани дочек и у сали за пријеме Палате Пизани (Palazzo Pisani), где се уз велики број присутних чланова градског већа и институција, као и окупљених српских држављана, обавило представљање, упознавање и једночасовни разговор о могућностима даље сарадње. У сали је био присутан и италијан Силвио Брагулози из Лонига, коме је српска породица 1941.спасила оца, који је пред свима изразио захвалност и рецитовао стихове песме „Тамо далеко“ на италијанском језику.
         Након тога је уследила посета градском позоришту, чија је унутрашњост умањена  копија миланске Скале и Вили Пизани у Бањолу (Villa Pisani, Bagnole). Сва историјска велелепна здања у овом граду резултат су близине Венеције која је имала веома важан утицај на развој овог места, јер су га Венецијанци користили као своје одмориште на којима су подизали велелепне виле и градили  богата пољопривредна имања са којих су хранили тада најбогатију Венецију.
        Истога дана Стојиљковић је, у присуству оба градоначелника, посетила и град Алонте у коме се налази и школски пункт српске допунске школе са 30 ученика. Након обиласка града, у школским просторијама које нашим удружењима уступа локална црквена парохија, учитељица Драгица Додеровић и ђаци су припремили представу. Окупљене је, поред генералног конзула и оба градоначелника, поздравио и локални свештеник са жељом да се број деце увећа и да се просторије трајно користе у сврху образовања и учења српског језика и културе.
       Стојиљковић је ђацима поклонила књиге за школску библиотеку а они  њој велику слику храма Св.Саве направљеног од различитих врста житарица и захвалнице.

 Упис ученика у српску допунску школу за школску 2022/23. годину

Први део уписа у школску 2022/23. у свим одељењима допунске наставе на српском језику у иностранству почиње 02. маја 2022. године. Све информације о местима и терминима одржавања наставе са контактима наставника који изводе образовно-васпитни рад налазе се на школској интернет страници https://srpski.fr/.

Пријаве за упис доступне су на школској интернет страници. За сва додатна питања, а након одабира најближе школе, заинтересоване породице могу контактирати наставнике:

Италија: https://srpski.fr/nastava-italija/


Пријава за упис ученика у Италији: преузети Овде

 Свечано отварање Павиљона Србије на 59.Међународном Бијеналу уметности у Венецији

21.април 2022.године

       21.априла у 11:30 свечано је отворен Павиљона Србије на 59.Међународном Бијеналу уметности у Венецији
     Делегација Министарства културе и информисања  боравила је  у радној посети, поводом свечаног отварања павиљона „Србија“ на 59.Међународном бијеналу уметности у Венецији.

 

     Свечано отварање павиљона „Србија“, у присуству великог броја домаћих и страних гостију, организовано је  21.априла у 11:30. На отварању присутнима су се обратили овогодишњи организатори изложбе „Ход са водом“, комесар Маријана Коларић,кустос Биљана Ђирић, попредседница Владе  и Министар културе и информисања,  Маја Гојковић и кнегиња Јелисавета Карађорђевић.

На овогодишњој 59. Међународној изложби савремене уметности у Венецији, Републику Србију представља пројекат „Ход са водом“, које је дело уметника Владимира Николића и кустоса Биљане Ћирић.

 

     Комесар наступа Србије у Венецији и директорка Музеја савремене уметности у Београду Маријана Коларић на отварању је истакла да је на расписаном јавном конкурсу за представника на 59. Бијеналу уметности у Венецији пристигло 35 пројеката, који су по својим уметничким квалитетима такође били изузетни, као и да је уметнички пројекат „Ход са водом” уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Ћирић, једногласно изгласан за представника Србије. Коларић је изразила задовољство због континуираног слављења највиших циљева уметности и успешног представљања уметности из Србије. Истакла је да је посебно значајно што смо у време бројних изазова успели да ове године уложимо и више средстава него што је првобитно било предвиђено у обнову и уређење Павиљона као и продукцију изложбе, на чему је захвалила министарки Гојковић.

     Биљана Ћирић, кустос изложбе, истакла је да „Ход са водом“ сугерише и промишљање са водом, које по мишљењу Доне Харавеј подразумева суживот са потешкоћама, са потешкоћом да научимо да постанемо другачија врста људи у свету који препознаје нашу међусобну повезаност. Она је додала да „Ход са водом“ подсећа на чињеницу да смо сви ми сачињени од воде, те да нас вода у нама и около нâс приморава да се позабавимо релационом онтологијом и нашим сопственим односом са другим воденим телима и површинама и скренула пажњу да је уметник створио оба рада у последње три године током свог континуираног истраживања на тему филма, сликарства и људских односа са светом који не припада само људима, те да се изложба састоји од два нова рада - 800 метара и Документ, који су резултат Владимировог односа са водом и технологијом.

     Отварајући овогодишњу изложбу, Гојковић је рекла :„Ова смотра, јединствени празник културе, скоро 140 година на једном месту окупља најзначајније савремене ауторе, љубитеље и поштоваоце уметности. И за нашу земљу ово је један од најважнијих културних догађаја, који пружа аутентничну слику светске сцене и даје могућност да се учесници прикажу у најбољем светлу. Изложба ʼХод са водомʼ отворено и суштински одговара на тему овогодишњег Бијенала: ʼМлеко сноваʼ, коју је дефинисала уметничка директорка Ћећилија Алемани. Непосредан одговор на питање сталних промена природе и друштва, које су печат модерног доба, дат је искораком у магични свет уметника. У њему, кроз елемент воде, буди се и инспирација за тражење одговора на више него актуелно питање одговорности појединца према планети, другим људима и облицима живота“.

     Гојковић је указала на значај улоге кнеза Павла Карађорђевића у изградњи Павиљона, у чему је имао помоћ најеминентнијих музејских стручњака тог доба, на челу са Миланом Кашанином, те да се захваљујући том визионарском чину, наступи наше земље организују од 1938. године. Она је додала да наступ на Бијеналу уметности у Венецији значајно доприноси културној репутацији државе у међународним оквирима, и да учешће на тој манифестацији даје уметницима већу видљивост и лакши приступ изложбеним просторима широм света.

     Због веома важне улоге кнеза Павла Карађорђевића у изградњи павиљона у Венецији, која омогућава да овај павиљон и данас припада Србији, кнегиња Јелисавета Карађорђевић била је ове године почасни гост Павиљона „Србија“. Кнегиња је изразила уверење да нема бољег начина за промоцију једне државе од оног у коме уметност игра главну улогу. Подсетила је да је тадашња Краљевина Југославија први пут узела учешће на Венецијанском бијеналу 1938. године, а њен отац, кнез намесник Павле Карађорђевић отворио наш павиљон у Ђардинима, као и да су у њему изложени радови изабраних југословенских уметника – Љубе Бабића, Владимира Бецића, Петра Добровића, Матије Јаме, Мила Милуновића и Томе Росандића.

     „Познајући свог оца, великог заљубљеника у уметност, сигурна сам да је учешће Југославије на најпрестижнијој уметничкој манифестацији на свету, сматрао једним од најзначајнијих постигнућа у животу. Веровао је да уметност има моћ да више каже о некој држави, да промовише њене највеће вредности, од било ког другог садржаја” и истакла значај да је наша земља захваљујући томе успела  дуже од осам деценија да буде присутна на Бијеналу.Генерални конзулат у Трсту отвара 3 бирачка места за гласање на предстојећим изборима, 3.априла 2022.године

15. март 2022.године

        Републичка изборна комисија је на својој 26. седници усвојила Одлуку о одређивању бирачких места у иностранству за гласање на изборима за председника Републике и изборима за народне посланике Народне скупштине који се одржавају 3. априла 2022. године.

Гласање ће бити организовано у 34 државе, на 77 бирачких места.

 

Генерални конзулат у Трсту отвара 3 бирачка места:

1. Трст – место гласања:
                Генерални конзулат Републике Србије
                Strada del Friuli 54


2. Вићенца – место гласања:
                       Зграда општине Вићенца
                       Viale della Pace 89


3. Валдањо – место гласања:
                        Зграда општине Валдањо
                        Viale Regina Margherita 42


Гласачка места ће бити отворена 3. априла од 7 до 20 сати по локалном времену, када могу гласати сви који су се пријавили за гласање нашем Генералном конзулату, до поноћи 12.03.2022.године


Одлуку Републичке изборне комисије  са детаљном листом свих 77 бирачких места у иностранству можете преузети овде.ИЗБОРИ - видео РИК-а о гласању у иностранствуСелаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

01. март 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.
Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.
Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.
Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.
Извор/Фото: www.mfa.gov.rs Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

16. феб 2022.

 

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

 

КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ


• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству и имају пребивалиште у Републици Србији.
• Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

КАКО МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.
• Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs
• Провера се може обавити и у просторијама Генералног конзулата приликом подношења захтева за гласање.
• Уколико нисте уписани у бирачки списак, Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети овде: Захтев за упис у Јединствени бирачки списак
• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете  добити и у просторијама Генералног конзулата
• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.
• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете преузети овде: Захтев за гласање у иностранству
• Захтев за упис у бирачки списак за гласање у иностранству можете добити и у просторијама Генералног конзулата
• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.
• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.
• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се преко Генералног конзулата Републике Србије у Трсту поднети најкасније до поноћи 12. марта 2022. године (молимо да због времена потребног за обраду захтеве поднесете до 21:00).

КАКО ПОПУНИТИ РУБРИКУ "БИРАЧКО МЕСТО НА КОМЕ СЕ ГЛАСА"

Бирачи који се налазе на јурисдикционом подручју ГК РС Трст ( Friuli Venezia Giulia, Veneto i Trentino Alto Adige )  у захтеву би требало  да наведу да ли панирају да гласају на бирачком месту:


1. Генерални конзулат Р.Србије у Трсту ( ГК РС у Трсту)

2. Генерални конзулат РС у Трсту- бирачко место Вићенца ( ГК РС Трст- Вићенца)

3. Генерални конзулат Р.Србије у Трсту- бирачко место Валдањо ( ГК РС Трст - Валдањо)

 

КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• лично у Генералном конзулату


• као препоручену пошиљку - попуњен и потписан захтев, као и копију српског пасоша или личне карте можете послати на адресу:                                    

                                                       Consolato Generale della Repubblica di Serbia
                                                         Strada del Friuli 54, 34136 Trieste


• у електронској форми - попуњен и потписан захтев, као и српски пасош или личну карту, потребно је скенирати и путем мејла послати на адресу:

gkrstrst@spin.it


ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022. 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022. 

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: Танјуг
 Ускоро Канцеларија Србије у Валети

21.1.2022.

 

Министарство спољних послова Србије обавештава да ће Канцеларија Републике Србије у Валети, у Републици Малти, започети са радом 31. јануара.
Отварање Канцеларије Амбасаде Србије у Италији, са седиштем у Валети, у интересу је даљег развоја међудржавних односа са Републиком Малтом, а поред пружања конзуларно-правне заштите држављанима Србије, радиће на унапређењу билатералних и економских односа, као и културно-просветне, научно-техничке и других видова сарадње две земље.


Канцеларија, која се отвара захваљујући и Меморандуму о колокацији са Мађарском, налази се на адреси: Europa Centre, Level 3, Office 18/a, Triq Sant` Anna 58, Floriаna, FRN,1400 Malta.


Контакт подаци канцеларије су: тел. +35627037921 и +35627023539, електронска пошта: srb.office.valletta@mfa.rs.
За рад са странкама, заказивање термина и конзуларне консултације и-мејл адреса је: srb.office.valletta@gmail.com.


Радно време Kанцеларије у Валети са странкама биће уторком, четвртком и петком од 10 до 14 часова.
Јурисдикционо подручје Канцеларије у Валети обухвата територију Републике Малте.Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

14. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.

Она је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље, напоменула је она.

Брнабић је изразила наду да ће Србија 2022. године отворити и Кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следеће на агенди припрема за отварање Кластера 5.

Премијерка је нагласила да је све већи фокус на заштити животне средине и да је та тема све присутнија и све важнија у Србији.

Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, тиме какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде 7,5 одсто, истакла је премијерка.

Она је нагласила да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно на 65,55 одсто.

Такође, Брнабић је изразила захвалност Словенији на успешном председавању ЕУ, као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара у вези са Поглављем 27, које се односи на унапређење животне средине, рекла да је то поглавље свакако најскупље од свих и да ће бити потребно више од 10 милијарди евра улагања.

Она је прецизирала да је реч о улагањима у пречистаче за отпадне воде, канализационе мреже, регионалне депоније, рециклажне центре, трансферне станице, унапређење квалитета ваздуха и субвенције за електрична возила.

Вероватно ће нам бити потребно још дуго након што, надам се, постанемо чланица ЕУ да ускладимо и достигнемо најбоље европске стандарде у области заштите животне средине, навела је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, захваљујући тешким мерама фискалне консолидације и економском развоју, 2020. године коначно добила прилику и финансијску могућност да постави област екологије као један од основних приоритета и да почну инвестиције у унапређење животне средине.

То је у овом тренутку најважнији кластер од свих. Да смо могли да бирамо, изабрали бисмо Кластер 4, због важности за грађане, нагласила је председница Владе и додала да је ово изузетно важан дан јер иза овога стоји изузетно много напора и посла.

У тешком тренутку за Србију и ЕУ, у доба пандемије корона вируса, добили смо огромно признање за све наше напоре и рад, закључила је Брнабић.

Она је указала на то да Србија сада са партнерима из ЕУ мора да ради на достизању стандарда Уније како би затворила тај кластер, напоменувши да ће то бити дуготрајан и скуп процес.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: ТанјугРЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
04. децембар 2021. године Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе: Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству. Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева. Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење. По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству. Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству. Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља. Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/ Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.” Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић потписао је Одлуку о расписивању републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, који ће бити одржан 16. јануара 2022. године.


Бирачко право имају сви пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.
Држављани Р. Србије са бирачким правом, који се налазе на конзуларном подручју Генералног конзулата Р. Србије у Трсту могу да поднесу захтев за гласање у иностранству најкасније до поноћи 25. децембра 2021. године.


Молимо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) и регистарског броја личне карте преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs

а) уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:


     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

б) уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:


     - Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
     - Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.
Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте), може се доставити на следеће начине:


• лично у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у Трсту (сваког радног дана од 09:00 до  12:00 часова);
• електронском поштом на адресу: gkrstrst@spin.it 
• поштом на адресу: Consolato Generale della Repubblica di Serbia, Strada del Friuli 54, 34136 Trieste (TS)
 Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

18. новембар 2021.

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.
Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.

Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.
Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.
Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.

Када је реч о процесу нормализације односа Београда и Приштине, министар Селаковић је рекао да је наша страна у потпуности опредељена за дијалог, као и да смо испунили преузете обавезе, али да Приштина упорно избегава да испуни своје, наводећи као пример да осам и по година није ништа урађено по питању оснивања ЗСО. Поред тога, према његовим речима, Приштина једностраним потезима на терену, четири у последња два месеца, додатно угрожава мир и стабилност.
Министар је информисао шефове мисија о борби Србије против пандемије, изразивши спремност за даљу сарадњу са партнерима из Европе и света у заједничкој борби против корона вируса.
Амбасадор Жиофре је захвалио министру спољних послова Селаковићу на пријему амбасадора Европске уније у Палати Србија. Амбасадор Жиофре је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ.
"Заиста се надамо да ћемо моћи даље да развијамо усклађивање спољне политике Србије са Европском унијом", изјавио је амбасадор.
Савет за спољне послове ЕУ је имао стратешки разговор о Западном Балкану у понедељак, политички дијалог о спољној и безбедносној политици је одржан у Београду пре два дана, пар недеља након објављивања Годишњег извештаја, истакао је амбасадор Жиофре.
"У Савету за спољне послове постоји широка подршка снажном ангажовању ЕУ у региону и даљем придруживању региона у наше спољнополитичке напоре. Имали смо добру размену мишљења о томе данас, и радићемо на даљој интеграцији Србије и региона на свим нивоима", закључио је амбасадор.ОДЛУКA о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

17.новембар 2021.

 

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП Р. Србије, државни секретар Н. Старовић 29. октобра 2021. године донео одлуку o додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у ОДЛУКУ и СПИСАК свих пристиглих пријаваСрбија очекује подршку за отварање кластера до краја године

12. новембар 2021. године

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.

Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем позитивне вести и подршку Француске за један или оба кластера, али свакако значајну подршку, поручила је премијерка.

Она је истакла да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Републике Александру Вучићу и читавој Србији, као и да се са радошћу сећа посете Београду.

Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и председником Словеније, са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о подршци те земље, која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, регионалним односима и регионалној сарадњи, поручила је Брнабић.

Она је навела да је у Паризу разговарала и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настави и данас, истакла је премијерка.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

2. новембар 2021. године

Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову


"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије ГоллКонтинуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

22. октобар 2021. године

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији.

Брнабић је указала на то да je овај састанак одржан по објављивању Извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Она је истакла да Србија има континуирану комуникацију са Делегацијом ЕУ и свим државама чланицама и да отворено разговара у вези са даљим реформама, а пре свега у области владавине права.

Премијерка је оценила да је у овогодишњем Извештају о напретку Србије објективно сагледано све што је Влада Србије постигла на убрзању политичких и економских реформи, чиме је реализован и један од стратешких приоритета.

Према њеним речима, посебно је важно то што је Европска комисија јасно дала препоруку да је Србија достигла критеријуме неопходне за отварање два кластера поглавља.

Данас смо у прилици да вама, као представницима ЕУ и држава чланица Уније пружимо и додатне информације о усвајању и спровођењу свих неопходних реформи, навела је председница Владе.

Брнабић је нагласила да је због тога значајно то што се овај састанак одржава одмах након Извештаја о напретку, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Председница Владе је изразила уверење да ће и та додатна појашњења допринети да Србија добије сагласност за формални наставак преговора до краја ове године.

Она је, такође, истакла да је препорука Европске комисије за даље отварање кластера политички веома значајна, не само као подстицај Влади да настави мотивисано и одговорно да реализује своје реформске планове, већ и грађанима Србије, али и свима у региону, који још једном и на овај начин добијају јасну потврду о перспективи чланства у ЕУ.

Нашим грађанима посебно је важно што је постигнут напредак у свим сегментима владавине права, као и то што је тај напредак резултат снажнијег политичког лидерства и заједничког деловања свих институција државе Србије, предочила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да се жели додатни напредак у свим областима, а нарочито у владавини права и да је управо за то значајна континуирана комуникација са Делегацијом ЕУ у Србији и свим државама чланицама.

Јоксимовић је навела да Извештај обезбеђује потребну равнотежу у оцени свега што је Србија остварила у претходном периоду.

Према њеним речима, веома је важно за даљи реформски процес да је евидентирано да смо испунили све критеријуме за отварање свих 12 поглавља у два кластера: кластера 3, који се односи на инклузивни раст и компетитивност и кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Такође, како је подвукла, у већ отвореном кластеру 1, који се односи на основе владавине права, констатован је напредак у свим областима – у реформи правосуђа, слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

Према њеним речима, у неким сегментима спровођење реформи је брже, у другим је та динамика нешто спорија, али је напредак уочен у свим областима и забележен је и у самом извештају.

Она је изразила уверење да ће опште оцене Европске комисије, које говоре у прилог искрености, посвећености и способности Владе да у доба глобалне пандемијске кризе спроводи политике од значаја за процес приступања, бити довољан оријентир државама чланицама да се усагласе око даљег отварања кластера.

Амбасадор Жиофре је изразио захавалност Влади на томе што је сазвала овај састанак са амбасадорима држава чланица ЕУ, оценивши то као позитиван показатељ посвећености Србије јачању дијалога о реформама ради решавања приоритета и неопходних активности идентификованих у годишњем Извештају ЕК.

Он је подсетио на то да Извештај одражава повећан број иницијатива Владе за испуњавање критеријума ЕУ последњих месеци, које имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када се у потпуности спроведу.

Жиофре је подсетио на то да су ЕУ и њене чланице раније овог месеца, на Брду код Крања, поново потврдиле посвећеност Уније европској перспективи Србије и процесу придруживања.

Како је истакао, новом методологијом они подстичу Србију да настави реформе и очекују да Србија испуни своје обавезе, посебно у области владавине права.

Према његовим речима, лидери ЕУ су на Брду изразили очекивање да ће партнери на Западном Балкану, укључујући Србију, јасном и доследном јавном комуникацијом пренети предности приступања ЕУ и подршке Уније и њених инвестиција.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsРазматрана нова улагања италијанских привредника у Србији

21. октобар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником „Кофиндустрије Србије“ Патрицијом Деи Тосом о пословању италијанских компанија и пословној клими у Србији, њиховим новим улагањима у нашу земљу и билатералним односима.

Брнабић jе указала на изузетно добре билатералне односе у области економије, чему је допринело стратешко партнерство двеју држава, и додала да је од велике важности и решавање проблема који се појављују у Србији, као и у свакој другој тржишној привреди у свету.

Према њеним речима, Привредна комора Србије је адреса којој могу да се обрате италијански привредници у вези са било којим конкретним проблемом, док са друге стране охрабрују најаве малих и средњих предузећа из те земље за долазак у нашу земљу.

Председник „Кофиндустрије Србије“, која окупља 160 италијанских компанија које послују у нашој земљи, рекао је да је Италија међу првима почела да улаже у Србији не само због пријатељства и сличног менталитета својих грађана, већ и због тога што је препознала све могућности инвестирања као што су квалитетна и доступна радна снага, институције које ефикасно обављају свој посао и подршка Владе.

На састанку у Влади Србије речено је и да Италија као нарочито перспективне области види ИТ сектор, кога карактерише велики раст и развој домаћих стартапова који се баве производњом софтвера и ИТ технологија.

Премијерка је поручила италијанским инвеститорима да нема разглога за забринутост када је реч о енергентима, с обзиром на то да Србија нема проблема са производњом електричне енергије и снабдевањем гаса.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСелаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

15. октобар 2021. године

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.Састанак на високом нивоу поводом обележавања 60. годишњице од Прве конференције Покрета несврстаних земаља

11. октобар 2021. године

Пренос састанка на високом нивоу поводом обележавања 60. годишњице од Прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду, можете гледати овде (кликом на слику):Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

4. октобра 2021.године

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Средства у укупном износу од 44.140.000 распоређују се следећим корисницима: 

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у регионуПредседник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

30. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

„У Доњем Међурову гради се пруга од 23 км, коју ће 75 одсто да финансира Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут за нас су важни, за Европу су важни. Дугујем огромну захвалност госпођи Фон дер Лајен што је данас дошла у Ниш, који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић и додао да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ.

„Даћемо све од себе не само да очувамо мир, него да постигнемо још споразума који ће значити сигурност свих на Балкану и бољи живот и економију за све нас. Знамо шта је наш посао. Колико можемо, имајући у виду тешкоће због односа са Приштином, ми ћемо да чинимо све да напредујемо на европском путу“, рекао је председник Вучић и захвалио председници Европске комисије на лепим речима и жељи да Србију види у ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ, да је забележила невероватан напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима. Она је поручила да снажно подржава европске интеграције Србије.

„Ово је веома посебан моменат. Потписивање овог уговора је симбол наше сјајне сарадње и пројеката повезивања кроз које заједнички градимо нашу европску будућност, зато што је боља будућност Србије у Европској унији. Kоридор повезује Србију са Аустријом и Грчком и заиста је покретач привреде. Ово је покретач за привреду Србије, инвестиције, економски план који већ функционише у Србији“, рекла је председница Европске комисије.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије ГолСастанак председника Вучића са амбасадорима земаља Квинте

27. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља чланица Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, који су затражили деескалацију кризе на северу Косова и Метохије.

Председник Вучић је овом приликом објаснио позицију Србије. „Посвећени смо очувању мира и поштовању Бриселског споразума, али никако нећемо да дозволимо понижење ни Србије, нити њених грађана“, рекао је председник Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsТелефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

25. септембар 2021. године

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.Реализована представа „Моји изуми“ и пројекција филма „Тајна Николе Тесле“ као пропратни догађаји изложбе „Никола Тесла: човек из будућности“ у Трсту

24./25. септембар 2021.године

 

        У четвртак 24.септембра, у сали "Luttazzi", одржана је представа  и читалчко вече у оквиру изложбе „Никола Тесла: човек из будућности“ на којој су читани одломци из аутобиографије Н.Тесле „Моји Изуми“ у извођењу глумице Ксеније Мартиновић.
         У петак, 25.септембра, у Трсту је реализована прва пројекција филма „Тајна Николе Тесле“ , у режији Крсте Папића и са глумцем Петром Божовићем у главној улази.Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

25. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.

Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.

Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.

Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.

Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.

И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.

Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида:

Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.

Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.

Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.

Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.

Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.

Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја.

Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.

Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније.

Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена.

Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи. Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто.

Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи.

Пре пандемије смо отворили наше границе улагању, технологији и идејама, и успели смо да створимо мирно и стабилно окружење које нам је омогућило да спроводимо брзу домаћу трансформацију, чији је темељ економија заснована на иновацијама и знању.

Иновативна напредовања која смо учинили омогућила су нам да диверзификујемо своје способности када нас је погодио вирус – преко e-Управе, онлајн образовања и дигиталних уџбеника или централног софтвер система за успешно увођење вакцинације.

Много смо уложили у здравствену инфраструктуру и оснажили здравствени систем да бисмо одговорили на текућу кризу, вечно захвални здравственим радницима за њихову пожртвовану борбу.

Наша одлука да оставимо геополитику по страни, а да у центар наших мера ставимо људе, јесте разлог због кога смо могли да набавимо вакцине брже од већине других земаља.

Нисмо вршили дискриминацију између произвођача, нисмо марили да ли су вакцине са истока или запада, већ смо изабрали да преговарамо са свим произвођачима вакцина за које су регулаторни органи сматрали да су безбедне. Ова отвореност нам је пружила могућност да купујемо вакцине из целог света, дајући нашим грађанима јединствену слободу да бирају вакцину коју првенствено желе.

Екселенције,

Србија верује у солидарност између народа, мултилатерализам и у пружање помоћи другима када им је потребна.

Од почетка ове године спроводимо мисију за коју смо се определили – подршка нашим суседима, као и свима којима је то потребно, са вакцинама против Ковид-19, а дозволили смо и страним држављанима да дођу у Србију да приме вакцину која ће им спасити живот.

Укупно, Србија је донирала или издвојила преко милион доза вакцина – од који је 230.000 доза било за регион; 300.000 доза за стране држављане који су дошли у Србију да се вакцинишу; и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије.

Ми ћемо и даље то да чинимо, у највећој могућој мери, и све док Ковид-19 не буде иза свих нас.

Због тога смо такође предузели кораке да набавимо технологију за производњу најмање два типа вакцина против Ковид-19 да бисмо помогли побољшању глобалног приступа тако да можемо сви да будемо безбедни и да се осећамо победнички.

Међутим, као што су изјавили званичници неких од највећих нација током ове Генералне скупштине, постоје и друга горућа питања која сви ми треба да решимо без одлагања и храбро – а то је промена климе.

Србија је удвостручила своје напоре да учини нашу земљу безбеднијом и чистијом за све њене грађане и да тако радећи допринесе борби против промене климе и борби за заштиту животне средине.

Снажно смо посвећени спровођењу одрживих развојних циљева и Париског споразума о промени климе. Посвећени смо глобалним напорима и наставићемо активно да радимо на испуњавању наших обавеза по основу Оквирне конвенције УН о промени климе.

Управо треба да поднесемо наше ревидиране Национално утврђене доприносе овом критичном глобалном напору. Већ смо најавили намеру да смањимо гасове стаклене баште за најмање 33.3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13.2 одсто у поређењу са 2010, коју у овом тренутку уграђујемо у наша енергетска и климатска стратешка документа.

Стратешки радимо на планирању и на улагању у овај сектор. Ова су улагања екстремно скупа, потребне су године и деценије посвећености и систематског приступа - али ми смо јасно већ на путу ове трансформације.

Даме и господо,

Од свих изазова са којима се суочавамо, онај који Србију највише забрињава јесте одржавање мира и стабилности у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Већ више од две деценије непрестано скрећемо пажњу међународној заједници на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на Косову и Метохији. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, посебно мањинских заједница, далеко су од задовољавајућих.

Сведоци смо сталног повећања броја напада уперених на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији.

За илустрацију, било је 55 оваквих инцидената у 2014, 62 у 2016, 71 у 2020, и 100 од почетка ове године. Укупан број напада у 2020 је био превазиђен већ до јуна ове године.

Према подацима УН, Косово и Метохија је још увек територија са најмањим бројем повратника (интерно расељених Срба) од свих пост-конфликтних подручја у целом свету!

Даћу вам само неколико примера да бих дочарала како изгледа живот Срба на Косову и Метохији.

11. маја је нападнута кућа Пумпаловић Радоја, старог 81 годину, повратника на Косово и Метохију у село Дубрава, општина Исток. Ово је био 5. напад на њега у истој години. Понављам … он има 81 годину.

Од јуна 2021. године изведено је више напада на Драгицу Гашић, жену која има 59 година, прву Српкињу повратницу у Ђаковицу после 22 године од завршетка сукоба. Напади укључују каменовање њеног стана, забрану да купује храну у локалној продавници и петиције организације цивилног друштва којима се захтева њено исељење из града.

На дан 2. јула, у селу Гојбуљи близу Вучитрна, група Албанаца је напала Перић Николу старог 13 година. Напад се догодио када се он враћао кући из школског игралишта са три друга.

Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на Косову и Метохији чине да су они неки од најугроженијих локалитета културне баштине у Европи.

Mанастир Високи Дечани се недавно нашао на списку „Europa Nostra“ као један од 7 најугроженијих локалитета баштине у Европи у 2021. Саветодавни панел „Europa Nostra“ је констатовао да су Дечани једини споменик у Европи под снажном војном заштитом непрестано у периоду од 20 година, иако представља споменик од највећег историјског и културног значаја за Европу и свет.

Ова спирала насиља која се дешава на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором спровођења нових правила за регистарске таблице на колима, Приштина је распоредила тешко наоружане специјалне јединице на северу покрајине.

Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално демонстрирање силе је запалило већу кризу. Пореметило је испоруку хране и лекова српским заједницама на северу покрајине. Локални Срби који су се мирно окупили да протестују против ове мере сачекани су са сузавцем и бруталношћу полиције, тако да то озбиљно прети локалној и регионалној стабилности.

Упркос свим изазовима и дневним провокацијама, Србија остаје снажно опредељена изналажењу решења на бази компромиса, које ће обезбедити трајан мир и сталност.

Дијалог и спровођење постигнутих договора – једини су прави пут за решавање свих отворених проблема.

Међутим, скоро 9 година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, оснивање Заједнице српских општина – кичме овог споразума – још увек није чак ни почело.

Желела бих да апелујем, још једанпут, на међународну заједницу, и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира да Привремене институције самопроглашене Владе у Приштини почну да спроводе све постигнуте договоре.

Република Србија, бранећи свој суверенитет и територијалну целовитост, истовремено брани међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и врховно овлашћење Савета безбедности када се ради о очувању међународног мира и безбедности.

Посебну пажњу придајемо значају активности мисије УН на Косову и Метохији и од ње очекујемо да настави са спровођењем свог мандата у Покрајини у складу са овом резолуцијом.

Поштовани пријатељи,

Наша генерација дели заједничку судбину савременог света, која постаје све сложенија у смислу геополитике, технологије, здравља, климе. Суочена са таквим изазовима Србија ће наставити да негује партнерске односе на предвидљивој и транспарентној основи.

Наставићемо да спроводиимо реформе владавине права на нашем путу у ЕУ, што је наш стратешки спољнополитички циљ. Овај циљ видимо као неодвојив од постизања одрживог мира, стабилности и просперитета.

Ми ћемо бити домаћин, заједно са Републиком Азербејџан која у овом тренутку председава Покретом несврстаних, комеморативног дотађаја на високом нивоу којим се обележава 60. годишњица Прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одржана у Београду 1961. године. Унапред се радујемо што ћемо бити домаћини нашим пријатељима из свих делова света у Београду, у октобру ове године.

Даље ћемо јачати сарадњу на целом Балкану, преко иницијативе Отворен Балкан и Берлинског процеса, отварањем граница, усаглашавањем разлика и даљим интегрисањем нашег региона.

У закључку,

Током протеклих 7 година Србија се трансформисала: покренули смо економски опоравак, створили шансе за младе људе, подстакли смо технолошки бум и побољшали позицију Србије у иностранству. Прогрес који смо учинили омогућио је Србији да се снажније суочи и преживи пандемију.

Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од Ковид-19 и одржива обнова неће бити могући ако се проблеми, стари и нови, не буду решавали заједничким снагама и колаборативним међународним акцијама.

Научили смо једну важну лекцију из ове пандемије: уколико нисмо сви безбедни, нико није безбедан – према томе, или сви можемо заједно да победимо, сви ми – без обзира колико били богати или сиромашни, велики или мали, из Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије, или да заједно пропаднемо.

Али, ако ништа друго, пандемија Ковид-19, као и проблем промене климе, требало је да нас науче да се држимо једни других.

Хвала вам.

Извор: www.srbija.gov.rs Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

22. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.

Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.

Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.

Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19.

Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rsРадни састанак конзуларног кора у Трсту са квестором Ирене Титони

21. септембар 2021. године

 

        У уторак, 21.септембра, генерални конзул Ивана Стојиљковић учествовала је на  радном састанаку конзуларног кора у Трсту и квестора (начелника полиције) Ирене Титони, са сарадницима из имиграционог одељења.
         Теме састанка биле су одредбе за улазак странаца у Републику Италију прописане последњим Декретом Владе Р.Италије, у складу са најновијом светском епидемиолошком ситуацијом, боравак странаца и услови за добијање боравишне визе, као и јачање сарадње по питању све чешћих илегалних имиграција.
           Као и ранијих састанака, полиција и имиграционо одељење су истакли да је сарадња са Генералним конзулатом Републике Србије у Трсту на највишем нивоу и од изузетног значаја и да немају ниједну замерку када је у питању српска заједница у овом граду.

 У Трсту отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности" посвећена највећем српском научнику

17. септембар 2021.године

 

         17. септембра 2021 у 11 часова у Трсту је свечано отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности", у простору старе луке, Магазино 26.

         Овај пројекат, који поред сталне изложбене поставке укључује и бројне пропратне догађаје и  који ће посетиоцима бити доступан од 18.септембра до 10.октобра, иницијатива је  Културног удружења српске омладине из Трста, а реализован у сарадњи са Музејом „Никола Тесла“ из Београда, у суорганизацији са општином Трст и великом подршком и промоцијом од стране Српске православне црквене општине у Трсту, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Министарства културе и информисања Републике Србије.
          Изложбу је свечано отворила  потпредседница Владе и министарка за културу и информисање Републике Србије, Маја Гојковић, а присутнима су се на самом почетку обратили председник Српске културне омладине у Трсту, Илија Јанковић  са члановима извршног одбора- Лидијом Радовановић и Мајом Беровић, као и осталим најближим сарадницима на овом пројекту:  Николом Сандићем, Мином Опсеницом, Тијаном Делић и Милошем Младеновићем.
          Великом броју посетилаца обратио се и председник регије Фриули Венеција Ђулија, Масимилиано Федрига; саветник града Трста за културу, Ђорђо Роси; Генерални секретар ЦЕИ- Роберто Антонионе , председник Српске православне црквене општне, Златимир Селаковић; директорка Музеја Николе Тесле у Београду, Ивона Јевтић, и  директорка Фондације Новак Ђоковић, Маја Кремић.
           Генерални конзул Републике Србије, Ивана Стојиљковић, је своје време за обраћање уступила другим говорницима, који неће имати прилике да буду присутни у Трсту током свих планираних активности, због чега су јој се организатори још једном  јавно захвалили јер им је била вишемесечна подршка, од идеје до саме реализације изложбе.


           Изложба има за циљ да дочара живот и открића српског научника кроз функционалне макете, дигиталне садржаје (попут архивских филмова, аудио записа и других мултимедијалних садржаја), предмете и документе које чува Теслин музеј у Београду као  највеће збирке патената и наслеђа великог генија. 
          Како су навели иницијатори  овог пројекта, чланови Културног удружења српске омладине из Трста:  "Лик Николе Тесле и његова дела дали су нам јединствену прилику да усресредимо  наше напоре и своју енергију на промовисање овако важне научно-културне иницијативе. Ово је наш омаж граду и његовим грађанима који ће на тај начин имати прилику да изблиза упознају „човека који је изумео 20. век. Одлука да се изложба доведе у Трст, заснована је на чињеници да је јулијанска престоница увелико афирмисана као „Град науке“. Никола Тесла се посветио открићима који су револуционирали наше животе, али га није занимао профит. Пожелео је да се енергија и научна открића либерализују, учинивши их доступним свима у једнакој мери ”.
           Потпредседница Владе и министарка, Маја Гојковић,између осталог је рекла да је  „Министарство културе и информисања Републике Србије препознало значај ове изложбе и укључило се у њену организацију. Ово није само испуњавање наше обавезе према Николи Тесли, већ и лепа прилика да у граду који је вишеструко значајан и за европску и за српску културу, потврдимо колико је култура значајан алат за јачање међународних односа. Није случајно да се изложба посвећена највећем проналазачу одиграва у „граду науке“, у коме је српска заједница оставила дубок траг, што јој даје додатну вредност и симболику.“

 


 

            Поред сталне поставке музеја „Никола Тесла“ одржаће се и пропратни догађаји:


18.септембра- интерактивна радионица фондације Новак Ђоковић;
24. септембра- представа посвећена лику Николе Тесле, глумице Ксеније Мартиновић;
25.септембра- пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“
1.октобра-  Концерт класичне барокне музике са Маестром Занетовићем
2. октобра - Традиционална српска музика и певање КУД „Понтес – Мостови“
9.октобра  - пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“

Детаљније о изложби: https://www.nikolateslatrieste.com/

 Посета Трсту потпредседнице Владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић

16.-18.септембар 2021.године

 

 

            Потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, боравила је у службеној посети Трсту у периоду од 16.-18.септембра 2021.године а поводом свечаног отварања  изложбе  „Никола Тесла: човек из будућности“, посвећене највећем српском научнику.

           16.септембра ППВ Гојковић се сусрела са председником регије Фриули Венеција Ђулија и уједно председником Конференције свих 20 регија у Републици Италији, Масимилијаном Федригом. Састанку су присуствовали и амбасадор Горан Алексић, генерални конзул Ивана Стојиљковић и помоћница МКИ Данијела Ванушић. У веома добром и садржајном разговору обухваћене су све актуелне теме и постигнут је договор о унапређењу сарадње и обнављању ранијих споразума који су постојали између ове италијанске регије и Војводине, а тицали су се готово свих области: развоја малих и средњих предузећа, социјалне, културне сарадње и  образовања.  

 

 

               Истога дана реализована је и посета Српској православној црквеној општини у Трсту. Делегација ППВ и МКИ обишла је српску допунску школу „Јован Милетић“, библиотеку и архив СПЦО у Трсту, а потом се Гојковић уписала у књигу утиска.

              Ова библиотека је једна од најзначајнијих националних културних институција изван граница Србије са фондом старим преко два и по века и 7.000 јединица библиотечке грађе, међу којима су вредна издања старих српских књига из 18. и 19. века , штампаних у Венецији, Бечу, Будиму и Москви. Архив чува између осталог, Повељу царице Марије Терезије из 1751. године на основу које је заснован рад Српске православне црквене општине у Трсту, пописе досељених Срба у Трст у 18. веку, писма која су Српској православној црквеној општини упутили Вук Стефановић Караџић, Јоаким Вујић, Лукијан Мушицки, Павле Соларић, Јосиф Рајачић и друго.
              Гојковић је посетила и Храм Св. Спиридона Чудотворца подигнут на темељима старе цркве, коју су Срби изградили заједно са Грцима још 1751. године, у време Марије Терезије, од када датира и Српска православна црквена општина Трст.За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

17.септембар 2021.године

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. На конкурсу који је био расписан од 22. јула до 06. августа 2021. године за суфинансирање пројеката из области наставе – Подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори пристигло је десет предлога пројекта српских удружења, организација и Епархија Српске Православне Цркве из Аустрије, Малте, Холандије, Норвешке, Руске Федерације, Јужноафричке Републике и Шпаније.

Средства у укупном износу од 20.000.000 динара намењена за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре који имају за циљ: чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, а који се могу сврстати у област – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојена су за:

1. СПКД Просвјета Аустрија, Просвјетина школа српског језика, 4.250.000 динара,
2. Српски едукативно-културни центар Света Јелена Анжујска Малта, Школа српског језика на Малти 4.800.000 динара,
3. Епархија западноевропска СПЦркве – Servisch Orthodoxe Kerk in Nederland, Креативне радионице на српском језику за децу 2.000.000 динара,
4. НПО Центар за међународну сарадњу „Руско-балкански дијалог“, Допунска школа српског језика у Москви и Санкт Петербургу 5.250.000 динара,
5. Епархија западноевропска СПЦркве – Iglesia ortodoxa serbia Parroquias españolas, Креативне радионице на српском језику за децу у Шпанији и Португалији 3.700.000 динара.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, ће у име Министарства спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, потписати уговоре о суфинансирању са изабраним корисницима, у којима ће се уредити међусобна права и обавезе у циљу реализације одобрених пројеката из ове одлуке.Дан српског јединства, слободе и националне заставе - Италија

15.септембар 2021.године

 

Генерални конзулат Републике Србије у Трсту и српска заједница у Италији, свечано су обележили 15.септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Трст, Вићенца, Валдањо, Арзињано.Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!

Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!

Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.

Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје  другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.

Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.

И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно  никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша,  представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.

Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.

И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме,  Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.

Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.

Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.

И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.

То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у  животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.

И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.

А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.

Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем  хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.

И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!

Живела Србија!"


Извор/Фото: Председништво/Димитрије ГоллКомпанија „Ципријани“ заинтересована за улагања у Србији

23. август 2021. године


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са директором италијанске компаније „Ципријани“ Ђузепеом Ципријанијем о потенцијалним улагањима у Србији.

Брнабић је упознала свог саговорника са најважнијим економским показатељима и могућностима за инвестирање у нашој земљи, истакавши да Србијa од 2014. године континуирано ради на унапређењу услова за пословање и инвестирање и да и Србија и Београд имају велики потенцијал за нова улагања.

Она је са Ципријанијем разговарала о могућностима за сарадњу и потенцијалним улагањима компаније која је један од лидера у области угоститељства и хотелијерства.

Ципријани је рекао да ће радо поново посeтити Београд како би наставио разговоре о инвестицијама.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: ТанјугГенерални конзул Ивана Стојиљковић уручила одликовање предсеника Републике Александра Вучића професору Стефано Пилоту

12. август 2021.године

         У четвртак, 12. августа, у просторијама Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, генерални конзул Ивана Стојиљковић организовала је накнадно уручење одликовања које је указом председника Републике Србије, Александра Вучића, поводом Дана Државности,  додељено професору Стефано Пилоту (Stefano Pilotto) из Трста .
        Професору Стефано Пилоту је додељена захвалница и златна медаља за посебне заслуге у заступању интереса, заштите међународних права и промоцији историјских чињеница везаних за Р.Србију и српски народ.
        Кад год има прилику, овај велики пријатељ Србије и српског народа даје све од себе да изађе на видело истина и о страдању Срба у Хрватској током „Олује“, страдања Срба у БиХ, као и чињенице везане за  последњу учињену неправду Србији, током бомбардовања 1999.године.
        Професор  Пилото годинама уназад води групе студената престижног Факултета политичких наука из Гориције да посете и упознају Косово и Метохију, а он је то учинио преко 30 пута.
       Самостално је направио изванредну презентацију српске историје од династије Немањића до данас са посебним освртом на значај догађаја који су се одиграли на нашим просторима  од  1991. године до данас.
       1. децембра  2017. године у Трсту је, заједно са тадашњим амбасадором Р. Србије при UNESCO-у, др Дарком Танасковићем, одржао конференцију под називом “Српска православна културна и религиозна баштина на Косову и Метохији”.
       Највећа и најчувенија заслуга тршћанског професора Пилота била је иницијатива за покретање Петиције за повлачење признања Косова(*) од стране Р.Италије,  крајем 2018.године и оснивање  Комитета од десеторо угледних Италијана (међу њима почасна конзулка Лорета Бађо из Тревиза, новинар Стефано Верноле из Модене, професор Стефано Пилото из Трста и филозоф Франческо Ламендола из Тревиза).
7. марта 2019. Чланови Комитета, професор Стефано Пилото и почасна конзулка Лорета Бађо, предали су италијанској Влади и Парламенту у Риму Петицију и захтев за повлачење признања такозване државе Косово(*) са укупно 5.663 потписа, који су прикупљени у периоду од три месеца на обрасцима и он лајн петицијом  коју је потписало још 27.323 људи из целог света. 
       Из свих ових разлога генерални конзул Ивана  Стојиљковић је кандидовала  професора Стефано Пилота за ову престижну награду и данас јој је била велика част што је у име председнике Републике Србије Александра Вучића и у име српског народа могла да му уручи  ово заслужено одликовање.Интервју генералног конзула Иване Стојиљковић за италијански "Triestenews"

Интервју генералног конзула Иване Стојиљковић за италијански "Triestenews"

Кликом на слике могуће је прочитати цео интервју на италијанском или енглеском језику.

 Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

05. август 2021. године


Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.

Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.

„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.

„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.

„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rs Сусрет генералног конзула Иване Стојиљковић и председнице Словеначког културно-економског друштва, Ксеније Добрилa

3 август 2021. године

        У уторак, 03.августа,у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Трсту реализован је сусрет генералног конзула Иване Стојиљковић и председнице Словеначког културно-економског друштва, Ксеније Добрила,  ради договора о будућој сарадњи  и активностима заједнице Срба и Словенаца у Трсту.
       Идеја је да се током септембра одрже заједничке културне и политичке  манифестације као резултат суживота и добрих односа српске и словеначке заједнице на овим просторима.КОНКУРС за суфинансирање пројеката намењених дијаспори – 2021

 

КОНКУРС за суфинансирање пројеката намењених дијаспори – 2021

од 22. јула до 06. августа 2021. године

Одлука о расписивању конкурса – дијаспора(.pdf)
Текст конкурса – дијаспора (.pdf)
Смернице за подносиоце пројеката – дијаспора(.pdf)
Модел уговора о суфинансирању (.doc)
Извештај о реализацији пројекта (.doc)

*Линк за конкурисањеПредседник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године


Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је предсеk