| |     latinica | english  
Насловна
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује
К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2021. години

Конкурс је отворен од 19. јануара  до 9. марта 2021. године.

Све детаљније информације можете пронаћи ОВДЕ.Светосавски дани Српске допунске школе у Италији
      Светосавски дани Српске допунске школе у  Италији  одржаће се од 23. до 31. јануара, а реализоваће их 21 наставник у око 40 наставних места.

       Насловом „Светлост која се чује“ симболично је најављена основна тема свечаности – уметничко-стваралачки израз ученика поводом лика и дела Светог Саве. Разноврстан програм је, сходно типу извођења наставе, актуелним могућностима и ограничењима услед здравствене ситуације, уклопљен у мозаик „онлајн“ приредби, малих одељењских рецитала у учионицама, „виртуелних“ ликовних изложби и изложби радова у црквама, поетско-музичких интерпретација, „онлајн“ наступа ђака из различитих места и повезивања деце из региона, расејања и матице, уз извођење песме у заједничком музичком споту.

       Свечностима ће присуствовати гости из области уметности и науке, а из наших цркава и конзулата чућемо поздравне речи. Сарадњом са школама у Републици Српској и на Косову и Метохији (Бијељина, Ораховац, Велика Хоча) указаћемо на то да нас дух светосавља спаја, учвршћује у истрајности учења и надахњује веру у очување српског језика, писма и културно-историјске баштине.

        Циљ свечаности је да сваки ученик узме учешћа у неком од облика усменог или писаног изражавања, уз поруку да је светосавски пут, нарочито у тешким временима, наша снага и наш извор, неицрпно врело наде и потврда да „другог пута и нема“, сем Савиног.

       Све активности ће приказивати школска Фејсбук страница „Српска школа у Француској, Италији и Словенији“, а ретроспектива са фотографијама и видео-записима биће постављена и на интернет страницу: http://srpski.fr/.

 Вучић: Србија по расту прва у Европи

12. јануар 2021. године

 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.
Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.
"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

 Новогодишња честитка

Министарство спољних послова  и Генерални конзулат Републике Србије у Трсту, Вама и Вашим породицама жели здравију, срећнију, успешнију Нову 2021. годину и благословене божићне празнике .

Живели!

 Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

03. јануар 2021. године

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

02. јануар 2021. године

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

29. децембар 2020. године

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве. 

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.Обележена храмовна слава „Св. Спиридона чудотворца“ у Трсту

25. децембар 2020.године

      У четвртак и петак, 24. и 25. децембра 2020. године, обележена је храмовна слава српске православне цркве „Св. Спиридона чудотворца“ у Трсту.
      Литургијама, које су  служили старешина храма, протојереј Рашко Радовић, удински православни свештеник Душан Ђукановић , грчки свештеник у Трсту- отац Григорије и молдавски свештеник у Трсту- отац Јован, присуствовали су градоначелник Трста Роберто Дипјаца, генерални конзул Ивана Стојиљковић са породицом, представници италијанских институција и ове године нешто мањи број верника, у складу са епидемиолошком ситуацијом и забранама које су на снази.Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

24. децембар 2020.године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државe.
 САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

23. децембар 2020. године

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.
 Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

17. децембар 2020. године

 

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.

На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије. 

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.

Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.

Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

 Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

16. децембар 2020. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.

Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу.

Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности.

Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис.

Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.

Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.

Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.Министар одбране Републике Италије у посети Србији: учвршћивање сарадње у свим областима на бази стратешког партнерства

Беoград, 15. децембар 2020. године

Министар одбране Републике Италије Лоренцо Гверини боравио је у посети Србији, где се сусрео са високим државним званичницима.

У разговору председника Републике Србије Александра Вучића и министра Гверинија констатовано је да две земље имају стабилне пријатељске билатералне односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, у складу са успостављеним стратешким партнерством. Изразили су очекивање да ће околности ускоро дозволити одржавање нове заједничке седнице влада.

Председник Вучић је захвалио италијанским војницима који, у оквиру Кфор, имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову и Метохији, истакавши да су својим понашањем и деловањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили поверење српског становништва. Такође је поздравио професионалност италијанских генерала, који од 2013. године командују међународним безбедносним снагама.

Председник Вучић је изразио забринутост због постојећих напетости у региону и рекао да је најважније сачувати мир и стабилност. Министар Гверини је нагласио да Италија сматра да је Србија важна земља на Западном Балкану и поздравио лидерство председника Вучића и његову улогу у одржавању мира и стабилности у региону. С тим у вези је нагласио и значај дијалога Београда и Приштине и потврдио опредељеност Италије да, делујући непристрасно у оквиру Кфор, настави да доприноси безбедности.

Председник Вучић је оценио да је сарадња у области одбране садржајна и да Србија и Италија остварују велики број заједничких активности, издвојивши учешће српских војника у Мисији УН у Либану у оквиру италијанског контингента.

Министар Гверини је рекао да Италија цени учешће припадника српске војске у мировним мисијама УН и ЕУ широм света. Такође је изразио подршку Италије процесу евроинтеграција Србије, надајући се да ће доћи до његовог интензивирања.

Председник Вучић је изразио захвалност за подршку Италије европском путу Србије, као и задовољство економском сарадњом двеју земаља, уз очекивање да би она могла да буде и увећана у наредним годинама.

Министар Гверини је пренео захвалност Владе Италије и премијера Контеа за медицинску помоћ коју је Србија упутила у првој фази борбе против КОВИД-19. Председник Вучић је упутио поздраве председнику Матарели и премијеру Контеу и рекао да веома ценимо то што је министар Гверини дошао у посету у време пандемије, када су такве посете веома ретке.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у разговору са Гверинијем оценила  да су односи Србије и Италије на најбољем могућем нивоу, истакавши да економска и инвестициона сарадња имају приоритетан значај, јер је Италија већ више година један од најважнијих економских партнера Србије.

Гверини је рекао да је Србија кључна за одржавање мира и стабилности на Западном Балкану, нагласивши да Италија веома цени напоре Србије на јачању регионалне сарадње.

Министар је указао на то да Италија цени и конструктивни приступ наше земље у оквиру дијалога Београда и Приштине и додао да Италија пружа пуну подршку Србији на европском путу.

Председница Владе је, такође, изразила захвалност на ангажовању лекара и медицинског особља, које је Италија упутила у Србију током пандемије.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић и министар одбране Италије Лоренцо Гверини оценили су да је сарадња двеју земаља већ достигла ниво стратешког партнерства.

Сарадња двеју земаља у области одбране је на изузетно високом нивоу, а данас смо разговарали и о могућностима њеног даљег унапређења, рекао је потпредседник Владе.

Стефановић је, такође, изразио захвалност Гверинију на дугогодишњем учешћу италијанске војске у Мисији Кфора, а нарочито на њиховој заштити српског становништва на територији Косова и Метохије.

Говорећи о билатералној сарадњи Србије и Италије у области одбране, потпредседник Владе је подсетио на то да је у последње четири године реализовано 57 различитих активности.
 Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије

12. децембар 2020.године

Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији.

Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.

У обраћању на Међународној конференцији поводом пете годишњице Париског споразума
"Climate ambition summit 2020", Вучић је нагласио да је Србија развила своју дугорочну Стратегију нискоугљеничног развоја са Акционим планом, који је усмерен на смањење гасова са ефектом стаклене баште до 2030. и 2050. године.

„Спремни смо да повећамо нашу амбицију више од три пута, до 2030. године, у складу са нашим ревидираним Национално утврђеним доприносом смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (NDC)“, рекао је Вучић.

У бројкамато значисмањењеемисијегасовасаефектомстакленебаште за 13,2 одсто у односу на 2010. годину и 33,3 одсто у поређењуса 1990, истакаојеВучић и додао да ће то битиобјављено путем NDC пре конференције о климатскимпроменама(COP 26).

„Условно уз додатну подршку, своју амбицију можемо повећати за више од пет пута“, указао је председник Србије.

Да би тај циљ постигла, истиче, Србија константно улаже напоре да побољша енергетску ефикасност и користи већи удео обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, индустрији, грејању домаћинстава и транспорту.

Динамика остварења ових циљева, нагласио је Вучић, дефинисана је Нацртом стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом и будућим Интегрисаним националним енергетским и климатским планом који би требало ускоро да буде усвојен.

„Пред нама је огроман задатак и морамо високо циљати, упркос изазовима пандемије. Спровођењем Закона о климатским променама обезбедићемо енергетску сигурност и ефикасност ресурса, повећати конкурентност и економски зелени раст, истовремено смањујући рањивост на климатске промене и осигуравајући социјални развој и заштиту животне средине“, подвукао је Вучић.

Све те мере ће, према његовим речима, побољшати квалитет ваздуха, што ће имати још већи позитивни утицај на здравље људи.
 Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

11. децембар 2020. године

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.   

Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.  

Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.  

„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције  

Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима.    Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.  

Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.  

Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.  

Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.  

Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.  

Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.  

Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.  

Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.    

Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.  

Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.  

Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

10. децембар 2020. године

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Сусрет генералног конзула Стојиљковић са представницима асоцијације „Српске културне омладине у Трсту“

09. децембар 2020. године

 

         У среду, 09.децембра, у просторијама Генералног конзулата Р.Србије  у Трсту, генерални конзул Ивана Стојиљковић примила је шесторо представника „Српске културне омладине у Трсту“.
         У јануару 2021. године ова асоцијација ће обележити 3 године постојања и рада, што је био и повод овог састанка, извештај о досадашњем раду и планови за даље активности. С обзиром да ову асоцијацију чине млади српски држављани, високообразовани и добро друштвено позиционирани у овом граду и регији, њихове активности имају велики значај у представљању српског идентитета, историје и културе на овим просторима.

        Неке од њихових досадашњих активности:

- Пројекција документарног филма „Тајна Николе Тесле“
- Пројекција документарног филма „ Династија Карађорђевић“
- Конференција „Трст, поглед према Западном Балкану“ (UNITS)
- Културно-туристичке руте (обиласци града за странце) „ Срби у Трсту“
- Културно-туристичке руте (обиласци православног гробља) „Статуе на православним гробљима“
- Конференција „ ЕУ на Западном Балкану“
- Сусрет са студентима Уметничке гимназије
- Одржавање кошаркашког турнира 3 *3 у част Александра Николића
- Годишњи концерти класичне музике српских студената Музичког конзерваторијума  у Трсту
- Међурелигијски дијалог
- Обуке на тему писања биографије и представљања током  разговора за посао
- Организација догађаја „Трст у Београду“ на коме су представљени ( како лично тако и кроз књиге)  регионални италијански писци преведени на српски језик

У даљем разговору предложене су бројне идеје за даљу будућу сарадњу са
циљем шире презнтације Р.Србије, историје, културе, економије  и свих њених потенцијала.

 Позив на Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону

09.децембар 2020.године

 

Удружење новинара Србије (УНС) под подшком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће 29. децембра Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће због епидемиолошке ситуације услед пандемије вирусом КОВИД 19 бити одржана онлајн – преко ZOOM апликације.

Тема Десете конференције биће рад медија, организација и удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, са посебним освртом на начин на који је пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медија, организација и удружења Срба у дијаспори и региону. Пријаве за учешће на конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра 2020. године.

 Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

08.децембар 2020. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.Упокојење Његове Светости патријарха српског Иринеја

20. новембар 2020.године

 

        Поводом упокојења Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и патријарха српског господина Иринеја, Генрални конзулат Р.Србије у Трсту је  обележио тродневну жалост спуштањем застава на пола копља и отварањем књиге жалости.

        Изјаве саучешћа са српскм народом стигле су од целог конзуларног кора, са седиштима  у Трсту и Венецији, као и од  српских удружења која окупљају наш народ на овом конзуларном подручју.
        ГК Стојиљковић је са породицом, у суботу 21.новембра, присуствовала литургији и помену патријарху Иринеју у српском православном храму „Св.Спиридон чудотворац“, којим су надчаствовали  српски свештеник, протојереј ставрофор  Рашко Радовић и духовни представник нашег братског  народа у Трсту, грчки свештеник Григорије.Сусрет проф. др Стефано Пилото и генералног конзула Иване Стојиљковић

16. новембар 2020.године

         Проф.др Стефано Пилото (Stefano Pilotto) је у понедељак 16. новембра био гост генералног конзула Иване Стојиљковић у Генераном конзулату Р.Србије.
         Повод за то био је наставак већ успешне сарадње на промоцији истине о дешавањима на просторима бивше Југославије, као и свих несрећа које су задесиле српски народ деценијама уназад. Проф.Пилото је стручњак за историју и проблеме средње и источне Европе и Балкана, а посебну пажњу посветио је Србији и дешавањима на Косову и Метохији.
        Годинама уазад, проф.Пилото води групе студената престижног Факултета политичких наука из Гориције  у Италији да посете и упознају Косово и Метохију. Кад год има прилику, овај велики пријатељ Србије и српског народа даје све од себе да упозна свој народ са  истином. За такве прилике  самостално је направио изванредну презентацију српске историје од династије Немањића до данас са посебним освртом на значај догађаја који су се одиграли на нашим просторима  у последњих 30 година.
        Неке од скорашњих веома важних активности професора Пилота:
        1. децембра  2017. Године, у сарадњи са амбасадором  Р. Србије при UNESCO-у, Дарком Танасковићем,  одржао  је конференција под називом “Српска православна културна и религиозна баштина на Косову и Метохији” .
        26. јануара 2019. године у Вићенци одржао је конференцију  под називом „Косово је наша земља - идентитет и правда“ поводом покренуте петиције за повлачење признања Косова од стране Италије. Петиција је  покренута крајем 2018.године управо на иницијативу професора Пилото који је основао и комитет од десеторо угледних Италијана. Неки од чланова комитета били су:  почасна конзулка Лорета Бађо из Тревиза, новинар Стефано Верноле из Модене и филозоф Франческо Ламендола из Тревиза.
       7. марта 2019. Чланови Комитета, професор Стефано Пилото и почасна конзулка Лорета Бађо, предали су италијанској Влади и Парламенту у Риму петицију и захтев за повлачење признања такозване државе Косово. Поднето је укупно 5.663 потписа, који су прикупљени у периоду од три месеца на обрасцима, а потписници су били Иалијани, Срби са регуларном дозволом боравка у Италији и други странаци који живе у Италији и који су подржали ову иницијативу. Такође је организована и он лајн петиција коју је потписало још 27.323 људи из целог света. 

        Проф.Пилото је ГК Стојиљковић поклонио студију коју је израдио на тему геополитичких дешавања на територији Р.Србије, као и текст из прошлогодишњих новина у којима је писао на тему „Бомбардовање Р.Србије- 20 година после“
       У вишечасовном разговору договорени су начини  даље сарадње представника два народа  и размотрене могућности за реализацију међустудентске сарадње и заједничких посета Косову и Метохији.„Стратегија за Трст“, курс геополитике 9.октобар 2020. – 22. Јануар 2021.године

13. новембар 2020.године

        У петак, 13.новембра ,Nicolò Cenetiempo, студент  међународних и дипломатских наука Универзитета у Трсту сусрео се са генералним конзулом Иваном  Стојиљковић у просторијама Генералног конзулата Р.Србије у  Трсту.     
        Nicolò пише за интернет магазин „Sconfinare.net“ и већ неколико месеци сарађује са геополитичким часописом «Limes» како би припремио говор о односима Трста и Републике Србије.  Његов простор за излагање предвиђен је  у оквиру „Стратегије за Трст“, вишемесечног курса геополитике који организује "Limes club Trieste", а посебно 22. јануара 2021, који ће бити посвећен геополитичком оквиру западног Балкана.
       За успех истраживања било му је неопходан сусрет са  генералним конзулом   како би  добио опширне и детаљније информације  о улози Трста у односима Италије и Србије, важним историјским датумима који приказују еволуцију односа као и стратегију будућих дипломатских и економских односа и њихов значај за процес европских интеграција.

https://www.limesonline.com/trieste-9-ottobre-2020-22-gennaio-2021-una-strategia-per-trieste-corso-di-geopolitica/119966


 Дан примирја у првом светском рату

 

11.новембар 2020.године

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, генерални конзул Ивана Стојиљковић са супругом, одала је пошту палим српским војницима полагањем ловоровог венца на војном меморијалном комплексу „Redipuglia“.

Венац са натписом „Славом овенчаним борцима“ положен је у присуству представника Министарства одбране и унутрашњих послова Републике Италије.

 Мирко Галасо , сарадник на књизи „ Jasenovac – Auschwitz of the Balcans , ustasha empire of cruelty“

6. новембар 2020.године

           Студент постдипломских студија историје на Универзитету у Удинама, Мирко Галасо, члан групе GH-7 и сарадник проф. др Гидеона Грајфа на првој корпоративној анализи Јасеновца и Аушвица у светској историографији, посетио је ГК РС у Трсту у петак, 6. новембра, како би поклонио своју дипломску тезу „ Sognare in grande – tra grande Serbia e Jugoslavia“.
           Уз посвету колегинице, амбасадора др Љиљане Никшић, координаторке српско-јеврејске академске сарадње, генерални конзул Стојиљковић је Мирку Галасу уручила књигу 
 „ Jasenovac – Auschwitz of the  Balcans , ustasha empire of cruelty“ , проф. др Гидеона Грајфа ( експерта за Аушвиц и фабрике смрти) на којој је и М.Галасо био један од бројних сарадника.

         Са др Љ.Никшић, која је заслужна за успостављање академске и дипломатске сарадње са колегама из Израела  у циљу заштите културе сећања на страдање Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у Јасеновцу,  планиране су активности на промоцији прве објављене компаративне анализе Јасеновца и Аушвица.San Vito al Tagliamento –изложба у част Милоша Црњанског: „ О бункеру и о ружама – стазама Првог светског рата“

04. новембар 2020.године

“Il Friuli”:

“У месту San Vito al Tagliamento презентован је пројекат који детаљније  описује догађаје који су се односили на Општину након пораза код места „Caporetto“. У парку који носи назив „Parco Rota“,  презентован је пројекат под називом  „О Бункеру и о ружама – стазама Првог Светског Рата“, чији је циљ продубљивање тематике  која се односи на Општину San Vito al Tagliamento након пораза код места „Caporetto” а тиче се историјских чињеница да је  управо Палата Rota, зграда у којој се налази данашње седиште Општине, била је седиште Војне Аустроугарске Команде 1917-18,  поверено федмаршалу Светозару Боревићу од стране Надвојводе Francesca Salvatorea и од самог Императора Карла I Аустијског.

Ово је прилика да се обелодане поједине чињенице, а то је да се у овој  аустријској команди, у месту Сан Вито, налазио значајан део фотографске архиве места у којима се ратовало и да се ове  фотографије данас чувају у Бечу. Са културне тачке гледишта, ово је била прилика да  подсетимо  на два песника, једног из места Cesena, Renato Serra (рођ. у Cesena 1884 – Monte Podgora  20.07.1915) и на српског писца Милоша Црњанског (Csongrad, 26.10.1893 – Београд, 30.11.1977) који су оставили драгоцена поетска сведочења о рату.

Пројекат „ О Бункеру и о ружама“ је  стална изложба у оквиру које се прича о историји објашњавајући читаве сплетке између прошлости и садашњости, како се не би  заборавили људи тог времена.  У „Serra“ посетилац ће наћи читају серију илустративних панела етапа из живота два песника као и њихове мисли, почевши од Милоша Црњанског, једног од најславнијих српских писаца.
Војник који  се бори у аустроугарсој војсци, случајно долази у 
San Vito al Tagliamento  где живи једну љубавну причу која је заробљена у незаборавним стиховима. Црњански је романописац, песник, преводилац, публициста  и аутор позоришних драма а међу својим романима најпознатији су „Сеобе“ (Мигразиони) који у српској литератури заузимају такво место какво у руској литератури има дело „Рат и Мир“ познатог писца Достојевског.
На илустративним панелима који се налазе у стакленику Парка Рота, у сенци Општине, проналазимо потом и причу писца Renato Serra, који, у епистоларној форми, прича у функцији званичног  истраживача, док се као допунски поручник налази у месту 
San Vito al Tagliamento, пишући о  пејзажу  San Vita, о маневрима и о неизбежности рата.

„Један пројекат, дидактички пут од великог интереса и емоција јер прича историју „одоздо“ преко живота и кроз дела двојице великих песника – коментарише Градоначелник Antonio Di Bisceglie и наставља речима: „проласком кроз изложбени простор, реконструише се  социјална клима, круцијалног периода за формирање националног идентитета. То је и тренутак за размишљање да бисмо се сетили ко смо и на основу којих огромних  пожртвовања се базира наше јединство и наша слобода“.

Поводом изложбене поставке „О Бункеру и о ружама – стазама Првог Светског Рата“ одштампана је и плакета са истим називом по идеји Angelo Battel,  чији су аутори Паола Бристот и Андријана Ружић а ова последња се позабавила и превођењем истих. Поставка изложбе и графика су дело архитекте Марkо Пасиан у сарадњи са “Задужбина Милоша Црњанског“ (Београд), Народна Библиотека Србије (Београд), Удружење Viva Comix. Сарађивали су на пројекту и Мило Ломпар, председник Фондације Црњански; Милева Петровић , секретар Фондације Црњански; Душан Никодијевић, библиотекар Народне библиотеке Србије; Antonio Garlatti – Ufficio Beni e Attivitć culturali del Comune di   San Vito al Tagliamento; Kriegsarchiv, Osterreichishes Staatsarchiv di Vienna; Удружење Историјски музеј Западни Фриули (Associazione Museo Storico del Friuli Occidentale  ), Удружење SOMSI – San Vito al Tagliamento. “Обележена храмовна слава у Вићенци

31.октобар 2020. године

        На сам дан празника, 31. октобра 2020.године, у храму Светог апостола и јеванђелисте Луке у Вићенци, надлежни свештеник, протојереј Далибор Ђукић, служио је свету Литургију поводом парохијске славе, поштујући све тренутно прописане мере које су на снази због пандемије настале ширењем корона вируса. С обзиром да је храм у Вићенци мањих димензија света Литургија служена је и у недељу 01. новембра 2020.године.

         Након освећења славског колача и жита отац Далибор обратио се верницима пригодном беседом преневши поздраве надлежог Епископа Андреја, који због тренутно важећих мера није могао присуствовати парохијској слави. Управо због актуелне епидемиолошке ситуације ове године парохијска слава је прослављена доста скромније и без присуства гостију. Кумови славе били су  Горан и Данијела Божичковић из Тијена.Обележена храмовна слава у Удинама

18. октобар 2020. године

       У недељу, 18. октобра 2020.године, парохија Св.Стефана Новог (Бранковића) у Удинама, прославила је свог заштитника и молитвеника.

       Свечана прослава је почела уочи празника, доласком Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја и вечерњом службом у месту Белградо, код града Варма на реци Таљаменто (  Belgrado di Varmo). На овом месту постојао је утврђени град у коме је од 1462. до 1476. године живео Св.Стефан са супругом, Св.мајком Ангелином и синовима, Св.Јованом, Св. Максимом и ћерком Маром.

       На сам дан празника, свету Литургију је служио Епископ Андреј уз саслужење надлежног пароха, јереја Душана Ђукановића. Поред бројних верника богослужењу су присуствовали генерални конзул Р.Србије Ивана Стојиљковић са супругом Владимиром, заменик градоначелника Удина, председник ЦО у Трсту, Раде Миливојевић и председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић.

       Након Литургије домаћини су, у складу са обичајима и уз прописане епидемиолошке мере, приредили славски ручак.Позоришна представа „Милева“ ( Милева Марић) у Трсту

15.октобар 2020.године

         Ових дана тема разговора у Трсту била је српска научница и супруга Алберта Ајнштајна, жена за коју је мало ко чуо на овим просторима све док 15.октобра није одиграна представа „Милева“ у театру „Mielа“ , у режији и извођењу српско-италијанске глумице, аутора и интерпретатора - Ксеније Мартиновић, која је разоткрила велики део тајни везаних за живот и научна достигнућа Милеве Марић.
        Биографија Милеве Марић свакако  упућује на све оне жене стављене у други план због евидентне родне дискриминације, а неке од њих су и  жене попут Rosalind Franklin, Lise Meitener и Jocelyn Bell. Неједнак третман који је такође кодификован именом „Ефекат Матилда“, врло је раширен и понављан у научном свету.
        Глумица Ксенија Мартиновић дуго је истраживала живот и рад Милеве Марић и  сакупљала фрагменте давно скривене приче како би успела да склопи барем део слагалице. Још једна биографија научника чији су интелигенција и открића засјењени у корист мушког партнера. Као највећа научница тог времена, Милева Марић, Ајнштајнова супруга, била је  прва жена примљена на студије физике Универзитету Политехнике у Цириху.  Простор, време и гравитација постају метафоре њене љубави и њених сенки.
       Глумица Ксенија Мартиновић је у петак, 16.октобра, посетила Генерални конзулат Р.Србије  у Трсту где је у разговору са генералним конзулом, Иваном Стојиљковић, изнела своје планове о будућој сарадњи српске и италијанске позоришне сцене као и намери превођења и извођења великих српских позоришних комада у италијанској копродукцији.Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз

13. октобар 2020.године

         У уторак 13.октобра 2020.године, Генерални конзулат Р.Србије  у Трсту посетили су декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз.
        Гости су иницирали овај састанак са  генералним конзулом Иваном Стојиљковић како би представили своју идеју о сарадњи са Р.Србијом на плану производње, тржишта и пружања услуга везаних за кафу.
       Трст је међународно признат као „Град кафе“ у коме су и произвођачи и угоститељи „култ“ кафе подигли на највиши ниво, а у току је и процедура UNESCO заштите географског порекла „италијанске еспресо кафе“.
       Током прошлог века трговина кафом у Трсту одржала је рекорд са 30% укупног увоза у Италији. Тршћанско пословање са кафом данас представљају компаније увозници и велетрговци ( увоз сирове кафе) специјализоване бродарске компаније, компаније за печење, агенти, једно од шест постројења у Италији за декофеинизацију, лаборатораије и научни центар за истраживање и обуку.  Још 1831.године у Трсту је основана прва осигуравајућа кућа, Generali, са циљем осигурања транспорта и тржишта кафе.Овај град има и популацију која двоструко више конзумира кафу  од остатка Италије.
         Жеља „Assocaffe Trieste“ је да се овај вид сарадње убубуће унапреди са Р.Србијом.Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили су чланови гусларске секције Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања

10.октобар 2020.године

 

У суботу, 10.октобра 2020.године , Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили су чланови гусларске секције Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања.

Дружење је уприличено уз гусле и традиционалне српске епске песме.

 Република Србија као повољна дестинација за пословање


Кабинет председнице Владе Републике Србије је припремио две брошуре под називом “SERBIA- Emerging tech development hub” и “Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде”, а са циљем промоције Републике Србије, као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије.

 

 

Брошурама се може приступити на следећим интернет страницама:

1. Брошура "SERBIA-Emerging tech development hub"  https://innovations.serbiacreates.rs

2. Брошура " Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде" https://inovacije.srbijastvara.rs

 

 

 Састанак Конзуларног кора Фриули Венеције Ђулије са регионалним подпредседником и саветником за здравство и социјалну политику, др Рикардом Рикарди

02. октобар 2020.године

          У петак, 02. октобра 2020.године , Конзуларни кор регије ФВЂ састао се са регионалним подпредседником и саветником за здравство и социјалну политику, др Рикардом Рикарди.
          На састанку су сумирана сва досадашња дешавања и резултати ове регије као и планови за будуће активности и сарадњу. Присутнима, међу којима је била и генерални конзул Ивана Стојиљковић, др Рикардо је упутио велику захвалност за допринос који су пружили током ванредне здравствене ситуације. Сарадња која је започета од првих дана и наставља се и даље, показала се кључном као стална веза са другим земљама са циљем ширења и размене информација неопходних за спречавање и обуздавање пандемије, нарочито откако је међудржани транзит поново нормализован.
        Потпредседник регије задужен за здравство истакао је драгоцену улогу конзуларног кора у супротстављању појави било каквих епидемија спољног порекла и одржавању неопходне комуникацију међу земљама.
        Констатовано је да је регија ФВЂ и поред свих ризика била и остала једна од оних које су се брзим и оштрим мерама успешно бориле са пандемијом. ЕSOF 2020 – међународни научни фестивал у Трсту ( 02. - 06. септембра 2020.године)

02.септембар 2020.године

 

        И поред свих потешкоћа, у среду, 2. септембра, у Трсту је одржана свечана инаугурација највећег међународног научног фестивала „Есоф 2020“ коју је отворио градоначелник Трста, Роберто Дипјаца, подвлачећи улогу Трста као значајног центра за развој науке, мултикултурализма и будућег економског развоја кроз значајну европску позицију и снажан развој луке.

       Председник Регије ФВЂ, Масимилиано Федрига, похвалио је све активности Регије и свих њених научних и медицинских институција које су и током епидемије радиле научна истраживања и доносиле храбре и јединствене одлуке, док су главне  међународне научне институције заћутале током акутне фазе пандемије.

        Присутнима се затим обратио и  ватикански државни секретар, кардинал Pietro Parloin речима: „Наука и вера нису у супротности, чак нису ни у конкуренцији, али то су два алата која нам помажу да се приближимо, да све више сазнајемо истину. Срећан сам што сам овде и што се бавим овим питањем и са становишта цркве“

       Министар за  универзитет и истраживања, Гетано Манфреди, рекао je: “ Потребно нам је више истраживања у нашој земљи, јер мислим да су сви грађани схватили да са више истраживања има више сигурности, више је раста, више демократије и више могућности за све, посебно за младе људе. Искуство и учење пандемије мора постати колективно благо наше земље како би се осигурало да Италија искористи свој таленат и у стању је да своје изузетне вештине преузме на опште добро.“

        Директорка ЦЕРН-а Фабиола Ђаноти осврнула се на родну равноправност у науци: „Наука је секси. Морамо да привучемо девојке у свет науке дајући им исправне поруке, односно говорећи да је наука за све, да нема посла за мушкарце и жене и да наука омогућава да се суоче са великим изазовима. Дакле, мора се рећи да се са науком могу радити лепе и занимљиве ствари“
        Према речима Ђаноти, такође је неопходно  помоћи женама које су предузеле неку активност у пољу научног истраживања, дајући им могућност за помирење између радних и породичних обавеза и осигуравајући унапређење каријере  како би се обезбедио једнак третман.

         Највећу пажњу на себе је скренуо Алберто Мантовани, професор патологије и научни директор Хуманитаса, који је јуче ујутро одржао конференцију усресређену на улогу имунолошког система против рака и Covid-19.
        „Много је више онога што не знамо него онога што знамо када је у питању одговор нашег имунолошког система на Covid -19. Пуно смо напредовали и схватили смо да овај вирус сада игра нову игру и користи нове шеме . Постоји прва линија одбране урођеног имунитета, коју вирус надилази када успе, али у већини асимптоматских проблема имунитет решава проблеме. Тада најсофистицираније одбрамбене линије интервенишу производњом антитела која су врх леденог брега имунолошког система, а потом се активирају  директори имунолошког оркестра, лимфоцити Т.  Тек уколико је овакав одговор имунитета изостао, настају озбиљни проблеми“.
         Мантовани је такође објаснио да су "имунитет и упала трансверзални за различите болести за које пре 20 година нисмо мислили да имају икакве везе са тим, попут рака и кардиоваскуларних болести. Захваљујући имунолошким студијама на туморима ушли смо у нови свет имунолошких терапија против рака“.

         Sauro Succi, истраживач на одсеку за физику римског универзитета La Sapienza, говорио је о потреби коришћења  ЦЕРН алгоритама у рађању нове научне методе која ће  убрзати потрагу за леком против Covid-19
„Покушавамо да схватимо да ли нам Цернови алгоритми примењени на биолошке молекуле, посебно на  Covidov spike (протеин са којим нови коронавирус успева да продре у људске ћелије) могу помоћи у дизајнирању лекова за будућност. Сматрам да постоји опасна тенденција пропаганде, будући да имамо прегршт података, више нема потребе за теоретизацијом, јер из података, са интелигентним алгоритмима, можемо да извучемо све знање које нам је потребно “

           Компанија „Saipem“ представила је технолошке иновације у свету дронова и подморница. Тим стручњака илустровао је најновија достигнућа у области опреме за подморске операције и интервенције.

          У петак, 04.септембра, од 18 часова биће представљена два пројекта српских научника.

          Све до недеље ,6. септембра, Трст ће бити европска престоница науке представљајући научна истраживања и достигнућа из свих области и свих крајева света.

          Промоција књиге „Одбрана православља у Црној Гори“

29. август 2020.године

         У оквиру наставка Дана српске културе у Италији, у суботу 29. августа 2020. у Вићенци је одржана конференција и промоција књиге „Одбрана православља у Црној Гори – могућа геополитичка промена на Балкану“ италијанског писца и геополитичког аналитичара Стефана Верноле.
        На самом почетку се присутнима представила гусларска секција Српске културне заједнице „Свети Сава” из Валдања који су одсвирали на гуслама и отпевали традиционалне српске песме које потичу из Црне Горе.
         Догађај је организовао Савез Срба у Италији, под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадању са дијаспором и Србима у региону, а у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Трсту, Општином Вићенца и Хуманитаним удружењем „Корени” из Вероне. Конференцију је водио Дејан Кусало, председник Хуманитарног удружења „Корени” и референт за хуманитарне акције у Савезу Срба у Италији. Он је у фебруару ове године, заједно са писцем Стефаном Верноле, отпутовао за Црну Гору где су заједно учествовали на литијама и након чега је и написана актуелна књига на италијанском језику.
       Пре почетка промоције одржана је конференција са присутним гостима из италијанског парламента, регије Венето и општине Вићенца. Вито Коменћини, представник италијанског парламента из Рима, похвалио је песме одсвиране на гуслама и навео да је повезаност Венета и Срба позната још од старе републике Серенисиме која је имала своју војску чији су се војници називали „Скиавони” који у ствари потичу од Срба и који су носили капе јако сличне црногорским. Нажалост, ово је део историје који се не учи у школама нити се може читати и видети у медијима, али су овакве промоције управо први корак у борби за истину.  Још од времена отоманског царства,  Срби су увек били ти који су штитили Европу од раздора и напада на идентитет Европљана и хришћанске вере и традиције. Комерћини је навео да Европска унија треба више да се посвети очувању тог идентитета, а не да уцењује Србе да признају Косово. Иако медији скоро никако нису преносили све што се дешавало у Црној Гори, њему је све било јасно када је чуо да су била ухапшена свештена лица. Он је обећао да ће у парламенту наставити да преноси праву истину о дешавањима на Балкану са жељом да се боримо заједно за правду и праве традиционалне вредности сваког народа.


Oпширније...
Сусрет председника регије ФВЂ, Maсимилиана Федриге, и генералног конзула Р.Србије у Трсту, Иване Стојиљковић

15. јул 2020.године

 

        У среду 15. јула 2020.године у 15 часова, у згради  председништва аутономне регије Friuli Venezia Giulia, одржан је састанак председника регије Massimiliana Fedrige и генералног конзула Иване Стојиљковић поводом свих актуелних дешавања.

       ГК Стојиљковић се, пре свега, захвалила Федриги на брзим и оштрим мерама које је доносио на почетку и у току епидемије вируса COVID-19, којима је спасио животе великог броја људи у овој регији која је имала високи ризик због редовних и нелегалних миграција које трпи као погранично подручје. Потом се осврнула на ситуацију у Р.Србији истакавши да су такође строге и правовремене мере дале резултат због којег је Србија до месеца јуна била земља са веома ниским процентом заразе и смртности и подсетила да је то био разлог што је председник Републике, Александар Вучић, послао 8 авиона медицинске помоћи нашој братској земљи Италији, којој је та помоћ тада била неопходна. Нажалост, вирус који још увек непознаница за цео свет, изнендио је Србију онда када су се људи опустили и када се мало ко томе надао.

       Масимилиано Федрига изразио је жаљење због ситуације која је задесила Р.Србију и рекао да регија ФВЂ, али и цела Италија, стоје на располагању Р.Србији за сваку врсту подршке и помоћи. Затим је замолио ГК Стојиљковић да пренесе председнику Р.Србије, Александру Вучићу, њихове најискреније комплименте за начин на који се борио са опаким вирусом доносећи врло ригорозне и непопуларне мере  којима се борио за здравље својих држављана. Он је рекао да то могу само велики државници који не размишљају о својој поуларности нити критикама већ само о општем интересу, а да је Александар Вучић један од великих државника. 

        Након тога се повео разговор о актуелном проблему продирања заразе из других земаља у Италију, међу којима су они који долазе из Р.Србије означени као доносиоци „агресивнијег облика вируса“. Стојиљковић је објаснила да је Р.Србија и поред тренутно тешке епидемиолошке ситуације и даље међу земљама које се налазе ниско на светској табели и по броју заражених и по броју преминулих. Истакла је да је  Генерални конзулат у Трсту дао свој максимум у информисању својих држављана о  обавези карантина од 14 дана након повратка из Р.Србије као и подизању свести и одговорности према спречавању ширења заразе, за шта су једини генерални конзулат који је  добио  јавно признање од Префектура и Квестура које прате тај рад.   Истакла је да су држављани Р.Србије веома одговорни и да ће поштовати све прописе и мере, као што су то чинили и до сада. Федрига је рекао да не постоје никакви проблеми са српским држављанима и да су тренутно највећа већина која се налази у прописаном карантину.

 

      Договорене су даље заједничке мере и активности са циљем јачања мониторинга и спречавња ширења заразе, док је регија ФВЂ понудила сва знања, досадашња искуства и помоћ  Р.Србији у  борби са опаким вирусом.Circolo della Cultura e delle Arte di Trieste–гост примадона Јадранка Јовановић
23.јул 2020.године
 
 
 
 

      Српска оперска примадона, Јадранка Јовановић, јуче је била гост значајне видео-конференције у организацији Circolo della Culturа e delle Arte di Trieste који постоји од 1946.године и који је угостио најзначајнија светска имена културе и уметности међу којима је био и наш нобеловац Иво Андрић.

     У разговору који је трајао више од сат времена Јадранка  је говорила о свом досадашњем уметничком раду, искуствима, раду у српском Парламенту као и размишљањима о организацији Circolo della Cultura e delle Arte di Trieste, а између разговора могли су се видети делови њених наступа на италијанској сцени.

Цео разговор може се погледати на следећем ЛИНКУ.
 
 
 


Резултати конкурса за суфинансирање пројеката

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

Одлука о суфинансирању пројеката за регион – 08. јул 2020. године

Одлука о суфинансирању пројеката за дијаспору – 08. јул 2020. годинеЛетови "Air Serbia"

10.мај 2020.године

Air Serbia, национални авио-превозник Републике Србије, обновиће у ограниченом обиму редовни путнички авио-саобраћај од 21. маја 2020. године, уз повећање броја летова у оквиру реда летења од 1. јуна 2020. године.

Коначни ред летења зависиће од одлука и смерница домаћих, страних и међународних тела и органа надлежних за област цивилне авијације, односно од укидања забрана летења, измена ограничења у путовањима и здравствених мера у земљама до којих Air Serbia лети. Саобраћај ће бити организован у складу са начелним редом летења који је објављен на аирсербиа.цом и биће подложан променама. Од 21. маја, биће организован ограничен број летова до аеродрома Лондон Хитроу, Франкфурта, Цириха и Беча.

Air Serbia ће на својим летовима примењивати све неопходне мере безбедности, у складу са највишим безбедносним и хигијенским стандардима, као и упутствима надлежних домаћих и међународних регулаторних тела. Као и увек, безбедност путника и чланова посаде су на првом месту.

Све информације у вези са датумима, ценама и условима наведених летова можете потражити на сајту Air Serbia : www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacija

 

 Србија послала медицинску помоћ Италији

25. април 2020. године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да медицинска опрема која из Београда иде за Италију израз је захвалности Србије за помоћ и подршку коју Италија пружа Србији.

" Србија увек имала подршку Италије у ЕУ и да та земља је медју првима послала помоћ Србији у време поплава 2014. године. Наш је задатак да једном тако блиском народу који воли Србију, пружимо помоћ у тешком тренутку. Италија је тешко погодјена кризом коју је изазвао овај опаки вирус, суочавају се с ужасним мукама. Ми смо безброј пута примали помоћ од Италије. Ово је наш начин да кажемо хвала", рекао је Вучић.

Укупно је послато два милиона хируршких маски, два милиона епидемиолошких маски, милион рукавица и 100.000 скафандера.

Председник Вучић се захвалио председнику и премијеру Италије, Сердју Матарели и Дјузепеу Контеу, "што су увек били велика подршка Србији".

"Италија је увек пружала нескривену подршку Србију на европском путу, Италија је један од најзначајнијих трговинских партнера Србије, Италија запошљава десетине хиљада људи у Србији, много наших људи ради у Италији"

Он је изразио наду да ће две земље убудуће имати "још већу и апсолутно постојану сарадњу" и закључио: "Победићемо заједно. Србија је уз вас! Живело пријатељство Србије и Италије!".ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

 

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

 

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са Републиком Србијом и њеним грађанима.#ОстаниКодКуће - ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима Србије у земљи и инотранству омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. У жељи да се новонастала друштвена ситуација што безболније превазиђе, на интернет страници Министарства можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе приступом на ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ, као и веб страници ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ.

На сајту Министарства културе и информисања доступни су линкови ка ПРЕТРАЖИВАЧУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА који обезбеђује доступност информацијама о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, мизејима, галеријама, зааводима за заштиту споменика и др, а са циљем подстицања учења и јачања свести о значају културног наслеђа.COVID -19 ( Kорона вирус) у Републици Италији

    Последње извештаје о томе које су мере заштите на снази у сваком тренутку можете проверити на званичном сајту Mинистарства здравља Р.Италије:

ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ ЗА COVID- 19  (Р. ИТАЛИЈА)

 

Мере превенције, хигијенско-санитарне 

1. често прање руку и коришћење средстава за дезинфекцију

2. Избегавање блиског контакта са људима који пате од акутних респираторних инфекција

3. Избегавање руковања,загрљаја и директног физичког контакта

4. Избегавање додиривања очију, носа и уста

5. Заштита марамицом или руком у случају кашљања или кијања

6. Одржавање растојања од најмање 1 метра у сваком друштвеном контакту

7. Избегавање заједничке употребе флаша и чаша

8. Избегавање узимања антивиралних лекова и антибиотика (уколико није прописано од лекара)

9.  Чишћење радних површина средствима на бази хлора и алкохола

 Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са градоначелником Трста, Робертом Дипјацом, поводом јачања сарадње и пријатељства градова Трста и Новог Сада

27.02.2020.године

       На иницијативу генералног конзула Иване Стојиљковић, а након сагласности  градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, 27.фебруара је обављен разговор са градоначелником Трста, Робертом Дипјацом, о идеји јачања сарадње и пријатељства  ова два града. 

      Пре свега водећи се близином, која може омогућити редовне контакте и сарадњу, а затим сличним историјским утемељењем (од стране Марије Терезије), приближном величином и бројем становника, бројним историјским, културним знаменитостима и музејима, већ развијеном економском сарадњом и потребом да се обнове бројни споразуми који су постојали ранијих година, ова два града имају све услове за јачање пријатељских, културних и економских односа.

      За наредни период договорене су размене посета делегација града Новог Сада и Трста.Молебан и литија у Трсту у знак подршке Српској православној цркви у Црној Гори

23. фебруар 2020. године

        У недељу, 23. фебруара, у Храму светог Спиридона у Трсту одржани су молебан и литија у знак подршке СПЦ у Црној Гори. 

       Након Свете Литургије, коју су водили епископ Епархије аустријско-швајцарске владика Андреј, надстојатељ Храма светог Спиридона- отац Рашко, свештеник парохије у Удинама и два свештеника (православно-аустријски и грчки) и  у присуству великог броја верника обављена је литија на улицама Трста, предвођена транспарентима  „ не дамо светиње“.

     Литургији, молебану и литији присуствовали су генерални конзул Ивана Стојиљковић са супругом и конзул Немања Секицки.

 Дани српске културе у Италији 2020 - Удине

22. фебруара 2020. године

      У оквиру "Дана српске културе у Италији, под покровитељством Савеза Срба у Италији, а у организацији Удружења Срба "Никола Теста" из Удина, приказана је изложба Архива србије и СПЦО из Трста "Црква светог Спиридона у трсту".

     У току вечери одржано је и књижевно вече младих уметника из Удина, Александра Николића и Мирка Галаса. Изложби су присуствованли саветник за културу Општине Удине, Фабрицио Ћиглот и парох за Удине, отац Душан Ђукановић.Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са генералним директором регионалне болнице Cattinara, др Антониом Пођана – иницијатива здравствене сарадње

17.фебруар 2020.године

       У понедељак, 17.фебруара, генерални конзул И.Стојиљковић и српски лекар, др Вељко Ђенадић (члан Српског лекарског друштва за међународну сарадњу, спец.ортопедске хирургије и трауматологије), састали су се са генералним директором регионалне болнице Cattinara, доктором Антониом Пођана (Antonio Poggiana) са иницијативом унапређања сарадње регионалних здравствених центара Србије и Италије.

       Пре свега се ГК Стојиљковић захвалила на одличној досадашњој сарадњи и подсетила да Р. Италија пружа снажну стручну и материјално-техничку помоћ Србији у области здравља и здравствене заштите са циљем да Србија достигне ниво здравственог система најразвијенијих земаља ЕУ, пре свега кроз размену искуства и праксе као и учешће на бројним научним скуповима и симпозијумима. Такође та сарадња се огледа и кроз област науке и научно истраживачког рада Србије и Италије, јер се чак 40% пројеката односи управо на област здравства.

      Стојиљковић је навела и све важеће меморандуме и протоколе о сарадњи у овој области, као и то да је српски министар здравља, др Златибор Лончар, у последње време подигао сарадњу Србије са бројним италијанским регијама на највиши ниво, због чега је важно да и регија ФВЂ, у којој живи велики број наших држављана, буде међу њима.

      Генерални директор болнце, под чијом надлежношћу су и опште болнице у Монфалконеу и Горици је веома отворено прихватио ову иницијативу. Говорио је о областима у којима носе највише резултате на нивоу Италије (кардиохирургија са кардиологијом и радиолошка дијагностика) као и оним које и сами морају да унапреде, као што је ортопедија.

      С обзиром да ова болница захтева највиши ниво стручности и организације, имају потписан протокол о сарадњи са тршћанским Универзитетом. Данас су јасно дефинисане структуре којима управља болница и друге, којим управљају професори- асистенти Медицинског факултета.

     У даљем разговору уследила је размена искуства два лекара у одређеним областима, посебно у ортопедији.

      Директор Антонио Пођана је показао велико интересовање да се ова сарадња реализује што пре  због чега је предложио и преузео на себе организацију  да се следећи састанак обави са ректором тршћанског Универзитета, проф. др  Роберто ди Ленардом, који је доктор максилофацијалне хирургије и који би желео  да се укључи у сарадњу две државе, на универзитетском нивоу.Етно вечера за Дан државности Републике Србије

15.фебруар 2020.године

       У суботу, 15. фебруара, српско културно-уметничко удружење „Понтес Мостови“ организовало је, у просторијама Црквене општине, етно вечеру са темом Косова и Метохије и историјата обележавања Дана државности.

      Вечери је присуствовала ГК Стојиљковић са супругом, као и бројни гости из Италије, Србије и Румуније.

     Уз богату, традиционалну српску трпезу, чланови овог удружења припремили су садржајан културно- уметнички програм којим су представили историјат и манастире Косова и Метохије као и разлоге зашто се тога дана обележава најзначајнији дан наше државе.15. 02. - Дан државности Републике Србије

 Презентација Републике Србије у Трсту

28. јануар 2020. године

         На позив привредника, професора, лекара и виђенијих грађана Трста, генерални конзул Ивана Стојиљковић, презентовала је, у пуној конференцијској сали хотела Савоја,  историјске односе Србије и Италије, традиционално добре пријатељске и 141 годину дуге дипломатске односе, традицију и лепоту Србије као и њене економске и туристичке потенцијале.

       Домаћин вечери био је Фабио Радети, власник осигуравајуће куће Радети у Трсту, који је у уводном обраћању поздравио генералног конзула и захвалио се на присуству а затим подсетио све присутне на три важне информације које чврсто везују Италију и Србију кроз сва времена времена. Пре свега на Косовску битку , назвавши је „Piana del Merli 1389“ којом су, према његовим речима и уз изразе дубоког поштовања, Срби спречили најезду Отоманског царства ка Италији и остатку Европе. Затим на почасну команду српског краља Милана краљевске 97. бригаде у Трсту 1892.године којом је извојевана победа.  Трећа важна информација су постојање изванредних података у књигама познатог тршћанског писца Клаудиа Магриса, који је врло често писао о српском народу, а посебно се прославио једном од њих- „Дунав“. 

      Стојиљковић се захвалила на позиву и великом броју присутних ( преко 50) који су посветили пажњу овој теми. Затим је навела да постоји много историјских доказа нашег пријатељства, а да су нове штампане поштанске маркице у Србији, са темом помоћи италијанских морнара српској војсци у Великом рату, само један од њих.

       Потом је уследила двадесетоминутна презентација, праћена снимцима и сликама, у којој је Стојиљковић представила све значајне историјске податке, везане за историјске и дипломатске односе две земље, присуство Срба на просторима Италије, као и присуство Италијана ( 17 римских императора) на простору Србије.

       Презентација се даље дотакла јаке економске сарадње и присуства великог броја италијанских фирми које запошљавају oko 26000 људи у Србији, као и веома повољне климе за инвестирање у Србију.

       На крају је уследило представљање лепота, традиције и туристичких потенцијала Србије, праћено фотографијама и снимцима. Од Војвођанских равница, манастира, неолитских налазишта, преко централне Србије, воћњака, планина,скијалишта, сеоског туризма,југа Србије- капије Истока и Запада, колевке бројних императора и раскрснице путева, до вишевековних манастира Косова и Метохије.

     Поред питања везаних за презентацију, присутни су најчешће изражавали и свој став да је историја прескромно показала наше велико пријатељство као и жељу да се оно јача на сваком пољу и у сваком делу Италије, а посебно овим где живи велики број српских држављана.„Дан сећања“ у Трсту ( Riseria di San Sabba)

27. јануар 2020. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је у понедељак, 27. јануара, обележавању „Дана сећања“ у Трсту, церемонији у знак сећања на рушење капија у Аушвицу и истребљење многих народа на овом месту у Италији - Јевреја, Италијана,Словенаца, а међу њима и Срба.

      Овај дан је успоставио италијански Парламент Законом 211 од 20. јула 2000. године.

      Церемонија је почела у 9:15 полагањем ловоровог венца у Квестури, затим је настављено тихим маршем до Централне станице „Via Flavio Gioia“, одакле су кретали конвоји депортованих жртава ка нацистичком логору, од септембра 1943. до фебруара 1945, да би се завршило полагањем венаца у једином нацистичком логору са крематоријумом у Италији- „Riseria di San Sabba“.

      Помену је присуствовало око 400 људи, међу њима сви представници власти Трста, градоначелници регије ФВЂ, сви посланици регије ФВЂ, бројни представници италијанских институција, сродници страдалих и грађани који су дошли да одају почаст страдалима.

      Централни ловоров венац положили су заједно председник регије- Масимилиано Федрига, префект- Валерио Валенти и градоначелник- Роберто Дипјаца.

      Након одржаних говора у којима се понављало да се морамо сећати како се то никада више не би поновило, молитве и  помен страдалима су одржали надбискуп Ђанпаоло Крепалди, српски православни протојереј отац Рашко Радовић и архимандрит грчке православне цркве Грегорио Милиарис.Светосавска приредба ученика српске допунске школе „ Јован Милетић“ из Трста

26. јануар 2020. године

       У недељу, 26. јануара, у Трсту је одржана Светосавска приредба ученика најстарије српске допунске школе „ Јован Милетић“.

      Око две стотине ђака, заједно са учитељицама и наставницом музике, припремили су приредбу којој су , поред родитеља, присуствовали генерални конзул И. Стојиљковић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја- државни секретар Ана Ланговић Милићевић и саветник Татјана Цветковски, конзул Н,. Секицки, свештеник СПЦ Рашко Радовић, председник и чланови УО Црквене општине у Трсту.

       Приредбу су отвориле и све присутне поздравиле Ана Ланговић Милићевић и Ивана Стојиљковић, захваливши се деци, родитељима и учитељицама што улажу напор и велики труд да на тако високом нивоу одрже квалитетан рад ове допунске школе.Удружења „Вук С. Караџић“ из Трста и „Свети Сава“ из Валдања обележили крсну славу Светог Саву

25. јануар 2020. године

           У суботу, 25. јануара, удружења Срба у Италији „ Вук С. Караџић“ из Трста и „Свети Сава“ из Валдања, обележили су крсну славу Светог Саву.

          Након верских и традиционалних обичаја, резања колача и читања молитве, оба удружења су, свако у свом граду, приредили свечани културно-уметнички програм за чланове и госте из Италије и Србије.

         Генерални конзул И. Стојиљковић и конзул Н. Секицки присуствовали су овим прославама.

 Пливање за Богојављенски крст у Трсту

19.01.2020. године

          У недељу, 19. јануара, у српској православној цркви „ Св. Спиридон чудотворац“ у Трсту одржана је богојављенска литургија, након које је организовано освештење воде и пливање за Часни крст у Великом каналу на тргу Ponte Rosso.

         Свему је присуствовала генерални конзул Ивана Стојиљковић, као и огроман број свих православних верника и велики број грађана и гледалаца.

         У најчитанијим дневним новинама ова вест се данас нашла на насловној страни под насловом: „ Гужва на српско-православном Богојављенском пливању“. 

        Након литургије и освећења воде, обављена је литија коју су предводили српски свештеник, отац Рашко Радовић и грчки архимандрит, Грегорио Милиарис. Више стотина људи, православних верника и других грађана Трста, окупило се дуж тршћанског Великог канала да испрати традиционално пливање за Богојављенски крст, које се одржава тек други пут у овом граду. Иако је вода имала свега десет степени, за пливање се пријавило двадесетак мушкараца и две девојке, а до крста први је ове године стигао Милош Колунџић. 

       Све је изгледало посебно свечано, уз пратњу  црквеног хора који је све време певао најлепше православне црквене песме. 

       Да је све организовано са посебном пажњом, доказ су били велики број професионалних полицијских ронилаца, који су све време били у води, као и медицинских радника и лекара који су прегледали и посаветовали  учеснике пре уласка у воду.Гeнерални конзул Стојиљковић примила посланицу италијанског Парламента и потпредседницу италијанске демократске странке (Pd – Partitо democraticо) - Дебору Серакиани (Debora Serracchiani)

17. 01.2020. године

         У петак, 17. јануара, у просторијама ГКРС Трст, ГК Ивана Стојиљковић је примила у званичну посету једног од садашњих посланика италијанског Парламента који  представљају регију ФВЂ а, уједно, и потпредседницу Pd у Италији - Дебору Серакиани.

        Дебора је од 2013. до 2018.године обављала функцију председника регије ФВЂ и  на том месту заменио је садашњи председник Масимилиано Федрига.Од 2008. до 2013. била је члан Европског Парламента и директор је Институционалне сарадње Италије и УСА. 

        С обзиром да је регија ФВЂ њено подручје политичког деловања, као и то да је 5 година обављала функцију председника регије и блиско сарађивала са српском заједницом, Дебора је изразила жељу да се та сарадња, на неки начин,  настави и да она стоји на располагању за све сугестије и потребе наших суграђана, који чине важан и неодвојиви  део демографске слике Италије. 

       Такође, истакла је подршку Италије и свих њених политичких актера на европском путу Србије. Подсетила је да је за време њеног мандата остварена сарадња на високом нивоу између наше две државе, да су остварене бројне посете високих званичника и да јој је драго што се такав ниво сарадње наставља. 

      Разговарало се о парламентарним групама пријатељства Србије и Италије и њиховим активностима, када је ГК Стојиљковић рекла да је то једна од бројнијих група пријатељства у српском Парламенту, које је и сама била члан, док је Дебора рекла да у италијанском Парламенту постоји интерпарламентарна група и да  ће се са колегама заложити за формирање праве групе које ће, са задовољством, постати део. Пријем Конзуларног кора у Префектури поводом инаугурације нове календарске године

16. јануар 2020. године

 

        У четвртак, 16. јануара, у Свечаној сали Префектуре организован је пријем Конзуларног кора надлежног за регију ФВЂ, којем је присуствовала и генерални конзул Ивана Стојиљковић.

       Пријему су, поред дипломата, присуствовали и градоначелник Трста Роберто Дипјаца,заменик председника регије ФВЂ- Pierpaolo Roberti,  квестор Трста Петронци, као и сви највиши представници карабињера, полиције, ватрогасаца, поморске, пограничне и финансијске полиције.

       Префект Валерио Валенти је пожелео  свима успешну нову годину и истакао да присуство странаца у Трсту расте али да су продуктивни и добро интегрисани у друштво. Према последњем попису у Tрсту је 22.783 сртранаца од којих је, према речима Префекта, најбројнија заједница Срба. 

        Префект Валерио је посебно нагласио да Трст, поред свих ових миграционих токова, има важан прилив и присуство истраживача и студената.

        Након Префекта присутне су поздравили градоначелник Роберто и заменик председника регије ФВЂ- Pierpaolo Roberti, поново помињући српску заједницу, као најбројнију, уз извињење осталим представницима мањина у граду Трсту, истичући да Србе не сматрају странцима већ „Тршћанским Србима“, као и да су задовољни што је интеграција свих присутних мањина и међусобна сарадња, на највишем нивоу.

       Након овога уследило је традиционално заједничко фотографисање и свечани ручак.Српска културна омладина у Трсту свечаним концертом обележила другу годину постојања

14.јануар 2020.године

 

          У сали палате Гопчевић 14. јануара 2019. године одржан је концерт младих уметника, чланова српске заједнице која живи у Трсту и њихових италијанских колега.

         Млади уметници извели су дела класичног репертоара П.И.Чакјковиског, Ф.Шопена, Ј. Иберта и Ј. Брамса, заједно са једним италијанским аутором- Ђузепеом Мартучијем.Српска оперска примадона Јадранка Јовановић примила у Трсту интернационалну награду за оперету

28. децембар 2019. године

 

      Примадона Јадранка Јовановић прва је Српкиња којој је 28. децембра 2019. године у Трсту,  уручена престижна интернационална награда за оперету која се додељује уметницима који су значајно допринели развоју и успеху оперете.

      Награду је уручила италијанска оперска уметница Данијела Барчелона, а на сцени су присуствовали и славне колеге сопран Данијела Мацукато и тенор Макс Рене Косоти.

      Јадранка се захвалила Тршћанима и Италији која је прва отворила врата њеном таленту, свим колегама и публици која је попунила салу театра Росети до последњег места, али се посебно захвалила свим Србима у Трсту који су тог дана дошли да је подрже и поделе награду са њом.Слава српске православне цркве " Св. Спиридон Чудотворац" у Трсту

24./ 25. децембар 2019.године

       У уторак и среду, 24. и 25. децембра 2019. године, обележена је храмовна слава цркве Св. Спиридона у Трсту.

      Вечерњој литургији, коју је служило бројно свештенство, на челу са епископом аустријско-швајцарским Андрејем и оцем Рашком, присуствовали су градоначелник Трста са супругом, представници ГК у Трсту - генерални конзул Ивана Стојиљковић и конзул Немања Секицки, оперска примадона Јадранка Јовановић,  представници италијанских институција и велики број верника.

      Након јутарње литургије, у просторијама Црквене општине, припремљено је послужење за све вернике и госте. Седница Управног одбора Савеза Срба у Италији

15. децембар 2019. године

          У недељу, 15. децембра, у Трсту одржана седница Управног одбора Савеза Срба у Италији.

         Ове године домаћин седнице било је удружење, „Вук С.Караџић“ у чијим су се просторијама окупили делегати из свих 13 удружења, широм северне Италије.

         Почетку седнице присуствовала је и ГК Ивана Стојиљковић која је поздравила све присутне и захвалила се на изузетним активностима и преданом раду којим чувају културно наслеђе, традицију, језик и писмо ван граница своје отаџбине. Још једном је подсетила колики је значај њихове волонтерске борбе с обзиром на наше два и по века дуго присуство и богату српску историју и материјално наслеђе на овим просторима.

        Председник Савеза, Душан Алексић, се захвалио генералном конзулу Ивани Стојиљковић, у име свих делегата, што је за претходних годину дана учинила да њихов рад буде видљивији, што присуствује готово свим важнијим активностима и у сваком тренутку им стоји на располагању.

        ГК Стојиљковић је замолила сва удружења (како она која су део Савеза, тако и она која нису) да доставе писане извештаје о свом раду, како би их могла проследити  Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и на основу којих би се могао имати тачнији увид у њихово ангажовање и остварење циљева, приликом доношења одлука о логистичкој и евентуалној финансијској подршци из Матице.

        Присутнима се обратио и председник Црквене општине у Трсту, Раде Миливојевић захваливши се на преданом раду и одличној сарадњи међу свима, што даје мотивацију за рад и видљиве резултате. 

      На дневном реду седнице били су:  усвајање записника последње Скупштине Савеза, извештаји председника удружења о активностима за протеклу годину, извештаји референата за поједине области (спорт,култура,школе...), усаглашавање пројеката и активности за 2020.годину и прављење коначног Календара манифестација за идућу годину.Службена посета делегације Министарства просвете, науке и технолошког развоја Трсту поводом одржавања ЦЕИ министарске конференције о науци и истраживањима

12/13. децембар 2019. године

       У Трсту је 12. и 13. децембра одржана ЦЕИ министарска конференција о науци и истраживањима на којој су учешће узели министар Младен Шарчевић и државни секретари, проф.др.Ана Ланговић Милићевић и проф.др. Владимир Поповић МПНиТ Р.Србије.

       Циљ овог учешћа је да се српским научницима, инжењерима и истраживачким групама обезбеди дугорочни приступ савременим инструментима  истраживања и научне експертизе доступне кроз програме који се реализују у оквиру научно-технолошке мреже ЦЕИ која подржава учешће научника Централне и Источне Европе у истраживачким пројектима и научним радионицама у областима теоријске и примењене физике, математике, биоинжењеринга, хемије и слично.

       Поред Конференције, којом је председавао Њ.Е. министар Лоренцо Фиорамонти, потписана је и „Тршћанска декларација“ о науци а потписници су министри задужени за истраживање, иновације и високо образовање земаља чланица ЦЕИ.

       Делегација је, приликом доласка у Трст, 12. децембра,  посетила Генерални конзулат Р.Србије где су са ГК И.Стојиљковић и конзулом Н.Секицким разговарали о досадашњим активностима на плану науке и образовања. Тако је било речи о припремама Србије за учешће на ЕСОФ 2020 у Трсту, као и о плановима за унапређење рада српских допунских школа у Италији и размени ђака и студената.

       Након одржане Конференције у ЦЕИ, 13. децембра , ГК Ивана Стојиљковић је делегацију одвела у посету српској Црквено-школској општини у Трсту где су обишли српску православну цркву “ Св.Спиридон Чудотворац“ и од свештеника, оца Рашка, чули кратку историју Срба у овом граду. Затим су обишли и просторије ЦШО, где их је дочекало братство на челу са председником Радом Миливојевићем а потом и присуствовали часу српске допунске школе на којем се министар Шарчевић обратио најстаријој групи полазника и позвао их да, кроз размену ђака, посете Србију а потом и они угосте своје вршњаке у Трсту.

 Концерт симфонијског оркестра Факултета музичке уметности - Београд у Саћилеу

9. децембар 2019. године

 

       У понедељак, 9.децембра, у театру „ Zancanaro“ у месту Саћиле (Порденоне) одржан је завршни концерт 23. Међународног музичког сусрета ФВЂ са Симфонијским оркестром Музичког факултета у Београду под диригентском палицом Бојана Суђића, којег критичари дефинишу као "истакнуто име међу редитељима данашње српске музике ".

      Концерт је организован у сарадњи са Факултетом музичке уметности из Београда и Министарством  културе и информисања Републике Србије.

      Те вечери могле су се чути „Издвојено из балета- Охридска легенда " С.Христића, „Симфонија бр. 5 оп.47“ , Д. Шостаковича и „Концерт у Д-дуру за виолину и оркестар, оп. 35“, П.И.Чајковског са солистом, двадесетдеветогодишњим Драганом Средојевићем, који наступа већ од своје седме  године и од тада, са преко петстотина концерата у најпознатијим салама широм света, важи за једног од најбољих виолиниста своје генерације, захваљујући свом неупоредивом таленту, техничкој беспрекорности и  виртуозности.

      Поред концерта,  представљена је виолина Guadagnini из 18. века, која је сада у власништву Факултета музичке уметности  Универзитета у Београду.Помоћ Народним кухињама на Косову и МетохијиГенерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Валдању и сусрет са градоначелником Ђанкарлом Ђузепе Аћерби

7. децембар 2019. године

        ГК Ивана Стојиљковић је са супругом Владимиром посетила град Валдањо, удружење Срба "Свети сава", сусрела се са градоначелником - Ђанкарлом Ђузепе Аћерби ( Giancarlo Giuseppe Acerbi) а затим присуствовала свечаности паљења новогодишње расвете на централном тргу. 

       На састанак са градоначелником и помоћнцима за културу, социјална питања и националне мањине, ГК Стојиљковић је отишла са представницима удружења „Свети Сава“, на челу са председником Миодрагом Јанковићем.

        У Валдању живи и ради око 1000 српских држављана који чине једну од најбројнијих националних мањина на овом подручју. Захваљујући руководству удружења „Свети Сава“, који су остварили директан контакт са локалним руководством (многи од њих су запослени у градској општини и директно укључени у политички живот), Арзињано је недавно побратимљен са Медвеђом у Србији.

       С обзиром да је ниво пријатељства и сарадње са овим градом подигнут на највиши ниво, на састанку се разговарало о конкретним идејама за даљу сарадњу. Градоначелник је предложио да се, за почетак, оствари сарадња и размена ђака основних и средњих школа као и ученика музичких школа по моделу који су они већ имали у пракси са Немачком и Аустријом.

      Такође, пошто имају искуства у пословној сарадњи са Србијом и ту су се чуле конкретне идеје и предлози како повећати обим те сарадње.

       Пошто је, пре овог сусрета у градској општини, ГК Стојиљковић обишла просторије удружења које су велике око 50 м2 а у којима се, поред свих културних дешавања, викендом одржава и српска допунска школа за око 30 ђака, замолила је градоначелника Валдања да помогне у проналажењу условнијег и јефтинијег простора за српску заједницу. Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Корнеду Вићентину и сусрет са градоначелником Франческом Ланаром

7. децембар 2019. године

         ГК Ивана Стојиљковић је, у оквиру посете Валдању и Арзињану, обишла  и провинцију Корнедо Вићентино у коме 10% становништва чине српски држављани. Тај проценат је бар двоструко већи али је значајан  број добио италијанско држављанство због чега их не региструју по попису као стране држављане.

      Ову општину ГК Стојиљковић је обишла са представницима удружења „ Свети Сава“ а поред градоначелника, присутни су били саветници и новинари. 

       Градоначелник Франческо Ланар (Francesco Lanar) је на овој функцији тек од септембра ове године тако да је ово била прилика за први сусрет са српском заједницом.

   Представници српског удружења изнели су предлоге за даљу сарадњу и позвали градоначелника да буде њихов гост како би га што боље упознали са српском културом, традицијом и кухињом.

   Стојиљковић је говорила о значају сарадње између наше две државе и понудила градоначелнику и сарадницима да посете Србију и буду драги гости. Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Арзињану и сусрет са градоначелницом Алесиом Бевилаква

7. децембар 2019. године

         ГК Ивана Стојиљковић је са супругом Владимиром , 7 децембра, посетила град Арзињано и том приликом се сусрела са градоначелницом и обишла удружење Срба  „Јелек“. 

      Градоначелница Арзињана Алесиа Бевилаква (Alessia Bevilaqua) примила је у градској кући генералног конзула Србије у пратњи представника српског удружења „Јелек“ у овом граду, на челу са председником Живомиром Илићем.

        Стојиљковић је, пре свега, пожелела градоначелници успешан мандат, с обзиром да је на ову функцију именована у мају ове године. На састанку је био присутан и саветник за привреду, Ловато Ђовани, који има најближу дугогодишњу сарадњу са држављанима Србије, пре свега као власник и послодавац у кожарској индустрији, а затим и као пријатељ заједнице. 

       Разговарало се о досадашњој сарадњи ове регије са Србијом , као и о плановима за будућу, нарочито по питању привреде и инвестиционих улагања.

        ГК Стојиљковић се захвалила на подршци и пријатељству у име свих српских држављана који живе и раде у Арзињану и замолила градоначелницу за подршку српској заједници која броји око 500 у овом месту.

         Стојиљковић је након посете градској општини, посетила и просторије удружења „Јелек“ и састала се са руководством и члановима. Ово удружење је многобројно и веома успешно, како у промоцији културе, тако и у промоцији спорта ( са фудбалском и стонотенисерском екипом освајају бројне медаље и пехаре у Италији).

      Овом приликом,председник удружења Живомир Илић, уручио је захвалницу Генералном конзулату за несебичан труд, сарадњу, чување српских корена и културне баштине. Обележена крсна слава удружења СКУД " Понтес Мостови" из Трста

7. децембар 2019. године

       У суботу, 7.децембра, у организацији СКУД " Понтес Мостови" из Трста, традиционалним "Никољданским концертом" обележена је слава друштва, Свети Никола. Тим поводом за госте је приређен богат културно- уметнички програм, након чега је обављена додела плаката, чиме је одато признање појединцима за несебичан допринос раду овог друштва.

Испред Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, свечаности је присуствовао конзул Н.Секицки.У Трсту одржана 4. Регионална безбедносна конференција за борбу против тероризма и спречавање и сузбијање насилног екстремизма у Југоисточној Европи

5. децембар 2019. године

          У четвртак , 05.децембра , генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је отварању конференције „ Регионални одговор на сигурносне изазове у Југоисточној Европи“ који се одржавала  у Трсту.

     На овој конференцији, испред Р.Србије, учесници су били помоћник министра спољних послова Р.Србије- амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник министра унутрашњих послова Р.Србије- Зоран Лазаров. 

         Помоћник министра Зоран Лазаров говорио је  на тему Панела III- SALW план, SEESAC (Центар за контролу стрељачког и лаког наоружања у Источној и Југоисточној Европи) као водећи партнер.

       Оснвни мотив овог панела била је регионална  сигурносна сарадња у укпном процесу придруживања ЕУ са циљем унапређења унутрашње безбедности. Борба против незаконитог стрељачког и лаког наоружања и њихове муниције на Западном Балкану уз јасан план (SALW)  за смањење вишка муниције, незаконитог поседовања , сузбијање диверзије и трговине. 

   Помоћник министра, амбасадор Бранимир Филиповић, имао је функцију каталитичког посредника у оквиру  панела IV на тему- IISG- Иницијатива за борбу против тероризма Западног Балкана (WBCTI), Фокус на радикализцији младих.

     Основни мотив овог панела је како сузбити радикализацију младих, пронаћи преовлађујући фактор који гура младе људе да прихвате насилни екстремизам или радикалне идеологије и како заједнички оснажити младе људе да се одпру овом изазову.

   Ова конференција организована је под покровитљством МУП Италије и Префектуре у Трсту а поздравну и уводну реч имали су  Префект Валерио Валенти,заменик градоначелника Трста- Паоло Полидори, министар  без портфеља Р.Северне Македоније – Роберт  Поповски и шеф Сектора за политичка питања Већа за регионалну сарадњу (RCC)- Амер Капетановић.

 

   Регионална сигурносна конференција окупила је студенте и професоре универзитета у Трсту и Љубљани чиме је укључена академска заједница у приступ решавању сигурносних питања.

 

     Након уводног говора, направљена је заједничка фотографија после чега је званично започела панелна расправа са преко 60 учесника.Пријем генералног конзула Иване Стојиљковић у Квестури Удине

2. децембар 2019. године

                          

 

     ГК Ивана Стојиљковић постила је 2.децембра Удине и том приликом се састала са Квестором у Удинама, др. Мануелом де  Бернардин (Manuela de Bernardin).

   Стојиљковић се захвалила на досадашњој сарадњи и посебно истакла безбедносно и правовремено реаговање полиције средином августа месеца ове године, када је бициклиста  насрнуо на нашу младу кошаркашку репрезентацију.

  Квестор је истакла да су то веома ретки случајеви јер Удине, иако важи за мултикултурну средину, веома је безбедносно миран град и да је случај од летос био индивидуални чин човека  у алкохолисаном стању , али да је брза реакција полиције спречила да дође до нежељених последица. 

      Такође, Бернардин је похвалила српску заједницу у Удинама која је на четвртом месту по бројности и рекла да постоји сарадња на највишем нивоу. 

    Генерални конзул Стојиљковић поклонила је Квестору књигу и туристичке брошуре о Србији и позвала је да посети нашу земљу. Бернардин се захвалила на позиву и изразила жељу да ускоро посети и  Генерални конзулат Србије у Трсту приликом планиране скорашње посете Квестури у овом граду.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић на годишњем радном састанку са Префектом Валериом Валенти

2. децембар 2019. године

        ГК Ивана Стојиљковић се састала  са префектом Валериом Валенти и члановима радне групе префектуре.

      Овај састанак представљао је званични годишњи сусрет и разговор о досадашњој сарадњи али и плановима за унапређење у корист држављана Р.Србије који живе на овој територији и сусрећу се са појединим проблемима приликом остваривања својих права.

      Стојиљковић се префекту, који је на овој функцији од фебруара 2019.године,  захвалила за изузетан допринос сарадњи са српском заједницом.

      Префект у Италији је државни представник, који има политичку одговорност и делује заједно са Квестором. Технички је одговоран за спровођење закона у случају угрожавања јавне безбедности и остваривања права грађана. 

      Разговарало се о четири основна проблема са којима су се сусретали држављани Србије и за сваки од њих, уз разумевање и подршку Префектуре, направљени су договори како да се реше како би што пре били превазиђени. Са већином ових проблема сусрећу се и са представницима других културних заједница у Трсту па су  веома захвални на нашој иницијативи да се заједнички пронађу решења.Конференција " Trieste porta la Serbia in Europa" у Трсту

2. децембар 2019. године

      У Трсту је одржана конференција " Trieste porta la Serbia in Europa" , на којој су се присутнима обратили посланици италијанског Парламента и чланови парламентарне Групе пријатељства Србија- Италија, Renzo Tondo  и Guido Guidesi, амбасадор Србије у Италији- Горан Алексић и председник регије ФВЂ- Massimiliano Fedriga.

      На конференцији се, између осталог, говорило о вишевековном пријатељском односу наша два народа , обележавању 140 година наших дипломатских односа, одличној економској и културној сарадњи. Истакнута је значајна подршка и помоћ Италије, а посебно историјска улога  града Трста на веропском путу Србије.

У име ГКРС Трст, конференцији присуствовао конзул Немања Секицки.Генерални конзул Ивана Стојиљковић на церемонији уручења Печата општине Трст из 14. века амбасадору Giovanni Caracciolo di Vietri

27.новембар 2019. године

        На позив градоначелника Трста, Роберта Дипјаце, генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је 27. новембра свечаности уручења печата Општине Трст из 14.века амбасадору Giovanni Caracciolou di Vietri. Печат, као највише и најзначајније признање,   уручио је градоначелник за дугогодишњу каријеру у земљи и иностранству и добробит граду Трсту.

      Свечаности су присуствовале бројне значајне личности из политичког, друштвеног и дипломатског живота града.

      Амбасадор Ђовани завршио је богату каријеру децембра 2018.године, као генерални секретар ЦЕИ, због чега је велики број представника ЦЕИ присуствовао додели овог признања, а међу њима и наш представник, министар саветник Зоран Јовановић.

      Градоначелник Дипјаца је пред свима прочитао биографију амбасадора, истичичући најзначајније делове: од секретара Амбасаде Италије у Адис Абеби, саветника у Вашингтону, саветника председника Републике Италије- Francesca Cossiga; за нас значајно - места амбасадора у Београду, амбасадора у Женеви при УН, амбасадора у Паризу до генералног секретара ЦЕИ у Трсту.

      Амбасадор Caracciolo се захвалио истакавши да је ово једно од најзначајнијих признања које је добио. На крају је додао да је поносан на новог генералног секретара ЦЕИ и свог пријатеља - Roberto Antonione и да је Робертово именовање на ово место један од његових последњих важнијих успеха.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић на састанку са проф. Стефано Фантони поводом ESOF 2020 TRIESTE

 26. новембар 2019. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић је 26.новембра, на позив проф. Стефано Фантони, присуствовала састанку намењеном конзуларном кору у Трсту, а са циљем промоције овог научног фестивала који ће се одржати од 5. до 9. јула 2020.године и који ће окупити преко 5500 научника из целог света.

       Пријављено је  већ 5000 научника који се баве истраживачким радом, предавача, привредника, „policy marker“-a и 400-500 најављених новинара .

       Састанак  је водио проф. Стефано Фантони, проф. теоретске физике и нуклеарне физике на бројним Универзитетима и високо стручним Институтима које се баве научним истраживањима у области физике као што је Институт „Sissa“ у Трсту.

      Проф. Фантони је кандидовао Трст за град науке  2020 - на конкурсу на коме је учествовало много градова али он сматра да је Трст победио не само због његовог пројекта већ и зато што је виђен као барицентар /тежиште ка Источној ЕУ (Centro Est EU – Балканске земље). Сматра да је управо тај податак  и помогао пројекту да буде изабран (стратешко – политички мотив). Након ратних догађања Италија, Француска и Немачка су инсистирале на формирању WEST BALCAN FONDATION чије је седиште у Трсту (додуше пронашли су где ће бити седиште али још није озваничено).  Таква врста фондације је основана по први пут  и оснивач је EUROPEAN RESEARCH COUNCIL – који издваја и средства за финансирање пројеката.

       Да би свет науке  добио потребан новац за даљи развој, потребно је укључити и политичаре којима треба да буде у интересу напредак науке јер утиче на општи развој и напредак друштва па ће у оквиру ове манифестације бити посвећена и пажња   и „policy marker“-има.

      Ради ове манифестације изграђен је  TRIESTE CONVENTION CENTER – и ради се на развоју научног-туризма.

      У оквиру ЕСОФ-а биће  органозовано 160 различитих научних манифестација а међу њима ће бити представљена  и три пројекта из Србије.

      Свечано отварање је 27.06.2020. године.

 СКУД "Понтес- Мостови" из Трста организовали "Српску етно вечеру"

23.новембар 2019.године

          У суботу, 23.новембра, СКУД "Понтес -Мостови" из Трста организовали су "Српску етно вечеру".

Уз традиционалну храну и пиће, припремљен је и програм са тематиком културног наслеђа Косова и Метохије.

Тематској вечери присуствовао је конзул Н.Секицки.Гeнерални конзул Ивана Стојиљковић гост клуба " Rotary Trieste Alto Adriatico"

13. новембар 2019. године

 

       На позив клуба " Rotary Trieste Alto Adriatico", ГК Ивана Стојиљковић била је гост свечане вечере коју су приредили у част овогодишњег обележавања 140 година дипломатских односа Србије и Италије.

       Поред председника овог Ротари клуба, Ђанкрла Кортелина, вечери су присуствовали  чланови и угледни гости из света привреде, политике и културе.

      ГК Стојиљковић је присутнима говорила о дипломатским односима Србије и Италије, доброј економској сарадњи и туристичким потенцијалима Србије, што је у позадини пропраћено адекватним видео материјалом.

     Стојиљковић је, након свог обраћања, дала реч председнику српске православне Црквене општине у Трсту, Раду Миливојевићу, који је говорио о, више од два и по века, дугим историјским односима наша два народа на овим просторима, као и о недавној прослави 150 година постојања СПЦ " Св.Спиридон Чудотворац" у Трсту.Обележен Дан примирја у Првом светском рату

11.новембар 2019.године

 

       У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, конзул Немања Секицки положио је венац, на меморијални споменик у Редипуљи, нашим жртвама страдалим у овом рату .СКСО „ Круна“ обележила петогодишњицу манифестацијом „Фолклор без граница“

9.новембар 2019. године

        У суботу, 9.октобра, Српска културно спортска организација „Круна“ из Скиа (Вићенца), обележила петогодишњицу постојања манифестацијом „Фолклор без граница“.

        На манифестацији су учествовала бројна културно-уметничка друштва из Италије, Србије и Немачке.

       Након званичног програма приређено је дружење за дијаспору и госте. 

        Манифестацији су присуствовали ГК Ивана Стојиљковић, градоначелник града Скио - Valter Orsi, парохијски свештеник- отац Далибор, председник Савеза Срба- Душан Алексић, као и многи други гости.Састанак делегата Савеза Срба у Италији са генералним конзулом Иваном Стојиљковић

8. новембар 2019.године

        У петак, 8.новембра од 19 часова, ГК Ивана Стојиљковић одржала је у месту Isola Vicentina састанак са председницима удружења Срба у Италији.

      Ово је пракса која се одржава на свака три месеца, на захтев Савеза Срба у Италији, када се председници удружења која су део овог савеза састају са генералним конзулом ради разговора о активностима, проблемима  и плановима. 

      Састанку нису присуствовала само два делегата која су тог дана била спречена да дођу, а овога пута присуствовали су и свештеник српске православне цркве у Вићенци- отац Далибор и две учитељице које раде на подручју Вићенце. 

      Након кратког извештаја о активностима у претходна три месеца, разговарало се о плановима за асимиловање мањих удружења у веће и уједињавање свих удружења на нивоу Италије а затим и иницијатива постепеног уједињавања и ближе сарадње дијаспора. 

    Директним телефонским укључењем у састанак, ову идеју и све присутне је поздравио председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, Миодраг Линта.   

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Schio и градоначелнику Валтеру Орсу (Valter Orsi)

9. новембар 2019.године

        У суботу, 9.новембра, на позив градоначелника града Schio- Валтера Орса (Valter Orsi), ГК Стојиљковић је постила градску општину и индустријски град у коме живи велики број наших држављана.

       Иако је био нерадни дан, градоначелник је сазвао комплетно градско руководство, карабињере и полицију који су срдачно дочекали ГК Стојиљковић, са којом су дошли и председник и члан удружења Срба “Круна“ из Скиа- Бобан Петровић и Лидија Младеновић.

       Разговарало се о традиционално добрим односима наша два народа на овом подручју и готово неприметним разликма у нашој култури и менталитету.

      Чланови удружења су се захвалили што им излазе у сусрет и дају по симболичним ценама простор потребан за окупљања и активности наших људи и присуствују свим активностима.

      Разговарајући о могућностима унапређења даље сарадње, градоначелник Орси је изразио жељу да се организују сусрети привредника , као и представљање Србије инвеститорима из овог подручја који показују интересовања за улагање.

      Градоначелник је истог поподнева присуствовао и манифестацији „ Фолклор без граница“ у организацији Удружења Срба из Скиа“ Круна“.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Torri di Quartesolo и градоначелнику Дијегу Маркиору (Diego Marchioro)

08.новембар 2019. године

         У петак, 8.новембра, у попдневним часовима, организован је пријем ГК Иване Стојиљковић код градоначелника града Torri di Quartesolo, Дијега Маркиора (Diego Marchioro).

        Градоначелник Маркиоро био је претходног викенда присутан на парохијској слави српске православне цркве у Вићенци када је са ГК Стојиљковић и договорио ову посету.

       На састанку су били присутни сви најближи сарадници градоначелника, а са ГК Стојиљковић били су присутни и свештеник спске православне цркве у Вићенци – отац Далибор и  председник Савеза Срба у Италији- Душан Алексић. 

       Након разговора о доброј сарадњи и интеграцији српске заједнице у овом граду, Стојиљковић се захвалила градоначелнику на свему што чини за наше суграђане и личном присуству на свим важним дешавањима. 

        ГК Стојиљковић је градоначелника са сарадницима позвала да посете Србију и да размисле о могућој економској сарадњи наше две земље.Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Вићенци и градоначелнику Франческу Руку (Francesco Rucco)

08.новембар 2019. године

       У петак, 8.новембра, ГК Ивана Стојиљковић посетила је град Вићенцу и градоначелника тог града Франческа Рука (Francesco Rucco).

       Пријем је организован у градској кући Pallazo Trissino и са италлијанске стране били су присутни градоначелик, помоћник градоначелника- Leonardo De Marzo и два члана већа, док су, поред ГК Стојиљковић, састанку присуствовали свештеник српске православне цркве у Вићенци – отац Далибор, председник Савеза Срба у Италији - Душан Алексић и секретар Савеза, Јелена.

      Франческо Руко је на место градоначелника  изабран 2018. године као лидер сопствене политичке партије „Idea Vicenza“  и са дотадашњим великим политичким искуством и бројним функцијама у градском већу  и институцијама.

    Свестан величине  и значаја српске заједнице у овом граду, која према незваничним информацијама, са околним општинама  броји преко 20 хиљада наших држављана, Руко се захвалио на овој посети и рекао да стоји на располагању за сваку врсту сарадње.  Истакао је да су српски држављани добри суграђани, одлични радници и комшије и да је њихова интеграција у овом граду врло успешна и део су свих активности и институција.

         Између града Вићенца и Генералног конзулата договорене су бројне активности и планови за наредни период.Радни састанак Конзуларног кора са Имиграционим одељењем Квестуре у Трсту

6.новембар 2019. године

         У среду, 6.новембра 2019.године, ГК Ивана Стојиљковић присуствовала је радном састанку који је организовао декан Конзуларног кора у Трсту, Massimiliano Fabian, заједно са директором Имиграционог одељења Квестуре, Antoniom Grande, а који је одржан у згради Кветсуре у Трсту. 

        Састанак  је отворио и истом присуствовао  шеф полиције у Трсту- Квестор Giuseppe Petronzi, који је након поздрава подвукао да се по први пут организује састанак на тему права и обавеза странаца на територији Италије и Шенгена и пожелео да се таква сарадња настави ради пружања бољих и бржих услуга грађанима свих земаља којих у Трсту има веома много, што потврђује издавање преко 5000 боравишних виза годишње. 

        МУП Италије је позитивно оценило овакву иницијативу и упутило комплименте организаторима уз подстицај да се повежу све институције и побољша њихова сарадња.Прослава парохијске славе цркве Свети Лука у Вићенци

3. новембар 2019.године

        У недељу, 3.новембра, свечаном литургијом обележена је парохијска слава српске православне цркве Свети Лука у Вићенци.

       Литургијом је началствовао протојереј - ставрофор Рашко Радовић, протојереј Арсеније Радовић , протојереј Далибор Ђукић ( домаћин цркве) ,јереј Горан Ковачевић и ђакон Благоје Рајковић.

      После причешћа, пререзан је славски колач и верницима су се обратили присутни свештеници, а након тога приређена је славска трпеза и културни програм на коме су наступили Цетињски богослови извођењем традиционалних песама.

      Целој прослави присуствовала је ГК И.Стојиљковић која је одржала поздравни говор и честитала  парохијску славу у име Матице.

      Културном делу програма присуствовао је и генерални конзул БиХ у Милану, Драган Михаљевић, као и велики број гостију и верника из Италије, Србије, Р.Српске и Црне Горе.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

        Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл.15. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.новембра 2019.годинеГрадски дечји хор "Звездице" у посети ГКРС Трст

21.10.2019.године

     ГК И. Стојиљковић је у понедељак , 21.октобра, од 10 часова, у Генералном конзулату организовала пријем  деце и професора градског дечјег хора "Звездице" из Лесковца, а дружењу се прикључила, у име Италије, и организаторка овог фестивала која се захвалила на оствареној сарадњи и упутила позив за све наредне манифестације на којима учествују млади уметници из Србије.

     Такође, разговарало се и о могућој сарадњи хора „Звездице“ са тршћанским конзерваторијумом „Тартини“, што би требало да буде реализовано у наредном периоду.Наступ градског дечјег хора „Звездице“ из Лесковца на 3.Фестивалу хорова "Ars nova" у Трсту

20.10.2019.године

       У недељу, 20.октобра, од 17 часова одржан је 3.Фестивал хорова „Ars nova“ у Трсту  на коме је Србију представљало 38 деце хора „Звездице“ из Лесковца који су имали веома запажени наступ и добили највеће овације публике, већ трећу годину заредом.Велико освећење храма " Св.Спиридона Чудотворца" и Света Архијерејска Литургија у Трсту

20.10.2019.године

 

    У недељу, 20.октобра од 9 часова обављено је Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија у присуству шест Владика и бројног српског свештенства у дијаспори.

     У светом чину учествовао је и грчки свештеник у Трсту који је тог дана позвао и све грчке православне вернике да дођу у овај Храм.

   Освећењу Храма и литургији присутвовала је ГК И.Стојиљковић са породицом, градоначелник Трста- Роберто Дипјаца, шеф тршћанске полиције и велики број српских, грчких али и других православних верника у граду Трсту.6. Сабор СКЗ „ Свети Сава“ из Валдања - "Сачувати од заборава"

19.10.2019.године

       У суботу, 19. октобра , Српска културна заједница  “Свети Сава“ из Валдања организовала је 6.сабор „Сачувати од заборава“ уз подршку МСП- Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. 

      На почетку програма изведена је фантастична позоришна представа „ Јунаци гвозденог пука“ у извођењу глумаца позоришта из Медвеђе.

      Након тога је уследио културно-уметнички програм КУД-ова српских удружења из Италије, али и око 80 гостију из Медвеђе, Лебана и Кистања.

      Од 19 часова приређено је дружење дијаспоре и гостију у ресторану уз музички програм. 

      6.Сабор „ Сачувати од заборава“ отворила је ГК Ивана Стојиљковић, а свечаности су присуствовали парохијски свештеник - отац Далибор, градоначелник Валдања са помоћницима и члановима већа за културу, председник општине Медвеђа- Небојша Арсић, председник Савеза Срба у Италији- Душан Алексић и многи други гости и учесници из Италије, Србије и Хрватске.Концерт хора и дечјег хора Храма СВ.Спиридона у Трсту

19.10.2019.године

       У суботу, 19.октобра од 19 часова, у цркви је  одржан концерт хора и дечјег хора Храма СВ.Спиридона коме је присуствовало шест Владика и бројно свештенство.

       Свечаности је присуствовао конзул Н.Секицки.Генерални конзул Ивана Стојиљковић учествовала на „ XV међународном форуму европског региона- Аквилеја“

18.10.2019. године

     Овогодишњи форум одржан је у Удинама 18. и 19. октобра на тему „ 1989.-2019.- Буђење Средње Европе- Носталгија за будућношћу“, а ГК И. Стојиљковић била је један од панелиста на тему “Западни Балкан - увек на листи чекања“

     Ову конференцију традиционално организује Асоцијација „ Mitteleuropa“ у сарадњи са МСП Р. Италије, регијом ФВЂ и секретаријатом CEI а окупља европске и националне парламентарце, политичке актере, дипломате, представнике академске заједнице, привреднике, НВО и студенте из региона централне Европе.

     Ове године су присуствовали учесници из Италије, Србије, Русије, БиХ, Црне Горе, Словеније, Мађарске, Северне Македоније, Словачке, Бугарске, Румуније и Украјине.

    Форум су отворили председник регије ФВЂ, М.Федрига и председник Скупштине ФВЂ, Пиетро Мауро Занини.

 

     Циљ конференције је била дебата и спровођење ефикасног поређења како би се направила реална анализа нових сценарија и даљи развој механизама унутар међународних европских односа.Изложба Архива Србије „ Црква Светог Спиридона у Трсту“

18.10.2019.године

   У склопу обележавања 150 година постојања срске цркве у Трсту, у петак, 18.октобара од 19 часова, представљена је историја ове цркве изложбом  Архива Србије, под називом“ Црква Светог Спиридона у Трсту“.

       Изложбу је отворио ЊП епископ аустријско-швајцарски Андреј.

      Бројним фотографијама, плановима и скицама нове и старе цркве, документима о посетама српских и аустријских владара цркви, вестима из штампе, списковима свештеника  и добротвора представљена је историја цркве. 

   Изложбу је пратила и мултимедијална презентација о иконама као и богато илустровани каталог на српском и италијанском језику  чији су аутори Јелица Рељић и директор Архива Србије- Мирослав Перишић. 

 150 година Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту- омаж арх.Карлу Мачакинију

17.10.2019.године

   Oмажом архитекти Карлу Мачакинију и концертом младих српских музичара званично је отворено четвородневно обележавање 150 година постојања Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту. 

    У четвртак, 17.октобра са почетком од 19 часова, у музеју Револтела у Трсту обележавању јубилаја присуствовали су ГК И.Стојиљковић, отац Рашко Радовић, представници града Трста ( чланови већа и помоћници задужени за културу), директор Архива Србије – Мирослав Перишић, директорка Музеја Трста са сарадницима, представници српске Црквено-школске општине, као и бројни угледни гости. 

      Вече је било посвећено славном миланском архитекти , Карлу Мачакинију, који је пројектовао бројне величанствене грађевине 19.века у Италији, међу којима се православни храм у Трсту посебно истиче својом лепотом јер је рађен оријенталним стилом.

 

      Након програма који су припремили тршћанске архитекте, на челу са директорком Музеја, о процесу и начину градње овог храма, историјским чињеницама и његовом значају кроз векове, уследио је концерт српских студената тршћанског музичког конзерваторијума „ Тартини“.Српски пијаниста, Александар Маџар, отворио 18. Међународни фестивал пијаниста у Трсту

30.09.2019.године

       У Трсту је 30. септембра почео 18. Међународни фестивал пијаниста.

       Фестивал ће трајати од 30.септембра до 28.октобра и на самом пиједесталу сцене наћи ће се пет најзначајних међународних пијаниста: српски пијаниста Александар Маџар, Nathalia Milstein, Sebastian Di Bin, Tae-Hyung Kim и Maurizio Baglini са италијанским виртуозима.

       Након 1996. године, када је освојио треће место на престижном такмичењу „Concorso di Leeds“, каријера српског пијанисте Александра Маџара вртоглаво креће узлазном путањом и  више од  20 година један је од најпознатијих и најутицајнијих европских пијаниста.

       Из тог разлога указана му је част да  отвори 18. Фестивал пијаниста „Giovani interpreti e Grandi maestri“ (Млади извођачи и велики учитељи) у сали „Ridotto“, театра Верди у  Трсту, што је, свакако, била велика част и за Србију и све наше држављане који живе у овом граду.Тршћански привредници заинтересовани за инвестирање у Златиборски округ

18.-20. 09.2019.године

 

      У периоду од 18.-20.септембра Златиборски округ су обишли тршћански привредници заинтересовани за улагање у овај крај и регионално предузеће које опслужује 10 градова и општина две суседне регије ( Златиборски и Моравички округ).

     Са њима су у посети били ГК Ивана Стојиљковић и председник српске Црквене општине у Трсту, Раде Миливојевић. 

     Поред разговора и договора са представницима града Ужица и директорима предузећа о инвестиционим улагањима, привредници су обишли и Општу болницу Ужице са жељом да донирају одређена средства.

 Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона"

Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона" за школску 2019/2020. годину

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе у региону" за школску 2019/2020. годину.

Крајњи рок за доставу документације свих пријављених кандидата је 6. септембар 2019. године.

Текст конкурса са пријавним формуларом можете погледати  oвде.

 Брошура о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO

REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfПосета генералног конзула Иване Стојиљковић и градоначелника Зајечара Бошка Ничића градоначелнику Гориције, Рудолфу Зиберну

19.07.2019.године

 

       У петак, 19. јула, у италијанском граду Гориција одржан је састанак коме су присуствовали ГК И. Стојиљковић, градоначелник Зајечара- Бошко Ничић и и његов помоћник- Милан Станковић са градоначелником Гориције- Рудолфом Зиберном.

       Повод за састанак била је досадашња сарадња града Зајечара и Тимочке Крајине са овим делом Италије и потреба за њеним јачањем. Градоначелник Ничић је посебно истакао ангажовање овог дела Србије, као и његове личне напоре да одлично замишљена манифестација „ Gusti de fontieri“ („ Укуси граница„) заживи у пуном сјају. Такође, скренуо је пажњу на појединце, и међу учесницима и међу организаторима, који  злоупотребљавају манифестацију ради нелегалне личне финансијске користи.

      Иако из тих разлога ове године на фестивалу ( на коме учествује преко 500 излагача и који за пет дана посети око 800 хиљада посетилаца) неће учествовати ниједан град из Србије, градоначелник Гориције је изразио жељу да Р.Србији да почасно место са институционалним, промотивним штандом и да са ГК И. Стојиљковић наредних дана направи конференцију за медије на којој ће се представити сарадња наше две државе као и значај продубљивања тих односа сарадњом међу градовима и окрузима.

 

      Б. Ничић је позвао колегу Зиберна да посети Зајечар и упозна се са лепотама овог дела Србије, као и да размисли о ширим односима ова два града и о могућности њиховог братимљења.„ The European Spirit of Youth Orchestra- ESYO“ у Трсту

25.07.2019.године

         Oд 5. јула па све до краја овог месеца најбољи млади музичари из целог света окупили су се у Италији под истим именом „ The European Spirit of Youth Orchestra- ESYO“  да, представљајући се кроз музички идентитет и таленте своје земље,  заједничким снагама промовишу еврпоску културу.

         Ове године међу младим талентима највише је било представника Србије, чак тридесет.

        Чим су се сместили у малом  месту поред Трста, Дуињу, обишла их је ГК И.Стојиљковић и пружила подршку у раду и свим активностима који ће их чекати током јула месеца.

       Овај оркестар, чији се састав мења сваке године, основан је 2015.године под диригентском палицом маестра  Игора Корети Курета ( Igor Coretti Kuret). Највећи музички таленти из целог света повезују се не само музиком већ и свешћу да су друштвена и културна разноликост непроцењива вредност.

 

       Током ове летње турнеје по северу Италије одржали су 10 концерата, а последња два у Трсту- јуче у просторијама дворца  Castelo di San Giusto  а сутра у дворцу Miramare.Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdfПријем делегата Савеза Срба у Италији у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту

23.06.2019.године

 

       У недељу 23. јуна 2019. Генерални конзул Републике Србије Ивана Стојиљковић одржала је радни састанак са представницима удружења Срба у Италији на коме се говорило о протеклим и предстојећим манифестацијама , положају српске заједнице у Италији, могућностима и потребама Савеза Срба у Италији и удружења која га чине.
Дванаести фудбалски турнир „ Спасовдански Куп Трст“

15.-16.06.2019.године

         Генерални конзул И.Стојиљковић, са породицом, присуствовала је 15. и 16. јуна о.г. дванаестом по реду фудбалском турниру “Спасовдански Куп Трст”, који се одиграо на теренима Спортског центра “Марио Батут” у Трсту.

       Турнир су отворили градоначелник Трста, Роберто Дипјаца и генерални конзул Србије, Ивана Стојиљковић.

        Ове године је учествовало 32 екипе из Италије, Аустрије, Словеније, Србије и Републике Српске, а организатор турнира је Удружење Срба “Вук Караџић” из Трста. 

        Важан податак је да су пехар и медаље победнику овог турнира , екипи “ Liberta” из Беча, уручени на полувремену утакмице Европског фудбалског првенства U21 ITALIA 2019, одигране 17.06. између Србије и Аустрије, а пехар је уручио чувени фудбалер Марко Пантелић, пред 5500 гледалаца.

        Пехари су уручени и најбољем стрелцу, голману и играчу "Спасовданског Куп Трст" турнира.  Службена посета Трсту ППВ и Министра спољних послова, Ивице Дачића

11.-12. 06.2019.године

      Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Састанку министара спољних послова Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) који је одржан у Трсту. Састанак је представљао одличну прилику за размену мишљења о актуелним питањима, изазовима и перспективама регионалне сарадње, посебно у светлу обележавања тридесет година постојања ЦЕИ. Церемонија представљања тимова и националних обележја земаља учесница U21 ITALY 2019 у Трсту

15.06.2019.године   

     У Трсту је, у суботу 15. јуна 2019.године са почетком од 18 часова, на тргу Piazza Unità à d ' Italia , одржана церемонија представљања тимова земаља учесница на европском фудбалском првенству за младе .

 

       Овом приликом требало је да се представе играчи репрезентација четири земље које ће наредних дана играти у Трсту : Србија, Аустрија, Немачка и Данска, предвођени барсaљерима (специјална војна гарда) који су дочекивали заставе на тргу и свирали химне .

       С обзиром да су репрезентативци Србије тог дана били заузети пробном утакмицом коју организује UEFA, ГК И. Стојиљковић је организовала девојке и младиће обучене у дресове српске репрезентације , као и у српским традиционалним ношњама из српских удружења у Трсту “Вук С. Караџић "и" Pontes- мостови "и заједно са њима представила заставу и химну Р.Србије.

       Овакав начин представљања изазвао је највећу пажњу и одушевљење препуног тршћанског трга због чега су се многи сликали са српском омладином и обећали да ће дати подршку Србији на све три утакмице које ће се играти у Трсту наредних дана.

 

 Промоција туристичке понуде регије Западна Србија у Вићенци и Трсту

24.-25.05.2019.године

        У сали српске заједнице у Вићенци, у петак 24.маја о.г., одржана је презентација туристичке понуде регије Западна Србија локалном становништву и медијима, а истој је присуствовао и градоначелник Аризањана,Ђовани Ловато. 

      Током презентације посетиоци су могли сазнати о карактеристикама и атракцијама регије, док су по завршетку званичног дела презентације имали прилику и пробати гастрономске понуде Западне Србије и Златибора.

       У петак, 25. маја, ТО регије Западна Србија завршила је студијско путовање промоцијом у Трсту. Приликом  доласка у град, делегацију је примила ГК И. Стојиљковић у просторијама Генералног конзулата, где је у разговору са представницима Регије истакла велику захвалност на доласку и наду за још бољу сарадњу у будућности.

        Након тога одржана је презентација туристичке понуде Регије у просторијама СПЦО уз благослов протојереја Рашка Радовића. Промоцији и презентацији присуствовао је велики број чланова конзуларног кора, представници власти, локалног италијанског и српског становништва и медија. Потом су гости имали прилику да пробају гастрономску понуду златиборског краја и у неформалном разговору сазнају додатне информације туристичке понуде.Свечано отварање библиотеке СПЦО у Трсту

23.05.2019.године

</