| |     latinica | english  
Насловна
Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз

13. октобар 2020.године

         У уторак 13.октобра 2020.године, Генерални конзулат Р.Србије  у Трсту посетили су декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз.
        Гости су иницирали овај састанак са  генералним конзулом Иваном Стојиљковић како би представили своју идеју о сарадњи са Р.Србијом на плану производње, тржишта и пружања услуга везаних за кафу.
       Трст је међународно признат као „Град кафе“ у коме су и произвођачи и угоститељи „култ“ кафе подигли на највиши ниво, а у току је и процедура UNESCO заштите географског порекла „италијанске еспресо кафе“.
       Током прошлог века трговина кафом у Трсту одржала је рекорд са 30% укупног увоза у Италији. Тршћанско пословање са кафом данас представљају компаније увозници и велетрговци ( увоз сирове кафе) специјализоване бродарске компаније, компаније за печење, агенти, једно од шест постројења у Италији за декофеинизацију, лаборатораије и научни центар за истраживање и обуку.  Још 1831.године у Трсту је основана прва осигуравајућа кућа, Generali, са циљем осигурања транспорта и тржишта кафе.Овај град има и популацију која двоструко више конзумира кафу  од остатка Италије.
         Жеља „Assocaffe Trieste“ је да се овај вид сарадње убубуће унапреди са Р.Србијом.Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили су чланови гусларске секције Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања

10.октобар 2020.године

 

У суботу, 10.октобра 2020.године , Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили су чланови гусларске секције Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања.

Дружење је уприличено уз гусле и традиционалне српске епске песме.

 Република Србија као повољна дестинација за пословање


Кабинет председнице Владе Републике Србије је припремио две брошуре под називом “SERBIA- Emerging tech development hub” и “Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде”, а са циљем промоције Републике Србије, као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије.

 

 

Брошурама се може приступити на следећим интернет страницама:

1. Брошура "SERBIA-Emerging tech development hub"  https://innovations.serbiacreates.rs

2. Брошура " Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде" https://inovacije.srbijastvara.rs

 

 

 Састанак Конзуларног кора Фриули Венеције Ђулије са регионалним подпредседником и саветником за здравство и социјалну политику, др Рикардом Рикарди

02. октобар 2020.године

          У петак, 02. октобра 2020.године , Конзуларни кор регије ФВЂ састао се са регионалним подпредседником и саветником за здравство и социјалну политику, др Рикардом Рикарди.
          На састанку су сумирана сва досадашња дешавања и резултати ове регије као и планови за будуће активности и сарадњу. Присутнима, међу којима је била и генерални конзул Ивана Стојиљковић, др Рикардо је упутио велику захвалност за допринос који су пружили током ванредне здравствене ситуације. Сарадња која је започета од првих дана и наставља се и даље, показала се кључном као стална веза са другим земљама са циљем ширења и размене информација неопходних за спречавање и обуздавање пандемије, нарочито откако је међудржани транзит поново нормализован.
        Потпредседник регије задужен за здравство истакао је драгоцену улогу конзуларног кора у супротстављању појави било каквих епидемија спољног порекла и одржавању неопходне комуникацију међу земљама.
        Констатовано је да је регија ФВЂ и поред свих ризика била и остала једна од оних које су се брзим и оштрим мерама успешно бориле са пандемијом. ЕSOF 2020 – међународни научни фестивал у Трсту ( 02. - 06. септембра 2020.године)

02.септембар 2020.године

 

        И поред свих потешкоћа, у среду, 2. септембра, у Трсту је одржана свечана инаугурација највећег међународног научног фестивала „Есоф 2020“ коју је отворио градоначелник Трста, Роберто Дипјаца, подвлачећи улогу Трста као значајног центра за развој науке, мултикултурализма и будућег економског развоја кроз значајну европску позицију и снажан развој луке.

       Председник Регије ФВЂ, Масимилиано Федрига, похвалио је све активности Регије и свих њених научних и медицинских институција које су и током епидемије радиле научна истраживања и доносиле храбре и јединствене одлуке, док су главне  међународне научне институције заћутале током акутне фазе пандемије.

        Присутнима се затим обратио и  ватикански државни секретар, кардинал Pietro Parloin речима: „Наука и вера нису у супротности, чак нису ни у конкуренцији, али то су два алата која нам помажу да се приближимо, да све више сазнајемо истину. Срећан сам што сам овде и што се бавим овим питањем и са становишта цркве“

       Министар за  универзитет и истраживања, Гетано Манфреди, рекао je: “ Потребно нам је више истраживања у нашој земљи, јер мислим да су сви грађани схватили да са више истраживања има више сигурности, више је раста, више демократије и више могућности за све, посебно за младе људе. Искуство и учење пандемије мора постати колективно благо наше земље како би се осигурало да Италија искористи свој таленат и у стању је да своје изузетне вештине преузме на опште добро.“

        Директорка ЦЕРН-а Фабиола Ђаноти осврнула се на родну равноправност у науци: „Наука је секси. Морамо да привучемо девојке у свет науке дајући им исправне поруке, односно говорећи да је наука за све, да нема посла за мушкарце и жене и да наука омогућава да се суоче са великим изазовима. Дакле, мора се рећи да се са науком могу радити лепе и занимљиве ствари“
        Према речима Ђаноти, такође је неопходно  помоћи женама које су предузеле неку активност у пољу научног истраживања, дајући им могућност за помирење између радних и породичних обавеза и осигуравајући унапређење каријере  како би се обезбедио једнак третман.

         Највећу пажњу на себе је скренуо Алберто Мантовани, професор патологије и научни директор Хуманитаса, који је јуче ујутро одржао конференцију усресређену на улогу имунолошког система против рака и Covid-19.
        „Много је више онога што не знамо него онога што знамо када је у питању одговор нашег имунолошког система на Covid -19. Пуно смо напредовали и схватили смо да овај вирус сада игра нову игру и користи нове шеме . Постоји прва линија одбране урођеног имунитета, коју вирус надилази када успе, али у већини асимптоматских проблема имунитет решава проблеме. Тада најсофистицираније одбрамбене линије интервенишу производњом антитела која су врх леденог брега имунолошког система, а потом се активирају  директори имунолошког оркестра, лимфоцити Т.  Тек уколико је овакав одговор имунитета изостао, настају озбиљни проблеми“.
         Мантовани је такође објаснио да су "имунитет и упала трансверзални за различите болести за које пре 20 година нисмо мислили да имају икакве везе са тим, попут рака и кардиоваскуларних болести. Захваљујући имунолошким студијама на туморима ушли смо у нови свет имунолошких терапија против рака“.

         Sauro Succi, истраживач на одсеку за физику римског универзитета La Sapienza, говорио је о потреби коришћења  ЦЕРН алгоритама у рађању нове научне методе која ће  убрзати потрагу за леком против Covid-19
„Покушавамо да схватимо да ли нам Цернови алгоритми примењени на биолошке молекуле, посебно на  Covidov spike (протеин са којим нови коронавирус успева да продре у људске ћелије) могу помоћи у дизајнирању лекова за будућност. Сматрам да постоји опасна тенденција пропаганде, будући да имамо прегршт података, више нема потребе за теоретизацијом, јер из података, са интелигентним алгоритмима, можемо да извучемо све знање које нам је потребно “

           Компанија „Saipem“ представила је технолошке иновације у свету дронова и подморница. Тим стручњака илустровао је најновија достигнућа у области опреме за подморске операције и интервенције.

          У петак, 04.септембра, од 18 часова биће представљена два пројекта српских научника.

          Све до недеље ,6. септембра, Трст ће бити европска престоница науке представљајући научна истраживања и достигнућа из свих области и свих крајева света.

          Промоција књиге „Одбрана православља у Црној Гори“

29. август 2020.године

         У оквиру наставка Дана српске културе у Италији, у суботу 29. августа 2020. у Вићенци је одржана конференција и промоција књиге „Одбрана православља у Црној Гори – могућа геополитичка промена на Балкану“ италијанског писца и геополитичког аналитичара Стефана Верноле.
        На самом почетку се присутнима представила гусларска секција Српске културне заједнице „Свети Сава” из Валдања који су одсвирали на гуслама и отпевали традиционалне српске песме које потичу из Црне Горе.
         Догађај је организовао Савез Срба у Италији, под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадању са дијаспором и Србима у региону, а у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Трсту, Општином Вићенца и Хуманитаним удружењем „Корени” из Вероне. Конференцију је водио Дејан Кусало, председник Хуманитарног удружења „Корени” и референт за хуманитарне акције у Савезу Срба у Италији. Он је у фебруару ове године, заједно са писцем Стефаном Верноле, отпутовао за Црну Гору где су заједно учествовали на литијама и након чега је и написана актуелна књига на италијанском језику.
       Пре почетка промоције одржана је конференција са присутним гостима из италијанског парламента, регије Венето и општине Вићенца. Вито Коменћини, представник италијанског парламента из Рима, похвалио је песме одсвиране на гуслама и навео да је повезаност Венета и Срба позната још од старе републике Серенисиме која је имала своју војску чији су се војници називали „Скиавони” који у ствари потичу од Срба и који су носили капе јако сличне црногорским. Нажалост, ово је део историје који се не учи у школама нити се може читати и видети у медијима, али су овакве промоције управо први корак у борби за истину.  Још од времена отоманског царства,  Срби су увек били ти који су штитили Европу од раздора и напада на идентитет Европљана и хришћанске вере и традиције. Комерћини је навео да Европска унија треба више да се посвети очувању тог идентитета, а не да уцењује Србе да признају Косово. Иако медији скоро никако нису преносили све што се дешавало у Црној Гори, њему је све било јасно када је чуо да су била ухапшена свештена лица. Он је обећао да ће у парламенту наставити да преноси праву истину о дешавањима на Балкану са жељом да се боримо заједно за правду и праве традиционалне вредности сваког народа.


Oпширније...
Сусрет председника регије ФВЂ, Maсимилиана Федриге, и генералног конзула Р.Србије у Трсту, Иване Стојиљковић

15. јул 2020.године

 

        У среду 15. јула 2020.године у 15 часова, у згради  председништва аутономне регије Friuli Venezia Giulia, одржан је састанак председника регије Massimiliana Fedrige и генералног конзула Иване Стојиљковић поводом свих актуелних дешавања.

       ГК Стојиљковић се, пре свега, захвалила Федриги на брзим и оштрим мерама које је доносио на почетку и у току епидемије вируса COVID-19, којима је спасио животе великог броја људи у овој регији која је имала високи ризик због редовних и нелегалних миграција које трпи као погранично подручје. Потом се осврнула на ситуацију у Р.Србији истакавши да су такође строге и правовремене мере дале резултат због којег је Србија до месеца јуна била земља са веома ниским процентом заразе и смртности и подсетила да је то био разлог што је председник Републике, Александар Вучић, послао 8 авиона медицинске помоћи нашој братској земљи Италији, којој је та помоћ тада била неопходна. Нажалост, вирус који још увек непознаница за цео свет, изнендио је Србију онда када су се људи опустили и када се мало ко томе надао.

       Масимилиано Федрига изразио је жаљење због ситуације која је задесила Р.Србију и рекао да регија ФВЂ, али и цела Италија, стоје на располагању Р.Србији за сваку врсту подршке и помоћи. Затим је замолио ГК Стојиљковић да пренесе председнику Р.Србије, Александру Вучићу, њихове најискреније комплименте за начин на који се борио са опаким вирусом доносећи врло ригорозне и непопуларне мере  којима се борио за здравље својих држављана. Он је рекао да то могу само велики државници који не размишљају о својој поуларности нити критикама већ само о општем интересу, а да је Александар Вучић један од великих државника. 

        Након тога се повео разговор о актуелном проблему продирања заразе из других земаља у Италију, међу којима су они који долазе из Р.Србије означени као доносиоци „агресивнијег облика вируса“. Стојиљковић је објаснила да је Р.Србија и поред тренутно тешке епидемиолошке ситуације и даље међу земљама које се налазе ниско на светској табели и по броју заражених и по броју преминулих. Истакла је да је  Генерални конзулат у Трсту дао свој максимум у информисању својих држављана о  обавези карантина од 14 дана након повратка из Р.Србије као и подизању свести и одговорности према спречавању ширења заразе, за шта су једини генерални конзулат који је  добио  јавно признање од Префектура и Квестура које прате тај рад.   Истакла је да су држављани Р.Србије веома одговорни и да ће поштовати све прописе и мере, као што су то чинили и до сада. Федрига је рекао да не постоје никакви проблеми са српским држављанима и да су тренутно највећа већина која се налази у прописаном карантину.

 

      Договорене су даље заједничке мере и активности са циљем јачања мониторинга и спречавња ширења заразе, док је регија ФВЂ понудила сва знања, досадашња искуства и помоћ  Р.Србији у  борби са опаким вирусом.Circolo della Cultura e delle Arte di Trieste–гост примадона Јадранка Јовановић
23.јул 2020.године
 
 
 
 

      Српска оперска примадона, Јадранка Јовановић, јуче је била гост значајне видео-конференције у организацији Circolo della Culturа e delle Arte di Trieste који постоји од 1946.године и који је угостио најзначајнија светска имена културе и уметности међу којима је био и наш нобеловац Иво Андрић.

     У разговору који је трајао више од сат времена Јадранка  је говорила о свом досадашњем уметничком раду, искуствима, раду у српском Парламенту као и размишљањима о организацији Circolo della Cultura e delle Arte di Trieste, а између разговора могли су се видети делови њених наступа на италијанској сцени.

Цео разговор може се погледати на следећем ЛИНКУ.
 
 
 


НОВЕ МЕРЕ УЛАСКА У ИТАЛИЈУ ЗА ЛИЦА КОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Попуните онлајн упитник Одељења за кризне ситуације и информишите се о италијанској регулативи која се примењује на Ваш случај

https://infocovid.viaggiaresicuri.it

 

 

НОВЕ   МЕРЕ   УЛАСКА  У  Р. ИТАЛИЈУ   ИЗ   Р. СРБИЈЕ

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ (од 13.10.2020)

 

Уредбом председника Савета министара Републике Италије од 13. октобра 2020. године, Р. Србија остаје уврштена на листу Е.

Могућ је улазак у Италију из Србије само у одређеним случајевима, као што су:

- пословни разлози,

- здравствени разлози,

- школа и студије,

- хитни случајеви,

- повратак у своје место боравишта, становања или пребивалишта,

- особе које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген земаља или са физичким лицима која имају законито пребивалиште у Италији (са боравиштем на дуги временски период), који треба да стигну на место становања/боравишта/пребивалишта свог партнера (у Италији).

Уласци у Италију због туризма нису дозвољени.

При уласку је неопходно дати на увид личну изјаву: (ЛИНК на италијанском) (ЛИНК на енглеском)

За лица која улазе у Италију и даље је на снази обавеза да одмах пријаве свој улазак на италијанску територију Одељењу за превенцију при надлежној здравственој институцији. У случају да немају симптоме вируса COVID-19 и да нису боравила или транзитирала у некој од земаља са листе Ц и Ф током четрнаест (14) дана пре уласка у Италију, одредбе које се тичу обавезе самоизолације и здравственог надзора НЕ ПРИМЕЊУЈУ се на:

1. сва лица (без обзира на држављанство) која у Италију улазе на период краћи од 120 сати због потврђених радних или здравствених разлога или због апсолутно хитне потребе, уз обавезу да по истеку овог периода напусте територију Италије или, уколико то не учине, да започну период самоизолације и здравственог надзора;

2. сва лица (без обзира на држављанство) која приватним превозним средством пролазе у транзиту преко територије Италије у периоду краћем од 36 сати, уз обавезу да по истеку овог периода напусте територију Италије или, уколико то не учине, да започну период самоизолације и здравственог надзора;

3. држављане или резиденте држава и територија наведених на листама А, Б, Ц и Д која у Италију улазе због потврђених радних разлога;

4. здравствено особље које улази у Италију ради обављања професионалних послова из области здравства, укључујући и привремено ангажовање из чл.13 Уредбе са законским важењем од 17. марта 2020. бр. 18;

5. на пограничне раднике за уласке на националну територију и изласке из ње због доказаних пословних разлога и накнадног повратка на своје место пребивалишта, боравка или становања;

6. на запослене фирми и установа са седиштем или пословницом у Италији у случају путовања у иностранство због доказаних пословних разлога у трајању од највише 120 сати;

7. на функционере и службенике било којег звања при ЕУ или међународним организацијама, на дипломатске представнике, на административно и техничко особље дипломатских мисија, на представнике државне Војске и Полиције у вршењу њихових дужности;

8. на ученике и студенте у случају похађања наставе у другој држави у односу на државу у којој имају место пребивалишта, боравка или становања, а у коју се враћају свакодневно или најмање једном недељно.

Мера обавезне самоизолације се у сваком случају не примењује на следеће категорије:

- посаде превозних средстава;возно особље;

- уласци у земљу због пословних разлога под посебним безбедносним протоколима које одобрава надлежна здравствена служба;

- уласци у земљу због неодложних разлога, укључујући учешће на спортским и сајамским манифестацијама међународног карактера, уз претходну посебну дозволу Министарства здравља и уз обавезно показивање оператерима при укрцавању на лет и било ком лицу овлашћеном за контролу потврде о тесту, молекуларном или на антитела, извршеном највише 72 сата пре уласка на националну територију Италије, путем бриса или брзог теста и са негативним резултатом.

За сва лица која не улазе у горе поменуте изузетке, остаје на снази обавеза самоизолације (карантина) у трајању које прописује надлежно регионално Одељење за превенцију.

Контакти Одељења за превенцију на територији регије Фријули Венеција Ђулија

 

Нови формулар личне изјаве

 

 

 

 Корисне информације за путовање

 

 Aktuelni režim ulaska domaćih i stranih državljana u R.Srbiju

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 21.maja 2020.godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u R.Srbiju.

Od 22.maja 2020.godine otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i isti od danas funkcionišu u uobičajenom režimu.

Pripadnici nadležnih državnih organa vršiće standardne granične provere ( proveru uslova za ulazak stranaca propisanih posebnim zakonom i posedovanje neophodnih isprava za boravak i tranzit)

Za ulazak u R.Srbiju nije više potrebna saglasnost/dozvola niti za domaće niti strane državljane. Takođe ukidaju se mere izolacije i obaveze posedovanje PCR testa negativnog na koronavirus.

 Резултати конкурса за суфинансирање пројеката

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

Одлука о суфинансирању пројеката за регион – 08. јул 2020. године

Одлука о суфинансирању пројеката за дијаспору – 08. јул 2020. годинеЛетови "Air Serbia"

10.мај 2020.године

Air Serbia, национални авио-превозник Републике Србије, обновиће у ограниченом обиму редовни путнички авио-саобраћај од 21. маја 2020. године, уз повећање броја летова у оквиру реда летења од 1. јуна 2020. године.

Коначни ред летења зависиће од одлука и смерница домаћих, страних и међународних тела и органа надлежних за област цивилне авијације, односно од укидања забрана летења, измена ограничења у путовањима и здравствених мера у земљама до којих Air Serbia лети. Саобраћај ће бити организован у складу са начелним редом летења који је објављен на аирсербиа.цом и биће подложан променама. Од 21. маја, биће организован ограничен број летова до аеродрома Лондон Хитроу, Франкфурта, Цириха и Беча.

Air Serbia ће на својим летовима примењивати све неопходне мере безбедности, у складу са највишим безбедносним и хигијенским стандардима, као и упутствима надлежних домаћих и међународних регулаторних тела. Као и увек, безбедност путника и чланова посаде су на првом месту.

Све информације у вези са датумима, ценама и условима наведених летова можете потражити на сајту Air Serbia : www.airserbia.com/informacije/letovi/repatrijacija

 

 Србија послала медицинску помоћ Италији

25. април 2020. године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да медицинска опрема која из Београда иде за Италију израз је захвалности Србије за помоћ и подршку коју Италија пружа Србији.

" Србија увек имала подршку Италије у ЕУ и да та земља је медју првима послала помоћ Србији у време поплава 2014. године. Наш је задатак да једном тако блиском народу који воли Србију, пружимо помоћ у тешком тренутку. Италија је тешко погодјена кризом коју је изазвао овај опаки вирус, суочавају се с ужасним мукама. Ми смо безброј пута примали помоћ од Италије. Ово је наш начин да кажемо хвала", рекао је Вучић.

Укупно је послато два милиона хируршких маски, два милиона епидемиолошких маски, милион рукавица и 100.000 скафандера.

Председник Вучић се захвалио председнику и премијеру Италије, Сердју Матарели и Дјузепеу Контеу, "што су увек били велика подршка Србији".

"Италија је увек пружала нескривену подршку Србију на европском путу, Италија је један од најзначајнијих трговинских партнера Србије, Италија запошљава десетине хиљада људи у Србији, много наших људи ради у Италији"

Он је изразио наду да ће две земље убудуће имати "још већу и апсолутно постојану сарадњу" и закључио: "Победићемо заједно. Србија је уз вас! Живело пријатељство Србије и Италије!".ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

 

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

 

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

 

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са Републиком Србијом и њеним грађанима.#ОстаниКодКуће - ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информисања упутило је препоруку установама културе да се грађанима Србије у земљи и инотранству омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе. У жељи да се новонастала друштвена ситуација што безболније превазиђе, на интернет страници Министарства можете пронаћи списак дигиталних садржаја у области културе које нуде установе културе приступом на ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ, као и веб страници ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ.

На сајту Министарства културе и информисања доступни су линкови ка ПРЕТРАЖИВАЧУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА који обезбеђује доступност информацијама о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, мизејима, галеријама, зааводима за заштиту споменика и др, а са циљем подстицања учења и јачања свести о значају културног наслеђа.COVID -19 ( Kорона вирус) у Републици Италији

    Последње извештаје о томе које су мере заштите на снази у сваком тренутку можете проверити на званичном сајту Mинистарства здравља Р.Италије:

ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ ЗА COVID- 19  (Р. ИТАЛИЈА)

 

Мере превенције, хигијенско-санитарне 

1. често прање руку и коришћење средстава за дезинфекцију

2. Избегавање блиског контакта са људима који пате од акутних респираторних инфекција

3. Избегавање руковања,загрљаја и директног физичког контакта

4. Избегавање додиривања очију, носа и уста

5. Заштита марамицом или руком у случају кашљања или кијања

6. Одржавање растојања од најмање 1 метра у сваком друштвеном контакту

7. Избегавање заједничке употребе флаша и чаша

8. Избегавање узимања антивиралних лекова и антибиотика (уколико није прописано од лекара)

9.  Чишћење радних површина средствима на бази хлора и алкохола

 Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са градоначелником Трста, Робертом Дипјацом, поводом јачања сарадње и пријатељства градова Трста и Новог Сада

27.02.2020.године

       На иницијативу генералног конзула Иване Стојиљковић, а након сагласности  градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, 27.фебруара је обављен разговор са градоначелником Трста, Робертом Дипјацом, о идеји јачања сарадње и пријатељства  ова два града. 

      Пре свега водећи се близином, која може омогућити редовне контакте и сарадњу, а затим сличним историјским утемељењем (од стране Марије Терезије), приближном величином и бројем становника, бројним историјским, културним знаменитостима и музејима, већ развијеном економском сарадњом и потребом да се обнове бројни споразуми који су постојали ранијих година, ова два града имају све услове за јачање пријатељских, културних и економских односа.

      За наредни период договорене су размене посета делегација града Новог Сада и Трста.Молебан и литија у Трсту у знак подршке Српској православној цркви у Црној Гори

23. фебруар 2020. године

        У недељу, 23. фебруара, у Храму светог Спиридона у Трсту одржани су молебан и литија у знак подршке СПЦ у Црној Гори. 

       Након Свете Литургије, коју су водили епископ Епархије аустријско-швајцарске владика Андреј, надстојатељ Храма светог Спиридона- отац Рашко, свештеник парохије у Удинама и два свештеника (православно-аустријски и грчки) и  у присуству великог броја верника обављена је литија на улицама Трста, предвођена транспарентима  „ не дамо светиње“.

     Литургији, молебану и литији присуствовали су генерални конзул Ивана Стојиљковић са супругом и конзул Немања Секицки.

 Дани српске културе у Италији 2020 - Удине

22. фебруара 2020. године

      У оквиру "Дана српске културе у Италији, под покровитељством Савеза Срба у Италији, а у организацији Удружења Срба "Никола Теста" из Удина, приказана је изложба Архива србије и СПЦО из Трста "Црква светог Спиридона у трсту".

     У току вечери одржано је и књижевно вече младих уметника из Удина, Александра Николића и Мирка Галаса. Изложби су присуствованли саветник за културу Општине Удине, Фабрицио Ћиглот и парох за Удине, отац Душан Ђукановић.Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са генералним директором регионалне болнице Cattinara, др Антониом Пођана – иницијатива здравствене сарадње

17.фебруар 2020.године

       У понедељак, 17.фебруара, генерални конзул И.Стојиљковић и српски лекар, др Вељко Ђенадић (члан Српског лекарског друштва за међународну сарадњу, спец.ортопедске хирургије и трауматологије), састали су се са генералним директором регионалне болнице Cattinara, доктором Антониом Пођана (Antonio Poggiana) са иницијативом унапређања сарадње регионалних здравствених центара Србије и Италије.

       Пре свега се ГК Стојиљковић захвалила на одличној досадашњој сарадњи и подсетила да Р. Италија пружа снажну стручну и материјално-техничку помоћ Србији у области здравља и здравствене заштите са циљем да Србија достигне ниво здравственог система најразвијенијих земаља ЕУ, пре свега кроз размену искуства и праксе као и учешће на бројним научним скуповима и симпозијумима. Такође та сарадња се огледа и кроз област науке и научно истраживачког рада Србије и Италије, јер се чак 40% пројеката односи управо на област здравства.

      Стојиљковић је навела и све важеће меморандуме и протоколе о сарадњи у овој области, као и то да је српски министар здравља, др Златибор Лончар, у последње време подигао сарадњу Србије са бројним италијанским регијама на највиши ниво, због чега је важно да и регија ФВЂ, у којој живи велики број наших држављана, буде међу њима.

      Генерални директор болнце, под чијом надлежношћу су и опште болнице у Монфалконеу и Горици је веома отворено прихватио ову иницијативу. Говорио је о областима у којима носе највише резултате на нивоу Италије (кардиохирургија са кардиологијом и радиолошка дијагностика) као и оним које и сами морају да унапреде, као што је ортопедија.

      С обзиром да ова болница захтева највиши ниво стручности и организације, имају потписан протокол о сарадњи са тршћанским Универзитетом. Данас су јасно дефинисане структуре којима управља болница и друге, којим управљају професори- асистенти Медицинског факултета.

     У даљем разговору уследила је размена искуства два лекара у одређеним областима, посебно у ортопедији.

      Директор Антонио Пођана је показао велико интересовање да се ова сарадња реализује што пре  због чега је предложио и преузео на себе организацију  да се следећи састанак обави са ректором тршћанског Универзитета, проф. др  Роберто ди Ленардом, који је доктор максилофацијалне хирургије и који би желео  да се укључи у сарадњу две државе, на универзитетском нивоу.Етно вечера за Дан државности Републике Србије

15.фебруар 2020.године

       У суботу, 15. фебруара, српско културно-уметничко удружење „Понтес Мостови“ организовало је, у просторијама Црквене општине, етно вечеру са темом Косова и Метохије и историјата обележавања Дана државности.

      Вечери је присуствовала ГК Стојиљковић са супругом, као и бројни гости из Италије, Србије и Румуније.

     Уз богату, традиционалну српску трпезу, чланови овог удружења припремили су садржајан културно- уметнички програм којим су представили историјат и манастире Косова и Метохије као и разлоге зашто се тога дана обележава најзначајнији дан наше државе.15. 02. - Дан државности Републике Србије

 Презентација Републике Србије у Трсту

28. јануар 2020. године

         На позив привредника, професора, лекара и виђенијих грађана Трста, генерални конзул Ивана Стојиљковић, презентовала је, у пуној конференцијској сали хотела Савоја,  историјске односе Србије и Италије, традиционално добре пријатељске и 141 годину дуге дипломатске односе, традицију и лепоту Србије као и њене економске и туристичке потенцијале.

       Домаћин вечери био је Фабио Радети, власник осигуравајуће куће Радети у Трсту, који је у уводном обраћању поздравио генералног конзула и захвалио се на присуству а затим подсетио све присутне на три важне информације које чврсто везују Италију и Србију кроз сва времена времена. Пре свега на Косовску битку , назвавши је „Piana del Merli 1389“ којом су, према његовим речима и уз изразе дубоког поштовања, Срби спречили најезду Отоманског царства ка Италији и остатку Европе. Затим на почасну команду српског краља Милана краљевске 97. бригаде у Трсту 1892.године којом је извојевана победа.  Трећа важна информација су постојање изванредних података у књигама познатог тршћанског писца Клаудиа Магриса, који је врло често писао о српском народу, а посебно се прославио једном од њих- „Дунав“. 

      Стојиљковић се захвалила на позиву и великом броју присутних ( преко 50) који су посветили пажњу овој теми. Затим је навела да постоји много историјских доказа нашег пријатељства, а да су нове штампане поштанске маркице у Србији, са темом помоћи италијанских морнара српској војсци у Великом рату, само један од њих.

       Потом је уследила двадесетоминутна презентација, праћена снимцима и сликама, у којој је Стојиљковић представила све значајне историјске податке, везане за историјске и дипломатске односе две земље, присуство Срба на просторима Италије, као и присуство Италијана ( 17 римских императора) на простору Србије.

       Презентација се даље дотакла јаке економске сарадње и присуства великог броја италијанских фирми које запошљавају oko 26000 људи у Србији, као и веома повољне климе за инвестирање у Србију.

       На крају је уследило представљање лепота, традиције и туристичких потенцијала Србије, праћено фотографијама и снимцима. Од Војвођанских равница, манастира, неолитских налазишта, преко централне Србије, воћњака, планина,скијалишта, сеоског туризма,југа Србије- капије Истока и Запада, колевке бројних императора и раскрснице путева, до вишевековних манастира Косова и Метохије.

     Поред питања везаних за презентацију, присутни су најчешће изражавали и свој став да је историја прескромно показала наше велико пријатељство као и жељу да се оно јача на сваком пољу и у сваком делу Италије, а посебно овим где живи велики број српских држављана.„Дан сећања“ у Трсту ( Riseria di San Sabba)

27. јануар 2020. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је у понедељак, 27. јануара, обележавању „Дана сећања“ у Трсту, церемонији у знак сећања на рушење капија у Аушвицу и истребљење многих народа на овом месту у Италији - Јевреја, Италијана,Словенаца, а међу њима и Срба.

      Овај дан је успоставио италијански Парламент Законом 211 од 20. јула 2000. године.

      Церемонија је почела у 9:15 полагањем ловоровог венца у Квестури, затим је настављено тихим маршем до Централне станице „Via Flavio Gioia“, одакле су кретали конвоји депортованих жртава ка нацистичком логору, од септембра 1943. до фебруара 1945, да би се завршило полагањем венаца у једином нацистичком логору са крематоријумом у Италији- „Riseria di San Sabba“.

      Помену је присуствовало око 400 људи, међу њима сви представници власти Трста, градоначелници регије ФВЂ, сви посланици регије ФВЂ, бројни представници италијанских институција, сродници страдалих и грађани који су дошли да одају почаст страдалима.

      Централни ловоров венац положили су заједно председник регије- Масимилиано Федрига, префект- Валерио Валенти и градоначелник- Роберто Дипјаца.

      Након одржаних говора у којима се понављало да се морамо сећати како се то никада више не би поновило, молитве и  помен страдалима су одржали надбискуп Ђанпаоло Крепалди, српски православни протојереј отац Рашко Радовић и архимандрит грчке православне цркве Грегорио Милиарис.Светосавска приредба ученика српске допунске школе „ Јован Милетић“ из Трста

26. јануар 2020. године

       У недељу, 26. јануара, у Трсту је одржана Светосавска приредба ученика најстарије српске допунске школе „ Јован Милетић“.

      Око две стотине ђака, заједно са учитељицама и наставницом музике, припремили су приредбу којој су , поред родитеља, присуствовали генерални конзул И. Стојиљковић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја- државни секретар Ана Ланговић Милићевић и саветник Татјана Цветковски, конзул Н,. Секицки, свештеник СПЦ Рашко Радовић, председник и чланови УО Црквене општине у Трсту.

       Приредбу су отвориле и све присутне поздравиле Ана Ланговић Милићевић и Ивана Стојиљковић, захваливши се деци, родитељима и учитељицама што улажу напор и велики труд да на тако високом нивоу одрже квалитетан рад ове допунске школе.Удружења „Вук С. Караџић“ из Трста и „Свети Сава“ из Валдања обележили крсну славу Светог Саву

25. јануар 2020. године

           У суботу, 25. јануара, удружења Срба у Италији „ Вук С. Караџић“ из Трста и „Свети Сава“ из Валдања, обележили су крсну славу Светог Саву.

          Након верских и традиционалних обичаја, резања колача и читања молитве, оба удружења су, свако у свом граду, приредили свечани културно-уметнички програм за чланове и госте из Италије и Србије.

         Генерални конзул И. Стојиљковић и конзул Н. Секицки присуствовали су овим прославама.

 Пливање за Богојављенски крст у Трсту

19.01.2020. године

          У недељу, 19. јануара, у српској православној цркви „ Св. Спиридон чудотворац“ у Трсту одржана је богојављенска литургија, након које је организовано освештење воде и пливање за Часни крст у Великом каналу на тргу Ponte Rosso.

         Свему је присуствовала генерални конзул Ивана Стојиљковић, као и огроман број свих православних верника и велики број грађана и гледалаца.

         У најчитанијим дневним новинама ова вест се данас нашла на насловној страни под насловом: „ Гужва на српско-православном Богојављенском пливању“. 

        Након литургије и освећења воде, обављена је литија коју су предводили српски свештеник, отац Рашко Радовић и грчки архимандрит, Грегорио Милиарис. Више стотина људи, православних верника и других грађана Трста, окупило се дуж тршћанског Великог канала да испрати традиционално пливање за Богојављенски крст, које се одржава тек други пут у овом граду. Иако је вода имала свега десет степени, за пливање се пријавило двадесетак мушкараца и две девојке, а до крста први је ове године стигао Милош Колунџић. 

       Све је изгледало посебно свечано, уз пратњу  црквеног хора који је све време певао најлепше православне црквене песме. 

       Да је све организовано са посебном пажњом, доказ су били велики број професионалних полицијских ронилаца, који су све време били у води, као и медицинских радника и лекара који су прегледали и посаветовали  учеснике пре уласка у воду.Гeнерални конзул Стојиљковић примила посланицу италијанског Парламента и потпредседницу италијанске демократске странке (Pd – Partitо democraticо) - Дебору Серакиани (Debora Serracchiani)

17. 01.2020. године

         У петак, 17. јануара, у просторијама ГКРС Трст, ГК Ивана Стојиљковић је примила у званичну посету једног од садашњих посланика италијанског Парламента који  представљају регију ФВЂ а, уједно, и потпредседницу Pd у Италији - Дебору Серакиани.

        Дебора је од 2013. до 2018.године обављала функцију председника регије ФВЂ и  на том месту заменио је садашњи председник Масимилиано Федрига.Од 2008. до 2013. била је члан Европског Парламента и директор је Институционалне сарадње Италије и УСА. 

        С обзиром да је регија ФВЂ њено подручје политичког деловања, као и то да је 5 година обављала функцију председника регије и блиско сарађивала са српском заједницом, Дебора је изразила жељу да се та сарадња, на неки начин,  настави и да она стоји на располагању за све сугестије и потребе наших суграђана, који чине важан и неодвојиви  део демографске слике Италије. 

       Такође, истакла је подршку Италије и свих њених политичких актера на европском путу Србије. Подсетила је да је за време њеног мандата остварена сарадња на високом нивоу између наше две државе, да су остварене бројне посете високих званичника и да јој је драго што се такав ниво сарадње наставља. 

      Разговарало се о парламентарним групама пријатељства Србије и Италије и њиховим активностима, када је ГК Стојиљковић рекла да је то једна од бројнијих група пријатељства у српском Парламенту, које је и сама била члан, док је Дебора рекла да у италијанском Парламенту постоји интерпарламентарна група и да  ће се са колегама заложити за формирање праве групе које ће, са задовољством, постати део. Пријем Конзуларног кора у Префектури поводом инаугурације нове календарске године

16. јануар 2020. године

 

        У четвртак, 16. јануара, у Свечаној сали Префектуре организован је пријем Конзуларног кора надлежног за регију ФВЂ, којем је присуствовала и генерални конзул Ивана Стојиљковић.

       Пријему су, поред дипломата, присуствовали и градоначелник Трста Роберто Дипјаца,заменик председника регије ФВЂ- Pierpaolo Roberti,  квестор Трста Петронци, као и сви највиши представници карабињера, полиције, ватрогасаца, поморске, пограничне и финансијске полиције.

       Префект Валерио Валенти је пожелео  свима успешну нову годину и истакао да присуство странаца у Трсту расте али да су продуктивни и добро интегрисани у друштво. Према последњем попису у Tрсту је 22.783 сртранаца од којих је, према речима Префекта, најбројнија заједница Срба. 

        Префект Валерио је посебно нагласио да Трст, поред свих ових миграционих токова, има важан прилив и присуство истраживача и студената.

        Након Префекта присутне су поздравили градоначелник Роберто и заменик председника регије ФВЂ- Pierpaolo Roberti, поново помињући српску заједницу, као најбројнију, уз извињење осталим представницима мањина у граду Трсту, истичући да Србе не сматрају странцима већ „Тршћанским Србима“, као и да су задовољни што је интеграција свих присутних мањина и међусобна сарадња, на највишем нивоу.

       Након овога уследило је традиционално заједничко фотографисање и свечани ручак.Српска културна омладина у Трсту свечаним концертом обележила другу годину постојања

14.јануар 2020.године

 

          У сали палате Гопчевић 14. јануара 2019. године одржан је концерт младих уметника, чланова српске заједнице која живи у Трсту и њихових италијанских колега.

         Млади уметници извели су дела класичног репертоара П.И.Чакјковиског, Ф.Шопена, Ј. Иберта и Ј. Брамса, заједно са једним италијанским аутором- Ђузепеом Мартучијем.Српска оперска примадона Јадранка Јовановић примила у Трсту интернационалну награду за оперету

28. децембар 2019. године

 

      Примадона Јадранка Јовановић прва је Српкиња којој је 28. децембра 2019. године у Трсту,  уручена престижна интернационална награда за оперету која се додељује уметницима који су значајно допринели развоју и успеху оперете.

      Награду је уручила италијанска оперска уметница Данијела Барчелона, а на сцени су присуствовали и славне колеге сопран Данијела Мацукато и тенор Макс Рене Косоти.

      Јадранка се захвалила Тршћанима и Италији која је прва отворила врата њеном таленту, свим колегама и публици која је попунила салу театра Росети до последњег места, али се посебно захвалила свим Србима у Трсту који су тог дана дошли да је подрже и поделе награду са њом.Слава српске православне цркве " Св. Спиридон Чудотворац" у Трсту

24./ 25. децембар 2019.године

       У уторак и среду, 24. и 25. децембра 2019. године, обележена је храмовна слава цркве Св. Спиридона у Трсту.

      Вечерњој литургији, коју је служило бројно свештенство, на челу са епископом аустријско-швајцарским Андрејем и оцем Рашком, присуствовали су градоначелник Трста са супругом, представници ГК у Трсту - генерални конзул Ивана Стојиљковић и конзул Немања Секицки, оперска примадона Јадранка Јовановић,  представници италијанских институција и велики број верника.

      Након јутарње литургије, у просторијама Црквене општине, припремљено је послужење за све вернике и госте. Седница Управног одбора Савеза Срба у Италији

15. децембар 2019. године

          У недељу, 15. децембра, у Трсту одржана седница Управног одбора Савеза Срба у Италији.

         Ове године домаћин седнице било је удружење, „Вук С.Караџић“ у чијим су се просторијама окупили делегати из свих 13 удружења, широм северне Италије.

         Почетку седнице присуствовала је и ГК Ивана Стојиљковић која је поздравила све присутне и захвалила се на изузетним активностима и преданом раду којим чувају културно наслеђе, традицију, језик и писмо ван граница своје отаџбине. Још једном је подсетила колики је значај њихове волонтерске борбе с обзиром на наше два и по века дуго присуство и богату српску историју и материјално наслеђе на овим просторима.

        Председник Савеза, Душан Алексић, се захвалио генералном конзулу Ивани Стојиљковић, у име свих делегата, што је за претходних годину дана учинила да њихов рад буде видљивији, што присуствује готово свим важнијим активностима и у сваком тренутку им стоји на располагању.

        ГК Стојиљковић је замолила сва удружења (како она која су део Савеза, тако и она која нису) да доставе писане извештаје о свом раду, како би их могла проследити  Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и на основу којих би се могао имати тачнији увид у њихово ангажовање и остварење циљева, приликом доношења одлука о логистичкој и евентуалној финансијској подршци из Матице.

        Присутнима се обратио и председник Црквене општине у Трсту, Раде Миливојевић захваливши се на преданом раду и одличној сарадњи међу свима, што даје мотивацију за рад и видљиве резултате. 

      На дневном реду седнице били су:  усвајање записника последње Скупштине Савеза, извештаји председника удружења о активностима за протеклу годину, извештаји референата за поједине области (спорт,култура,школе...), усаглашавање пројеката и активности за 2020.годину и прављење коначног Календара манифестација за идућу годину.Службена посета делегације Министарства просвете, науке и технолошког развоја Трсту поводом одржавања ЦЕИ министарске конференције о науци и истраживањима

12/13. децембар 2019. године

       У Трсту је 12. и 13. децембра одржана ЦЕИ министарска конференција о науци и истраживањима на којој су учешће узели министар Младен Шарчевић и државни секретари, проф.др.Ана Ланговић Милићевић и проф.др. Владимир Поповић МПНиТ Р.Србије.

       Циљ овог учешћа је да се српским научницима, инжењерима и истраживачким групама обезбеди дугорочни приступ савременим инструментима  истраживања и научне експертизе доступне кроз програме који се реализују у оквиру научно-технолошке мреже ЦЕИ која подржава учешће научника Централне и Источне Европе у истраживачким пројектима и научним радионицама у областима теоријске и примењене физике, математике, биоинжењеринга, хемије и слично.

       Поред Конференције, којом је председавао Њ.Е. министар Лоренцо Фиорамонти, потписана је и „Тршћанска декларација“ о науци а потписници су министри задужени за истраживање, иновације и високо образовање земаља чланица ЦЕИ.

       Делегација је, приликом доласка у Трст, 12. децембра,  посетила Генерални конзулат Р.Србије где су са ГК И.Стојиљковић и конзулом Н.Секицким разговарали о досадашњим активностима на плану науке и образовања. Тако је било речи о припремама Србије за учешће на ЕСОФ 2020 у Трсту, као и о плановима за унапређење рада српских допунских школа у Италији и размени ђака и студената.

       Након одржане Конференције у ЦЕИ, 13. децембра , ГК Ивана Стојиљковић је делегацију одвела у посету српској Црквено-школској општини у Трсту где су обишли српску православну цркву “ Св.Спиридон Чудотворац“ и од свештеника, оца Рашка, чули кратку историју Срба у овом граду. Затим су обишли и просторије ЦШО, где их је дочекало братство на челу са председником Радом Миливојевићем а потом и присуствовали часу српске допунске школе на којем се министар Шарчевић обратио најстаријој групи полазника и позвао их да, кроз размену ђака, посете Србију а потом и они угосте своје вршњаке у Трсту.

 Концерт симфонијског оркестра Факултета музичке уметности - Београд у Саћилеу

9. децембар 2019. године

 

       У понедељак, 9.децембра, у театру „ Zancanaro“ у месту Саћиле (Порденоне) одржан је завршни концерт 23. Међународног музичког сусрета ФВЂ са Симфонијским оркестром Музичког факултета у Београду под диригентском палицом Бојана Суђића, којег критичари дефинишу као "истакнуто име међу редитељима данашње српске музике ".

      Концерт је организован у сарадњи са Факултетом музичке уметности из Београда и Министарством  културе и информисања Републике Србије.

      Те вечери могле су се чути „Издвојено из балета- Охридска легенда " С.Христића, „Симфонија бр. 5 оп.47“ , Д. Шостаковича и „Концерт у Д-дуру за виолину и оркестар, оп. 35“, П.И.Чајковског са солистом, двадесетдеветогодишњим Драганом Средојевићем, који наступа већ од своје седме  године и од тада, са преко петстотина концерата у најпознатијим салама широм света, важи за једног од најбољих виолиниста своје генерације, захваљујући свом неупоредивом таленту, техничкој беспрекорности и  виртуозности.

      Поред концерта,  представљена је виолина Guadagnini из 18. века, која је сада у власништву Факултета музичке уметности  Универзитета у Београду.Помоћ Народним кухињама на Косову и МетохијиГенерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Валдању и сусрет са градоначелником Ђанкарлом Ђузепе Аћерби

7. децембар 2019. године

        ГК Ивана Стојиљковић је са супругом Владимиром посетила град Валдањо, удружење Срба "Свети сава", сусрела се са градоначелником - Ђанкарлом Ђузепе Аћерби ( Giancarlo Giuseppe Acerbi) а затим присуствовала свечаности паљења новогодишње расвете на централном тргу. 

       На састанак са градоначелником и помоћнцима за културу, социјална питања и националне мањине, ГК Стојиљковић је отишла са представницима удружења „Свети Сава“, на челу са председником Миодрагом Јанковићем.

        У Валдању живи и ради око 1000 српских држављана који чине једну од најбројнијих националних мањина на овом подручју. Захваљујући руководству удружења „Свети Сава“, који су остварили директан контакт са локалним руководством (многи од њих су запослени у градској општини и директно укључени у политички живот), Арзињано је недавно побратимљен са Медвеђом у Србији.

       С обзиром да је ниво пријатељства и сарадње са овим градом подигнут на највиши ниво, на састанку се разговарало о конкретним идејама за даљу сарадњу. Градоначелник је предложио да се, за почетак, оствари сарадња и размена ђака основних и средњих школа као и ученика музичких школа по моделу који су они већ имали у пракси са Немачком и Аустријом.

      Такође, пошто имају искуства у пословној сарадњи са Србијом и ту су се чуле конкретне идеје и предлози како повећати обим те сарадње.

       Пошто је, пре овог сусрета у градској општини, ГК Стојиљковић обишла просторије удружења које су велике око 50 м2 а у којима се, поред свих културних дешавања, викендом одржава и српска допунска школа за око 30 ђака, замолила је градоначелника Валдања да помогне у проналажењу условнијег и јефтинијег простора за српску заједницу. Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Корнеду Вићентину и сусрет са градоначелником Франческом Ланаром

7. децембар 2019. године

         ГК Ивана Стојиљковић је, у оквиру посете Валдању и Арзињану, обишла  и провинцију Корнедо Вићентино у коме 10% становништва чине српски држављани. Тај проценат је бар двоструко већи али је значајан  број добио италијанско држављанство због чега их не региструју по попису као стране држављане.

      Ову општину ГК Стојиљковић је обишла са представницима удружења „ Свети Сава“ а поред градоначелника, присутни су били саветници и новинари. 

       Градоначелник Франческо Ланар (Francesco Lanar) је на овој функцији тек од септембра ове године тако да је ово била прилика за први сусрет са српском заједницом.

   Представници српског удружења изнели су предлоге за даљу сарадњу и позвали градоначелника да буде њихов гост како би га што боље упознали са српском културом, традицијом и кухињом.

   Стојиљковић је говорила о значају сарадње између наше две државе и понудила градоначелнику и сарадницима да посете Србију и буду драги гости. Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Арзињану и сусрет са градоначелницом Алесиом Бевилаква

7. децембар 2019. године

         ГК Ивана Стојиљковић је са супругом Владимиром , 7 децембра, посетила град Арзињано и том приликом се сусрела са градоначелницом и обишла удружење Срба  „Јелек“. 

      Градоначелница Арзињана Алесиа Бевилаква (Alessia Bevilaqua) примила је у градској кући генералног конзула Србије у пратњи представника српског удружења „Јелек“ у овом граду, на челу са председником Живомиром Илићем.

        Стојиљковић је, пре свега, пожелела градоначелници успешан мандат, с обзиром да је на ову функцију именована у мају ове године. На састанку је био присутан и саветник за привреду, Ловато Ђовани, који има најближу дугогодишњу сарадњу са држављанима Србије, пре свега као власник и послодавац у кожарској индустрији, а затим и као пријатељ заједнице. 

       Разговарало се о досадашњој сарадњи ове регије са Србијом , као и о плановима за будућу, нарочито по питању привреде и инвестиционих улагања.

        ГК Стојиљковић се захвалила на подршци и пријатељству у име свих српских држављана који живе и раде у Арзињану и замолила градоначелницу за подршку српској заједници која броји око 500 у овом месту.

         Стојиљковић је након посете градској општини, посетила и просторије удружења „Јелек“ и састала се са руководством и члановима. Ово удружење је многобројно и веома успешно, како у промоцији културе, тако и у промоцији спорта ( са фудбалском и стонотенисерском екипом освајају бројне медаље и пехаре у Италији).

      Овом приликом,председник удружења Живомир Илић, уручио је захвалницу Генералном конзулату за несебичан труд, сарадњу, чување српских корена и културне баштине. Обележена крсна слава удружења СКУД " Понтес Мостови" из Трста

7. децембар 2019. године

       У суботу, 7.децембра, у организацији СКУД " Понтес Мостови" из Трста, традиционалним "Никољданским концертом" обележена је слава друштва, Свети Никола. Тим поводом за госте је приређен богат културно- уметнички програм, након чега је обављена додела плаката, чиме је одато признање појединцима за несебичан допринос раду овог друштва.

Испред Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, свечаности је присуствовао конзул Н.Секицки.У Трсту одржана 4. Регионална безбедносна конференција за борбу против тероризма и спречавање и сузбијање насилног екстремизма у Југоисточној Европи

5. децембар 2019. године

          У четвртак , 05.децембра , генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је отварању конференције „ Регионални одговор на сигурносне изазове у Југоисточној Европи“ који се одржавала  у Трсту.

     На овој конференцији, испред Р.Србије, учесници су били помоћник министра спољних послова Р.Србије- амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник министра унутрашњих послова Р.Србије- Зоран Лазаров. 

         Помоћник министра Зоран Лазаров говорио је  на тему Панела III- SALW план, SEESAC (Центар за контролу стрељачког и лаког наоружања у Источној и Југоисточној Европи) као водећи партнер.

       Оснвни мотив овог панела била је регионална  сигурносна сарадња у укпном процесу придруживања ЕУ са циљем унапређења унутрашње безбедности. Борба против незаконитог стрељачког и лаког наоружања и њихове муниције на Западном Балкану уз јасан план (SALW)  за смањење вишка муниције, незаконитог поседовања , сузбијање диверзије и трговине. 

   Помоћник министра, амбасадор Бранимир Филиповић, имао је функцију каталитичког посредника у оквиру  панела IV на тему- IISG- Иницијатива за борбу против тероризма Западног Балкана (WBCTI), Фокус на радикализцији младих.

     Основни мотив овог панела је како сузбити радикализацију младих, пронаћи преовлађујући фактор који гура младе људе да прихвате насилни екстремизам или радикалне идеологије и како заједнички оснажити младе људе да се одпру овом изазову.

   Ова конференција организована је под покровитљством МУП Италије и Префектуре у Трсту а поздравну и уводну реч имали су  Префект Валерио Валенти,заменик градоначелника Трста- Паоло Полидори, министар  без портфеља Р.Северне Македоније – Роберт  Поповски и шеф Сектора за политичка питања Већа за регионалну сарадњу (RCC)- Амер Капетановић.

 

   Регионална сигурносна конференција окупила је студенте и професоре универзитета у Трсту и Љубљани чиме је укључена академска заједница у приступ решавању сигурносних питања.

 

     Након уводног говора, направљена је заједничка фотографија после чега је званично започела панелна расправа са преко 60 учесника.Пријем генералног конзула Иване Стојиљковић у Квестури Удине

2. децембар 2019. године

 

     ГК Ивана Стојиљковић постила је 2.децембра Удине и том приликом се састала са Квестором у Удинама, др. Мануелом де  Бернардин (Manuela de Bernardin).

   Стојиљковић се захвалила на досадашњој сарадњи и посебно истакла безбедносно и правовремено реаговање полиције средином августа месеца ове године, када је бициклиста  насрнуо на нашу младу кошаркашку репрезентацију.

  Квестор је истакла да су то веома ретки случајеви јер Удине, иако важи за мултикултурну средину, веома је безбедносно миран град и да је случај од летос био индивидуални чин човека  у алкохолисаном стању , али да је брза реакција полиције спречила да дође до нежељених последица. 

      Такође, Бернардин је похвалила српску заједницу у Удинама која је на четвртом месту по бројности и рекла да постоји сарадња на највишем нивоу. 

    Генерални конзул Стојиљковић поклонила је Квестору књигу и туристичке брошуре о Србији и позвала је да посети нашу земљу. Бернардин се захвалила на позиву и изразила жељу да ускоро посети и  Генерални конзулат Србије у Трсту приликом планиране скорашње посете Квестури у овом граду.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић на годишњем радном састанку са Префектом Валериом Валенти

2. децембар 2019. године

        ГК Ивана Стојиљковић се састала  са префектом Валериом Валенти и члановима радне групе префектуре.

      Овај састанак представљао је званични годишњи сусрет и разговор о досадашњој сарадњи али и плановима за унапређење у корист држављана Р.Србије који живе на овој територији и сусрећу се са појединим проблемима приликом остваривања својих права.

      Стојиљковић се префекту, који је на овој функцији од фебруара 2019.године,  захвалила за изузетан допринос сарадњи са српском заједницом.

      Префект у Италији је државни представник, који има политичку одговорност и делује заједно са Квестором. Технички је одговоран за спровођење закона у случају угрожавања јавне безбедности и остваривања права грађана. 

      Разговарало се о четири основна проблема са којима су се сусретали држављани Србије и за сваки од њих, уз разумевање и подршку Префектуре, направљени су договори како да се реше како би што пре били превазиђени. Са већином ових проблема сусрећу се и са представницима других културних заједница у Трсту па су  веома захвални на нашој иницијативи да се заједнички пронађу решења.Конференција " Trieste porta la Serbia in Europa" у Трсту

2. децембар 2019. године

      У Трсту је одржана конференција " Trieste porta la Serbia in Europa" , на којој су се присутнима обратили посланици италијанског Парламента и чланови парламентарне Групе пријатељства Србија- Италија, Renzo Tondo  и Guido Guidesi, амбасадор Србије у Италији- Горан Алексић и председник регије ФВЂ- Massimiliano Fedriga.

      На конференцији се, између осталог, говорило о вишевековном пријатељском односу наша два народа , обележавању 140 година наших дипломатских односа, одличној економској и културној сарадњи. Истакнута је значајна подршка и помоћ Италије, а посебно историјска улога  града Трста на веропском путу Србије.

У име ГКРС Трст, конференцији присуствовао конзул Немања Секицки.Генерални конзул Ивана Стојиљковић на церемонији уручења Печата општине Трст из 14. века амбасадору Giovanni Caracciolo di Vietri

27.новембар 2019. године

        На позив градоначелника Трста, Роберта Дипјаце, генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је 27. новембра свечаности уручења печата Општине Трст из 14.века амбасадору Giovanni Caracciolou di Vietri. Печат, као највише и најзначајније признање,   уручио је градоначелник за дугогодишњу каријеру у земљи и иностранству и добробит граду Трсту.

      Свечаности су присуствовале бројне значајне личности из политичког, друштвеног и дипломатског живота града.

      Амбасадор Ђовани завршио је богату каријеру децембра 2018.године, као генерални секретар ЦЕИ, због чега је велики број представника ЦЕИ присуствовао додели овог признања, а међу њима и наш представник, министар саветник Зоран Јовановић.

      Градоначелник Дипјаца је пред свима прочитао биографију амбасадора, истичичући најзначајније делове: од секретара Амбасаде Италије у Адис Абеби, саветника у Вашингтону, саветника председника Републике Италије- Francesca Cossiga; за нас значајно - места амбасадора у Београду, амбасадора у Женеви при УН, амбасадора у Паризу до генералног секретара ЦЕИ у Трсту.

      Амбасадор Caracciolo се захвалио истакавши да је ово једно од најзначајнијих признања које је добио. На крају је додао да је поносан на новог генералног секретара ЦЕИ и свог пријатеља - Roberto Antonione и да је Робертово именовање на ово место један од његових последњих важнијих успеха.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић на састанку са проф. Стефано Фантони поводом ESOF 2020 TRIESTE

 26. новембар 2019. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић је 26.новембра, на позив проф. Стефано Фантони, присуствовала састанку намењеном конзуларном кору у Трсту, а са циљем промоције овог научног фестивала који ће се одржати од 5. до 9. јула 2020.године и који ће окупити преко 5500 научника из целог света.

       Пријављено је  већ 5000 научника који се баве истраживачким радом, предавача, привредника, „policy marker“-a и 400-500 најављених новинара .

       Састанак  је водио проф. Стефано Фантони, проф. теоретске физике и нуклеарне физике на бројним Универзитетима и високо стручним Институтима које се баве научним истраживањима у области физике као што је Институт „Sissa“ у Трсту.

      Проф. Фантони је кандидовао Трст за град науке  2020 - на конкурсу на коме је учествовало много градова али он сматра да је Трст победио не само због његовог пројекта већ и зато што је виђен као барицентар /тежиште ка Источној ЕУ (Centro Est EU – Балканске земље). Сматра да је управо тај податак  и помогао пројекту да буде изабран (стратешко – политички мотив). Након ратних догађања Италија, Француска и Немачка су инсистирале на формирању WEST BALCAN FONDATION чије је седиште у Трсту (додуше пронашли су где ће бити седиште али још није озваничено).  Таква врста фондације је основана по први пут  и оснивач је EUROPEAN RESEARCH COUNCIL – који издваја и средства за финансирање пројеката.

       Да би свет науке  добио потребан новац за даљи развој, потребно је укључити и политичаре којима треба да буде у интересу напредак науке јер утиче на општи развој и напредак друштва па ће у оквиру ове манифестације бити посвећена и пажња   и „policy marker“-има.

      Ради ове манифестације изграђен је  TRIESTE CONVENTION CENTER – и ради се на развоју научног-туризма.

      У оквиру ЕСОФ-а биће  органозовано 160 различитих научних манифестација а међу њима ће бити представљена  и три пројекта из Србије.

      Свечано отварање је 27.06.2020. године.

 СКУД "Понтес- Мостови" из Трста организовали "Српску етно вечеру"

23.новембар 2019.године

          У суботу, 23.новембра, СКУД "Понтес -Мостови" из Трста организовали су "Српску етно вечеру".

Уз традиционалну храну и пиће, припремљен је и програм са тематиком културног наслеђа Косова и Метохије.

Тематској вечери присуствовао је конзул Н.Секицки.Гeнерални конзул Ивана Стојиљковић гост клуба " Rotary Trieste Alto Adriatico"

13. новембар 2019. године

 

       На позив клуба " Rotary Trieste Alto Adriatico", ГК Ивана Стојиљковић била је гост свечане вечере коју су приредили у част овогодишњег обележавања 140 година дипломатских односа Србије и Италије.

       Поред председника овог Ротари клуба, Ђанкрла Кортелина, вечери су присуствовали  чланови и угледни гости из света привреде, политике и културе.

      ГК Стојиљковић је присутнима говорила о дипломатским односима Србије и Италије, доброј економској сарадњи и туристичким потенцијалима Србије, што је у позадини пропраћено адекватним видео материјалом.

     Стојиљковић је, након свог обраћања, дала реч председнику српске православне Црквене општине у Трсту, Раду Миливојевићу, који је говорио о, више од два и по века, дугим историјским односима наша два народа на овим просторима, као и о недавној прослави 150 година постојања СПЦ " Св.Спиридон Чудотворац" у Трсту.Обележен Дан примирја у Првом светском рату

11.новембар 2019.године

 

       У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, конзул Немања Секицки положио је венац, на меморијални споменик у Редипуљи, нашим жртвама страдалим у овом рату .СКСО „ Круна“ обележила петогодишњицу манифестацијом „Фолклор без граница“

9.новембар 2019. године

        У суботу, 9.октобра, Српска културно спортска организација „Круна“ из Скиа (Вићенца), обележила петогодишњицу постојања манифестацијом „Фолклор без граница“.

        На манифестацији су учествовала бројна културно-уметничка друштва из Италије, Србије и Немачке.

       Након званичног програма приређено је дружење за дијаспору и госте. 

        Манифестацији су присуствовали ГК Ивана Стојиљковић, градоначелник града Скио - Valter Orsi, парохијски свештеник- отац Далибор, председник Савеза Срба- Душан Алексић, као и многи други гости.Састанак делегата Савеза Срба у Италији са генералним конзулом Иваном Стојиљковић

8. новембар 2019.године

        У петак, 8.новембра од 19 часова, ГК Ивана Стојиљковић одржала је у месту Isola Vicentina састанак са председницима удружења Срба у Италији.

      Ово је пракса која се одржава на свака три месеца, на захтев Савеза Срба у Италији, када се председници удружења која су део овог савеза састају са генералним конзулом ради разговора о активностима, проблемима  и плановима. 

      Састанку нису присуствовала само два делегата која су тог дана била спречена да дођу, а овога пута присуствовали су и свештеник српске православне цркве у Вићенци- отац Далибор и две учитељице које раде на подручју Вићенце. 

      Након кратког извештаја о активностима у претходна три месеца, разговарало се о плановима за асимиловање мањих удружења у веће и уједињавање свих удружења на нивоу Италије а затим и иницијатива постепеног уједињавања и ближе сарадње дијаспора. 

    Директним телефонским укључењем у састанак, ову идеју и све присутне је поздравио председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, Миодраг Линта.   

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Schio и градоначелнику Валтеру Орсу (Valter Orsi)

9. новембар 2019.године

        У суботу, 9.новембра, на позив градоначелника града Schio- Валтера Орса (Valter Orsi), ГК Стојиљковић је постила градску општину и индустријски град у коме живи велики број наших држављана.

       Иако је био нерадни дан, градоначелник је сазвао комплетно градско руководство, карабињере и полицију који су срдачно дочекали ГК Стојиљковић, са којом су дошли и председник и члан удружења Срба “Круна“ из Скиа- Бобан Петровић и Лидија Младеновић.

       Разговарало се о традиционално добрим односима наша два народа на овом подручју и готово неприметним разликма у нашој култури и менталитету.

      Чланови удружења су се захвалили што им излазе у сусрет и дају по симболичним ценама простор потребан за окупљања и активности наших људи и присуствују свим активностима.

      Разговарајући о могућностима унапређења даље сарадње, градоначелник Орси је изразио жељу да се организују сусрети привредника , као и представљање Србије инвеститорима из овог подручја који показују интересовања за улагање.

      Градоначелник је истог поподнева присуствовао и манифестацији „ Фолклор без граница“ у организацији Удружења Срба из Скиа“ Круна“.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Torri di Quartesolo и градоначелнику Дијегу Маркиору (Diego Marchioro)

08.новембар 2019. године

         У петак, 8.новембра, у попдневним часовима, организован је пријем ГК Иване Стојиљковић код градоначелника града Torri di Quartesolo, Дијега Маркиора (Diego Marchioro).

        Градоначелник Маркиоро био је претходног викенда присутан на парохијској слави српске православне цркве у Вићенци када је са ГК Стојиљковић и договорио ову посету.

       На састанку су били присутни сви најближи сарадници градоначелника, а са ГК Стојиљковић били су присутни и свештеник спске православне цркве у Вићенци – отац Далибор и  председник Савеза Срба у Италији- Душан Алексић. 

       Након разговора о доброј сарадњи и интеграцији српске заједнице у овом граду, Стојиљковић се захвалила градоначелнику на свему што чини за наше суграђане и личном присуству на свим важним дешавањима. 

        ГК Стојиљковић је градоначелника са сарадницима позвала да посете Србију и да размисле о могућој економској сарадњи наше две земље.Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Вићенци и градоначелнику Франческу Руку (Francesco Rucco)

08.новембар 2019. године

       У петак, 8.новембра, ГК Ивана Стојиљковић посетила је град Вићенцу и градоначелника тог града Франческа Рука (Francesco Rucco).

       Пријем је организован у градској кући Pallazo Trissino и са италлијанске стране били су присутни градоначелик, помоћник градоначелника- Leonardo De Marzo и два члана већа, док су, поред ГК Стојиљковић, састанку присуствовали свештеник српске православне цркве у Вићенци – отац Далибор, председник Савеза Срба у Италији - Душан Алексић и секретар Савеза, Јелена.

      Франческо Руко је на место градоначелника  изабран 2018. године као лидер сопствене политичке партије „Idea Vicenza“  и са дотадашњим великим политичким искуством и бројним функцијама у градском већу  и институцијама.

    Свестан величине  и значаја српске заједнице у овом граду, која према незваничним информацијама, са околним општинама  броји преко 20 хиљада наших држављана, Руко се захвалио на овој посети и рекао да стоји на располагању за сваку врсту сарадње.  Истакао је да су српски држављани добри суграђани, одлични радници и комшије и да је њихова интеграција у овом граду врло успешна и део су свих активности и институција.

         Између града Вићенца и Генералног конзулата договорене су бројне активности и планови за наредни период.Радни састанак Конзуларног кора са Имиграционим одељењем Квестуре у Трсту

6.новембар 2019. године

         У среду, 6.новембра 2019.године, ГК Ивана Стојиљковић присуствовала је радном састанку који је организовао декан Конзуларног кора у Трсту, Massimiliano Fabian, заједно са директором Имиграционог одељења Квестуре, Antoniom Grande, а који је одржан у згради Кветсуре у Трсту. 

        Састанак  је отворио и истом присуствовао  шеф полиције у Трсту- Квестор Giuseppe Petronzi, који је након поздрава подвукао да се по први пут организује састанак на тему права и обавеза странаца на територији Италије и Шенгена и пожелео да се таква сарадња настави ради пружања бољих и бржих услуга грађанима свих земаља којих у Трсту има веома много, што потврђује издавање преко 5000 боравишних виза годишње. 

        МУП Италије је позитивно оценило овакву иницијативу и упутило комплименте организаторима уз подстицај да се повежу све институције и побољша њихова сарадња.Прослава парохијске славе цркве Свети Лука у Вићенци

3. новембар 2019.године

        У недељу, 3.новембра, свечаном литургијом обележена је парохијска слава српске православне цркве Свети Лука у Вићенци.

       Литургијом је началствовао протојереј - ставрофор Рашко Радовић, протојереј Арсеније Радовић , протојереј Далибор Ђукић ( домаћин цркве) ,јереј Горан Ковачевић и ђакон Благоје Рајковић.

      После причешћа, пререзан је славски колач и верницима су се обратили присутни свештеници, а након тога приређена је славска трпеза и културни програм на коме су наступили Цетињски богослови извођењем традиционалних песама.

      Целој прослави присуствовала је ГК И.Стојиљковић која је одржала поздравни говор и честитала  парохијску славу у име Матице.

      Културном делу програма присуствовао је и генерални конзул БиХ у Милану, Драган Михаљевић, као и велики број гостију и верника из Италије, Србије, Р.Српске и Црне Горе.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

        Влада Републике Србије донела је Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Р.Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл.15. Закона о странцима.

Одлука ступа на снагу 02.новембра 2019.годинеГрадски дечји хор "Звездице" у посети ГКРС Трст

21.10.2019.године

     ГК И. Стојиљковић је у понедељак , 21.октобра, од 10 часова, у Генералном конзулату организовала пријем  деце и професора градског дечјег хора "Звездице" из Лесковца, а дружењу се прикључила, у име Италије, и организаторка овог фестивала која се захвалила на оствареној сарадњи и упутила позив за све наредне манифестације на којима учествују млади уметници из Србије.

     Такође, разговарало се и о могућој сарадњи хора „Звездице“ са тршћанским конзерваторијумом „Тартини“, што би требало да буде реализовано у наредном периоду.Наступ градског дечјег хора „Звездице“ из Лесковца на 3.Фестивалу хорова "Ars nova" у Трсту

20.10.2019.године

       У недељу, 20.октобра, од 17 часова одржан је 3.Фестивал хорова „Ars nova“ у Трсту  на коме је Србију представљало 38 деце хора „Звездице“ из Лесковца који су имали веома запажени наступ и добили највеће овације публике, већ трећу годину заредом.Велико освећење храма " Св.Спиридона Чудотворца" и Света Архијерејска Литургија у Трсту

20.10.2019.године

 

    У недељу, 20.октобра од 9 часова обављено је Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија у присуству шест Владика и бројног српског свештенства у дијаспори.

     У светом чину учествовао је и грчки свештеник у Трсту који је тог дана позвао и све грчке православне вернике да дођу у овај Храм.

   Освећењу Храма и литургији присутвовала је ГК И.Стојиљковић са породицом, градоначелник Трста- Роберто Дипјаца, шеф тршћанске полиције и велики број српских, грчких али и других православних верника у граду Трсту.6. Сабор СКЗ „ Свети Сава“ из Валдања - "Сачувати од заборава"

19.10.2019.године

       У суботу, 19. октобра , Српска културна заједница  “Свети Сава“ из Валдања организовала је 6.сабор „Сачувати од заборава“ уз подршку МСП- Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. 

      На почетку програма изведена је фантастична позоришна представа „ Јунаци гвозденог пука“ у извођењу глумаца позоришта из Медвеђе.

      Након тога је уследио културно-уметнички програм КУД-ова српских удружења из Италије, али и око 80 гостију из Медвеђе, Лебана и Кистања.

      Од 19 часова приређено је дружење дијаспоре и гостију у ресторану уз музички програм. 

      6.Сабор „ Сачувати од заборава“ отворила је ГК Ивана Стојиљковић, а свечаности су присуствовали парохијски свештеник - отац Далибор, градоначелник Валдања са помоћницима и члановима већа за културу, председник општине Медвеђа- Небојша Арсић, председник Савеза Срба у Италији- Душан Алексић и многи други гости и учесници из Италије, Србије и Хрватске.Концерт хора и дечјег хора Храма СВ.Спиридона у Трсту

19.10.2019.године

       У суботу, 19.октобра од 19 часова, у цркви је  одржан концерт хора и дечјег хора Храма СВ.Спиридона коме је присуствовало шест Владика и бројно свештенство.

       Свечаности је присуствовао конзул Н.Секицки.Генерални конзул Ивана Стојиљковић учествовала на „ XV међународном форуму европског региона- Аквилеја“

18.10.2019. године

     Овогодишњи форум одржан је у Удинама 18. и 19. октобра на тему „ 1989.-2019.- Буђење Средње Европе- Носталгија за будућношћу“, а ГК И. Стојиљковић била је један од панелиста на тему “Западни Балкан - увек на листи чекања“

     Ову конференцију традиционално организује Асоцијација „ Mitteleuropa“ у сарадњи са МСП Р. Италије, регијом ФВЂ и секретаријатом CEI а окупља европске и националне парламентарце, политичке актере, дипломате, представнике академске заједнице, привреднике, НВО и студенте из региона централне Европе.

     Ове године су присуствовали учесници из Италије, Србије, Русије, БиХ, Црне Горе, Словеније, Мађарске, Северне Македоније, Словачке, Бугарске, Румуније и Украјине.

    Форум су отворили председник регије ФВЂ, М.Федрига и председник Скупштине ФВЂ, Пиетро Мауро Занини.

 

     Циљ конференције је била дебата и спровођење ефикасног поређења како би се направила реална анализа нових сценарија и даљи развој механизама унутар међународних европских односа.Изложба Архива Србије „ Црква Светог Спиридона у Трсту“

18.10.2019.године

   У склопу обележавања 150 година постојања срске цркве у Трсту, у петак, 18.октобара од 19 часова, представљена је историја ове цркве изложбом  Архива Србије, под називом“ Црква Светог Спиридона у Трсту“.

       Изложбу је отворио ЊП епископ аустријско-швајцарски Андреј.

      Бројним фотографијама, плановима и скицама нове и старе цркве, документима о посетама српских и аустријских владара цркви, вестима из штампе, списковима свештеника  и добротвора представљена је историја цркве. 

   Изложбу је пратила и мултимедијална презентација о иконама као и богато илустровани каталог на српском и италијанском језику  чији су аутори Јелица Рељић и директор Архива Србије- Мирослав Перишић. 

 150 година Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту- омаж арх.Карлу Мачакинију

17.10.2019.године

   Oмажом архитекти Карлу Мачакинију и концертом младих српских музичара званично је отворено четвородневно обележавање 150 година постојања Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту. 

    У четвртак, 17.октобра са почетком од 19 часова, у музеју Револтела у Трсту обележавању јубилаја присуствовали су ГК И.Стојиљковић, отац Рашко Радовић, представници града Трста ( чланови већа и помоћници задужени за културу), директор Архива Србије – Мирослав Перишић, директорка Музеја Трста са сарадницима, представници српске Црквено-школске општине, као и бројни угледни гости. 

      Вече је било посвећено славном миланском архитекти , Карлу Мачакинију, који је пројектовао бројне величанствене грађевине 19.века у Италији, међу којима се православни храм у Трсту посебно истиче својом лепотом јер је рађен оријенталним стилом.

 

      Након програма који су припремили тршћанске архитекте, на челу са директорком Музеја, о процесу и начину градње овог храма, историјским чињеницама и његовом значају кроз векове, уследио је концерт српских студената тршћанског музичког конзерваторијума „ Тартини“.Српски пијаниста, Александар Маџар, отворио 18. Међународни фестивал пијаниста у Трсту

30.09.2019.године

       У Трсту је 30. септембра почео 18. Међународни фестивал пијаниста.

       Фестивал ће трајати од 30.септембра до 28.октобра и на самом пиједесталу сцене наћи ће се пет најзначајних међународних пијаниста: српски пијаниста Александар Маџар, Nathalia Milstein, Sebastian Di Bin, Tae-Hyung Kim и Maurizio Baglini са италијанским виртуозима.

       Након 1996. године, када је освојио треће место на престижном такмичењу „Concorso di Leeds“, каријера српског пијанисте Александра Маџара вртоглаво креће узлазном путањом и  више од  20 година један је од најпознатијих и најутицајнијих европских пијаниста.

       Из тог разлога указана му је част да  отвори 18. Фестивал пијаниста „Giovani interpreti e Grandi maestri“ (Млади извођачи и велики учитељи) у сали „Ridotto“, театра Верди у  Трсту, што је, свакако, била велика част и за Србију и све наше држављане који живе у овом граду.Тршћански привредници заинтересовани за инвестирање у Златиборски округ

18.-20. 09.2019.године

 

      У периоду од 18.-20.септембра Златиборски округ су обишли тршћански привредници заинтересовани за улагање у овај крај и регионално предузеће које опслужује 10 градова и општина две суседне регије ( Златиборски и Моравички округ).

     Са њима су у посети били ГК Ивана Стојиљковић и председник српске Црквене општине у Трсту, Раде Миливојевић. 

     Поред разговора и договора са представницима града Ужица и директорима предузећа о инвестиционим улагањима, привредници су обишли и Општу болницу Ужице са жељом да донирају одређена средства.

 Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона"

Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона" за школску 2019/2020. годину

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе у региону" за школску 2019/2020. годину.

Крајњи рок за доставу документације свих пријављених кандидата је 6. септембар 2019. године.

Текст конкурса са пријавним формуларом можете погледати  oвде.

 Брошура о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO

REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfПосета генералног конзула Иване Стојиљковић и градоначелника Зајечара Бошка Ничића градоначелнику Гориције, Рудолфу Зиберну

19.07.2019.године

 

       У петак, 19. јула, у италијанском граду Гориција одржан је састанак коме су присуствовали ГК И. Стојиљковић, градоначелник Зајечара- Бошко Ничић и и његов помоћник- Милан Станковић са градоначелником Гориције- Рудолфом Зиберном.

       Повод за састанак била је досадашња сарадња града Зајечара и Тимочке Крајине са овим делом Италије и потреба за њеним јачањем. Градоначелник Ничић је посебно истакао ангажовање овог дела Србије, као и његове личне напоре да одлично замишљена манифестација „ Gusti de fontieri“ („ Укуси граница„) заживи у пуном сјају. Такође, скренуо је пажњу на појединце, и међу учесницима и међу организаторима, који  злоупотребљавају манифестацију ради нелегалне личне финансијске користи.

      Иако из тих разлога ове године на фестивалу ( на коме учествује преко 500 излагача и који за пет дана посети око 800 хиљада посетилаца) неће учествовати ниједан град из Србије, градоначелник Гориције је изразио жељу да Р.Србији да почасно место са институционалним, промотивним штандом и да са ГК И. Стојиљковић наредних дана направи конференцију за медије на којој ће се представити сарадња наше две државе као и значај продубљивања тих односа сарадњом међу градовима и окрузима.

 

      Б. Ничић је позвао колегу Зиберна да посети Зајечар и упозна се са лепотама овог дела Србије, као и да размисли о ширим односима ова два града и о могућности њиховог братимљења.„ The European Spirit of Youth Orchestra- ESYO“ у Трсту

25.07.2019.године

         Oд 5. јула па све до краја овог месеца најбољи млади музичари из целог света окупили су се у Италији под истим именом „ The European Spirit of Youth Orchestra- ESYO“  да, представљајући се кроз музички идентитет и таленте своје земље,  заједничким снагама промовишу еврпоску културу.

         Ове године међу младим талентима највише је било представника Србије, чак тридесет.

        Чим су се сместили у малом  месту поред Трста, Дуињу, обишла их је ГК И.Стојиљковић и пружила подршку у раду и свим активностима који ће их чекати током јула месеца.

       Овај оркестар, чији се састав мења сваке године, основан је 2015.године под диригентском палицом маестра  Игора Корети Курета ( Igor Coretti Kuret). Највећи музички таленти из целог света повезују се не само музиком већ и свешћу да су друштвена и културна разноликост непроцењива вредност.

 

       Током ове летње турнеје по северу Италије одржали су 10 концерата, а последња два у Трсту- јуче у просторијама дворца  Castelo di San Giusto  а сутра у дворцу Miramare.Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdfПријем делегата Савеза Срба у Италији у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту

23.06.2019.године

 

       У недељу 23. јуна 2019. Генерални конзул Републике Србије Ивана Стојиљковић одржала је радни састанак са представницима удружења Срба у Италији на коме се говорило о протеклим и предстојећим манифестацијама , положају српске заједнице у Италији, могућностима и потребама Савеза Срба у Италији и удружења која га чине.
Дванаести фудбалски турнир „ Спасовдански Куп Трст“

15.-16.06.2019.године

         Генерални конзул И.Стојиљковић, са породицом, присуствовала је 15. и 16. јуна о.г. дванаестом по реду фудбалском турниру “Спасовдански Куп Трст”, који се одиграо на теренима Спортског центра “Марио Батут” у Трсту.

       Турнир су отворили градоначелник Трста, Роберто Дипјаца и генерални конзул Србије, Ивана Стојиљковић.

        Ове године је учествовало 32 екипе из Италије, Аустрије, Словеније, Србије и Републике Српске, а организатор турнира је Удружење Срба “Вук Караџић” из Трста. 

        Важан податак је да су пехар и медаље победнику овог турнира , екипи “ Liberta” из Беча, уручени на полувремену утакмице Европског фудбалског првенства U21 ITALIA 2019, одигране 17.06. између Србије и Аустрије, а пехар је уручио чувени фудбалер Марко Пантелић, пред 5500 гледалаца.

        Пехари су уручени и најбољем стрелцу, голману и играчу "Спасовданског Куп Трст" турнира.  Службена посета Трсту ППВ и Министра спољних послова, Ивице Дачића

11.-12. 06.2019.године

      Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Састанку министара спољних послова Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) који је одржан у Трсту. Састанак је представљао одличну прилику за размену мишљења о актуелним питањима, изазовима и перспективама регионалне сарадње, посебно у светлу обележавања тридесет година постојања ЦЕИ. Церемонија представљања тимова и националних обележја земаља учесница U21 ITALY 2019 у Трсту

15.06.2019.године   

     У Трсту је, у суботу 15. јуна 2019.године са почетком од 18 часова, на тргу Piazza Unità à d ' Italia , одржана церемонија представљања тимова земаља учесница на европском фудбалском првенству за младе .

 

       Овом приликом требало је да се представе играчи репрезентација четири земље које ће наредних дана играти у Трсту : Србија, Аустрија, Немачка и Данска, предвођени барсaљерима (специјална војна гарда) који су дочекивали заставе на тргу и свирали химне .

       С обзиром да су репрезентативци Србије тог дана били заузети пробном утакмицом коју организује UEFA, ГК И. Стојиљковић је организовала девојке и младиће обучене у дресове српске репрезентације , као и у српским традиционалним ношњама из српских удружења у Трсту “Вук С. Караџић "и" Pontes- мостови "и заједно са њима представила заставу и химну Р.Србије.

       Овакав начин представљања изазвао је највећу пажњу и одушевљење препуног тршћанског трга због чега су се многи сликали са српском омладином и обећали да ће дати подршку Србији на све три утакмице које ће се играти у Трсту наредних дана.

 

 Промоција туристичке понуде регије Западна Србија у Вићенци и Трсту

24.-25.05.2019.године

        У сали српске заједнице у Вићенци, у петак 24.маја о.г., одржана је презентација туристичке понуде регије Западна Србија локалном становништву и медијима, а истој је присуствовао и градоначелник Аризањана,Ђовани Ловато. 

      Током презентације посетиоци су могли сазнати о карактеристикама и атракцијама регије, док су по завршетку званичног дела презентације имали прилику и пробати гастрономске понуде Западне Србије и Златибора.

       У петак, 25. маја, ТО регије Западна Србија завршила је студијско путовање промоцијом у Трсту. Приликом  доласка у град, делегацију је примила ГК И. Стојиљковић у просторијама Генералног конзулата, где је у разговору са представницима Регије истакла велику захвалност на доласку и наду за још бољу сарадњу у будућности.

        Након тога одржана је презентација туристичке понуде Регије у просторијама СПЦО уз благослов протојереја Рашка Радовића. Промоцији и презентацији присуствовао је велики број чланова конзуларног кора, представници власти, локалног италијанског и српског становништва и медија. Потом су гости имали прилику да пробају гастрономску понуду златиборског краја и у неформалном разговору сазнају додатне информације туристичке понуде.Свечано отварање библиотеке СПЦО у Трсту

23.05.2019.године

       У суботу 23.маја о.г. свечано је отворена библиотека Српске Православне Црквене Општине у Трсту.

       Пре свечаног отварања библиотеке председник СПЦО са члановима одбора,уз присуство свештеника, о. Рашка Радовића, примио је у званичну посету генералног конзула Ивану Стојиљковић са супругом.

       Том приликом представљена је историја ове црквене општине основане Повељом царице Марије Терезије од 20.фебруара 1751.године, чији се оригинал налази у просторијама СПЦО у Трсту.  Већ 1756.године створена је заједничка грчко-српска црквена општина,а први Статут, донет на Скупштини братства 1772., одобрен је већ следеће године од царице М.Терезије.

      Након раздвајања Срба и Грка, срушен је стари храм, а нови и сада постојећи, посвећен Св.Спиридону Чудотворцу, завршен је 1869.године.

      Аутономни по снази Статута, који је претрпео минималне измене, чланови СПЦО и братства управљају овом Општином и ктиторским тестаментом ,који су оставили богати српски држављани у Трсту, већ 260 година.

      Свечано отворена библиотека спада у ред најзначајнијих националних културних институција ван граница Р.Србије са фондом старим преко два и по века и броји преко 7000 јединица библиотечке грађе. Библиотека располаже веома вредним издањима старих српских књига из 18. и 19. века , штампаних у Венецији, Бечу, Будиму и Москви, као и значајним фондом публикација на страним језицима од којих су најстарија издања штампана у 16.веку.Посета председнице Владе Р.Србије Ане Брнабић Венецији

10.05. 2019.године

 

       Делегација председнице Владе Ане Брнабић посетила је српски павиљон у оквиру 58. Бијенала у Венецији.

     Такође, на позив уметничког директора Бијенала, Ралф Ругофа, делегација је у његовом присуству обишла и централни павиљон. Након тога,уследио је  сусрет и са председником Бијенала, Паолом Баратом.

       Од 20 часова у Palazzo Nani Bernardo приређен је пријем „ Serbia Creates“ коме су присуствовали бројни посетиоци из целог света, али и велики број наших суграђана, уметника и политичара.

       ПВ Ана Брнабић поручила је да Србију морамо представити у другачијем светлу, као земљу која ствара нове идеје, технологију, иновације, уметност , музику и филм и да без инвестирања у културу и образовање нема модерног и јаког друштва.Отварање 58. Бијенала уметности у Венецији

09.05.2019. године

 

        У четвртак, 9.маја,свечано је отворен павиљон Србије на 58. Бијеналу.

      Велики број посетилаца могао је да види изузетну изложбу сликара Ђорђа Озболта под називом „ Повратак губитка меморије“ која траје све до 24.новембра и чини је 5 великих слика ведрих боја и мотива и пет великих скулптура људских фигура.

      Српски павиљон је био један од најпосећенијих, а честитке су стизале са свих страна света.

      Отварању Павиљона Србије присуствовала је и ГК Ивана Стојиљковић.Посета делегације Министарства културе и информисања ГК Р.Србије у Трсту

2019/08/05. године

 

      Дана 8.маја о.г., на службеном путу за Венецију, петочлана делегација Министарства културе и информисања, на челу са министром Владаном Вукосављевићем, посетила је Генерални конзулат Р.Србије у Трсту. Промоција романа и хуманитарно вече

05.05.2019. године

      У недељу, 5.маја, у организацији српских удружења „ Слога“ и „Круна“ из Вићенце, одржано је књижевно вече и промоција романа „ Пливач“, писца Андрије Терзића.

      Промоција је била хуманитарног карактера јер је највећи део новца од продатих књига уплаћен на рачун дечака из Србије, Страхиње, који је на лечењу у Италији и следи му компликована операција и осмомесечни опоравак,што захтева значајна финансијаска средства.

     Такође, сви присутни су се ангажовали да , што својим средствима, што дељењем информација, помажу убудуће сву српску децу која су на лечењу у Италији.

 

     Промоцији романа и хуманитарној вечери присуствовала је ГК Ивана Стојиљковић, са супругом.Велики концерт поводом обележавања 11 година постојања СКУД „ Pontes-Мостови“ у Трсту

04.05.2019.године

 

       У суботу 4.маја о.г. одржан је велики годишњи концерт удружења Срба  „ Pontes-Мостови“ у Трсту које, најбројнијом фолклорном и културном секцијом у Италији,  интензивно ради на очувању, унапређењу и представљању српске народне и ауторске културе.

     Поред ових активности, ово удружење организује и „ Етно вечере“ током којих се Италијанима представљају различити крајеви Србије са својим карактеристичним специјалитетима, обичајима, историјом, културом и природним лепотама.  

      Испред Генералног Конзулата Р. Србије у Трсту обележавању једанаестогодишњице постојања  СКУД „ Pontes-Мостови“ присуствовала је и присутнима се обратила генерални конзул И.Стојиљковић, којој је том приликом уручена и захвалница за искрену и вишеструку сарадњу и подршку.Интервју генералног конзула Иване Стојиљковић за "Вести"

04.05.2019. годинеОбележавање 167 година од оснивања " Државне полиције" Италије

10.04.2019.године

     ГК Ивана Стојиљковић присуствовала је, на званични позив Квестора Ђ.Петронција, свечаном обележавању 167 година од оснивања Државне полиције Италије, заједно са највишим представницима републичке и регионалне италијанске власти. 

     Након одавања почасти представницима различитих родова полиције и њиховим званичним обележјима и након државне химне, прочитана су писма Председника Р.Италије и Премијера, а потом је Квестор одржао говор како би представио успехе у последње две године и пружио податке који потврђују одличну сигурност у Регији и граду Трсту који се, по квалитету живота, налази на 6.месту у Италији.Званични представници КФС, интернационалне судије каратеа посетиле ГК у Трсту

5.04.2019.године

       Интернационалне судије каратеа WKF и званични представници Карате Федерације Србије, посетили су у петак 5.априла о.г., Генерални конзулат РС у Трсту а затим наставили пут ка Риминију , где се одржавало интернационално такмичење “ Adidas aperto d'Italia di Karate ”.

      Приликом овог сусрета разговарали су са ГК Иваном Стојиљковић о значајним успесима које постижу српски каратисти, као и свим планираним активностима Карате Федерације Србије за ову годину, посебно оним које ће се одржавати на територији Р.Италије.

      ГК Стојиљковић је напоменула да увек могу рачунати на неопходну помоћ и подршку спортистима из Р.Србије, који су у складу са могућностима и надлежностима Генералног конзулата у Трсту.Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са менаџментом и представницима „ Луке Трст“

2.04.2019.године

      У уторак, 2.априла о.г. , одржан је састанак у “Луци Трст” којем су присуствовали: ГК И.Стојиљковић, председник “Луке Трст” - Zeno Dꞌagostino, власник компаније “ Samer & CO.shipping” - Enrico Samer и менаџер директор “ Alpe Adria” - Antonio Gurrieri.

     Сви саговорници су се сложили да и Трст и Београд представљају веома важне раскрснице истока и запада, након чега су предложене идеје и планови за даљу сарадњу. Регија Friuli Venezia Giulia види Београд као веома важног будућег партнера са заједничким задатком да са лакоћом превазиђу велики број граница између Италије и Србије, када је железнички и друмски саобраћај у питању.

 

 Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са директором „ Аеродрома Трст“, Марком Консалвом

1.04.2019.године

     У понедељак, 1.априла о.г. ГК И.Стојиљковић састала се са генералним директором „Аеродрома Трст“ ( Marco Consalvo) и власником компаније „ Samer & CO.shipping“ ( Enrico Samer).

      Са жељом да Србија нађе заслужено место на овом економском путу и сарадњи, ГК Стојиљковић је иницирала сусрете са представницима привреде и регионалне и локалне власти Регије ФВГ како би указала на све потенцијале које има Србија у будућој међусобној сарадњи.

      Након прелиминарних разговора донети су закључци да се, пре свега, морају ојачати ваздушне и железничке саобраћајне везе.

     У разговору са генералним директором „Аеродрома Трст“, ГК Стојиљковић је предочила све чињенице које иду у прилог међусобној сарадњи и посебно заинтересовала италијанску страну да иницира постојање путничке и карго директне авио линије Трст-Београд.

      Иако је следећи састанак менаџмента „ Air Serbia“ и „ Аеродрома Трст“ био предвиђен тек за 2020.годину, директор тршћанског аеродрома, Marco Consalvo, одмах је дао налог да се изради нова општа студија ( која би укључила и карго летове према Србији)  како би скицу тог документа могао предати директору аеродрома „ Никола Тесла“ већ приликом наредног сустрета овог месеца. Састанак Конзуларног кора у Трсту са градоначелником и префектом

26.03.2019.године

 

   У уторак, 26.марта организован је сусрет Конзуларног кора у Трсту са новоименованим префектом ( Valerio Valenti) и градоначелником ( Roberto Dipiazza) , који су се захвалили свим генералним и почасним конзулима на одличној досадашњој сарадњи и ставили се на располагање за све планиране будуће активности .

      Истакнуто је да у Италији постоји 690 конзуларних представника, од којих су 111 каријерни а 590 почасних. Да су њихове активности од све већег значаја, како као директна веза са земљом коју представљају, тако и као помоћ матичним Амбасадама и италијанским локалним и регионалним властима.  

    Испред Генералног Конзулата Р. Србије у Трсту свечаности су присуствовали Генерални конзул И. Стојиљковић и конзул Н. Секицки.Посета генералног конзула Иване Стојиљковић компанији „Samer & Co. Shipping“

21.03.2019.године

       У четвртак, 21.марта, ГК И.Стојиљковић посетила је компанију “ Samer & Co. Shipping” која се бави међународном шпедицијом, агенти су “Lloydꞌs of London” , брокери и оператери лучких терминала и обављају највећи део свих видова транспорта (водног, ваздушног и друмског), са два представништва è у Србији (Београд и Нови Сад).

      Такође, носиоци су највећег обима досадашњег, али и планираног будућег развоја “Луке-Трст” која ће, након потписаног споразума о сарадњи са Кином, бити центар Европског транспорта "Појас и пут”.

      Са жељом да се поврати значај Србије у овој будућој прекоокеанској економској сарадњи , ГК Стојиљковић се састала са власником компаније, Енрико Самером ( Enrico Samer).

      Након разговора о потенцијалима које поседује Р.Србија, закључено је да је први корак јачање ваздушних и железничких саобраћајних веза Србије и Италије , због чега је за следећу седмицу договорен заједнички састанак са директором Аеродрома Трст” како би се размотрила могућност увођења директне туристичке и карго линије Трст- Београд, а касније и брзе пруге на истој релацији.Обележавање 300 година Луке „Porto Franco di Trieste“

18.03.2019.године

 

       У Трсту је 18.марта о.г. одржан свечани конгрес поводом почетка обележавања 300 година од прокламовања слободне зоне у Луци- Трст ( Porto Franco di Trieste) од стране императора Карла VI.

Конгресу је присуствовала ГК Ивана Стојиљковић.Српски стонотенисери са инвалидитетом на „Lignano open 2019“ у Италији освојили шест медаља

16.03.2019.године

       Стонотенисерска репрезентација Србије, у конкуренцији особа са инвалидитетом, учествовала је на овогодишњем турниру “Lignano aperto 2019” у Италији у периоду од 14. до 17.марта и остварила је одличан успех, што је веома значајно јер се ови бодови сумирају за параолимпијаду која ће се одржати 2020.године у Јапану.

      Репрезентација Србије освојила је две златне медаље (у женској конкуренцији појединачно и екипно), две сребрне и две бронзане медаље.

      Такмичењу је присуствовала и бодрила српске стонотенисере ГК Ивана Стојиљковић, са породицом.Конкурс за пројекте дијаспоре

 

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu/. Смотра српског фолклора у Италији 2019 и састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са почасним конзулом Лоретом Бађо

9.03.2019.године

      У суботу, 9.марта о.г. одржана је четврта Смотра српског фолклора у Италији, чији је домаћин било удружење "Никола Тесла" из Удина и "Слога српске дијаспоре". На смотри је учествовало шест српских удружења и чланова Савеза. Специјални гост била је италијанска фолклорна група "Stelutis di Udin".

      Присутнима су се обратили генерални конзул Ивана Стојиљковић, почасни конзул Србије Лорета Бађо, саветник за културу општине Удине- Фабрицио Циглот, као и представници свештенства, удружења и председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић.

   ГК Стојиљковић је одржала и званични састанак са свим присутним представницима српских удружења где се разговарало о планираним активностима и договорено је да се овакви састанци одржавају најмање једном у три месеца.

      Генерални конзул И.Стојиљковић је након тога имала састанак са почасним конзулом Р.Србије, Лоретом Бађо, којој се захвалила на искреном и истрајном залагању да њена земља преиспита одлуку о признавању ЈПН КиМ, као и свим активностима које чини у корист Р.Србије.Сусрет Ггенералног конзула Иване Стојиљковић и Квестора Ђузепе Петронција

1.03.2019.године

        У згради Квестуре (полиције) у Трсту, 1.марта о.г., генерални конзул Ивана    Стојиљковић имала је званични пријем код Квестора, др.Ђузепе Петронција (Dott. Giuseppe Petronzi), који је на ову функцију ступио почетком године.

       ГК И.Стојиљковић се, пре свега, захвалила Квестору што је присуствовао недавном обележавању Дана државности Р.Србије у Трсту, али и на сваком виду успешне сарадње који је постигнут у претходна два месеца.

       Разговарајући о широким надлежностима које има ова институција, Квестор је на располагање ставио сваку врсту помоћи и сарадње за српску заједницу, од очувања мира и безбедности до добијања разних дозвола и олакшица.

       Било је речи и о директној сарадњи полиција Р.Србије и Р.Италије кроз пројекте као што је ИПА 2013, након чега је Квестор изразио жељу да се сарадња између наше две земље појача и, истичући да би им била велика част, упутио позив министру унутрашњих послова Р.Србије, др. Небојши Стефновићу, да  посети Квестуру у Трсту.Инаугурација нове календарске године Регионалног административног суда ФВГ

28.02.2019.године

        У згради Префектуре 28.02.о.г. свечано је обележен почетак нове радне године Регионалног Административног Суда регије Фриули Венеција Ђулија.

       Поред осврта на резултате и проблеме са којима су се суочили у претходној години, изнели су планове и решења за бољу сарадњу са регионалним институцијама, судијама и адвокатима.

       Свечаности је присуствовала ГК Ивана Стојиљковић.Састанак поводом одржавања европског фудбалског шампионата U21 ITALY 2019

28.02.2019.године

        Генерални конзул, Ивана Стојиљковић, састала се 28.02. о.г. у просторијама Регије ФВГ са организатором европског првенства U21 ITALIA 2019 , Андреом Стефани и портпаролом председника Регије ФВГ, Ед o ардом Петицоли ради договора о учешћу и промоцији српског фудбала и Србије .

        Ово европско првенство ће почети у јуну 2019.године, а све три утакмице Србије у првим квалификацијама, играће се управо у Трсту и то 17., 20. è 23.јуна са Аустријом, Немачком и Данском.

        Представници UEFA И Регије ФВГ понудили су подршку и логистичку помоћ у свим припремним радњама како би Србија на најбољи начин представила свој фудбал , али и привредне и туристичке потенцијале.

 

 Етно вечера КУД " Понтес -мостови" из Трста

23.02.2019.године

У име ГКРС Трст , " Етно вечери" присуствовао и присутне поздравио конзул Немања Секицки.ГК Ивана Стојиљковић отворила први интерактивни концерт музичких академија Србије и Италије

21.02.2019.године

       У четвртак, 21.02.2019.године од 20 часова, одржан је први интерактивни концерт (по систему „ЛОЛА“) између Факултета музичке уметности у Београду и Конзерваторијума „Тартини“ у Трсту.

       Захваљујући овом систему, концерт је, истовременим обраћањем српској и италијанској публици, отворила генерални конзул Ивана Стојиљковић захваливши се на чврстој и успешној сарадњи и италијанској подршци, како српским студентима који студирају на тршћанском Конзерваторијуму, тако и подршци и донацијама које улажу у Србију сарадњом кроз бројне пројекте у области музичког образовања.

       Овај концерт је означио и обележавање 80 година постојања Факултета музичке уметности у Београду као и покретање кредитне линије којом ће Италија финансирати бројне најављене пројекте између ове две музичке академије.

       Публика је у Трсту и Београду истовремено могла чути концерт за виолину и клавир у извођењу Наталије Младеновић и Qerimaj Kloudennas,а затим низ традиционалних српских песама у извођењу студената из Београда, са одсека са етномузикологију.

 

      Испред генералног конзулата концерту су присуствовали Ивана Стојиљковић и Стево Јанковић.Чланак у новинама " Il Piccolo" о Дану државности РС у Трсту и генералном конзулу Ивани СтојиљковићПрослава Дана државности Р.Србије у Генералном конзулату у Трсту

15.02.2019. године

 

      У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Трсту у петак, 15.02.2019.године, свечано је обележен Дан државности Републике Србије.

      Пријему су присуствовали представници црквених заједница, представници конзуларног кора, највиши званичници италијанске републичке, регионалне и локалне власти и институција (Заменик председника Регије Фриули Венеција Ђулија, Префект, Квестор, градоначелник Трста, декан Универзитета у Трсту, директор Конзерваторијума „Тартини“, директор листа“Il Piccolo“ и многи други), као и представници свих удружења и Савеза Срба у Италији у ове три регије које су под јурисдикционом надлежношћу Генералног конзулата.

       Присутнима се обратила генерални конзул Ивана Стојиљковић,са супругом Владимиром Стојиљковићем, конзулом Немањом Секицким и у име свих запослених у конзулату, захваливши се свима који су својим присуством увеличали овај важан политички, културни и историјски датум.

      Такође је званично најавила овогодишње обележавање 140  година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, осврнувши се да је град Трст највећи сведок да пријатељски и економски односи између наше две земље трају бар један век дуже од званичног броја година које славимо.

       Након интонирања српске и италијанске химне , генерални конзул И.Стојиљковић замолила је градоначелника Трста , Роберта Дипјацу, који је веома наклоњен српској заједници у Трсту показавши то недавним задржавањем новогодишње расвете на тршћанским трговима све до Богојављења, да се обрати.

     Градоначелник Дипјаца је изјавио да је веома почаствован присуством на оваквој свечаности јер су Срби неодвојиви део италијанске заједнице у Трсту чија интеграција је почела још пре два века, да је то разлог што је донео одлуку да се поштују и сви православни празници у овом граду и да су срећни што имају такве суграђане.

      Генерални конзул се на крају захвалила свима на безрезервној подршци и успешној сарадњи, а посебно дијаспори која чува наш верски, културни и национални идентитет. „Како каже наш народ: Дукат је мали али вредан, тако и наша Србија, само наизглед мала, највећу вредност има у свом народу. Његовом поштењу, поносу, мудрости и доброчинству. Живела Србија!“, изјавила је Ивана Стојиљковић.

    Свечаност је употпуњена богатим културно-уметничким програмом који су припремиле три српске виолинисткиње које студирају на Конзерваторијуму у Трсту, деца хора српске цркве „ Св.Спиридон“ и солиста која је певала косовске песме. Такође КУД „ Понтес- Мостови“ улепшао је скуп девојкама и младићима обученим у српску ношњу и богатом, домаћом српском традиционалном трпезом. Организацију Дана државности, поред МСП, помогли су и  Црквеношколска општина и српска удружења у Трсту.

   О величанственом пријему, богатом програму и изузетно великом одзиву (посебно представника италијанске власти,институција и конзуларног кора), писао је велики број регионалних италијанских медија.

 

 Сусрет председника Регије ФВГ, Масимилиана Федриге и генералног конзула Иване Стојиљковић

13.02.2019.године

 

       Поводом ступања на дужност и договора о будућој сарадњи, данас су се у просторијама Аутономне регије сусрели председник Регије ФВГ, Масимилиано Федрига и генерални конзул Ивана Стојиљковић.

 

     Разговарало се о могућим развојним пројектима и сарадњи две земље, у обостраном интересу, као и о потреби обнављања већ постојећих споразума и сарадње која је постојала између ове регије и појединих округа у Р.Србији. О сваком од тих пројеката договорени су нови сусрети и детаљнији разговори.Обележавање крсне славе Републике Српске у Вићенци

10.02.2019.године

 

     Српска заједница у Вићенци обележила је, у недељу 10.фебруара о.г., крсну славу Републике Српске.

     Од 9 часова одржана је свечана литургија у цркви Светог Луке у Вићенци, на којој су учествовали и свештенство и хор православне Богословије из Загреба, а затим је приређен свечани ручак и дружење за људе из дијаспоре и госте.

     У име Републике Српске био је присутан посланик Драган Богданић, представник Срба у Парламенту БиХ.

  Свечаној литургији и прослави присуствовала је и генерални конзул Ивана Стојиљковић са супругом Владимиром, која је одржала говор, поздравила присутне и пренела честитке из матице, Р.Србије.Светосавска академија у Вићенци

09.02.2019.године

       У суботу, 9.фебруара о.г., у организацији Парохије Светог Луке и Српске допунске школе „Свети Сава“ у Вићенци, одржана је Светосавска академија на којој су учествовали ђаци ове школе, а као почасни гости наступали су професори и ученици Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ из Загреба, као и свештенство и хор православне Богословије из Загреба

       Испред Генералног Конзулата Р. Србије у Трсту овој свечаности је присуствовала генерални конзул И.Стојиљковић са супругом Владимиром и обратила се присутнима.Пројекција филма „THE COMMUNITY-ORDINARY SERBIAN LIFE IN TRIESTE“

05.02.2019. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је пројекцији филма „THE COMMUNITY-ORDINARY SERBIAN LIFE IN TRIESTE“,чија је премијера одржана 04.јануара о.г., а нове четири пројекције накнадно заказане због великог интересовања публике.

      Филм је премијерно приказан у оквиру Trieste Film Festival и у организацији Alpe Adria. Режирао га је Италијан Alessio Bozzer који је желео да прикаже добру вишевековну интеграцију и живот данашњих Срба у Трсту.

      Овај филм је продат италијанској телевизији и биће јавно приказан у два дела,крајем фебруара. Жеља режисера је да се овај документарни филм погледа и у Србији, због чега је конкурисао на “ Мартовском филмском фестивалу“.

      Поред организатора и режисера, гледаоце у биоскопској сали „Аристон“ поздравила је и генерални конзул И.Стојиљковић.

 

 Свечана светосавска приредба у Трсту

03.02.2019. године

 

    У организацији допунске школе на српском језику "Јован Милетић", која делује у оквиру Српске православне црквене општине у Трсту, организована је свечана светосавска приредба на којој су учествовали ђаци ове школе, дечији хор СПЦО и најмлађи чланови фолклорног удружења "Понтес-Мостови".

    Присутнима су се обратили представник СПЦ,аустралијско-швајцарски епископ Андреј и генерални конзул Ивана стојиљковић.

    Испред Генералног конзулата Р.Србије свечаности су присуствовали генерални конзул И.Стојиљковић и конзул Н.Секицки.Обележавање славе СКЗ " Свети сава" из Валдања

 02.02.2019.године

    Генерални конзул Ивана Стојиљковић са супругом Владимиром и конзул Н. Секицки присуствовали су обележавању славе Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања. Тим поводом приређен је уметнички програм и вечерње дружење чланова друштва и дијаспоре из Валдања.Позив српским лекарима и међународним медицинским стручњацима из иностранства на Десету конференцију медицинске дијаспоре

    Под покровитељством Њ.К.В. Принца Александра и Принцезе Катарине Карађорђевић, од 20. до 22.јуна 2019.године у Београду ће се одржати Десета конференција медицинске дијаспоре.

    Циљ Конференције је да окупи српске лекаре из иностранства, као и међународне медицинске стручњаке да се удруже у мисији подршке српском здравственом систему промовишући солидарност​, пријатељство и размену знања.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св.Китс и Невис и Републике Палау

    Одлуком Владе Србије укинуте су визе за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша. Држављани ових држава могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15 Закона о странцима. Одлука ступа на снагу 25.1.2019. годинеОбележена слава Свети Сава, Културно уметничког друштва " Вук С. Караџић"- Трст

26.01.2019.године

 

    Генерални Конзул И.Стојиљковић са супругом Владимиром и конзул Н.Секицки присуствовали су обележавању крсне славе Св.Сава, културно-уметничког друштва "Вук С. Караџић" из Трста.

    Тим поводом организовано је и дружење чланова друштва, дијаспоре и гостију из Трста и околине.Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему код градоначелника Трста

 

23.01.2019.godine

"Il Piccolo"

        Поводом ступања на дужност и договора о будућој сарадњи, градоначелник Трста Роберто Дипјаца примио је у просторијама Градске куће генералног конзула И.Стојиљковић.

        У разговору су се посебно истицали вишедеценијски добри односи, економска и културна сарадња, а генерални конзул И.Стојиљковић се јавно захвалила градоначелнику Трста на посебно важном гесту и поштовању према грађанима Србије коју је показао одлуком да се новогодишња расвета уклони тек након свих  српских православних празника, што је учињено јуче.

        Градоначелник је кратко представио планове развоја града Трста у овој години, а потом се разговарало и о плановима за обележавање 140 година од успостављања дипломатских односа Р.Србије и Р. Италије.

        На предлог генералног козула И. Стојиљковић да прва манифестација буде одржавање изложбе“ Journey to the past- Itinerarium Romanum Serbiae- Viminacium“ наишло је на одушевљење градоначелника Дипјаца, који је својевремено лично посетио арх.налазиште Виминацијум и одмах је понудио један од два најзначајнија музеја у граду Трсту ( Villa Sartorio ili Museo Revoltella) да буду месец дана на располагању за потребе ове изложбе.

        Такође је истакао да српској заједници у Трсту стоји на располагању у сваком тренутку и по сваком питању.Интервју генералног конзула Иване Стојиљковић за новине " Il Piccolo"

18.01.2019. године

 Превод чланка

Први јавни наступ за Ивану Стојиљковић, која је отпочела свој мандат дана 03.јануара ове године: " За многе од нас ово је други дом, интеграција је на високом нивоу"

Наступа по први пут неоделегирана од стране Београда

" Српски културни центар у граду"

Инжењер пејзажне архитектуре али и експерт за пословну економију, носилац дипломе Високе школе безбеднсти и одбране на Војној академији, кроз програм скупштинске контроле сектора безбедности у својој Земљи.

Личност која у себи садржи бројне аспекте, нови је генерални козул Србије у Трсту, Ивана Стојиљковић, јуче по први пут, званично и јавно представља своју Земљу током церемоније која је одржана у згради Префектуре , након веома свежег именовања, трећег јануара ове године.

Пре него што је ступила на ову дужност била је пет година народни посланик у Народној Скупштини Републике Србије где је обављала дужност председника Одбора за заштиту животне средине, Одбора за одбрану и унутрашње послове , бавећи се и пројектантским пословима, просторним планирањем, инфраструктурама, планирањем саобраћаја и телекомуникација.

" Намеравам да одржим , и да још више унапредим, већ добре односе са италијанским институцијама и представницима власти- изјавила је-и између наша два народа. Посебно- додала је- ћу се залагати за унапређење трговинске размене између Италије, која је прво тржиште за наш извоз и друго тржиште са кога увозимо, и Србије"

Један од мојих циљева, додала је, удата и мајка двоје деце, - састоји се у отварању једног српског културног центра у вашем граду, нових школа на српском језику на италијанској територији као и катедри за студије српског језика на вашим Универзитетима које ће бити додељене професорима чији је матерњи језик српски."

Стојиљковићева је такође подсетила" на вековно присуство Срба у трсту, као што сведоче црква Светог Спиридона, српска основна школа " Јован Милетић", многе палате дуж обале као и српско православно гробље."

" Трст- подвукла је- представља за многе Србе који овде живе, њихов други дом и другу отаџбину и знам да је интеграција Срба на веома високом нивоу. Намеравам да тим путем и наставим-продужила је- и зато што су Срби познати као добри радници, поштени људи а и веома везани за културу" 

Стојиљковић је наследила место Драгана Кићановића, кошаркаша и светског шампиона (Филипини 1978), олимпијског шампиона ( Москва 1980), који је потом постао каријерни дипломата.Koнзуларни кор на пријему код Префекта

17.01.2019.године

У Трсту је одржан свечани годишњи пријем за конзуларни кор, чији је домаћин била Префект Анапаола Порцио. Поред присутних генералних конзула, конзула и почасних конзула са седиштем у Трсту, свечаности су присуствовали и представници италијанске војске и полиције.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић дала је,овим поводом,интервју за најчитанији дневни лист “Il Piccolo“ и обавила низ разговора са значајним италијанским привредницима заинтересованим за улагања и сарадњу са Р.Србијом.

 Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему у Префектури

16.01.2019.године

Префект Др. Анапаола Порцио и генерални конзул Ивана Стојиљковић

   

       Поводом ступања на дужност генералног конзула Републике Србије у Трсту, комесар Владе Италије у региону Фриули Венеција Ђулија- Префект  Др. Анапаола Порцио, примила је генералног конзула, Ивану Стојиљковић,  у просторијама Префектуре у Трсту.

       На овом састанку се разговарало о  традиционално чврстим и добрим односима двеју земаља, као и могућностима за јачање сарадње у свим областима и посебном доприносу Префекта др.Анапаоле Порцио и имплементацији програма ИПА 2013 у Р. Србији, са циљем смањења организованог криминала и корупције, трговине наркотицима и решавању проблема илегалних миграција.Упис у МКР у Р. Србији лица којима су изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ - обавештење

Обавештавамо све држављане Р. Србије који су рођени на територјији бивших република СФРЈ, а који у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге Р. Србије, да без одлагања покрену одговарајући управни поступак из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у МКР у Р. Србији.

Држављани Р. Србије рођени на територији неке од бивших република СФРЈ могли су да приликом подношења захтева за издавање биометријског пасоша у неком од дипломатско-конзуларних представништава Р. Србије, приложе и извод из матичне књиге рођених (не старији од годину дана) који је издат од стране надлежних органа неке од бивших република СФРЈ, али уз обавезу да приликом првог доласка у земљу изврше упис у матичне књиге Р. Србије. 

Имајући у виду да се током 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за замену биометријског пасоша Р. Србије услед истека рока важења претходног, подсећамо да Прописи у области издавања биометријских докумената предвиђају обавезу свих грађана рођених на територији неке од бивших република СФРЈ, обавезно изврђе упис у матичне књиге Р. Србије. 

Молимо да грађани имају у виду да уколико не поступе по наведеном, надлежне полицијске управе МУП-а Р. Србије које буду решавале по захтевима за издавање путних исправа наших држављана, поднетих у ДКП-има, захтеваће допуну захтева ажурним подацима о упису у матичне књиге Р. Србије.

Напомињемо да је упис у МКР Р. Србије неопходан у циљу једнообразног попуњавања Централног регистра који се води у Р. Србији, на основу јавних исправа Р. Србије (у конкретном случају - извод из матичне књиге рођених Р. Србије).Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Бурунди, носиоци свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Р. Србије" бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

Држављани ове државе, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територјиту Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоци обичних пасоша

Обавеставамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до 90 (деведесет) дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Р. Србије" бр. 39/2018 од 25.маја 2018. године и ступа на сангу 02. јуна 2018. године.Одлука Р. Колумбије о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша

Влада Р. Колумбије донела је Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 90 дана, уз могућност продужења додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Грузије, носиоце обичнох пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, прама којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је ступила на снагу од 09. марта 2018. године.Одлука Владе Ст. Винсента и Гранадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша

Влада Ср. Винсента и Гренадина донела је Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године. Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија

Обавештавамо вас да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србиј, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 10/2018 од 07. фебруара 2018. године и ступа  на снагу 15. фебруара 2018. године. 

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Републике Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са овом Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу. Седница Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије у проширеном саставу - позив за учешће

Обавештавамо да ће се дневни ред седнице Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србје одржати у Београду, 27.12.2017. године, у 11  часова у пословној згради ПКС, Ресавска 15.

Молимо све заинтересоване да се пријаве за учешће код ПКС ради наставка умрежавања пословне и академске дијаспоре са матицом.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо вас да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Ова одкула ступа на снагу и почиње да се примењује 14.10.2017. године.

Држављани Р. Индонезије, носиоцио обичних пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. У колико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. 

Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 79/2017 од 25.08.2017. године и ступа на снагу 02.09.2017. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Ррепублике Индије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 (тридесет) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, у колико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. 

Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 79/2017 од 25.08.2017. године и ступа на снагу 02.09.2017. године.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти 27. априла 2016. године, ступио на снагу 02. септембра 2017. године.

Од наведеног датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране, без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана  од датума уласка.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017. године. 

Од наведеног датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транззит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка. Вести
Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз
Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили су чланови гусларске секције Српске културне заједнице "Свети Сава" из Валдања
Република Србија као повољна дестинација за пословање
Састанак Конзуларног кора Фриули Венеције Ђулије са регионалним подпредседником и саветником за здравство и социјалну политику, др Рикардом Рикарди
ЕSOF 2020 – међународни научни фестивал у Трсту ( 02. - 06. септембра 2020.године)
Промоција књиге „Одбрана православља у Црној Гори“
Сусрет председника регије ФВЂ, Maсимилиана Федриге, и генералног конзула Р.Србије у Трсту, Иване Стојиљковић
Circolo della Cultura e delle Arte di Trieste–гост примадона Јадранка Јовановић
НОВЕ МЕРЕ УЛАСКА У ИТАЛИЈУ ЗА ЛИЦА КОЈА ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ
Корисне информације за путовање
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката
Летови "Air Serbia"
Србија послала медицинску помоћ Италији
ДОНАТОРСКИ РАЧУН ЗА ПОМОЋ У БОРБИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19
#ОстаниКодКуће - ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
COVID -19 ( Kорона вирус) у Републици Италији
Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са градоначелником Трста, Робертом Дипјацом, поводом јачања сарадње и пријатељства градова Трста и Новог Сада
Молебан и литија у Трсту у знак подршке Српској православној цркви у Црној Гори
Дани српске културе у Италији 2020 - Удине
Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са генералним директором регионалне болнице Cattinara, др Антониом Пођана – иницијатива здравствене сарадње
Етно вечера за Дан државности Републике Србије
15. 02. - Дан државности Републике Србије
Презентација Републике Србије у Трсту
„Дан сећања“ у Трсту ( Riseria di San Sabba)
Светосавска приредба ученика српске допунске школе „ Јован Милетић“ из Трста
Удружења „Вук С. Караџић“ из Трста и „Свети Сава“ из Валдања обележили крсну славу Светог Саву
Пливање за Богојављенски крст у Трсту
Гeнерални конзул Стојиљковић примила посланицу италијанског Парламента и потпредседницу италијанске демократске странке (Pd – Partitо democraticо) - Дебору Серакиани (Debora Serracchiani)
Пријем Конзуларног кора у Префектури поводом инаугурације нове календарске године
Српска културна омладина у Трсту свечаним концертом обележила другу годину постојања
Српска оперска примадона Јадранка Јовановић примила у Трсту интернационалну награду за оперету
Слава српске православне цркве " Св. Спиридон Чудотворац" у Трсту
Седница Управног одбора Савеза Срба у Италији
Службена посета делегације Министарства просвете, науке и технолошког развоја Трсту поводом одржавања ЦЕИ министарске конференције о науци и истраживањима
Концерт симфонијског оркестра Факултета музичке уметности - Београд у Саћилеу
Помоћ Народним кухињама на Косову и Метохији
Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Валдању и сусрет са градоначелником Ђанкарлом Ђузепе Аћерби
Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Корнеду Вићентину и сусрет са градоначелником Франческом Ланаром
Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Арзињану и сусрет са градоначелницом Алесиом Бевилаква
Обележена крсна слава удружења СКУД " Понтес Мостови" из Трста
У Трсту одржана 4. Регионална безбедносна конференција за борбу против тероризма и спречавање и сузбијање насилног екстремизма у Југоисточној Европи
Пријем генералног конзула Иване Стојиљковић у Квестури Удине
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на годишњем радном састанку са Префектом Валериом Валенти
Конференција " Trieste porta la Serbia in Europa" у Трсту
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на церемонији уручења Печата општине Трст из 14. века амбасадору Giovanni Caracciolo di Vietri
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на састанку са проф. Стефано Фантони поводом ESOF 2020 TRIESTE
СКУД "Понтес- Мостови" из Трста организовали "Српску етно вечеру"
Гeнерални конзул Ивана Стојиљковић гост клуба " Rotary Trieste Alto Adriatico"
Обележен Дан примирја у Првом светском рату
СКСО „ Круна“ обележила петогодишњицу манифестацијом „Фолклор без граница“
Састанак делегата Савеза Срба у Италији са генералним конзулом Иваном Стојиљковић
Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Schio и градоначелнику Валтеру Орсу (Valter Orsi)
Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Torri di Quartesolo и градоначелнику Дијегу Маркиору (Diego Marchioro)
Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети граду Вићенци и градоначелнику Франческу Руку (Francesco Rucco)
Радни састанак Конзуларног кора са Имиграционим одељењем Квестуре у Трсту
Прослава парохијске славе цркве Свети Лука у Вићенци
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша
Градски дечји хор "Звездице" у посети ГКРС Трст
Наступ градског дечјег хора „Звездице“ из Лесковца на 3.Фестивалу хорова "Ars nova" у Трсту
Велико освећење храма " Св.Спиридона Чудотворца" и Света Архијерејска Литургија у Трсту
6. Сабор СКЗ „ Свети Сава“ из Валдања - "Сачувати од заборава"
Концерт хора и дечјег хора Храма СВ.Спиридона у Трсту
Генерални конзул Ивана Стојиљковић учествовала на „ XV међународном форуму европског региона- Аквилеја“
Изложба Архива Србије „ Црква Светог Спиридона у Трсту“
150 година Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту- омаж арх.Карлу Мачакинију
Српски пијаниста, Александар Маџар, отворио 18. Међународни фестивал пијаниста у Трсту
Тршћански привредници заинтересовани за инвестирање у Златиборски округ
Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта ,,Србија за Србе из региона"
Брошура о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO
Посета генералног конзула Иване Стојиљковић и градоначелника Зајечара Бошка Ничића градоначелнику Гориције, Рудолфу Зиберну
„ The European Spirit of Youth Orchestra- ESYO“ у Трсту
Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката
Пријем делегата Савеза Срба у Италији у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту
Дванаести фудбалски турнир „ Спасовдански Куп Трст“
Службена посета Трсту ППВ и Министра спољних послова, Ивице Дачића
Церемонија представљања тимова и националних обележја земаља учесница U21 ITALY 2019 у Трсту
Промоција туристичке понуде регије Западна Србија у Вићенци и Трсту
Свечано отварање библиотеке СПЦО у Трсту
Посета председнице Владе Р.Србије Ане Брнабић Венецији
Отварање 58. Бијенала уметности у Венецији
Посета делегације Министарства културе и информисања ГК Р.Србије у Трсту
Промоција романа и хуманитарно вече
В