| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

 

             

Radno vreme Generalnog konzulata

Ponedeljak - petak:

8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja (prijem stranaka):

 

Ponedeljak - petak:

09:00 - 12:00 časova

 

Adresa:

Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

 

KONZULARNE USLUGE - sve potrebne informacije 

Procedura prilikom gubitka pasoša 

Prevođenje

Konzularni cenovnik

E-VIZE, uplata takse za izdavanje vize

Urađene biometrijske putne isprave

Telefon: + 39040 / 410-125 Praznici
             + 39040 / 410-126 Lokacija / mapa
E-mail:   gkrstrst@spin.it Konzularna nadležnost

Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs

Twitter: @SRBinTrieste

Počasni konzuli

 

 

      


 
U Trstu otvorena izložba "Nikola Tesla: čovek iz budućnosti" posvećena najvećem srpskom naučniku

17. septembar 2021.godine

 

         17. septembra 2021 u 11 časova u Trstu je svečano otvorena izložba "Nikola Tesla: čovek iz budućnosti", u prostoru stare luke, Magazino 26.

         Ovaj projekat, koji pored stalne izložbene postavke uključuje i brojne propratne događaje i  koji će posetiocima biti dostupan od 18.septembra do 10.oktobra, inicijativa je  Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta, a realizovan u saradnji sa Muzejom „Nikola Tesla“ iz Beograda, u suorganizaciji sa opštinom Trst i velikom podrškom i promocijom od strane Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
          Izložbu je svečano otvorila  potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje Republike Srbije, Maja Gojković, a prisutnima su se na samom početku obratili predsednik Srpske kulturne omladine, Ilija Janković  sa članovima izvršnog odbora- Lidijom Radovanović i Majom Berović, kao i ostalim najbližim saradnicima na ovom projektu:  Nikolom Sandićem, Minom Opsenicom, Tijanom Delić i Milošem Mladenovićem.
          Velikom broju posetilaca obratio se i predsednik regije Friuli Venecija Đulija, Masimiliano Fedriga; savetnik grada Trsta za kulturu, Đorđo Rosi; Generalni sekretar CEI- Roberto Antonione , predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštne, Zlatimir Selaković; direktorka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Ivona Jevtić, i  direktorka Fondacije Novak Đoković, Maja Kremić.
           Generalni konzul Republike Srbije, Ivana Stojiljković, je svoje vreme za obraćanje ustupila drugim govornicima, koji neće imati prilike da budu prisutni u Trstu tokom svih planiranih aktivnosti, zbog čega su joj se organizatori još jednom  javno zahvalili jer im je bila višemesečna podrška, od ideje do same realizacije izložbe.


           Izložba ima za cilj da dočara život i otkrića srpskog naučnika kroz funkcionalne makete, digitalne sadržaje (poput arhivskih filmova, audio zapisa i drugih multimedijalnih sadržaja), predmete i dokumente koje čuva Teslin muzej u Beogradu kao  najveće zbirke patenata i nasleđa velikog genija.
          Kako su naveli inicijatori  ovog projekta, članovi Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta:  "Lik Nikole Tesle i njegova dela dali su nam jedinstvenu priliku da usresredimo  naše napore i svoju energiju na promovisanje ovako važne naučno-kulturne inicijative. Ovo je naš omaž gradu i njegovim građanima koji će na taj način imati priliku da izbliza upoznaju „čoveka koji je izumeo 20. vek. Odluka da se izložba dovede u Trst, zasnovana je na činjenici da je julijanska prestonica uveliko afirmisana kao „Grad nauke“. Nikola Tesla se posvetio otkrićima koji su revolucionirali naše živote, ali ga nije zanimao profit. Poželeo je da se energija i naučna otkrića liberalizuju, učinivši ih dostupnim svima u jednakoj meri.”
           Potpredsednica Vlade i ministarka, Maja Gojković,između ostalog je rekla da je  „Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije prepoznalo značaj ove izložbe i uključilo se u njenu organizaciju. Ovo nije samo ispunjavanje naše obaveze prema Nikoli Tesli, već i lepa prilika da u gradu koji je višestruko značajan i za evropsku i za srpsku kulturu, potvrdimo koliko je kultura značajan alat za jačanje međunarodnih odnosa. Nije slučajno da se izložba posvećena najvećem pronalazaču odigrava u „gradu nauke“, u kome je srpska zajednica ostavila dubok trag, što joj daje dodatnu vrednost i simboliku.“

 

 

            Pored stalne postavke muzeja „Nikola Tesla“ održaće se i propratni događaji:


18.septembra- interaktivna radionica fondacije Novak Đoković;
24. septembra- predstava posvećena liku Nikole Tesle, glumice Ksenije Martinović;
25.septembra- projekcija filma „Tajni život Nikole Tesle“
1.oktobra-  Koncert klasične barokne muzike sa Maestrom Zanetovićem
2. oktobra - Tradicionalna srpska muzika i pevanje KUD „Pontes – Mostovi“
9.oktobra  - projekcija filma „Tajni život Nikole Tesle“

Detaljnije o izložbi: https://www.nikolateslatrieste.com/

 


Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za italijanski "Triestenews"

Intervju generalnog konzula Ivane Stojiljković za italijanski "Triestenews" 

Klikom na slike moguće je pročitati ceo intervju na italijanskom ili engleskom jeziku.

 


 
 
Film ''Mrak'' srpskog reditelja Dušana Milića osvojio je nagradu za najbolji igrani film i Veliku nagradu „U duhu vere“ na filmskom festivalu “Religion today”

20. septembar 2022.godine

        Među najprestižnijim naslovima 25.izdanja Filmskog festivala “Religion today” u Trentu (Trentino Alto Adige, 14.- 21.septembra) dve  najznačajnije nagrade - Velika nagrada „U duhu vere“  i Nagrada za najbolji igrani film, dodeljene su drami „Mrak“ srpskog reditelja Dušana Milića, zasnovanoj na istinitoj priči o posleratnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.
          „Nascondino ” italijanske rediteljke Viktorije Fiore osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac, dok je „Into Belief”, kineskog di-džeja Furta, izabran za najbolji kratki dokumentarac. Ovo su najznačajnija tri naslova koja su  obeležila ovogodišnju ceremoniju dodele nagrada.
         Međunarodni žiri je obrazložio kako film Mrak reflektuje društvo i pokazuje kako politički i društveni narativi mogu da zbliže čoveka.  Opisuje dramu rata, koja je pre nekoliko godina odnela hiljade žrtava na nekoliko kilometara od italijanskih obala i koja je, kako nam maestralno pokazuje Milić, ostavila nezamislive tragove i posledice, koje i danas utiču na živote ljudi “
         Ovaj dvostruko nagrađeni film i srpski kandidat za Oskara 2023., zasnovan je na istinitoj priči o srpskoj porodici sa Kosova i Metohije i njihovoj borbi nakon pogroma u martu 2004. godine.


Nacionalna geografija: Ovo je Srbija


Generalni konzulat u Trstu obeležio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15. septembar 2022.godine

Diplomatsko konzularna predstavništva Srbije širom sveta danas su svečano obeležila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Srpske trobojke zaviorile su se na svim kontinentima, u znak sećanja na godišnjicu proboja Solunskog fronta, i u slavu srpske sloge i slobodoljublja! 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova