| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Adresa
Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja (prijem stranaka):

Ponedeljak: 09:00 - 12:00 časova

Utorak:       09:00 - 12:00 časova

Sreda:        09:00 - 12:00  i 15:00-18:00 časova

Četvrtak:    09:00 - 12:00 časova

Petak:        09:00 - 12:00 časova

 

Telefon: + 39040 / 410-125

              + 39040 / 410-126

Urađene biometrijske putne isprave:

http://trieste.mfa.gov.rs/cir/consularservices.php

Faks:     + 39040 / 421-697 Praznici
E-mail: gkrstrst@spin.it
Lokacija/Mapa
Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli

 


 
Proslava Dana državnosti R.Srbije u Generalnom konzulatu u Trstu

15.02.2019.godine

 

      U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu u petak, 15.02.2019.godine, svečano je obeležen Dan državnosti Republike Srbije.

      Prijemu su prisustvovali predstavnici crkvenih zajednica, predstavnici konzularnog kora, najviši zvaničnici italijanske republičke, regionalne i lokalne vlasti i institucija (Zamenik predsednika Regije Friuli Venecija Đulija, Prefekt, Kvestor, gradonačelnik Trsta, dekan Univerziteta u Trstu, direktor Konzervatorijuma „Tartini“, direktor lista“Il Piccolo“ i mnogi drugi), kao i predstavnici svih udruženja i Saveza Srba u Italiji u ove tri regije koje su pod jurisdikcionom nadležnošću Generalnog konzulata.

       Prisutnima se obratila generalni konzul Ivana Stojiljković,sa suprugom Vladimirom Stojiljkovićem, konzulom Nemanjom Sekickim i u ime svih zaposlenih u konzulatu, zahvalivši se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj važan politički, kulturni i istorijski datum.

      Takođe je zvanično najavila ovogodišnje obeležavanje 140  godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, osvrnuvši se da je grad Trst najveći svedok da prijateljski i ekonomski odnosi između naše dve zemlje traju bar jedan vek duže od zvaničnog broja godina koje slavimo.

       Nakon intoniranja srpske i italijanske himne , generalni konzul I.Stojiljković zamolila je gradonačelnika Trsta , Roberta Dipjacu, koji je veoma naklonjen srpskoj zajednici u Trstu pokazavši to nedavnim zadržavanjem novogodišnje rasvete na tršćanskim trgovima sve do Bogojavljenja, da se obrati.

     Gradonačelnik Dipjaca je izjavio da je veoma počastvovan prisustvom na ovakvoj svečanosti jer su Srbi neodvojivi deo italijanske zajednice u Trstu čija integracija je počela još pre dva veka, da je to razlog što je doneo odluku da se poštuju i svi pravoslavni praznici u ovom gradu i da su srećni što imaju takve sugrađane.

      Generalni konzul se na kraju zahvalila svima na bezrezervnoj podršci i uspešnoj saradnji, a posebno dijaspori koja čuva naš verski, kulturni i nacionalni identitet. „Kako kaže naš narod: Dukat je mali ali vredan, tako i naša Srbija, samo naizgled mala, najveću vrednost ima u svom narodu. Njegovom poštenju, ponosu, mudrosti i dobročinstvu. Živela Srbija!“, izjavila je Ivana Stojiljković.

    Svečanost je upotpunjena bogatim kulturno-umetničkim programom koji su pripremile tri srpske violinistkinje koje studiraju na Konzervatorijumu u Trstu, deca hora srpske crkve „ Sv.Spiridon“ i solista koja je pevala kosovske pesme. Takođe KUD „ Pontes- Mostovi“ ulepšao je skup devojkama i mladićima obučenim u srpsku nošnju i bogatom, domaćom srpskom tradicionalnom trpezom. Organizaciju Dana državnosti, pored MSP, pomogli su i  Crkvenoškolska opština i srpska udruženja u Trstu.

   O veličanstvenom prijemu, bogatom programu i izuzetno velikom odzivu (posebno predstavnika italijanske vlasti,institucija i konzularnog kora), pisao je veliki broj regionalnih italijanskih medija.

 


Susret predsednika Regije FVG, Masimiliana Fedrige, i generalnog konzula Ivane Stojiljkoivić

13.02.2019.godine

      Povodom stupanja na dužnost i dogovora o budućoj saradnji, danas su se u prostorijama Autonomne regije susreli predsednik Regije FVG, Masimiliano Fedriga i generalni konzul Ivana Stojiljković.

     Razgovaralo se o mogućim razvojnim projektima i saradnji dve zemlje, u obostranom interesu, kao i o potrebi obnavljanja već postojećih sporazuma i saradnje koja je postojala između ove regije i pojedinih okruga u R.Srbiji. O svakom od tih projekata dogovoreni su novi susreti i detaljniji razgovori.


 
 
Sastanak generalnog konzula Ivane Stojiljković sa generalnim direktorom regionalne bolnice Cattinara, dr Antoniom Pođana – inicijativa zdravstvene saradnje

17.februar 2020. godine

       U ponedeljak, 17.februara, generalni konzul I.Stojiljković i srpski lekar, dr Veljko Đenadić (član Srpskog lekarskog društva za međunarodnu saradnju, spec.ortopedske hirurgije i traumatologije), sastali su se sa generalnim direktorom regionalne bolnice Cattinara, doktorom Antoniom Pođana (Antonio Poggiana) sa inicijativom unapređanja saradnje regionalnih zdravstvenih centara Srbije i Italije.

       Pre svega se GK Stojiljković zahvalila na odličnoj dosadašnjoj saradnji i podsetila da R. Italija pruža snažnu stručnu i materijalno-tehničku pomoć Srbiji u oblasti zdravlja i zdravstvene zaštite sa ciljem da Srbija dostigne nivo zdravstvenog sistema najrazvijenijih zemalja EU, pre svega kroz razmenu iskustva i prakse kao i učešće na brojnim naučnim skupovima i simpozijumima. Takođe ta saradnja se ogleda i kroz oblast nauke i naučno istraživačkog rada Srbije i Italije, jer se čak 40% projekata odnosi upravo na oblast zdravstva.

      Stojiljković je navela i sve važeće memorandume i protokole o saradnji u ovoj oblasti, kao i to da je srpski ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar, u poslednje vreme podigao saradnju Srbije sa brojnim italijanskim regijama na najviši nivo, zbog čega je važno da i regija FVĐ, u kojoj živi veliki broj naših državljana, bude među njima.

      Generalni direktor bolnce, pod čijom nadležnošću su i opšte bolnice u Monfalkoneu i Gorici je veoma otvoreno prihvatio ovu inicijativu. Govorio je o oblastima u kojima nose najviše rezultate na nivou Italije (kardiohirurgija sa kardiologijom i radiološka dijagnostika) kao i onim koje i sami moraju da unaprede, kao što je ortopedija.

      S obzirom da ova bolnica zahteva najviši nivo stručnosti i organizacije, imaju potpisan protokol o saradnji sa tršćanskim Univerzitetom. Danas su jasno definisane strukture kojima upravlja bolnica i druge, kojim upravljaju profesori- asistenti Medicinskog fakulteta.

     U daljem razgovoru usledila je razmena iskustva dva lekara u određenim oblastima, posebno u ortopediji.

      Direktor Antonio Pođana je pokazao veliko interesovanje da se ova saradnja realizuje što pre  zbog čega je predložio i preuzeo na sebe organizaciju  da se sledeći sastanak obavi sa rektorom tršćanskog Univerziteta, prof. dr  Roberto di Lenardom, koji je doktor maksilofacijalne hirurgije i koji bi želeo  da se uključi u saradnju dve države, na univerzitetskom niv


Etno večera za Dan državnosti Republike Srbije

15.februar 2020.godine

         U subotu, 15. februara, srpsko kulturno-umetničko udruženje „Pontes Mostovi“ organizovalo je, u prostorijama Crkvene opštine, etno večeru sa temom Kosova i Metohije i istorijata obeležavanja Dana državnosti.

       Večeri je prisustvovala GK Stojiljković sa suprugom, kao i brojni gosti iz Italije, Srbije i Rumunije.

       Uz bogatu, tradicionalnu srpsku trpezu, članovi ovog udruženja pripremili su sadržajan kulturno- umetnički program kojim su predstavili istorijat i manastire Kosova i Metohije kao i razloge zašto se toga dana obeležava najznačajniji dan naše države.

 

15. 02.- Dan državnosti Republike Srbije

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova