| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

 

             

Radno vreme Generalnog konzulata

Ponedeljak - petak:

8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja

(prijem stranaka):

Ponedeljak - petak:

09:00 - 12:00 časova

 

Adresa:

Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

 

KONZULARNE USLUGE - sve potrebne informacije 

Procedura prilikom gubitka pasoša 

Prevođenje

Konzularni cenovnik

E-VIZE, uplata takse za izdavanje vize

                

         Urađene biometrijske putne isprave

yesdostupni smo za informacije radnim

        danom od 12:00 do 14:00

         Praznici

         putem telefona: + 39040 / 410-125

                                 + 39040 / 410-126

         Lokacija / mapa
E-mail:   gkrstrst@spin.it          Konzularna nadležnost

Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs

Twitter: @SRBinTrieste

         Počasni konzuli

      ZAKAZIVANJE TERMINA:

      


 
E KONZULAT - ZAKAZIVANJE TERMINA

ZAKAZIVANJE TERMINA:


Uručenje ordena „Karađorđeva zvezda trećeg stepena“ protojereju –stavroforu, ocu Rašku Radoviću, parohu hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu

29. oktobar 2022.godine

       U subotu, 29. oktobra 2022.godine, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Trstu porganizovana je svečanost povodom uručenja „Karađorđeva zvezda trećeg stepena“ protojereju –stavroforu, ocu Rašku Radoviću, dugogodišnjem parohu hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu.

Početkom ove godine, generalni konzul Ivana Stojiljković predložila je protojereja-stavrofora, Raška Radovića, paroha pri hramu Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu i arhijrejskog zamenika eparhije austrijsko-švajcarske i italijansko-malteške, kao kandidata za dodelu državnih odlikovanja, koje svake godine na Dan državnosti uručuje predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.
Podržana od srpske dijaspore i prilažući bogatu biografiju oca Raška Radovića, generalni konzul Stojiljković je veoma jasno predstavila značaj životnog dela tršćanskog prote, koji ne samo da je očuvao i uvećao srpsku parohiju u Trstu, već je bio inicijator i osnivač svih danas postojećih pravoslavnih crkava i  novih bogolsužbenih mesta na teritoriji Republike Italije: u Rimu, Milanu, Vićenci, Udinama i Porćiji.
Prota je shvatao od samog početka da je njegov najvažniji zadatak da nastavi ono što je Crkvena opština u Trstu činila gotovo dva veka,  kroz čitavo njeno postojanje a to je da čuva i neguje duhovni i kulturni identitet i integritet (veru, jezik, pismo, duhovno i kulturno naleđe) male srpsko-pravoslavne zajednice a da je istovremeno na najbolji način integriše u novu sredinu.

 

Pored ovih zasluga, prota Raško se tri decenije svakodnevno aktivno zalagao i angažovao za očuvanje vere, tradicije i nacionalnog identiteta srpskog naroda na teritoriji R.Italije i za to je dobio priznanje „Karađorđeve zvezde trećeg stepena“.
Generalni konzul Stojiljković je imala čast da ovo odlikovanje uruči u ime predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, i tim povodom je organizovala, zajedno sa brojnim srpskim udruženjima, veličanstvenu svečanost u prostorijama Generalnog konzulata u Trstu.
Ovom svečanom činu je prisustvovao i Episkop austrijsko-švajcarski, vladika Andrej, koji se posebno zahvalio na ovoj inicijativi koja potvrđuje iskrenu saradnju države i crkve a na korist srpskog naroda. Vladika je istakao da je ovo istorijski važan datum za SPC jer će ostati zabeležen kao jedan od najsvetlijih primera dobro izabranih predstavnika naroda koji će biti podsticaj i vodilja generacijama koje dolaze na važne državne i duhovne funkcije.
U ime Srpske pravoslavne crkvene opštine koja ima veoma dugu tradiciju i brine o zadužbini Srba u gradu Trstu, govorio je predsednik SPCO  Zlatimir Selaković koji je potvrdio da je ovo istorijski momenat za bogato srpsko kulturno nasleđe jer možda više nego ikada u prethodna dva veka potvrđuje međusobno poštovanje i dobre odnose, što jača obe institucije kojima je zajednički cilj negovanje pravoslavnog duha, tradicije i vere.

S obzirom da crkva i sveštenstvo ne bi opstali bez vernog naroda, u ime većine srpskih udruženja koja se okupljaju i sarađuju kroz Savez Srba u Italiji, obratio se skupu predsednik saveza, Dušan Aleksić koji je podsetio na bogato životno delo prote Raška Radovića, koji ih je decenijama bodrio svojim primerom i molitvama, ali i o najboljem ikada odnosu Generalnog konzulata prema sopstvenoj dijaspori zbog čega se svi oni danas okupljaju sa radošću i sa osećajem da dolaze u svoju kuću.
Nakon ovoga je Jovan Sovilj, koji je bio moderator programa, podsetio kada je osnovan prvi počasni a potom i karijerni generalni konzulat u Trstu i koji je i koliki bio njegov značaj kroz vekove, a zatim je dao reč generalnom konzulu Ivani Stojiljković koja se još jednom zahvalila svima prisutnima i podsetila na značaj okupljanja kako bi se odalo priznanje svešteniku koji je zasadio seme srpske pravoslavne vere po celoj Italiji, koje sada cveta i daje plodove.
Zatim je pozvala oca Raška Radovića na binu i uručila mu, u ime predsednika Republike Srbije, orden „Karađorđeve zvezde trećeg stepena“ u znak zahvalnosti za sav trud, molitvu i ljubav koju je davao sopstvenom narodu.
Protojerej – stavrofor, o.Raško se vrlo emotivno svima zahvalio na priznanju koje mu je dato, zahvalio na veličanstvenoj organizaciji i  podsetio na sve one koji su pomogli na tom putu.

Oficijelni deo programa  je završen  desetominutnim dokumentarnim filmom o biografiji prote Raška i njegovim značajnim susretima i aktivnostima, a nakon toga je usledio muzički program SKUD „Pontes-Mostovi“ čiji su orkestar i pevačka grupa izveli veliki broj srpskih tradicionalnih pesama i na kraju odsvirali užičko kolo.
Zahvaljujući vrednim ženama i udruženjima koja su pomogla organizaciju ovog veličanstvenog skupa, na trpezi su se našla sva tradicionalna srpska jela i pića a pesma i druženje nastavljeni su  do kasno u noć.


 
 
28. aprila od 19:30 - izložba fotografija „OD BALKANA DO TRENTINA "

Pozivamo vas da zajedno otvorimo izložbu fotografija

„OD BALKANA DO TRENTINA - Odiseja srpskih zarobljenika tokom Prvog svetskog rata“ i oživimo skoro zaboravljenu priču o srpskim zarobljenicima koji su pali i sahranjeni u Kastelanu, u Velikom ratu.

Inauguracija  će se održati u petak 28. aprila 2023 od 19:30 časova u prostorijama Srpske-pravoslavne crkvene opštine u Trstu, u ulici Via Đenova 12, u neposrednoj blizini hrama Svetog Spiridona Čudotvorca.

 


Razgovori sa direktoratom aerodroma u Trstu povodom pokretanja direktne linije Trst-Beograd

12. april 2023.godine

 

     U sredu, 12.aprila, generalni konzul Ivana Stojiljković i konzul Marina Lozar susrele su se sa finansijskim direktorim Aerodroma u Trstu, Giovanni  Rebecchi, povodom ponovnog pokretanja direktnog leta između Trsta i Beograda.
I ovoga leta saobraćaće direktna linija Beograd - Trst, utorkom i subotom, dok će ostalim danima letovi iz Beograda ići za Veneciju.
       Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima promocije ovog leta, kako među srpskim državljanima, tako i među italijanskim turistima i privrednicima.


Predsednik Aleksandar Vučić na međunarodnom sajamu vina "VinItaly" u Veroni

2./3.april 2023.godine

 

 

        U organizaciji regije Veneto i ove godine je održan najveći svetski sajam vina “VinItaly”.

Predsednik regije, Luka Zaja, koji je i domaćin sajma, rekao je da je ove godine priređeno “izdanje veka” , kako po broju izlagača i posetilaca, tako i po važnosti gostiju koji su ove godine pojačali njegov značaj. Četiri italijanska ministra su, zajedno sa guvernerom Lukom Zajom, presekli vrpcu na inauguraciji štanda regije Veneto, a sutradan im se pridružila i predsednica Vlade Đorđa Meloni.
        Tokom otvaranja Zaja je istakao da je prisutno 4.000 izlagača iz 30  zemalja i da je prisutno 1.000 vrhunskih kupaca koji dolaze iz 68 zemalja sveta, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Istakao je da Veneto danas predstavlja 36% nacionalnog izvoza i da su regija u kojoj se proizvodi najviše vina u Italiji i  koja najviše izvozi u svetu.
         Veliki značaj ovogodišnjem sajmu dala je poseta predsednika Republike Srsbije, Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovčevskog i premijera Albanije Edija Rame, koji su svoja nacionalna vina predstavili na jedinstvenom štandu "Wine Vision by Open Balkan", ali pre toga održali važne  trilateralne susrete i dogovorili dalju ekonomsku saradnju.
        Pored predsednika Vučića, tokom ove posete Veroni, prisutni su bili i ministarka poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva,  Jelena Tanasković, i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova