| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

Telefon: + 39040 / 410-125 Lokacija/Mapa
Telefon: + 39040 / 410-126 Konzularna nadležnost
Faks:     + 39040 / 421-697 Počasni konzuli
E-mail: gktrst@spin.it  
Veb sajt: http://www.trieste.mfa.rs  

 


 
 
 
MEĐUNARODNI JAVNI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN - OBELEŽJE ZORANA ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.

Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. godine za predsednika te stranke. Bio je naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću pepublika Skupštine SRJ.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine. 

Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ruđicu, kćerku Jovanu i sina Luku. 

 

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA

Sekretarijat za kulturu

Beograd, Trg republike 3

raspisuje

 

JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA  ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

 

Raspisivač konkursa:

Grad Beograd - Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu.

Zadatak konsursa: 

Cilje konkkursa je dobijanje najkvalitetnijeg idejno-programskog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, ne njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine. 

Prostor u kome treba osmisliti spomen - obeležje čini deo rekonstruisanog Studentskog trga koji postaje pešačka zona, a prema projektu arhitekte Borisa Podreke.

Očekuje se da to bude u jeziku savremene vizuelne umetnosti.

Tip konkursa:

Po vrsti, konkurs je javni.

Po obliku, konkurs je dvostepeni.

Prema načinu i predaji rada, konkurs je anonimni.

Jezik konkursa je za domaće učesnike srpski, a za inostrane učesnike engleski.

Podloge:

Konkursni materijal učesnici konkursa mogu preuzeti bez nadoknade na veb-portalu Grada Beograda (http://www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (http://www.dab.rs) od 30. marta 2017. godine.

Rokovi:

Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 15. jun 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).

Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata prvog stepena konkursa je 30. jun 2017. godine.

Krajnjii rok za predaju radova u drugom stepenu konkursa je 28. septembar 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje (neposredno ili poštom). 

Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata drugog stepena konkursa je 16. oktobar 2017. godine. 

Nagradni fond:

Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 radova koji odgovaraju propozicijama konkursa za drugi stepen, biće odabrano 6 (šest) radova.

Nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda  od 19.000 evra biće dodeljene prema sledećoj raspodeli:

- prva nagrada 8.000 evra,

- druga nagrada 5.000 evra,

- treća nagrada 3.000 evra,

i tri jednako vredna otkupa od po 1.000 evra.

Isplate nagrada otkupa za radove čiji autori imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije  isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti.

Prvonagrađeni rad biće odobren za realizaciju.

Žiri konkursa:

- profesor Boris Podreka, arhitekta,

- akademik Dušan Otašević, slikar,

- akademik Vladimir Veličković, slikar,

- profesor Čedomir Vasić, slikar i 

- Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda.

Opširnije...
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE, GLASANJE U INOSTRANSTVU - OBAVEŠTENJE BIRAČA

Poštovani sugrađani, 

Na sajtu Republičke izborne komisije postavljen je kraći video zapis sa obaveštenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila ove godine. Navedeni video možete pogledati na linku u prilogu.

http://www.rik.parlament.gov.rs/index.php


IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE - GLASANJE U INOSTRANSTVU

O B A V E Š T E N J E

ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATAKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

Obaveštavaju se birači koji  imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak unese podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezim i ime jednog toditelja birača, jedinstveni matični broj birača; opoštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je pidnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji. 

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u jedinstveni birački spisak u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu. 

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u  inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegoviš roditelja. 

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave -http://www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građanina.

Molimo da uredno, čitko i kompletno popunjene obrasce, uz kopiju putne isprave, skenirane posaljete na mail adresu Konzulata gkrstrst@spin.it, ili na broj faksa 040 421 697.

Neadekvatno popunjeni obrasci neće biti uzeti u obzir.

Zahtev za upis u birački spisak možete preuzeti na sledećem linku; 

http://trieste.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1).doc

Zahtev zaupis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti na sledećem linku;

http://trieste.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_inostranstvo.doc

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova