| |     latinica | english  
Насловна
У Трсту отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности" посвећена највећем српском научнику

17. септембар 2021.године

 

         17. септембра 2021 у 11 часова у Трсту је свечано отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности", у простору старе луке, Магазино 26.

         Овај пројекат, који поред сталне изложбене поставке укључује и бројне пропратне догађаје и  који ће посетиоцима бити доступан од 18.септембра до 10.октобра, иницијатива је  Културног удружења српске омладине из Трста, а реализован у сарадњи са Музејом „Никола Тесла“ из Београда, у суорганизацији са општином Трст и великом подршком и промоцијом од стране Српске православне црквене општине у Трсту, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Министарства културе и информисања Републике Србије.
          Изложбу је свечано отворила  потпредседница Владе и министарка за културу и информисање Републике Србије, Маја Гојковић, а присутнима су се на самом почетку обратили председник Српске културне омладине у Трсту, Илија Јанковић  са члановима извршног одбора- Лидијом Радовановић и Мајом Беровић, као и осталим најближим сарадницима на овом пројекту:  Николом Сандићем, Мином Опсеницом, Тијаном Делић и Милошем Младеновићем.
          Великом броју посетилаца обратио се и председник регије Фриули Венеција Ђулија, Масимилиано Федрига; саветник града Трста за културу, Ђорђо Роси; Генерални секретар ЦЕИ- Роберто Антонионе , председник Српске православне црквене општне, Златимир Селаковић; директорка Музеја Николе Тесле у Београду, Ивона Јевтић, и  директорка Фондације Новак Ђоковић, Маја Кремић.
           Генерални конзул Републике Србије, Ивана Стојиљковић, је своје време за обраћање уступила другим говорницима, који неће имати прилике да буду присутни у Трсту током свих планираних активности, због чега су јој се организатори још једном  јавно захвалили јер им је била вишемесечна подршка, од идеје до саме реализације изложбе.


           Изложба има за циљ да дочара живот и открића српског научника кроз функционалне макете, дигиталне садржаје (попут архивских филмова, аудио записа и других мултимедијалних садржаја), предмете и документе које чува Теслин музеј у Београду као  највеће збирке патената и наслеђа великог генија. 
          Како су навели иницијатори  овог пројекта, чланови Културног удружења српске омладине из Трста:  "Лик Николе Тесле и његова дела дали су нам јединствену прилику да усресредимо  наше напоре и своју енергију на промовисање овако важне научно-културне иницијативе. Ово је наш омаж граду и његовим грађанима који ће на тај начин имати прилику да изблиза упознају „човека који је изумео 20. век. Одлука да се изложба доведе у Трст, заснована је на чињеници да је јулијанска престоница увелико афирмисана као „Град науке“. Никола Тесла се посветио открићима који су револуционирали наше животе, али га није занимао профит. Пожелео је да се енергија и научна открића либерализују, учинивши их доступним свима у једнакој мери ”.
           Потпредседница Владе и министарка, Маја Гојковић,између осталог је рекла да је  „Министарство културе и информисања Републике Србије препознало значај ове изложбе и укључило се у њену организацију. Ово није само испуњавање наше обавезе према Николи Тесли, већ и лепа прилика да у граду који је вишеструко значајан и за европску и за српску културу, потврдимо колико је култура значајан алат за јачање међународних односа. Није случајно да се изложба посвећена највећем проналазачу одиграва у „граду науке“, у коме је српска заједница оставила дубок траг, што јој даје додатну вредност и симболику.“

 


 

            Поред сталне поставке музеја „Никола Тесла“ одржаће се и пропратни догађаји:


18.септембра- интерактивна радионица фондације Новак Ђоковић;
24. септембра- представа посвећена лику Николе Тесле, глумице Ксеније Мартиновић;
25.септембра- пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“
1.октобра-  Концерт класичне барокне музике са Маестром Занетовићем
2. октобра - Традиционална српска музика и певање КУД „Понтес – Мостови“
9.октобра  - пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“

Детаљније о изложби: https://www.nikolateslatrieste.com/

 


Верзија за штампу
Важне информације
Подигнут споменик и меморијална табла српским заробљеницима и војницима у Кастелану у Италији
ИЗДАВАЊЕ ПАРАМЕТАРА ЗА АПЛИКАЦИЈУ - Consent ID
Е КОНЗУЛАТ - ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА
Уручење ордена „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту
У Трсту отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности" посвећена највећем српском научнику
Чланак у новинама " Il Piccolo" о Дану државности Р.Србије у Трсту
Прослава Дана државности Р.Србије у Генералном конзулату у Трсту
Сусрет председника Регије ФВГ, Масимилиана Федриге и генералног конзула Иване Стојиљковић
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему код градоначелника Трста
Koнзуларни кор на пријему код Префекта
Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему у Префектури