| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Kontakt


 

 

             

Radno vreme Generalnog konzulata

Ponedeljak - petak:

8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja (prijem stranaka):

 

Ponedeljak - petak:

09:00 - 12:00 časova

 

Adresa:

Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

 

KONZULARNE USLUGE - sve potrebne informacije 

Procedura prilikom gubitka pasoša 

Prevođenje

Konzularni cenovnik

E-VIZE, uplata takse za izdavanje vize

Urađene biometrijske putne isprave

Telefon: + 39040 / 410-125 Praznici
             + 39040 / 410-126 Lokacija / mapa
E-mail:   gkrstrst@spin.it Konzularna nadležnost

Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs

Twitter: @SRBinTrieste

Počasni konzuli

 

 

      


 
У Трсту отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности" посвећена највећем српском научнику

17. септембар 2021.године

 

         17. септембра 2021 у 11 часова у Трсту је свечано отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности", у простору старе луке, Магазино 26.

         Овај пројекат, који поред сталне изложбене поставке укључује и бројне пропратне догађаје и  који ће посетиоцима бити доступан од 18.септембра до 10.октобра, иницијатива је  Културног удружења српске омладине из Трста, а реализован у сарадњи са Музејом „Никола Тесла“ из Београда, у суорганизацији са општином Трст и великом подршком и промоцијом од стране Српске православне црквене општине у Трсту, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Министарства културе и информисања Републике Србије.
          Изложбу је свечано отворила  потпредседница Владе и министарка за културу и информисање Републике Србије, Маја Гојковић, а присутнима су се на самом почетку обратили председник Српске културне омладине у Трсту, Илија Јанковић  са члановима извршног одбора- Лидијом Радовановић и Мајом Беровић, као и осталим најближим сарадницима на овом пројекту:  Николом Сандићем, Мином Опсеницом, Тијаном Делић и Милошем Младеновићем.
          Великом броју посетилаца обратио се и председник регије Фриули Венеција Ђулија, Масимилиано Федрига; саветник града Трста за културу, Ђорђо Роси; Генерални секретар ЦЕИ- Роберто Антонионе , председник Српске православне црквене општне, Златимир Селаковић; директорка Музеја Николе Тесле у Београду, Ивона Јевтић, и  директорка Фондације Новак Ђоковић, Маја Кремић.
           Генерални конзул Републике Србије, Ивана Стојиљковић, је своје време за обраћање уступила другим говорницима, који неће имати прилике да буду присутни у Трсту током свих планираних активности, због чега су јој се организатори још једном  јавно захвалили јер им је била вишемесечна подршка, од идеје до саме реализације изложбе.


           Изложба има за циљ да дочара живот и открића српског научника кроз функционалне макете, дигиталне садржаје (попут архивских филмова, аудио записа и других мултимедијалних садржаја), предмете и документе које чува Теслин музеј у Београду као  највеће збирке патената и наслеђа великог генија. 
          Како су навели иницијатори  овог пројекта, чланови Културног удружења српске омладине из Трста:  "Лик Николе Тесле и његова дела дали су нам јединствену прилику да усресредимо  наше напоре и своју енергију на промовисање овако важне научно-културне иницијативе. Ово је наш омаж граду и његовим грађанима који ће на тај начин имати прилику да изблиза упознају „човека који је изумео 20. век. Одлука да се изложба доведе у Трст, заснована је на чињеници да је јулијанска престоница увелико афирмисана као „Град науке“. Никола Тесла се посветио открићима који су револуционирали наше животе, али га није занимао профит. Пожелео је да се енергија и научна открића либерализују, учинивши их доступним свима у једнакој мери ”.
           Потпредседница Владе и министарка, Маја Гојковић,између осталог је рекла да је  „Министарство културе и информисања Републике Србије препознало значај ове изложбе и укључило се у њену организацију. Ово није само испуњавање наше обавезе према Николи Тесли, већ и лепа прилика да у граду који је вишеструко значајан и за европску и за српску културу, потврдимо колико је култура значајан алат за јачање међународних односа. Није случајно да се изложба посвећена највећем проналазачу одиграва у „граду науке“, у коме је српска заједница оставила дубок траг, што јој даје додатну вредност и симболику.“

 


 

            Поред сталне поставке музеја „Никола Тесла“ одржаће се и пропратни догађаји:


18.септембра- интерактивна радионица фондације Новак Ђоковић;
24. септембра- представа посвећена лику Николе Тесле, глумице Ксеније Мартиновић;
25.септембра- пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“
1.октобра-  Концерт класичне барокне музике са Маестром Занетовићем
2. октобра - Традиционална српска музика и певање КУД „Понтес – Мостови“
9.октобра  - пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“

Детаљније о изложби: https://www.nikolateslatrieste.com/

 


Чланак у новинама " Il Piccolo" о Дану државности Р.Србије у Трсту


 
 
Филм ''Мрак'' српског редитеља Душана Милића освојио је награду за најбољи играни филм и Велику награду „У духу вере“ на филмском фестивалу “Religion today”

20. септембар 2022.године

         Међу најпрестижнијим насловима 25.издања Филмског фестивала “Religion today” у Тренту (Трентино Алто Адиђе, 14.- 21.септембра) две  најзначајније награде - Гран при „У духу вере“  и Награда за најбољи играни филм, додељене су драми „Мрак“ српског редитеља Душана Милића, заснованој на истинитој причи о послератној ситуацији на Косову и Метохији.
          „Nascondino ” италијанске редитељке Викторије Фиоре освојио је награду за најбољи документарац, док је „Into Belief”, кинеског ди-џеја Фурта, изабран за најбољи кратки документарац. Ово су најзначајнија три наслова која су  обележила овогодишњу церемонију доделе награда.
         Међународни жири је образложио како филм Мрак рефлектује друштво и показује како политички и друштвени наративи могу да зближе човека.  Описује драму рата, која је пре неколико година однела хиљаде жртава на неколико километара од италијанских обала и која је, како нам маестрално показује Милић, оставила незамисливе трагове и последице, које и данас утичу на животе људи “
         Овај двоструко награђени филм и српски кандидат за Оскара 2023., заснован је на истинитој причи о српској породици са Косова и Метохије и њиховој борби након погрома у марту 2004. године.

 


Национална географија: Ово је Србија

 

 


Генерални конзулат у Трсту обележио Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15. септембар 2022.године

Дипломатско конзуларна представништва Србије широм света данас су свечано обележила Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Српске тробојке завиориле су се на свим континентима, у знак сећања на годишњицу пробоја Солунског фронта, и у славу српске слоге и слободољубља! 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова