| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Kontakt


 

Adresa
Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja (prijem stranaka):

Ponedeljak: 09:00 - 12:00 časova

Utorak:       09:00 - 12:00 časova

Sreda:        09:00 - 12:00  i 15:00-18:00 časova

Četvrtak:    09:00 - 12:00 časova

Petak:        09:00 - 12:00 časova

 

Telefon: + 39040 / 410-125

              + 39040 / 410-126

Urađene biometrijske putne isprave:

http://trieste.mfa.gov.rs/cir/consularservices.php

Faks:     + 39040 / 421-697 Praznici
E-mail: gkrstrst@spin.it
Lokacija/Mapa
Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli

 


 
Прослава Дана државности Р.Србије у Генералном конзулату у Трсту

15.02.2019. године

 

      У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Трсту у петак, 15.02.2019.године, свечано је обележен Дан државности Републике Србије.

      Пријему су присуствовали представници црквених заједница, представници конзуларног кора, највиши званичници италијанске републичке, регионалне и локалне власти и институција (Заменик председника Регије Фриули Венеција Ђулија, Префект, Квестор, градоначелник Трста, декан Универзитета у Трсту, директор Конзерваторијума „Тартини“, директор листа“Il Piccolo“ и многи други), као и представници свих удружења и Савеза Срба у Италији у ове три регије које су под јурисдикционом надлежношћу Генералног конзулата.

       Присутнима се обратила генерални конзул Ивана Стојиљковић,са супругом Владимиром Стојиљковићем, конзулом Немањом Секицким и у име свих запослених у конзулату, захваливши се свима који су својим присуством увеличали овај важан политички, културни и историјски датум.

      Такође је званично најавила овогодишње обележавање 140  година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, осврнувши се да је град Трст највећи сведок да пријатељски и економски односи између наше две земље трају бар један век дуже од званичног броја година које славимо.

       Након интонирања српске и италијанске химне , генерални конзул И.Стојиљковић замолила је градоначелника Трста , Роберта Дипјацу, који је веома наклоњен српској заједници у Трсту показавши то недавним задржавањем новогодишње расвете на тршћанским трговима све до Богојављења, да се обрати.

     Градоначелник Дипјаца је изјавио да је веома почаствован присуством на оваквој свечаности јер су Срби неодвојиви део италијанске заједнице у Трсту чија интеграција је почела још пре два века, да је то разлог што је донео одлуку да се поштују и сви православни празници у овом граду и да су срећни што имају такве суграђане.

      Генерални конзул се на крају захвалила свима на безрезервној подршци и успешној сарадњи, а посебно дијаспори која чува наш верски, културни и национални идентитет. „Како каже наш народ: Дукат је мали али вредан, тако и наша Србија, само наизглед мала, највећу вредност има у свом народу. Његовом поштењу, поносу, мудрости и доброчинству. Живела Србија!“, изјавила је Ивана Стојиљковић.

    Свечаност је употпуњена богатим културно-уметничким програмом који су припремиле три српске виолинисткиње које студирају на Конзерваторијуму у Трсту, деца хора српске цркве „ Св.Спиридон“ и солиста која је певала косовске песме. Такође КУД „ Понтес- Мостови“ улепшао је скуп девојкама и младићима обученим у српску ношњу и богатом, домаћом српском традиционалном трпезом. Организацију Дана државности, поред МСП, помогли су и  Црквеношколска општина и српска удружења у Трсту.

   О величанственом пријему, богатом програму и изузетно великом одзиву (посебно представника италијанске власти,институција и конзуларног кора), писао је велики број регионалних италијанских медија.

 

 


Генерални конзул Ивана Стојиљковић на пријему код градоначелника Трста

 

23.01.2019.godine

"Il Piccolo"

        Поводом ступања на дужност и договора о будућој сарадњи, градоначелник Трста Роберто Дипјаца примио је у просторијама Градске куће генералног конзула И.Стојиљковић.

        У разговору су се посебно истицали вишедеценијски добри односи, економска и културна сарадња, а генерални конзул И.Стојиљковић се јавно захвалила градоначелнику Трста на посебно важном гесту и поштовању према грађанима Србије коју је показао одлуком да се новогодишња расвета уклони тек након свих  српских православних празника, што је учињено јуче.

        Градоначелник је кратко представио планове развоја града Трста у овој години, а потом се разговарало и о плановима за обележавање 140 година од успостављања дипломатских односа Р.Србије и Р. Италије.

        На предлог генералног козула И. Стојиљковић да прва манифестација буде одржавање изложбе“ Journey to the past- Itinerarium Romanum Serbiae- Viminacium“ наишло је на одушевљење градоначелника Дипјаца, који је својевремено лично посетио арх.налазиште Виминацијум и одмах је понудио један од два најзначајнија музеја у граду Трсту ( Villa Sartorio ili Museo Revoltella) да буду месец дана на располагању за потребе ове изложбе.

        Такође је истакао да српској заједници у Трсту стоји на располагању у сваком тренутку и по сваком питању.


 
 
Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са генералним директором регионалне болнице Cattinara, др Антониом Пођана – иницијатива здравствене сарадње

17.фебруар 2020.године

       У понедељак, 17.фебруара, генерални конзул И.Стојиљковић и српски лекар, др Вељко Ђенадић (члан Српског лекарског друштва за међународну сарадњу, спец.ортопедске хирургије и трауматологије), састали су се са генералним директором регионалне болнице Cattinara, доктором Антониом Пођана (Antonio Poggiana) са иницијативом унапређања сарадње регионалних здравствених центара Србије и Италије.

       Пре свега се ГК Стојиљковић захвалила на одличној досадашњој сарадњи и подсетила да Р. Италија пружа снажну стручну и материјално-техничку помоћ Србији у области здравља и здравствене заштите са циљем да Србија достигне ниво здравственог система најразвијенијих земаља ЕУ, пре свега кроз размену искуства и праксе као и учешће на бројним научним скуповима и симпозијумима. Такође та сарадња се огледа и кроз област науке и научно истраживачког рада Србије и Италије, јер се чак 40% пројеката односи управо на област здравства.

      Стојиљковић је навела и све важеће меморандуме и протоколе о сарадњи у овој области, као и то да је српски министар здравља, др Златибор Лончар, у последње време подигао сарадњу Србије са бројним италијанским регијама на највиши ниво, због чега је важно да и регија ФВЂ, у којој живи велики број наших држављана, буде међу њима.

      Генерални директор болнце, под чијом надлежношћу су и опште болнице у Монфалконеу и Горици је веома отворено прихватио ову иницијативу. Говорио је о областима у којима носе највише резултате на нивоу Италије (кардиохирургија са кардиологијом и радиолошка дијагностика) као и оним које и сами морају да унапреде, као што је ортопедија.

      С обзиром да ова болница захтева највиши ниво стручности и организације, имају потписан протокол о сарадњи са тршћанским Универзитетом. Данас су јасно дефинисане структуре којима управља болница и друге, којим управљају професори- асистенти Медицинског факултета.

     У даљем разговору уследила је размена искуства два лекара у одређеним областима, посебно у ортопедији.

 

      Директор Антонио Пођана је показао велико интересовање да се ова сарадња реализује што пре  због чега је предложио и преузео на себе организацију  да се следећи састанак обави са ректором тршћанског Универзитета, проф. др  Роберто ди Ленардом, који је доктор максилофацијалне хирургије и који би желео  да се укључи у сарадњу две државе, на универзитетском нивоу.


Етно вечера за Дан државности Републике Србије

15.фебруар 2020.године

       У суботу, 15. фебруара, српско културно-уметничко удружење „Понтес Мостови“ организовало је, у просторијама Црквене општине, етно вечеру са темом Косова и Метохије и историјата обележавања Дана државности.

      Вечери је присуствовала ГК Стојиљковић са супругом, као и бројни гости из Италије, Србије и Румуније.

     Уз богату, традиционалну српску трпезу, чланови овог удружења припремили су садржајан културно- уметнички програм којим су представили историјат и манастире Косова и Метохије као и разлоге зашто се тога дана обележава најзначајнији дан наше државе.


15. 02. - Дан државности Републике Србије

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова