| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Kontakt


 

 

             

Radno vreme Generalnog konzulata

Ponedeljak - petak:

8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja (prijem stranaka):

 

Ponedeljak - petak:

09:00 - 12:00 časova

 

Adresa:

Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

 

KONZULARNE USLUGE - sve potrebne informacije 

Procedura prilikom gubitka pasoša 

Prevođenje

Konzularni cenovnik

E-VIZE, uplata takse za izdavanje vize

Urađene biometrijske putne isprave

Telefon: + 39040 / 410-125 Praznici
             + 39040 / 410-126 Lokacija / mapa
E-mail:   gkrstrst@spin.it Konzularna nadležnost

Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs

Twitter: @SRBinTrieste

Počasni konzuli

      


 
Уручење ордена „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту

28. октобар 2022.године

       У суботу, 29. октобра 2022.године, у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту порганизована је свечаност поводом уручења „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, дугогодишњем пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту.

 

Почетком ове године, генерални конзул Ивана Стојиљковић предложила је протојереја-ставрофора, Рашка Радовића, пароха при храму Св. Спиридона Чудотворца у Трсту и архијрејског заменика епархије аустријско-швајцарске и италијанско-малтешке, као кандидата за доделу државних одликовања, које сваке године на Дан државности уручује председник Републике Србије, Александар Вучић.
Подржана од српске дијаспоре и прилажући богату биографију оца Рашка Радовића, генерални конзул Стојиљковић је веома јасно представила значај животног дела тршћанског проте, који не само да је очувао и увећао српску парохију у Трсту, већ је био иницијатор и оснивач свих данас постојећих православних цркава и  нових боголсужбених места на територији Републике Италије: у Риму, Милану, Вићенци, Удинама и Порћији.
Прота је схватао од самог почетка да је његов најважнији задатак да настави оно што је Црквена општина у Трсту чинила готово два века,  кроз читаво њено постојање а то је да чува и негује духовни и културни идентитет и интегритет (веру, језик, писмо, духовно и културно налеђе) мале српско-православне заједнице а да је истовремено на најбољи начин интегрише у нову средину.

Поред ових заслуга, прота Рашко се три деценије свакодневно активно залагао и ангажовао за очување вере, традиције и националног идентитета српског народа на територији Р.Италије и за то је добио признање „Карађорђеве звезде трећег степена“.
Генерални конзул Стојиљковић је имала част да ово одликовање уручи у име председника Републике Србије, Александра Вучића, и тим поводом је организовала, заједно са бројним српским удружењима, величанствену свечаност у просторијама Генералног конзулата у Трсту.
Овом свечаном чину је присуствовао и Епископ аустријско-швајцарски, владика Андреј, који се посебно захвалио на овој иницијативи која потврђује искрену сарадњу државе и цркве а на корист српског народа. Владика је истакао да је ово историјски важан датум за СПЦ јер ће остати забележен као један од најсветлијих примера добро изабраних представника народа који ће бити подстицај и водиља генерацијама које долазе на важне државне и духовне функције.
У име Српске православне црквене општине која има веома дугу традицију и брине о задужбини Срба у граду Трсту, говорио је председник СПЦО  Златимир Селаковић који је потврдио да је ово историјски моменат за богато српско културно наслеђе јер можда више него икада у претходна два века потврђује међусобно поштовање и добре односе, што јача обе институције којима је заједнички циљ неговање православног духа, традиције и вере.

С обзиром да црква и свештенство не би опстали без верног народа, у име већине српских удружења која се окупљају и сарађују кроз Савез Срба у Италији, обратио се скупу председник савеза, Душан Алексић који је подсетио на богато животно дело проте Рашка Радовића, који их је деценијама бодрио својим примером и молитвама, али и о најбољем икада односу Генералног конзулата према сопственој дијаспори због чега се сви они данас окупљају са радошћу и са осећајем да долазе у своју кућу.
Након овога је Јован Совиљ, који је био модератор програма, подсетио када је основан први почасни а потом и каријерни генерални конзулат у Трсту и који је и колики био његов значај кроз векове, а затим је дао реч генералном конзулу Ивани Стојиљковић која се још једном захвалила свима присутнима и подсетила на значај окупљања како би се одало признање свештенику који је засадио семе српске православне вере по целој Италији, које сада цвета и даје плодове.
Затим је позвала оца Рашка Радовића на бину и уручила му, у име председника Републике Србије, орден „Карађорђеве звезде трећег степена“ у знак захвалности за сав труд, молитву и љубав коју је давао сопственом народу.
Протојереј – ставрофор, о.Рашко се врло емотивно свима захвалио на признању које му је дато, захвалио на величанственој организацији и  подсетио на све оне који су помогли на том путу.

Официјелни део програма  је завршен  десетоминутним документарним филмом о биографији проте Рашка и његовим значајним сусретима и активностима, а након тога је уследио музички програм СКУД „Понтес-Мостови“ чији су оркестар и певачка група извели велики број српских традиционалних песама и на крају одсвирали ужичко коло.
Захваљујући вредним женама и удружењима која су помогла организацију овог величанственог скупа, на трпези су се нашла сва традиционална српска јела и пића а песма и дружење настављени су  до касно у ноћ.


У Трсту отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности" посвећена највећем српском научнику

17. септембар 2021.године

 

         17. септембра 2021 у 11 часова у Трсту је свечано отворена изложба "Никола Тесла: човек из будућности", у простору старе луке, Магазино 26.

         Овај пројекат, који поред сталне изложбене поставке укључује и бројне пропратне догађаје и  који ће посетиоцима бити доступан од 18.септембра до 10.октобра, иницијатива је  Културног удружења српске омладине из Трста, а реализован у сарадњи са Музејом „Никола Тесла“ из Београда, у суорганизацији са општином Трст и великом подршком и промоцијом од стране Српске православне црквене општине у Трсту, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Министарства културе и информисања Републике Србије.
          Изложбу је свечано отворила  потпредседница Владе и министарка за културу и информисање Републике Србије, Маја Гојковић, а присутнима су се на самом почетку обратили председник Српске културне омладине у Трсту, Илија Јанковић  са члановима извршног одбора- Лидијом Радовановић и Мајом Беровић, као и осталим најближим сарадницима на овом пројекту:  Николом Сандићем, Мином Опсеницом, Тијаном Делић и Милошем Младеновићем.
          Великом броју посетилаца обратио се и председник регије Фриули Венеција Ђулија, Масимилиано Федрига; саветник града Трста за културу, Ђорђо Роси; Генерални секретар ЦЕИ- Роберто Антонионе , председник Српске православне црквене општне, Златимир Селаковић; директорка Музеја Николе Тесле у Београду, Ивона Јевтић, и  директорка Фондације Новак Ђоковић, Маја Кремић.
           Генерални конзул Републике Србије, Ивана Стојиљковић, је своје време за обраћање уступила другим говорницима, који неће имати прилике да буду присутни у Трсту током свих планираних активности, због чега су јој се организатори још једном  јавно захвалили јер им је била вишемесечна подршка, од идеје до саме реализације изложбе.


           Изложба има за циљ да дочара живот и открића српског научника кроз функционалне макете, дигиталне садржаје (попут архивских филмова, аудио записа и других мултимедијалних садржаја), предмете и документе које чува Теслин музеј у Београду као  највеће збирке патената и наслеђа великог генија. 
          Како су навели иницијатори  овог пројекта, чланови Културног удружења српске омладине из Трста:  "Лик Николе Тесле и његова дела дали су нам јединствену прилику да усресредимо  наше напоре и своју енергију на промовисање овако важне научно-културне иницијативе. Ово је наш омаж граду и његовим грађанима који ће на тај начин имати прилику да изблиза упознају „човека који је изумео 20. век. Одлука да се изложба доведе у Трст, заснована је на чињеници да је јулијанска престоница увелико афирмисана као „Град науке“. Никола Тесла се посветио открићима који су револуционирали наше животе, али га није занимао профит. Пожелео је да се енергија и научна открића либерализују, учинивши их доступним свима у једнакој мери ”.
           Потпредседница Владе и министарка, Маја Гојковић,између осталог је рекла да је  „Министарство културе и информисања Републике Србије препознало значај ове изложбе и укључило се у њену организацију. Ово није само испуњавање наше обавезе према Николи Тесли, већ и лепа прилика да у граду који је вишеструко значајан и за европску и за српску културу, потврдимо колико је култура значајан алат за јачање међународних односа. Није случајно да се изложба посвећена највећем проналазачу одиграва у „граду науке“, у коме је српска заједница оставила дубок траг, што јој даје додатну вредност и симболику.“

 


 

            Поред сталне поставке музеја „Никола Тесла“ одржаће се и пропратни догађаји:


18.септембра- интерактивна радионица фондације Новак Ђоковић;
24. септембра- представа посвећена лику Николе Тесле, глумице Ксеније Мартиновић;
25.септембра- пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“
1.октобра-  Концерт класичне барокне музике са Маестром Занетовићем
2. октобра - Традиционална српска музика и певање КУД „Понтес – Мостови“
9.октобра  - пројекција филма „Тајни живот Николе Тесле“

Детаљније о изложби: https://www.nikolateslatrieste.com/

 


 
 
Међународни сајам туризма- БИТЕСП 2022 у Венецији

23. - 25. новембар 2022.године

У Венецији је од 23. до 25.новембра 2022.године одржан Међународни сајам туризма на коме је учешће узела и Република Србија са културно-туристичком понудом своја два града- Ниш (Медијана) и Ужице ( Мокра гора и Клисура реке Ђетиње).

На позив организатора сајма и учесника из Р.Србије, ГК Ивана Стојиљковић је била присутна током одржавања сајма, пружајући подршку нашим учесницима у промоцији природно-историјских знаменитости и туристичког потенцијала, а другог дана сајма се обратила присутнима на централној конференцији под називом “Културни туризам је зелени туризам”. На централној конференцији су, поред Стојиљковић, учешће узели и амбасадор Албаније у Италији - Неритан Цека и професорка УНЕСКО-а др Колони. 

ГК Стојиљковић је поздравила велики број присутних посетилаца у сали, а затим дала кратак осврт на културно-историјско-туристички значај који имају ова два града- Ниш и Ужице. Медијана је једно од најзначајнијих археолошких налазишта из времена Римског Царства и цара Констарнтина Великог. Најочуванији остаци насеља на просторима са којег потиче чак 17 римских императора.

Ужице је град очуваних природних лепота, где једна мала и брза планинска река Ђетиња, својим током ствара један од најлепших кањона у Европи, на само три километра од центра града Ужица, који је проглашен Пределом изузетних одлика и добром од великог значаја. 

Стојиљковић је истакла да на овој малој и изузетној реци се налази најлепша градска плажа, Стари град из 14.века, прва хидроелектрана у Европи и друга у свету изграђена по Теслиним принципима 1900.године, 12 тунела и мостова којима је некада пролазио воз Ћира а који данас представља “Зелену стазу” , термални локалитет “Стапарска бања” и неолитско насеље “СтаПарк”.

Стојиљковић се посебно захвалила учесницима из Србије који нашу државу представљају на најлепши начин и позвала све присутне да посете Србију.

Потом су се обратили амбасадор Албаније и професорка УНЕСКО-а, који су дали љкратак увод свом учешћу и значају развоја одрживог туризма.

На крају конференције свака од земаља учесница заједничког пројекта “Temathic” је представила посебну целину кроз видео презентацију:

Италија, Базиликата - бициклистичке руте “Giro d’Italia”

Србија - “Медијана Ниш” и “Zlatibor district”

Грчка - “Thesprotia”

Албанија - “Vjosa River”

Хрватска - “Preko”

Словенија - “Škofja Loka” и “Bohinj” 


Италијански град Вићенца и београдска општина Стари град потписали Споразум о братимљењу

18./19. новембар 2022.године

Делегација београдске општине Стари Град, на челу са председником општине Радославом Марјановићем, боравила је у Вићенци ( Венето, Италија) од 18. до 20. децембра поводом потписивања Споразума о пријатељству са овим италијанским градом.

У петак 18. новембра делегација је дочекана од стране домаћина и организована је посета свим важнијим институцијама и историјским објектима  у Вићенци. Такође, београдска делегација је посетила и Српску православну цркву, где их је дочекао свештеник, о.Далибор Ђукић и срспку допунску школу “Свети Сава” из Вићенце, где их је дочекала учитељица Драгица Додеровић са ученицима.

Деца ове српске допунске школе учествовала су и сутрадан, у централном делу програма на тргу, где су предвођени учитељицом Јеленом Јовановић, отпевали химну Републике Србије у пратњи италијанског гудачког оркестра.

 

У суботу 19.новембра, председник општине Стари град, Радослав Марјановић и градоначелник Града Вићенце Франческо Руко (Francesco Rucco), потписима су озваничили споразум о братимљењу којим је означен почетак сарадње централне београдске општине и овог града у регији Венето. Свечаном потписивању протокола у Театру Олимпико, присуствовали су чланови делегaцијa, а општину Стари град представљали су Душан Петрић, председник Скупштине општине Стари град, заменик председника општине Александар Тодоровић и заменица начелника Наташа Гавриловић. Догађају су присуствовали Ивана Стојиљковић, генерални конзул Републике Србије у Трсту,  Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, Душан Алексић, председник Савеза Срба у Италији, као и бројни представници српске дијаспоре која живи и ради у Венету.

„Сарадња са европским и градовима у региону доноси нам нова и корисна искуства. Одвијаће се у областима образовања, привреде, туризма, спорта, здравства, културе, као и кроз креирање заједничких програма сарадње која у интересу свих наших грађана. Како смо гости једног предивног града очекујем да кроз размену искуства можемо допринети очувању богатог културно-историјског наслеђа и туристичке понуде општине Стари град, која се захваљујући свом наслеђу, кроз ову сарадњу афирмише као једно од незаобилазних места на културној и туристичкој мапи Европе,“, рекао је председник Марјановић и захвалио градоначелнику Руку на гостопримству и успостaвљању сарадње.

"Данас започињемо дугорочну везу између Вићенце и Старог града.  У историјu смо уписали вољу две заједнице да сарађују и постижу нове циљеве за своје грађане. Хвала Аји Јунг, Душану Алексићу и Леонарду Де Марцу,  мом заменику задуженом за међународне односе, који је радио на остварењу овог циља. Oд данас градимо чврст мост. Живела Вићенца и Вива Београд!“ рекао је у свом обраћању градоначелник Вићенце.

Након потписивања Споразума о братимљењу, присутнима се видео поруком обратио амбасадор Италије у Београду, Лука Гори а потом и генерални конзул Ивана Стојиљковић која се захвалила свима који су допринели реализацији ове фантастичне иницијативе, која се родила још пре две године, са првим позивом Аје Јунг да Вићенца учествује на Београдском фестивалу игре. Стојиљковић је подсетила да је од почетка пружала  подршку у реализацији, од институционалног повезивања до логистичке помоћи, и истакла да Генерални конзулат у Трсту и даље стоји на располагању у реализацији идеја и пројеката на корист два народа.

Председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић, поздравио је све присутне и захвалио се удружењима која су подржала организацију, као и учитељицама и ђацима који су помогли припрему културног дела програма. Алексић се захвалио градоначелнику и његовом саветнику са којим имају веома конструктиван однос, али и генералном конзулу Стојиљковић која је увек присутна и на располагању сопственом народу. У знак сећања на овај дан Алексић је градоначелнику Вићенце поклонио велику репродукцију "Белог анђела" изразивши наду да ће овај покон наћи заслужно место у његовој канцеларији.

„Култура, уметност и лепота живе у Италији. Зато су за наш Београдски фестивал игре, управо ова земља и искуство њених институција, били од непроцењиве важности. Након неког времена, које се данас мери кроз више од две деценије сарадње, постали смо равноправни партнери. Желим својој Општини Стари Град да буде отворена за утицаје из прелепе Вићенце, да учи од мајстора архитектуре, урбанизма, вођења и организације града који живи са својим наслеђем и својом будућношћу…..Верујем да би кроз ту посвећеност, дисциплиновано преписивање правила и естетских кодекса, и ми имали боље и лепше место за живот”, рекла је директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг. 

Сарадња Београдског фестивала игре, једног од највећих фестивала уметничке игре у Европи са седиштем у општини Стари град, са позориштима у регији Венето и са Градским позориштем у Вићенци на заједничким пројектима, допринеће учвршћивању културних веза два града. Вићенца је ренесансни град са дугом историјом, који баштини значајно градитељско наслеђе архитекте Андрее Паладија (XVI век). Због тога Вићенцу зову и Градом Паладија, у коме је овај познати архитекта оставио је низ вредних грађевина, како у самом  у граду, тако и у његовој околини.

Након званичног потписивања и обраћања, програм је настављен уз српску песму и игру, коју је припремила фолклорна секција КУД " Слога" из Басано дел Грапа.

У регији Венето живи око 45 хиљада српских држављана, од чега је највећи број настањен у општинама које територијално припадају граду Вићенца, због чега је јачање сарадње и пријатељства од посебног значаја за наше сународнике. 


Oбележавањe Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, генерални конзул Ивана Стојиљковић са породицом положила је, уз војне почасти, ловоров венац на највећи европски војни меморијал у Редипуљи.
Славом овенчаним прецима!
Нека вам је вечна слава и хвала!


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова