| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Kontakt


 

VAŽNO OBAVEŠTENjE

OBAVEZNO ZAKAZIVANJE

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u R. Italiji i potrebu za preduzimanjem mera u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID - 19, kao i nove mere Vlade R. Italije, obaveštavamo da će Generalni Konzulat R. Srbije u Trstu, od 01. novembra 2020. godine ograničiti rad sa strankama uz obavezu zakazivanja termina na jedan od sledećih načina:

- klikom na sliku ZAKAZIVANJE (desno)

- na sledeće brojeve telefona:

    + 39040 / 410-125
    + 39040 / 410-126

- Ili putem mail adrese:
     gkrstrst@spin.it 
 

Za izdavanje putnog lista i sprovodnice nije potrebno zakazati termin.

Svoj termin zakažite klikom na sliku:

 

Radno vreme Generalnog konzulata

Ponedeljak - petak:

8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja (prijem stranaka):

Ponedeljak - petak:

09:00 - 12:00 časova

 

Adresa
Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

 

 

 

 

KONZULARNE USLUGE - sve potrebne informacije 

Procedura prilikom gubitka pasoša 

Prevođenje

Konzularni cenovnik

Urađene biometrijske putne isprave

Telefon: + 39040 / 410-125 Praznici
             + 39040 / 410-126 Lokacija / mapa
E-mail:   gkrstrst@spin.it Konzularna nadležnost
Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs Počasni konzuli

 

Sve informacije o Srpskoj školi u Italiji:

      


 
Чланак у новинама " Il Piccolo" о Дану државности Р.Србије у Трсту


Прослава Дана државности Р.Србије у Генералном конзулату у Трсту

15.02.2019. године

 

      У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Трсту у петак, 15.02.2019.године, свечано је обележен Дан државности Републике Србије.

      Пријему су присуствовали представници црквених заједница, представници конзуларног кора, највиши званичници италијанске републичке, регионалне и локалне власти и институција (Заменик председника Регије Фриули Венеција Ђулија, Префект, Квестор, градоначелник Трста, декан Универзитета у Трсту, директор Конзерваторијума „Тартини“, директор листа“Il Piccolo“ и многи други), као и представници свих удружења и Савеза Срба у Италији у ове три регије које су под јурисдикционом надлежношћу Генералног конзулата.

       Присутнима се обратила генерални конзул Ивана Стојиљковић,са супругом Владимиром Стојиљковићем, конзулом Немањом Секицким и у име свих запослених у конзулату, захваливши се свима који су својим присуством увеличали овај важан политички, културни и историјски датум.

      Такође је званично најавила овогодишње обележавање 140  година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, осврнувши се да је град Трст највећи сведок да пријатељски и економски односи између наше две земље трају бар један век дуже од званичног броја година које славимо.

       Након интонирања српске и италијанске химне , генерални конзул И.Стојиљковић замолила је градоначелника Трста , Роберта Дипјацу, који је веома наклоњен српској заједници у Трсту показавши то недавним задржавањем новогодишње расвете на тршћанским трговима све до Богојављења, да се обрати.

     Градоначелник Дипјаца је изјавио да је веома почаствован присуством на оваквој свечаности јер су Срби неодвојиви део италијанске заједнице у Трсту чија интеграција је почела још пре два века, да је то разлог што је донео одлуку да се поштују и сви православни празници у овом граду и да су срећни што имају такве суграђане.

      Генерални конзул се на крају захвалила свима на безрезервној подршци и успешној сарадњи, а посебно дијаспори која чува наш верски, културни и национални идентитет. „Како каже наш народ: Дукат је мали али вредан, тако и наша Србија, само наизглед мала, највећу вредност има у свом народу. Његовом поштењу, поносу, мудрости и доброчинству. Живела Србија!“, изјавила је Ивана Стојиљковић.

    Свечаност је употпуњена богатим културно-уметничким програмом који су припремиле три српске виолинисткиње које студирају на Конзерваторијуму у Трсту, деца хора српске цркве „ Св.Спиридон“ и солиста која је певала косовске песме. Такође КУД „ Понтес- Мостови“ улепшао је скуп девојкама и младићима обученим у српску ношњу и богатом, домаћом српском традиционалном трпезом. Организацију Дана државности, поред МСП, помогли су и  Црквеношколска општина и српска удружења у Трсту.

   О величанственом пријему, богатом програму и изузетно великом одзиву (посебно представника италијанске власти,институција и конзуларног кора), писао је велики број регионалних италијанских медија.

 

 


 
 
Реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије

21. јануар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније о наставку спровођења реформи на путу Србије ка чланству у Европској унији.

Брнабић је потврдила да пуноправно чланство у ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије, нагласивши да су реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије.

Она је истакла да је Србија искрено посвећена спровођењу коренитих реформи у области правосуђа, борби против корупције, јачању независних институција и слободи медија, и додала да је у пракси већ много тога урађено.

Премијерка је упознала амбасадоре Квинте и шефа Делегације ЕУ са конкретним мерама које је Влада Србије до сада предузела у области владавине права и указала на даље испуњавање препорука ГРЕКО.

Према њеним речима, усвојена је иницијатива за измену Устава и прослеђена je Скупштини, изабрани су нови чланови Државног већа тужилаца, а ради се на успостављању јединственог и централизованог система за управљање предметима.

Ради се, како је навела, на даљем јачању сарадње са независним телима и институцијама, као и на унапређењу изборних услова, између осталог, формирањем Радне групе за унапређење изборних услова.

Она је указала на то да је, када је реч о слободи медија, Влада усвојила Акциони план за имплементацију Медијске стратегије и формирала Радну групу за безбедност новинара.

Амбасадори земаља Квинте поздравили су мере које је Влада Србије спровела, оценивши да су то охрабрујући кораци у добром правцу и представљају основу за убрзање процеса придруживања.

Брнабић је изразила очекивање да ће реформе које се спроводе бити препознате и адекватно вредноване и да ће 2021. године доћи до убрзања приступних преговора са Србијом.


Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије

расписује
К О Н К У Р С
за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству  у 2021. години

Конкурс је отворен од 19. јануара  до 9. марта 2021. године.

Све детаљније информације можете пронаћи ОВДЕ.


Светосавски дани Српске допунске школе у Италији
      Светосавски дани Српске допунске школе у  Италији  одржаће се од 23. до 31. јануара, а реализоваће их 21 наставник у око 40 наставних места.

       Насловом „Светлост која се чује“ симболично је најављена основна тема свечаности – уметничко-стваралачки израз ученика поводом лика и дела Светог Саве. Разноврстан програм је, сходно типу извођења наставе, актуелним могућностима и ограничењима услед здравствене ситуације, уклопљен у мозаик „онлајн“ приредби, малих одељењских рецитала у учионицама, „виртуелних“ ликовних изложби и изложби радова у црквама, поетско-музичких интерпретација, „онлајн“ наступа ђака из различитих места и повезивања деце из региона, расејања и матице, уз извођење песме у заједничком музичком споту.

       Свечностима ће присуствовати гости из области уметности и науке, а из наших цркава и конзулата чућемо поздравне речи. Сарадњом са школама у Републици Српској и на Косову и Метохији (Бијељина, Ораховац, Велика Хоча) указаћемо на то да нас дух светосавља спаја, учвршћује у истрајности учења и надахњује веру у очување српског језика, писма и културно-историјске баштине.

        Циљ свечаности је да сваки ученик узме учешћа у неком од облика усменог или писаног изражавања, уз поруку да је светосавски пут, нарочито у тешким временима, наша снага и наш извор, неицрпно врело наде и потврда да „другог пута и нема“, сем Савиног.

       Све активности ће приказивати школска Фејсбук страница „Српска школа у Француској, Италији и Словенији“, а ретроспектива са фотографијама и видео-записима биће постављена и на интернет страницу: http://srpski.fr/.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова