| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Kontakt


 

 

             

Radno vreme Generalnog konzulata

Ponedeljak - petak:

8:30 – 16:30 časova


Radno vreme konzularnog odeljenja

(prijem stranaka):

Ponedeljak - petak:

09:00 - 12:00 časova

 

Adresa:

Strada del Friuli 54
34136 TRST
ITALIJA

 

KONZULARNE USLUGE - sve potrebne informacije 

Procedura prilikom gubitka pasoša 

Prevođenje

Konzularni cenovnik

E-VIZE, uplata takse za izdavanje vize

                

         Urađene biometrijske putne isprave

yesdostupni smo za informacije radnim

        danom od 12:00 do 14:00

         Praznici

         putem telefona: + 39040 / 410-125

                                 + 39040 / 410-126

         Lokacija / mapa
E-mail:   gkrstrst@spin.it          Konzularna nadležnost

Web sajt: http://www.trieste.mfa.rs

Twitter: @SRBinTrieste

         Počasni konzuli

      ZAKAZIVANJE TERMINA:

      


 
Подигнут споменик и меморијална табла српским заробљеницима и војницима у Кастелану у Италији

 15. и 16. јул 2023. године

 

 

      Након прошлогодишње дводневне комеморације "Од Балкана до Трентина", одржане у Кастелану јула 2022.године, као и свечано отворене изложбе под истим називом у граду Трсту, у априлу месецу, која ће бити доступна посетиоцима све до средине септембра, 15. и 16.јула ове године одржана је друга по реду комеморација страдалим заробљеницима и војницима у Кастелану, током које су постављена трајна спомен обележја на  "Српској Стази" и "Српском гробљу" изнад овог малог планинског места у коме почивају бројни српски заробљеници из Првог светског рата.


      Иако се више од једног века није помињало ово место страдања, двојица историчара и великих српских пријатеља, Маурицио Маника, и Клаудио Тоноли, више од две деценије вршили су испитивања и прикупљали документацију коју су крајем 2021. године представили генералном конзулу Ивани Стојиљковић и са њом до краја реализовали све идеје о обележавању овог места страдања и годишњим комеморацијама.

 


      Тако је јула 2022.године први пут у историји постављена спомен плоча са именима  заробљеника испред Капеле страдалима у Кастелану и, након две деценије испитивања терена и проналажења материјалних доказа у виду тока са каишева, металних дугмади, накита и новца, постављен је дрвени крст на масовној српској гробници изнад овог места.

      Како би осигурали трајност овог спомења, генерални конзул Стојиљковић и историчари Маника и Тонели су договорили да се већ ове године изгради споменик од трајног материјала и постави натпис на почетку "Српске стазе".

     У  реализацији овог пројекта учествовало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и општина Вила Лагарина, како би спомен обележје било заједничко и обе стране бринуле о његовом одржавању, што је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, који је тим поводом присуствовао овогодишњој комеморацији 15. и 16. јула, обећао изјавом да ће иницирати да комеморација у Кастелану постане догађај који ће се обележавати сваке године на државном нивоу.

       Комеморацији су ове године, поред министра Николе Селаковића,  присуствовали и генерални конзул надлежна за ову територију Ивана Стојиљковић са супругом, генерални конзул Радмила Селаковић, председник Црквене општине у Трсту, Златимир Селаковић са братством, конзул Марина Лозар, секретар генералног конзула Ана Бацковић, председница Савеза Срба у Италији, Лидија Радовановић и секретар Јелена Глишић, председници и представници бројних српских удружења са територије Тривенета, док су са италијанске стране, поред најзаслужнијих историчара- Мауриција Манике и Клаудија Тонолија, са бројним сарадницима из историјског друштва Про локо Локале и Дон Заноли, присутни били и председник Савета провинције Тренто - Валтер Касвалдер,  посланица у италијанском републичком Парламенту - Ванеса Катои , градоначелница општине  Вила Лагарина - Јулка Ђордани и заменик градоначелнице Лука Лафи, као и бројни војни и цивилни  представници ове регије.


      Према програму који су осмислили домаћини из Кастелана, у суботу су се,  од 18 часова, присутнима обратили сви представници власти, изразивши задовољоство што је ова идеја реализована за јако кратко време у пуном свом капацитету и на задовољство и Италијана и Срба. Поред помена који смо остали дужни својим страдалим прецима, између два народа учрстило се нераскидиво пријатељство и сарадња. Тако је генерални конзул подсетила да се већ у септембру планирра измештање изложбе фотографија "Од Балкана до Трентина" у Београд и том приликом ће се остварити посета привредника ове италијанске регије главном граду Србије. Такође, планирана је и реализација братимљења општине Вила Лагарина са једном од општина у Србији.


     Министар Селаковић се захвалио свима који су дали свој допринос реализацији ове идеје, а посебно историчарима Маурицију и Клаудију и рекао да ће их предложити за највећа признања која додељује Република Србија.  

Након тога положено је цвеће испред спомен плоче постављене прошле године испред Капеле палих бораца у Кастелану, а вече је завршено дружењем уз традиционалну италијанску кухињу, пиће и музику овог поднебља.

 

   

У суботу, 16.јула, делегација се у раним јутарњим часовима упутила на око 2000 метара надморске висине где се налази обележје почетка "Српске стазе" на коју су српски заробљеници свако јутро долазили како би правили путеве аустроугарској војсци и радили тешке физичке послове гладни и у најтежим временским условима.

 


 

      На нешто мање од два километра удаљености од Српске стазе, представници обе делегације и велики број представника српске дијаспоре окупили су се на пропланку на коме почива велики број српских заробљеника, како би открили камени споменик.
Уз звуке "Тамо далеко" и стихове Војислава Илића Млађег, које је изрецитовао министар Селаковић, откривен је споменик свим српским страдалницима који почивају на овој територији.

 


 

 

     Историчари Маурицио и Клаудио и мештанин овог села Албино Маника на крају су припремили изненађење за генералног конзула Ивану Стојиљковић и  поклонили јој за успомену и у знак захвалности прстен који је припадао некоме од српских заробљеника. Стојиљковић се захвалила од срца и обећала да ће се тај прстен пажљиво чувати на неком посебном месту.

 

 

Како је по програму даље планирано, сви присутни су се са Српског гробља упутили у Роверето до Звона мира "Марија Доленс" које је тачно у подне, а са посебном дозволом, откуцало 100 удара за страдале српске заробљенике и војнике, као и све страдале у свим ративима.

 


 

    Ово је највеће звоно мира у свету, изливено од топовских цеви и пушака свих учесника у ратовима, а са циљем да звони за слогу и мир међу народима. Међу 180 застава земаља , на овом месту се налази и српска застава испод које је положено цвеће.

 

 

     Крај ове дводневне посете и поздрав домаћина приређени су за део српске делегације у најпознатијој дестилерији у целој регији "Марзадро",  уз дегустацију традиционалних пића и специјалитета.

     Нови сусрет је договорен већ за јесен ове године када ће се , на предлог министра Селаковића, извршити реконструкција живота и рада српских заробљеника током Првог светског рата, учешћем ученика завршних година војне гимназије, средње школе унутрашњих послова, војне академије и криминалистичко-полицијског универзитета.

 


ИЗДАВАЊЕ ПАРАМЕТАРА ЗА АПЛИКАЦИЈУ - Consent ID

Поштовани суграђани,

Почев од 01.02.2023. године, у просторијама овог Генералног конзулата, можете преузети параметре за инсталацију апликације Consent ID  што ће Вам омогућити већу доступност портала еУправе и електронских услуга, пре свега грађанима који су у иностранству.

Право регистрације у шалтерској апликацији имају сви држављани Р. Србије и страни држављани са привременим боравком или сталним настањењем у Р. Србији.

Грађани Р. Србије који желе да остваре ово прево треба да;

  1. дођу лично у просторије ГК у периоду од 09-12 часова свим радним данима,
  2. том приликом приложе важећи биометријски пасош или личну карту Р. Србије,
  3. да имају навршених најмање 16 година живота,
  4. поседују своју имејл адресу и
  5. телефоне са оперативним системом Android или iOS, или таблет уређаје.

Страни држављани који желе да остваре право електронског идентитета, морају да испуне следеће услове;

  1. дођу лично у просторије ГК у периоду од 09-12 часова свим радним данима,
  2. поседују валидна документа, лична карта за странце издата од стране МУП Р. Србије или пасош земље чији је држављанин у којем је уписан евиденцијски број странца издат од стране МУП Р. Србије,
  3. да имају навршених најмање 16 година живота,
  4. поседују своју имејл адресу и
  5. телефоне са оперативним системом Android или iOS, или таблет уређаје.

Након регистрације (регистрација ће бити извршена у Конзулату, у колико нисте већ регистровани), корисник добија мејл за постављање, односно, креирање лозинке и то у року од 24 часа (обавезно проверити и непожељну пошту).

ВАЖНО: телефони који немају Google или App продавницу - тренутно немају могућност коришћења Consent ID апликације.

Такође, желимо да напоменемо да у сваком тренутку можете да извршите опозив података - личним доласком у просторије Конзулата, као и да, прилоком замене уређаја, морате затражити нове параметре. 


 
 
Подигнут споменик и меморијална табла српским заробљеницима и војницима у Кастелану у Италији

 15. и 16. јул 2023. године

 

 

      Након прошлогодишње дводневне комеморације "Од Балкана до Трентина", одржане у Кастелану јула 2022.године, као и свечано отворене изложбе под истим називом у граду Трсту, у априлу месецу, која ће бити доступна посетиоцима све до средине септембра, 15. и 16.јула ове године одржана је друга по реду комеморација страдалим заробљеницима и војницима у Кастелану, током које су постављена трајна спомен обележја на  "Српској Стази" и "Српском гробљу" изнад овог малог планинског места у коме почивају бројни српски заробљеници из Првог светског рата.


      Иако се више од једног века није помињало ово место страдања, двојица историчара и великих српских пријатеља, Маурицио Маника, и Клаудио Тоноли, више од две деценије вршили су испитивања и прикупљали документацију коју су крајем 2021. године представили генералном конзулу Ивани Стојиљковић и са њом до краја реализовали све идеје о обележавању овог места страдања и годишњим комеморацијама.

 


      Тако је јула 2022.године први пут у историји постављена спомен плоча са именима  заробљеника испред Капеле страдалима у Кастелану и, након две деценије испитивања терена и проналажења материјалних доказа у виду тока са каишева, металних дугмади, накита и новца, постављен је дрвени крст на масовној српској гробници изнад овог места.

      Како би осигурали трајност овог спомења, генерални конзул Стојиљковић и историчари Маника и Тонели су договорили да се већ ове године изгради споменик од трајног материјала и постави натпис на почетку "Српске стазе".

     У  реализацији овог пројекта учествовало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и општина Вила Лагарина, како би спомен обележје било заједничко и обе стране бринуле о његовом одржавању, што је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, који је тим поводом присуствовао овогодишњој комеморацији 15. и 16. јула, обећао изјавом да ће иницирати да комеморација у Кастелану постане догађај који ће се обележавати сваке године на државном нивоу.

       Комеморацији су ове године, поред министра Николе Селаковића,  присуствовали и генерални конзул надлежна за ову територију Ивана Стојиљковић са супругом, генерални конзул Радмила Селаковић, председник Црквене општине у Трсту, Златимир Селаковић са братством, конзул Марина Лозар, секретар генералног конзула Ана Бацковић, председница Савеза Срба у Италији, Лидија Радовановић и секретар Јелена Глишић, председници и представници бројних српских удружења са територије Тривенета, док су са италијанске стране, поред најзаслужнијих историчара- Мауриција Манике и Клаудија Тонолија, са бројним сарадницима из историјског друштва Про локо Локале и Дон Заноли, присутни били и председник Савета провинције Тренто - Валтер Касвалдер,  посланица у италијанском републичком Парламенту - Ванеса Катои , градоначелница општине  Вила Лагарина - Јулка Ђордани и заменик градоначелнице Лука Лафи, као и бројни војни и цивилни  представници ове регије.


      Према програму који су осмислили домаћини из Кастелана, у суботу су се,  од 18 часова, присутнима обратили сви представници власти, изразивши задовољоство што је ова идеја реализована за јако кратко време у пуном свом капацитету и на задовољство и Италијана и Срба. Поред помена који смо остали дужни својим страдалим прецима, између два народа учрстило се нераскидиво пријатељство и сарадња. Тако је генерални конзул подсетила да се већ у септембру планирра измештање изложбе фотографија "Од Балкана до Трентина" у Београд и том приликом ће се остварити посета привредника ове италијанске регије главном граду Србије. Такође, планирана је и реализација братимљења општине Вила Лагарина са једном од општина у Србији.


     Министар Селаковић се захвалио свима који су дали свој допринос реализацији ове идеје, а посебно историчарима Маурицију и Клаудију и рекао да ће их предложити за највећа признања која додељује Република Србија.  

Након тога положено је цвеће испред спомен плоче постављене прошле године испред Капеле палих бораца у Кастелану, а вече је завршено дружењем уз традиционалну италијанску кухињу, пиће и музику овог поднебља.

 

   

У суботу, 16.јула, делегација се у раним јутарњим часовима упутила на око 2000 метара надморске висине где се налази обележје почетка "Српске стазе" на коју су српски заробљеници свако јутро долазили како би правили путеве аустроугарској војсци и радили тешке физичке послове гладни и у најтежим временским условима.

 


 

      На нешто мање од два километра удаљености од Српске стазе, представници обе делегације и велики број представника српске дијаспоре окупили су се на пропланку на коме почива велики број српских заробљеника, како би открили камени споменик.
Уз звуке "Тамо далеко" и стихове Војислава Илића Млађег, које је изрецитовао министар Селаковић, откривен је споменик свим српским страдалницима који почивају на овој територији.

 


 

 

     Историчари Маурицио и Клаудио и мештанин овог села Албино Маника на крају су припремили изненађење за генералног конзула Ивану Стојиљковић и  поклонили јој за успомену и у знак захвалности прстен који је припадао некоме од српских заробљеника. Стојиљковић се захвалила од срца и обећала да ће се тај прстен пажљиво чувати на неком посебном месту.

 

 

Како је по програму даље планирано, сви присутни су се са Српског гробља упутили у Роверето до Звона мира "Марија Доленс" које је тачно у подне, а са посебном дозволом, откуцало 100 удара за страдале српске заробљенике и војнике, као и све страдале у свим ративима.

 


 

    Ово је највеће звоно мира у свету, изливено од топовских цеви и пушака свих учесника у ратовима, а са циљем да звони за слогу и мир међу народима. Међу 180 застава земаља , на овом месту се налази и српска застава испод које је положено цвеће.

 

 

     Крај ове дводневне посете и поздрав домаћина приређени су за део српске делегације у најпознатијој дестилерији у целој регији "Марзадро",  уз дегустацију традиционалних пића и специјалитета.

     Нови сусрет је договорен већ за јесен ове године када ће се , на предлог министра Селаковића, извршити реконструкција живота и рада српских заробљеника током Првог светског рата, учешћем ученика завршних година војне гимназије, средње школе унутрашњих послова, војне академије и криминалистичко-полицијског универзитета.

 


Одржан први састанак Пројекта за унапређење родне равноправности српске заједнице у Трсту

28. април 2023.године 

        У петак, 28.априла од  17:00  у  свечаној сали „Ристо Шкуљевић“ У Трсту одржан је први од три планирана састанка Пројекта за унапређење родне равноправности који је посвећен насиљу, у организацији српске заједнице.
        Овај пројекат је реализован на иницијативу српског културног удружења Понтес-Мостови из Трста (које промовише интеграцију, представљање и промоцију српске културе),  а у коорганизацији са Квестуром ( Републичком полицијом) у Трсту, Одељењем за образовaње и породицу Општине Трст и спроведен у сарадњи са Међународном женском кућом Трста „ГОАП“, Центром за борбу против насиља над женама из Трста, Удружењем које се бави починиоцима насиља „ИНТЕРПАРЕС“ и Уружењем психолога Регије ФВЂ.
        Пројекат је промовисан од стране Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Српске православне црквене општине из Трста.
       Друга два сусрета ће се одржати у четвртак 18. маја и петак 9. јуна, увек на истом месту, и бавиће се темама женског предузетништва и проблемима младих.

       На сусрету 28. априла у препуној сали, поздравним говорима обратили су се: републичка  народна посланица Никол Матеони, Квестор полиције- Пиетро Остуни и генерални конзул Ивана Стојиљковић .
       ГК Стојиљковић је истакла да је увек део пројеката који се баве овако важним темомама, јер насиље у породици, у већини случајева, значи насиље над женама и представља кршење људских права и облик дискриминације. И поред тога што се институције, како у Италији тако и у Србији, годинама боре против овог проблема (доношењем конкретних закона, казненим мерама и сл.), ова врста насиља и даље постоји и бележи се његово повећање након пандемије Covid-а 19.  Првим обликом насиља почиње „зачарани круг“ који надлежне институције и цивилно друштво покушавају да зауставе, али  често не успевају.  Насиље у породици има тако дубоке корене да, након кратког периода толеранције, чак и жртве могу постати насилне на исти начин према другима (као што су деца која трпе или посматрају насиље у сопственој породици, када постану одрасли, су у опасности да и сами постану насилна одрасла особа).
          Из тог разлога је Стојиљковић истакла да је циљ- превенција. Поштовање и промовисање акција које имају за циљ социо-културну промену жена и мушкараца како би се елиминисале предрасуде и превазишли стереотипни модели улога, јер када се покрене насилничко понашање, све што можемо да урадимо је да залечимо ране, али ожиљци остају заувек.  Свака епизода насиља је пораз за све.
        Стојиљковић се захвалила организаторима на овом вредном и важном пројекту и свима онима који су својим присуством допринели да се овај свет учини бољим местом за живот, пуном љубави, међусобног поштовања и разумевања.

                                            

        Модератор сурета била је Лидија Радовановић, која је четири године чланица Комисије за родну равноправност Општине Трст и Јован Совиљ, секретар удружења „Понтес-Мостови“, а о теми су детаљније говорили представници Квестуре у Трсту који су представили пројекат „Ово није љубав“ у којем је учествовао и наш генерални конзулат, преводећи све материјале и снимке на српски језик и учешћем ГК Стојиљковић у свим промоцијама.
        Након представника Републичке полиције  у Трсту, присутнима су се обратили и Федерика Пари, психолог-психотерапеут, члан Удружења психолога Регије ФВЂ, Татјана Томичић, оператер и чланица ГОАП-а и Давид Дарис, психолог-психотерапеут и председник Удружења ИНТЕРПАРЕС и председница српског удружења „Понтес-Мостови“-Драгана Антонијевић.
      Сва излагања су снимљена и, након одржавања и наредна два сусрета у мају и јуну,  биће измонтиран комплетан материјал који ће све горе наведене италијанске институције користити у борби против сваког облика насиља. Материјал ће бити преведен на језике свих бројнијих мањина који живе у Трсту.


28. априла од 19:30 - изложба фотографија „ОД БАЛКАНА ДО ТРЕНТИНА"

Позивамo вас да заједно отворимо изложбу фотографија

„ОД БАЛКАНА ДО ТРЕНТИНА - Одисеја српских заробљеника током Првог светског рата“ и оживимо скоро заборављену причу о српскiм заробљеницима који су пали и сахрањени у Кастелану, у Великом рату.

Инаугурација  ће се одржати у петак 28. априла 2023 од 19:30 часова у просторијама Српскe-православне црквене општине у Трсту, у улици Виа Ђенова 12, у непосредној близини храма Светог Спиридона Чудотворца.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова