Printer Friendly Version Одржан први састанак Пројекта за унапређење родне равноправности српске заједнице у Трсту @ 2 May 2023 05:56 PM

28. април 2023.године 

        У петак, 28.априла од  17:00  у  свечаној сали „Ристо Шкуљевић“ У Трсту одржан је први од три планирана састанка Пројекта за унапређење родне равноправности који је посвећен насиљу, у организацији српске заједнице.
        Овај пројекат је реализован на иницијативу српског културног удружења Понтес-Мостови из Трста (које промовише интеграцију, представљање и промоцију српске културе),  а у коорганизацији са Квестуром ( Републичком полицијом) у Трсту, Одељењем за образовaње и породицу Општине Трст и спроведен у сарадњи са Међународном женском кућом Трста „ГОАП“, Центром за борбу против насиља над женама из Трста, Удружењем које се бави починиоцима насиља „ИНТЕРПАРЕС“ и Уружењем психолога Регије ФВЂ.
        Пројекат је промовисан од стране Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и Српске православне црквене општине из Трста.
       Друга два сусрета ће се одржати у четвртак 18. маја и петак 9. јуна, увек на истом месту, и бавиће се темама женског предузетништва и проблемима младих.

       На сусрету 28. априла у препуној сали, поздравним говорима обратили су се: републичка  народна посланица Никол Матеони, Квестор полиције- Пиетро Остуни и генерални конзул Ивана Стојиљковић .
       ГК Стојиљковић је истакла да је увек део пројеката који се баве овако важним темомама, јер насиље у породици, у већини случајева, значи насиље над женама и представља кршење људских права и облик дискриминације. И поред тога што се институције, како у Италији тако и у Србији, годинама боре против овог проблема (доношењем конкретних закона, казненим мерама и сл.), ова врста насиља и даље постоји и бележи се његово повећање након пандемије Covid-а 19.  Првим обликом насиља почиње „зачарани круг“ који надлежне институције и цивилно друштво покушавају да зауставе, али  често не успевају.  Насиље у породици има тако дубоке корене да, након кратког периода толеранције, чак и жртве могу постати насилне на исти начин према другима (као што су деца која трпе или посматрају насиље у сопственој породици, када постану одрасли, су у опасности да и сами постану насилна одрасла особа).
          Из тог разлога је Стојиљковић истакла да је циљ- превенција. Поштовање и промовисање акција које имају за циљ социо-културну промену жена и мушкараца како би се елиминисале предрасуде и превазишли стереотипни модели улога, јер када се покрене насилничко понашање, све што можемо да урадимо је да залечимо ране, али ожиљци остају заувек.  Свака епизода насиља је пораз за све.
        Стојиљковић се захвалила организаторима на овом вредном и важном пројекту и свима онима који су својим присуством допринели да се овај свет учини бољим местом за живот, пуном љубави, међусобног поштовања и разумевања.

                                            

        Модератор сурета била је Лидија Радовановић, која је четири године чланица Комисије за родну равноправност Општине Трст и Јован Совиљ, секретар удружења „Понтес-Мостови“, а о теми су детаљније говорили представници Квестуре у Трсту који су представили пројекат „Ово није љубав“ у којем је учествовао и наш генерални конзулат, преводећи све материјале и снимке на српски језик и учешћем ГК Стојиљковић у свим промоцијама.
        Након представника Републичке полиције  у Трсту, присутнима су се обратили и Федерика Пари, психолог-психотерапеут, члан Удружења психолога Регије ФВЂ, Татјана Томичић, оператер и чланица ГОАП-а и Давид Дарис, психолог-психотерапеут и председник Удружења ИНТЕРПАРЕС и председница српског удружења „Понтес-Мостови“-Драгана Антонијевић.
      Сва излагања су снимљена и, након одржавања и наредна два сусрета у мају и јуну,  биће измонтиран комплетан материјал који ће све горе наведене италијанске институције користити у борби против сваког облика насиља. Материјал ће бити преведен на језике свих бројнијих мањина који живе у Трсту.