Printer Friendly Version Predsednik Aleksandar Vučić na međunarodnom sajamu vina "VinItaly" u Veroni @ 23 April 2023 05:42 PM

2./3.april 2023.godine

 

 

        U organizaciji regije Veneto i ove godine je održan najveći svetski sajam vina “VinItaly”.

Predsednik regije, Luka Zaja, koji je i domaćin sajma, rekao je da je ove godine priređeno “izdanje veka” , kako po broju izlagača i posetilaca, tako i po važnosti gostiju koji su ove godine pojačali njegov značaj. Četiri italijanska ministra su, zajedno sa guvernerom Lukom Zajom, presekli vrpcu na inauguraciji štanda regije Veneto, a sutradan im se pridružila i predsednica Vlade Đorđa Meloni.
        Tokom otvaranja Zaja je istakao da je prisutno 4.000 izlagača iz 30  zemalja i da je prisutno 1.000 vrhunskih kupaca koji dolaze iz 68 zemalja sveta, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Istakao je da Veneto danas predstavlja 36% nacionalnog izvoza i da su regija u kojoj se proizvodi najviše vina u Italiji i  koja najviše izvozi u svetu.
         Veliki značaj ovogodišnjem sajmu dala je poseta predsednika Republike Srsbije, Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovčevskog i premijera Albanije Edija Rame, koji su svoja nacionalna vina predstavili na jedinstvenom štandu "Wine Vision by Open Balkan", ali pre toga održali važne  trilateralne susrete i dogovorili dalju ekonomsku saradnju.
        Pored predsednika Vučića, tokom ove posete Veroni, prisutni su bili i ministarka poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva,  Jelena Tanasković, i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović.