Printer Friendly Version Председник Александар Вучић на међународном сајму вина "VinItaly" у Верони @ 23 April 2023 05:39 PM

2./3.април 2023.године

 

 

      У организацији регије Венето и ове године је одржан највећи светски сајам вина “VinItaly”.

Председник регије, Лука Заја, који је и домаћин сајма, рекао је да је ове године приређено “издање века” , како по броју излагача и посетилаца, тако и по важности гостију који су ове године појачали његов значај. Четири италијанска министра су, заједно са гувернером Луком Зајом, пресекли врпцу на инаугурацији штанда регије Венето, а сутрадан им се придружила и председница Владе Ђорђа Мелони.
        Током отварања Заја је истакао да је присутно 4.000 излагача из 30  земаља и да је присутно 1.000 врхунских купаца који долазе из 68 земаља света, што је двоструко више у односу на прошлу годину. Истакао је да Венето данас представља 36% националног извоза и да су регија у којој се производи највише вина у Италији и  која највише извози у свету. 
         Велики значај овогодишњем сајму дала је посета председника Републике Срсбије, Александра Вучића, премијера Северне Македоније Димитра Ковчевског и премијера Албаније Едија Раме, који су своја национална вина представили на јединственом штанду "Wine Vision by Open Balkan", али пре тога одржали важне  трилатералне сусрете и договорили даљу економску сарадњу. 
        Поред председника Вучића, током ове посете Верони, присутни су били и министарка пољопривреде,водопривреде и шумарства,  Јелена Танасковић, и министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић.