Printer Friendly Version Међународни сајам туризма- БИТЕСП 2022 у Венецији @ 25 November 2022 10:48 PM

23. - 25. новембар 2022.године

У Венецији је од 23. до 25.новембра 2022.године одржан Међународни сајам туризма на коме је учешће узела и Република Србија са културно-туристичком понудом своја два града- Ниш (Медијана) и Ужице ( Мокра гора и Клисура реке Ђетиње).

На позив организатора сајма и учесника из Р.Србије, ГК Ивана Стојиљковић је била присутна током одржавања сајма, пружајући подршку нашим учесницима у промоцији природно-историјских знаменитости и туристичког потенцијала, а другог дана сајма се обратила присутнима на централној конференцији под називом “Културни туризам је зелени туризам”. На централној конференцији су, поред Стојиљковић, учешће узели и амбасадор Албаније у Италији - Неритан Цека и професорка УНЕСКО-а др Колони. 

ГК Стојиљковић је поздравила велики број присутних посетилаца у сали, а затим дала кратак осврт на културно-историјско-туристички значај који имају ова два града- Ниш и Ужице. Медијана је једно од најзначајнијих археолошких налазишта из времена Римског Царства и цара Констарнтина Великог. Најочуванији остаци насеља на просторима са којег потиче чак 17 римских императора.

Ужице је град очуваних природних лепота, где једна мала и брза планинска река Ђетиња, својим током ствара један од најлепших кањона у Европи, на само три километра од центра града Ужица, који је проглашен Пределом изузетних одлика и добром од великог значаја. 

Стојиљковић је истакла да на овој малој и изузетној реци се налази најлепша градска плажа, Стари град из 14.века, прва хидроелектрана у Европи и друга у свету изграђена по Теслиним принципима 1900.године, 12 тунела и мостова којима је некада пролазио воз Ћира а који данас представља “Зелену стазу” , термални локалитет “Стапарска бања” и неолитско насеље “СтаПарк”.

Стојиљковић се посебно захвалила учесницима из Србије који нашу државу представљају на најлепши начин и позвала све присутне да посете Србију.

Потом су се обратили амбасадор Албаније и професорка УНЕСКО-а, који су дали љкратак увод свом учешћу и значају развоја одрживог туризма.

На крају конференције свака од земаља учесница заједничког пројекта “Temathic” је представила посебну целину кроз видео презентацију:

Италија, Базиликата - бициклистичке руте “Giro d’Italia”

Србија - “Медијана Ниш” и “Zlatibor district”

Грчка - “Thesprotia”

Албанија - “Vjosa River”

Хрватска - “Preko”

Словенија - “Škofja Loka” и “Bohinj”