Printer Friendly Version Italijanski grad Vićenca i beogradska opština Stari grad potpisali Sporazum o bratimljenju @ 22 November 2022 09:11 AM

18./19. novembar 2022.godine

Delegacija beogradske opštine Stari Grad, na čelu sa predsednikom opštine Radoslavom Marjanovićem, boravila je u Vićenci ( Veneto, Italija) od 18. do 20. decembra povodom potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu sa ovim italijanskim gradom.

U petak 18. novembra delegacija je dočekana od strane domaćina i organizovana je poseta svim važnijim institucijama i istorijskim objektima  u Vićenci. Takođe, beogradska delegacija je posetila i Srpsku pravoslavnu crkvu, gde ih je dočekao sveštenik, o.Dalibor Đukić i srspku dopunsku školu “Sveti Sava” iz Vićence, gde ih je dočekala učiteljica Dragica Doderović sa učenicima.

Deca ove srpske dopunske škole učestvovala su i sutradan, u centralnom delu programa na trgu, gde su predvođeni učiteljicom Jelenom Jovanović, otpevali himnu Republike Srbije u pratnji italijanskog gudačkog orkestra.

U subotu 19.novembra, predsednik opštine Stari grad, Radoslav Marjanović i gradonačelnik Grada Vićence Frančesko Ruko (Francesco Rucco), potpisima su ozvaničili sporazum o bratimljenju kojim je označen početak saradnje centralne beogradske opštine i ovog grada u regiji Veneto. Svečanom potpisivanju protokola u Teatru Olimpiko, prisustvovali su članovi delegacija, a opštinu Stari grad predstavljali su Dušan Petrić, predsednik Skupštine opštine Stari grad, zamenik predsednika opštine Aleksandar Todorović i zamenica načelnika Nataša Gavrilović. Događaju su prisustvovali Ivana Stojiljković, generalni konzul Republike Srbije u Trstu,  Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji, kao i brojni predstavnici srpske dijaspore koja živi i radi u Venetu.

„Saradnja sa evropskim i gradovima u regionu donosi nam nova i korisna iskustva. Odvijaće se u oblastima obrazovanja, privrede, turizma, sporta, zdravstva, kulture, kao i kroz kreiranje zajedničkih programa saradnje koja u interesu svih naših građana. Kako smo gosti jednog predivnog grada očekujem da kroz razmenu iskustva možemo doprineti očuvanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i turističke ponude opštine Stari grad, koja se zahvaljujući svom nasleđu, kroz ovu saradnju afirmiše kao jedno od nezaobilaznih mesta na kulturnoj i turističkoj mapi Evrope,“, rekao je predsednik Marjanović i zahvalio gradonačelniku Ruku na gostoprimstvu i uspostavljanju saradnje.

"Danas započinjemo dugoročnu vezu između Vićence i Starog grada.  U istoriju smo upisali volju dve zajednice da sarađuju i postižu nove ciljeve za svoje građane. Hvala Aji Jung, Dušanu Aleksiću i Leonardu De Marcu,  mom zameniku zaduženom za međunarodne odnose, koji je radio na ostvarenju ovog cilja. Od danas gradimo čvrst most. Živela Vićenca i Viva Beograd!“ rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Vićence.

Nakon potpisivanja Sporazuma o bratimljenju, prisutnima se video porukom obratio ambasador Italije u Beogradu, Luka Gori a potom i generalni konzul Ivana Stojiljković koja se zahvalila svima koji su doprineli realizaciji ove fantastične inicijative, koja se rodila još pre dve godine, sa prvim pozivom Aje Jung da Vićenca učestvuje na Beogradskom festivalu igre. Stojiljković je podsetila da je od početka pružala  podršku u realizaciji, od institucionalnog povezivanja do logističke pomoći, i istakla da Generalni konzulat u Trstu i dalje stoji na raspolaganju u realizaciji ideja i projekata na korist dva naroda.

Predsednik Saveza Srba u Italiji, Dušan Aleksić, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se udruženjima koja su podržala organizaciju, kao i učiteljicama i đacima koji su pomogli pripremu kulturnog dela programa. Aleksić se zahvalio gradonačelniku i njegovom savetniku sa kojim imaju veoma konstruktivan odnos, ali i generalnom konzulu Stojiljković koja je uvek prisutna i na raspolaganju sopstvenom narodu. U znak sećanja na ovaj dan Aleksić je gradonačelniku Vićence poklonio veliku reprodukciju "Belog anđela" izrazivši nadu da će ovaj pokon naći zaslužno mesto u njegovoj kancelariji.

„Kultura, umetnost i lepota žive u Italiji. Zato su za naš Beogradski festival igre, upravo ova zemlja i iskustvo njenih institucija, bili od neprocenjive važnosti. Nakon nekog vremena, koje se danas meri kroz više od dve decenije saradnje, postali smo ravnopravni partneri. Želim svojoj Opštini Stari Grad da bude otvorena za uticaje iz prelepe Vićence, da uči od majstora arhitekture, urbanizma, vođenja i organizacije grada koji živi sa svojim nasleđem i svojom budućnošću…..Verujem da bi kroz tu posvećenost, disciplinovano prepisivanje pravila i estetskih kodeksa, i mi imali bolje i lepše mesto za život”, rekla je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung. 

Saradnja Beogradskog festivala igre, jednog od najvećih festivala umetničke igre u Evropi sa sedištem u opštini Stari grad, sa pozorištima u regiji Veneto i sa Gradskim pozorištem u Vićenci na zajedničkim projektima, doprineće učvršćivanju kulturnih veza dva grada. Vićenca je renesansni grad sa dugom istorijom, koji baštini značajno graditeljsko nasleđe arhitekte Andree Paladija (XVI vek). Zbog toga Vićencu zovu i Gradom Paladija, u kome je ovaj poznati arhitekta ostavio je niz vrednih građevina, kako u samom  u gradu, tako i u njegovoj okolini.

Nakon zvaničnog potpisivanja i obraćanja, program je nastavljen uz srpsku pesmu i igru, koju je pripremila folklorna sekcija KUD " Sloga" iz Basano del Grapa.

U regiji Veneto živi oko 45 hiljada srpskih državljana, od čega je najveći broj nastanjen u opštinama koje teritorijalno pripadaju gradu Vićenca, zbog čega je jačanje saradnje i prijateljstva od posebnog značaja za naše sunarodnike.