Printer Friendly Version Уручење ордена „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту @ 31 October 2022 10:58 AM

28. октобар 2022.године

       У суботу, 29. октобра 2022.године, у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту порганизована је свечаност поводом уручења „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју –ставрофору, оцу Рашку Радовићу, дугогодишњем пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту.

 

Почетком ове године, генерални конзул Ивана Стојиљковић предложила је протојереја-ставрофора, Рашка Радовића, пароха при храму Св. Спиридона Чудотворца у Трсту и архијрејског заменика епархије аустријско-швајцарске и италијанско-малтешке, као кандидата за доделу државних одликовања, које сваке године на Дан државности уручује председник Републике Србије, Александар Вучић.
Подржана од српске дијаспоре и прилажући богату биографију оца Рашка Радовића, генерални конзул Стојиљковић је веома јасно представила значај животног дела тршћанског проте, који не само да је очувао и увећао српску парохију у Трсту, већ је био иницијатор и оснивач свих данас постојећих православних цркава и  нових боголсужбених места на територији Републике Италије: у Риму, Милану, Вићенци, Удинама и Порћији.
Прота је схватао од самог почетка да је његов најважнији задатак да настави оно што је Црквена општина у Трсту чинила готово два века,  кроз читаво њено постојање а то је да чува и негује духовни и културни идентитет и интегритет (веру, језик, писмо, духовно и културно налеђе) мале српско-православне заједнице а да је истовремено на најбољи начин интегрише у нову средину.

Поред ових заслуга, прота Рашко се три деценије свакодневно активно залагао и ангажовао за очување вере, традиције и националног идентитета српског народа на територији Р.Италије и за то је добио признање „Карађорђеве звезде трећег степена“.
Генерални конзул Стојиљковић је имала част да ово одликовање уручи у име председника Републике Србије, Александра Вучића, и тим поводом је организовала, заједно са бројним српским удружењима, величанствену свечаност у просторијама Генералног конзулата у Трсту.
Овом свечаном чину је присуствовао и Епископ аустријско-швајцарски, владика Андреј, који се посебно захвалио на овој иницијативи која потврђује искрену сарадњу државе и цркве а на корист српског народа. Владика је истакао да је ово историјски важан датум за СПЦ јер ће остати забележен као један од најсветлијих примера добро изабраних представника народа који ће бити подстицај и водиља генерацијама које долазе на важне државне и духовне функције.
У име Српске православне црквене општине која има веома дугу традицију и брине о задужбини Срба у граду Трсту, говорио је председник СПЦО  Златимир Селаковић који је потврдио да је ово историјски моменат за богато српско културно наслеђе јер можда више него икада у претходна два века потврђује међусобно поштовање и добре односе, што јача обе институције којима је заједнички циљ неговање православног духа, традиције и вере.

С обзиром да црква и свештенство не би опстали без верног народа, у име већине српских удружења која се окупљају и сарађују кроз Савез Срба у Италији, обратио се скупу председник савеза, Душан Алексић који је подсетио на богато животно дело проте Рашка Радовића, који их је деценијама бодрио својим примером и молитвама, али и о најбољем икада односу Генералног конзулата према сопственој дијаспори због чега се сви они данас окупљају са радошћу и са осећајем да долазе у своју кућу.
Након овога је Јован Совиљ, који је био модератор програма, подсетио када је основан први почасни а потом и каријерни генерални конзулат у Трсту и који је и колики био његов значај кроз векове, а затим је дао реч генералном конзулу Ивани Стојиљковић која се још једном захвалила свима присутнима и подсетила на значај окупљања како би се одало признање свештенику који је засадио семе српске православне вере по целој Италији, које сада цвета и даје плодове.
Затим је позвала оца Рашка Радовића на бину и уручила му, у име председника Републике Србије, орден „Карађорђеве звезде трећег степена“ у знак захвалности за сав труд, молитву и љубав коју је давао сопственом народу.
Протојереј – ставрофор, о.Рашко се врло емотивно свима захвалио на признању које му је дато, захвалио на величанственој организацији и  подсетио на све оне који су помогли на том путу.

Официјелни део програма  је завршен  десетоминутним документарним филмом о биографији проте Рашка и његовим значајним сусретима и активностима, а након тога је уследио музички програм СКУД „Понтес-Мостови“ чији су оркестар и певачка група извели велики број српских традиционалних песама и на крају одсвирали ужичко коло.
Захваљујући вредним женама и удружењима која су помогла организацију овог величанственог скупа, на трпези су се нашла сва традиционална српска јела и пића а песма и дружење настављени су  до касно у ноћ.