Printer Friendly Version Film ''Mrak'' srpskog reditelja Dušana Milića osvojio je nagradu za najbolji igrani film i Veliku nagradu „U duhu vere“ na filmskom festivalu “Religion today” @ 26 September 2022 11:49 AM

20. septembar 2022.godine

        Među najprestižnijim naslovima 25.izdanja Filmskog festivala “Religion today” u Trentu (Trentino Alto Adige, 14.- 21.septembra) dve  najznačajnije nagrade - Velika nagrada „U duhu vere“  i Nagrada za najbolji igrani film, dodeljene su drami „Mrak“ srpskog reditelja Dušana Milića, zasnovanoj na istinitoj priči o posleratnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.
          „Nascondino ” italijanske rediteljke Viktorije Fiore osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac, dok je „Into Belief”, kineskog di-džeja Furta, izabran za najbolji kratki dokumentarac. Ovo su najznačajnija tri naslova koja su  obeležila ovogodišnju ceremoniju dodele nagrada.
         Međunarodni žiri je obrazložio kako film Mrak reflektuje društvo i pokazuje kako politički i društveni narativi mogu da zbliže čoveka.  Opisuje dramu rata, koja je pre nekoliko godina odnela hiljade žrtava na nekoliko kilometara od italijanskih obala i koja je, kako nam maestralno pokazuje Milić, ostavila nezamislive tragove i posledice, koje i danas utiču na živote ljudi “
         Ovaj dvostruko nagrađeni film i srpski kandidat za Oskara 2023., zasnovan je na istinitoj priči o srpskoj porodici sa Kosova i Metohije i njihovoj borbi nakon pogroma u martu 2004. godine.