Printer Friendly Version Филм ''Мрак'' српског редитеља Душана Милића освојио је награду за најбољи играни филм и Велику награду „У духу вере“ на филмском фестивалу “Religion today” @ 26 September 2022 11:42 AM

20. септембар 2022.године

         Међу најпрестижнијим насловима 25.издања Филмског фестивала “Religion today” у Тренту (Трентино Алто Адиђе, 14.- 21.септембра) две  најзначајније награде - Гран при „У духу вере“  и Награда за најбољи играни филм, додељене су драми „Мрак“ српског редитеља Душана Милића, заснованој на истинитој причи о послератној ситуацији на Косову и Метохији.
          „Nascondino ” италијанске редитељке Викторије Фиоре освојио је награду за најбољи документарац, док је „Into Belief”, кинеског ди-џеја Фурта, изабран за најбољи кратки документарац. Ово су најзначајнија три наслова која су  обележила овогодишњу церемонију доделе награда.
         Међународни жири је образложио како филм Мрак рефлектује друштво и показује како политички и друштвени наративи могу да зближе човека.  Описује драму рата, која је пре неколико година однела хиљаде жртава на неколико километара од италијанских обала и која је, како нам маестрално показује Милић, оставила незамисливе трагове и последице, које и данас утичу на животе људи “
         Овај двоструко награђени филм и српски кандидат за Оскара 2023., заснован је на истинитој причи о српској породици са Косова и Метохије и њиховој борби након погрома у марту 2004. године.