Printer Friendly Version Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети градоначелницима и српским удружењима у општинама Лониго и Алонте @ 30 May 2022 04:25 PM

29.мај 2022.године

 

         У недељу, 29.маја од 9 часова, генерални конзул Ивана Стојиљковић је на иницијативу српског удружења „Младост“ посетила градове Лониго и Алонте.
         Први сусрет са градоначелницима Лонига- Pierluigi Giacomello и Алонтеа - Luigi Tassoni, уприличен је уз свечани дочек и у сали за пријеме Палате Пизани (Palazzo Pisani), где се уз велики број присутних чланова градског већа и институција, као и окупљених српских држављана, обавило представљање, упознавање и једночасовни разговор о могућностима даље сарадње. У сали је био присутан и италијан Силвио Брагулози из Лонига, коме је српска породица 1941.спасила оца, који је пред свима изразио захвалност и рецитовао стихове песме „Тамо далеко“ на италијанском језику.
         Након тога је уследила посета градском позоришту, чија је унутрашњост умањена  копија миланске Скале и Вили Пизани у Бањолу (Villa Pisani, Bagnole). Сва историјска велелепна здања у овом граду резултат су близине Венеције која је имала веома важан утицај на развој овог места, јер су га Венецијанци користили као своје одмориште на којима су подизали велелепне виле и градили  богата пољопривредна имања са којих су хранили тада најбогатију Венецију.
        Истога дана Стојиљковић је, у присуству оба градоначелника, посетила и град Алонте у коме се налази и школски пункт српске допунске школе са 30 ученика. Након обиласка града, у школским просторијама које нашим удружењима уступа локална црквена парохија, учитељица Драгица Додеровић и ђаци су припремили представу. Окупљене је, поред генералног конзула и оба градоначелника, поздравио и локални свештеник са жељом да се број деце увећа и да се просторије трајно користе у сврху образовања и учења српског језика и културе.
       Стојиљковић је ђацима поклонила књиге за школску библиотеку а они  њој велику слику храма Св.Саве направљеног од различитих врста житарица и захвалнице.