Printer Friendly Version Poseta Trstu potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja, Maje Gojković @ 19 September 2021 07:30 AM

16.-18. septembar 2021.godine

 

 

         Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, boravila je u službenoj poseti Trstu u periodu od 16.-18.septembra 2021.godine a povodom svečanog otvaranja  izložbe  „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“, posvećene najvećem srpskom naučniku.

           16.septembra PPV Gojković se susrela sa predsednikom regije Friuli Venecija Đulija i ujedno predsednikom Konferencije svih 20 regija u Republici Italiji, Masimilijanom Fedrigom. Sastanku su prisustvovali i ambasador Goran Aleksić, generalni konzul Ivana Stojiljković i pomoćnica MKI Danijela Vanušić. U veoma dobrom i sadržajnom razgovoru obuhvaćene su sve aktuelne teme i postignut je dogovor o unapređenju saradnje i obnavljanju ranijih sporazuma koji su postojali između ove italijanske regije i Vojvodine, a ticali su se gotovo svih oblasti: razvoja malih i srednjih preduzeća, socijalne, kulturne saradnje i  obrazovanja.  

 

 

               Istoga dana realizovana je i poseta Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini u Trstu. Delegacija PPV i MKI obišla je srpsku dopunsku školu „Jovan Miletić“, biblioteku i arhiv SPCO u Trstu, a potom se Gojković upisala u knjigu utiska.

              Ova biblioteka je jedna od najznačajnijih nacionalnih kulturnih institucija izvan granica Srbije sa fondom starim preko dva i po veka i 7.000 jedinica bibliotečke građe, među kojima su vredna izdanja starih srpskih knjiga iz 18. i 19. veka , štampanih u Veneciji, Beču, Budimu i Moskvi. Arhiv čuva između ostalog, Povelju carice Marije Terezije iz 1751. godine na osnovu koje je zasnovan rad Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, popise doseljenih Srba u Trst u 18. veku, pisma koja su Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini uputili Vuk Stefanović Karadžić, Joakim Vujić, Lukijan Mušicki, Pavle Solarić, Josif Rajačić i drugo.
              Gojković je posetila i Hram Sv. Spiridona Čudotvorca podignut na temeljima stare crkve, koju su Srbi izgradili zajedno sa Grcima još 1751. godine, u vreme Marije Terezije, od kada datira i Srpska pravoslavna crkvena opština Trst.