Printer Friendly Version Посета Трсту потпредседнице Владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић @ 19 September 2021 07:25 AM

16.-18.септембар 2021.године

 

 

            Потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, боравила је у службеној посети Трсту у периоду од 16.-18.септембра 2021.године а поводом свечаног отварања  изложбе  „Никола Тесла: човек из будућности“, посвећене највећем српском научнику.

           16.септембра ППВ Гојковић се сусрела са председником регије Фриули Венеција Ђулија и уједно председником Конференције свих 20 регија у Републици Италији, Масимилијаном Федригом. Састанку су присуствовали и амбасадор Горан Алексић, генерални конзул Ивана Стојиљковић и помоћница МКИ Данијела Ванушић. У веома добром и садржајном разговору обухваћене су све актуелне теме и постигнут је договор о унапређењу сарадње и обнављању ранијих споразума који су постојали између ове италијанске регије и Војводине, а тицали су се готово свих области: развоја малих и средњих предузећа, социјалне, културне сарадње и  образовања.  

 

 

               Истога дана реализована је и посета Српској православној црквеној општини у Трсту. Делегација ППВ и МКИ обишла је српску допунску школу „Јован Милетић“, библиотеку и архив СПЦО у Трсту, а потом се Гојковић уписала у књигу утиска.

              Ова библиотека је једна од најзначајнијих националних културних институција изван граница Србије са фондом старим преко два и по века и 7.000 јединица библиотечке грађе, међу којима су вредна издања старих српских књига из 18. и 19. века , штампаних у Венецији, Бечу, Будиму и Москви. Архив чува између осталог, Повељу царице Марије Терезије из 1751. године на основу које је заснован рад Српске православне црквене општине у Трсту, пописе досељених Срба у Трст у 18. веку, писма која су Српској православној црквеној општини упутили Вук Стефановић Караџић, Јоаким Вујић, Лукијан Мушицки, Павле Соларић, Јосиф Рајачић и друго.
              Гојковић је посетила и Храм Св. Спиридона Чудотворца подигнут на темељима старе цркве, коју су Срби изградили заједно са Грцима још 1751. године, у време Марије Терезије, од када датира и Српска православна црквена општина Трст.