Printer Friendly Version Генерални конзул Ивана Стојиљковић уручила одликовање предсеника Републике Александра Вучића професору Стефано Пилоту @ 12 August 2021 11:11 PM

12. август 2021.године

         У четвртак, 12. августа, у просторијама Генералног конзулата Р.Србије у Трсту, генерални конзул Ивана Стојиљковић организовала је накнадно уручење одликовања које је указом председника Републике Србије, Александра Вучића, поводом Дана Државности,  додељено професору Стефано Пилоту (Stefano Pilotto) из Трста .
        Професору Стефано Пилоту је додељена захвалница и златна медаља за посебне заслуге у заступању интереса, заштите међународних права и промоцији историјских чињеница везаних за Р.Србију и српски народ.
        Кад год има прилику, овај велики пријатељ Србије и српског народа даје све од себе да изађе на видело истина и о страдању Срба у Хрватској током „Олује“, страдања Срба у БиХ, као и чињенице везане за  последњу учињену неправду Србији, током бомбардовања 1999.године.
        Професор  Пилото годинама уназад води групе студената престижног Факултета политичких наука из Гориције да посете и упознају Косово и Метохију, а он је то учинио преко 30 пута.
       Самостално је направио изванредну презентацију српске историје од династије Немањића до данас са посебним освртом на значај догађаја који су се одиграли на нашим просторима  од  1991. године до данас.
       1. децембра  2017. године у Трсту је, заједно са тадашњим амбасадором Р. Србије при UNESCO-у, др Дарком Танасковићем, одржао конференцију под називом “Српска православна културна и религиозна баштина на Косову и Метохији”.
       Највећа и најчувенија заслуга тршћанског професора Пилота била је иницијатива за покретање Петиције за повлачење признања Косова(*) од стране Р.Италије,  крајем 2018.године и оснивање  Комитета од десеторо угледних Италијана (међу њима почасна конзулка Лорета Бађо из Тревиза, новинар Стефано Верноле из Модене, професор Стефано Пилото из Трста и филозоф Франческо Ламендола из Тревиза).
7. марта 2019. Чланови Комитета, професор Стефано Пилото и почасна конзулка Лорета Бађо, предали су италијанској Влади и Парламенту у Риму Петицију и захтев за повлачење признања такозване државе Косово(*) са укупно 5.663 потписа, који су прикупљени у периоду од три месеца на обрасцима и он лајн петицијом  коју је потписало још 27.323 људи из целог света. 
       Из свих ових разлога генерални конзул Ивана  Стојиљковић је кандидовала  професора Стефано Пилота за ову престижну награду и данас јој је била велика част што је у име председнике Републике Србије Александра Вучића и у име српског народа могла да му уручи  ово заслужено одликовање.