Printer Friendly Version Promocija knjige-stripa „Benvenuti in Kosovo“ u Trstu @ 16 July 2021 01:23 PM

04. jul 2021. godine

      U nedelju, 04.jula 2021. godine, u prostorijama Generalnog konzulata  R.Srbije  u Trstu , organizovana je promocija knjige-stripa „Benvenuti in Kosovo“ koji je na Vidovdan (28.06.2021.) objavljen, pored francuskog i srpskog, i na italijanskom jeziku.
      U organizaciji Saveza Srba u Italiji,koji je osnovan pre 6 godina, a u okviru manifestacije  „Dani srpske kulture u Italiji“, knjiga je promovisana u tri najveća grada na severu Italije.
      Posle francuskog i srpskog izdanja, na Vidovdan, ove godine publikovano je i italijansko izdanje stripa izdavačke kuće Medžik pres. Strip je kreirala scenaristkinja, Italijanka Simona Mogavino, koautor je Nikola Mirković iz Pariza, stručnjak za geopolitiku i humanista. Dizajner je Đuzepe Kvatroki, profesor poznate škole stripa u Milanu. Koloristi su Hose Luis Rio, koji je nažalost preminuo u toku izrade stripa i Salvatore Bevakua. Na promocijama su govorili Simona Mogavino, Nikola Mirković i Đuzepe Kvatroki. Oni su publici pisali posvete na kupljenim stripovima, dok je Kvatroki svakom čitaocu posebno naslikao ilustraciju sa posvetom.
      Promociju u Generalnom konzulatu Srbije u Trstu otvorila je generalni konzul Ivana Stojiljković, koja je zahvalila autorima stripa i na delu i prisustvu.Čestitala je autorima na realizaciji ovako značajnog projekta koji će pomoći da se italijanskoj publici približi istina o srpskom  narodu. Istakla je značaj Saveza Srba u Italiji koji okuplja 13 udruženja i koji već petu godinu za redom organizuje Dane srpske kulture u Italiji, ove godine zahvaljujući i podršci i pokroviteljstvu Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

       Među  prisutnima su bili  mnogi zvaničnici opštinskih vlasti i predstavnici regije Friuli Venecija Đulija, predstavnici svih političkih partija i čak tri kandidata za gradonačelnike Trsta na ovogodišnjim izborima koji će se održati na jesen.
Između ostalih: Francesco Russo, potpredsednik Regionalnog saveta Friuli Venecija Đulija; Claudio Giacomelli, regionalni savetnik ; Savetnica gradonačelnika R.Dipjace za grad, teritoriju, urbanizam i životnu sredinu, Luisa Polli; Alessandra Richetti, predstavnica VI izborne komisije; Laura Di Pinto, predsednica Komisije za ravnopravnost opštine Trst; Nicole Matteoni, član Komisije za ravnopravnost opštine Trst; Ahmed Faghi Elmi, predsednik ANOLF-a CISL Unije iz Trsta
       Među više od 100 prisutnih zvanica, od čega su u velikom broju bili Italijani, prisutni su bili i protojerej-stavrofor i paroh Srpske pravoslavne crkve Sv.Spiridon Čudotvorac u Trstu, otac Raško Radović, sveštenik Srpske pravoslavne parohije u Udinama, otac Dušan Đukanović, konzul Marina Lozar, predsednik i potpredsednik Crkvene opštine u Trstu- Zlatimir Selaković i Rade Milivojević, predsednik Saveza Srba u Italiji- Dušan Aleksić i svi predsednici udruženja.
        Umetnički program priredili mladi članovi SKUD „Pontes-Mostovi“ iz Trsta, dok s  program  vodili Lidija Radovanović i Jovan Sovilj. Govorili su autori stripa, a na kraju programa publiku je preko video-snimka  pozdravio direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, Arno Gujon.

        Dušan Aleksić je u znak zahvalnosti srpske zajednice u Italiji uručio plakete autorima stripa, opštinama Trst i Udine, generalnom konzulu Ivani Stojiljković, protojereju stavroforu Rašku Radoviću parohu tršćanskom, jereju Dušanu Đukanoviću parohu u Udinama, Crkvenoj pravoslavnoj opštini iz Trsta i Jeleni Glišić, sekretaru Saveza.
        Predgovor za italijansko izdanje napisao je Toni Kapuoco, novinar, pisac, bloger i TV voditelj koji je, između ostalog, izveštavao sa ratišta u bivšoj Jugoslaviji, Somaliji, Avganistanu. U promocije se uključivao onlajn preko Skajpa i razgovarao sa publikom.
       „Jako sam zadovoljan što sam napisao predgovor za tako kvalitetan strip, i u grafičkom pogledu, i u sadržaju priče koja zaslužuje pažnju. Želeo sam to da uradim i zbog Italije, koja bez obzira na to što je bliska sa srpskom zajednicom, ipak ima “crnu rupu”. Italija o Srbiji zna puno sa turističke i sportske strane, ali vrlo malo o istoriji, starijoj i skorašnjoj. Svi mi Italijani, imamo dug prema srpskom narodu, a ja i lični dug prema Srbima. Bio sam poslat od velike privatne medijske kuće u Beograd u vreme medijske kampanje u vezi bombardovanja 1999. Ta kampanja je na bestidan način nazvana “Humanitarni rat”, a ja sam tamo video horor. Greške se prave iz neznanj,a a bombardovanje voza u Surdulici, pogrom Srba sa Kosova, bombardovanje kineske ambasade, kasetne bombe nisu greške. Tada sam pokušavao da prenesem istinu koliko sam bio u mogućnosti, a srpske institucije su se prema meni pristojno odnosile – istakao je Kapuoco kome je plaketa Saveza Srba poslata na kućnu adresu.“