Printer Friendly Version Промоција књиге-стрипа „Benvenuti in Kosovo“ у Трсту @ 16 July 2021 11:08 AM

04. јул 2021. године

      У недељу, 04.јула 2021. године, у просторијама Гeнералног конзулата  Р.Србије  у Трсту , организована је промоција књиге-стрипа „Benvenuti in Kosovo“ који је на Видовдан (28.06.2021.) објављен, поред француског и српског, и на италијанском језику.
      У организацији Савеза Срба у Италији,који је основан пре 6 година, а у оквиру манифестације  „Дани српске културе у Италији“, књига је промовисана у три највећа града на северу Италије.
      После француског и српског издања, на Видовдан, ове године публиковано је и италијанско издање стрипа издавачке куће Меџик прес. Стрип је креирала сценаристкиња, Италијанка Симона Могавино, коаутор је Никола Мирковић из Париза, стручњак за геополитику и хуманиста. Дизајнер је Ђузепе Кватроки, професор познате школе стрипа у Милану. Колористи су Хосе Луис Рио, који је нажалост преминуо у току израде стрипа и Салваторе Бевакуа. На промоцијама су говорили Симона Могавино, Никола Мирковић и Ђузепе Кватроки. Они су публици писали посвете на купљеним стриповима, док је Кватроки сваком читаоцу посебно насликао илустрацију са посветом.
      Промоцију у Генералном конзулату Србије у Трсту отворила је генерални конзул Ивана Стојиљковић, која је захвалила ауторима стрипа и на делу и присуству.Честитала је ауторима на реализацији овако значајног пројекта који ће помоћи да се италијанској публици приближи истина о српском  народу. Истакла је значај Савеза Срба у Италији који окупља 13 удружења и који већ пету годину за редом организује Дане српске културе у Италији, ове године захваљујући и подршци и покровитељству Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

       Међу  присутнима су били  многи званичници општинских власти и представници регије Фриули Венеција Ђулија, представници свих политичких партија и чак три кандидата за градоначелнике Трста на овогодишњим изборима који ће се одржати на јесен.
Између осталих: Francesco Russo, потпредседник Регионалног савета Фриули Венеција Ђулија; Claudio Giacomelli, регионални саветник ; Саветница градоначелника Р.Дипјаце за град, територију, урбанизам и животну средину, Luisa Polli; Alessandra Richetti, представница VI изборне комисије; Laura Di Pinto, председница Комисије за равноправност општине Трст; Nicole Matteoni, члан Комисије за равноправност општине Трст; Ahmed Faghi Elmi, председник ANOLF-a CISL Уније из Трста
       Међу више од 100 присутних званица, од чега су у великом броју били Италијани, присутни су били и протојереј-ставрофор и парох Српске православне цркве Св.Спиридон Чудотворац у Трсту, отац Рашко Радовић, свештеник Српске православне парохије у Удинама, отац Душан Ђукановић, конзул Марина Лозар, председник и потпредседник Црквене општине у Трсту- Златимир Селаковић и Раде Миливојевић, председник Савеза Срба у Италији- Душан Алексић и сви председници удружења.
        Уметнички програм приредили млади чланови СКУД „Понтес-Мостови“ из Трста, док с  програм  водили Лидија Радовановић и Јован Совиљ. Говорили су аутори стрипа, а на крају програма публику је преко видео-снимка  поздравио директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, Арно Гујон.

        Душан Алексић је у знак захвалности српске заједнице у Италији уручио плакете ауторима стрипа, општинама Трст и Удине, генералном конзулу Ивани Стојиљковић, протојереју ставрофору Рашку Радовићу пароху тршћанском, јереју Душану Ђукановићу пароху у Удинама, Црквеној православној општини из Трста и Јелени Глишић, секретару Савеза.
        Предговор за италијанско издање написао је Тони Капуоцо, новинар, писац, блогер и ТВ водитељ који је, између осталог, извештавао са ратишта у бившој Југославији, Сомалији, Авганистану. У промоције се укључивао онлајн преко Скајпа и разговарао са публиком.
       „Јако сам задовољан што сам написао предговор за тако квалитетан стрип, и у графичком погледу, и у садржају приче која заслужује пажњу. Желео сам то да урадим и због Италије, која без обзира на то што је блиска са српском заједницом, ипак има “црну рупу”. Италија о Србији зна пуно са туристичке и спортске стране, али врло мало о историји, старијој и скорашњој. Сви ми Италијани, имамо дуг према српском народу, а ја и лични дуг према Србима. Био сам послат од велике приватне медијске куће у Београд у време медијске кампање у вези бомбардовања 1999. Та кампања је на бестидан начин названа “Хуманитарни рат”, а ја сам тамо видео хорор. Грешке се праве из незнањ,а а бомбардовање воза у Сурдулици, погром Срба са Косова, бомбардовање кинеске амбасаде, касетне бомбе нису грешке. Тада сам покушавао да пренесем истину колико сам био у могућности, а српске институције су се према мени пристојно односиле – истакао је Капуоцо коме је плакета Савеза Срба послата на кућну адресу.“