Printer Friendly Version Skup predstavnika SPC i dijaspore povodom prijema Udruženja veterana 63. Padobranskre brigade, koja je pronosila zastavu bratstva kroz Trst @ 1 June 2021 09:43 PM

29. maj 2021. godine

        U subotu 29. maja 2021. god, Generalni konzulat R.Srbije  u Trstu organizovao je skup predstavnika SPC i  predsednika i popredsednika svih udruženja dijaspore na nadležnom jurisdikcionom području, povodom prijema Udruženja veterana 63. Padobranskre brigade, koja je pronosila svoju zastavu bratstva kroz grad Trst.

       Pukovnik Vidoje Kovačević, predsednik Udruženja veterana, ovom prilikom je u znak zahvalnosti uručio  GK  Ivani Stojiljković plaketu i zahvalnicu sa ispisanom vojničkom zakletvom 63. padobranske brigade. Uručena je zahvalnica i gospodinu Vladimiru Stojiljkoviću, kao i crvena beretka brigade i knjiga "63 minuta večnosti" koju je napisao veteran brigade gospodin Momčilo Minić.

        GK Stojiljković je u svom obraćanju navela da je velika čast primiti tako divna znamenja i da će uspomenu na  zahvalnicu i plaketu ostaviti  u Generalnom konzulatu za sećanje na ovaj značajan i divan dan. Nakon toga izvršena je primredaja zastave bratstva, odakle je zastava  otputovala do Milana a zatim dalje u Švajcarsku.

       Članovima legendarne 63. padobranske brigade i svim prisutnima obratili su se i zahvalili arhijerejski zamenik Eparhije austrijsko - švajcarske, protojerej- stavrofor Raško Radović; arhijerejski namesnik za Italiju i Maltu, protojerej Dalibor Đukić, potpredsednik Crkveno pravoslavne opštine Trst gospodin Rade Milivojević,   i  predsednik Saveza Srba u Italiji, Dušan Aleksić.
          Gospodin Aleksić je nakon obraćanja odrecitovao pesmu "Mrtva straža sa Košara" autora Nevena Milankovića, koja je opisana u njegovoj knjizi "Zov Košara".  Takođe je u ime Saveza uručio i zahvalnicu 63. padobranskoj brigadi i poklonio im zastavu Saveza Srba u Italiji, a Generalnom konzulatu reprodukciju ikone Belog anđela mileševskog.

         Nakon svih obraćanja druženje se nastavilo uz prigodan program koji su priredili članovi udruženja Pontes Mostovi iz Trsta.

        Udruženje veterana 63. padobranske brigade je nestranačko i nevladino udruženje, čiji je cilj negovanje tradicije. Za iskazane vojničke vrline, brigada je odlikovana ordenom "Narodni Heroj". Udruženje je formirano sa ciljem da očuva ime, obeležja i  sećanje na pale saborce, kao i tradiciju neraskidivog drugarstva koje vlada među pripadnicima 63. padobranske brigade. Prenoseći pozitivna iskustva i patriotizam mlađem naraštaju, njihov cilj je jačanje srpske države i društva. Želja im je da upoznaju građane celog sveta sa istinom o istorijskom putu, postojanju i radu ove legendarne brigade, kao i da prenesu tradiciju herojstva srpskog naroda.