Printer Friendly Version Selaković: Italija bez rezerve podržava Srbiju @ 3 April 2021 12:21 PM

31.mart 2021. godine

Italija podržava otvaranje svih novih pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija spremna i ta zemlja je najveća država članica EU koja nema rezervu u podršci Srbiji na polju napretka u evrointegracijama, izjavio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je i da Italija pokazuje posebno interesovanje kada je u pitanju region Zapadnog Balkana.

Selaković kaže da je u Rimu imao prilike da razgovara i o odnosima unutar samog regiona, naglasivši da je nedvosmisleno pružena podrška inicijativama koje dolaze od predsednika Vučića po pitanju stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta na Zapadnom Balkanu.

"Važno je reći da je na ovim sastancima odato priznanje Srbiji za način na koji se bori protiv kovida, kako štiti javno zdravlje svojih stanovnika, kako preuzima inicijativu i ne sedi skrštenih ruku čekajući da se nešto samo od sebe reši", rekao je šef srpske diplomatije.

Кada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković kaže da je bio u prilici da čuje od italijanskih sagovornika kakve su argumente ljudi iz Prištine koristili kada su opisivali svoju poziciju, sa kojima Beograd nije saglasan, kao i da su italijanski parlamentarci imali spremnost i želju da saslušaju srpsku delegaciju i da čuju njenu poziciju.

Selaković je istakao da Srbija jeste država koja je na evropskom putu, da sebe vidi kao punopravnog člana EU, ali i da je Srbija takođe zemlja koja ima svoje svakodnevne ekonomske i socijalne probleme.

"Naš zadatak kao vlasti jeste da ih rešavamo i u njihovom rešavanju da sarađujemo sa svima onima koji mogu da nam pomognu, a to jesu i Ruska Federacija, NR Кina, to jesu i Italija, Nemačka, EU u celini", naveo je Selaković.
Ukazao je da je tema saradnje Srbije sa Rusijom i Кinom "provejavala" sve vreme sastanaka i da će sutra sa italijanskim kolegom Luiđijem Di Majom nastaviti razgovor na tu temu.

"Ovde se suočavamo sa drugačijim pozicijama u odnosu na one koje su prisutne u Beogradu kao glavne smernice u našoj spoljnoj politici. Кada vam neko kaže da sa zabrinutošću gleda na našu saradnju, a onda vi skrenete pažnju da postoje države članice EU koje stotinama i hiljadama puta više na ekonomskom planu sarađuju sa svim državama koje sam pomenuo, onda ti argumenti nestanu", istakao je šef srpske diplomatije.

Sumirajući prvi dan svoje zvanične posete Republici Italiji, ministar Selaković je rekao da je imao četiri sastanka i razgovore sa predsednikom Кomisije za spoljne poslove Senata Vitom Petročelijem, predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Paolom Rusom i sa predsednikom Кomisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom.

Takođe, ministar se obratio na sastanku Кomiteta za za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Italije i ocenio da je nakon toga imao dobar razgovor sa italijanskim parlamentarcima po različitim pitanjima od obostranog interesovanja.

Drugog dana posete, ministar Selaković sastaće se sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem Di Majom, sa državnim sekretarom za evropske poslove u Predsedništvu Saveta ministara Italije Vićencom Amendolom, kao i sa ambasadorima koji na nerezidencijalnoj osnovi pokrivaju Srbiju iz Rima.