Printer Friendly Version Mirko Galaso , saradnik na knjizi „ Jasenovac – Auschwitz of the Balcans , ustasha empire of cruelty“ @ 5 December 2020 09:02 PM

6. novembar 2020. godine

           Student postdiplomskih studija istorije na Univerzitetu u Udinama, Mirko Galaso, član grupe GH-7 i saradnik prof. dr Gideona Grajfa na prvoj korporativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, posetio je GK RS u Trstu u petak, 6. novembra, kako bi poklonio svoju diplomsku tezu „ Sognare in grande – tra grande Serbia e Jugoslavia“.
           Uz posvetu koleginice, ambasadora dr Ljiljane Nikšić, koordinatorke srpsko-jevrejske akademske saradnje, generalni konzul Stojiljković je Mirku Galasu uručila knjigu  „ Jasenovac – Auschwitz of the  Balcans , ustasha empire of cruelty“ , prof. dr Gideona Grajfa ( eksperta za Aušvic i fabrike smrti) na kojoj je i M.Galaso bio jedan od brojnih saradnika.

         Sa dr Lj.Nikšić, koja je zaslužna za uspostavljanje akademske i diplomatske saradnje sa kolegama iz Izraela  u cilju zaštite kulture sećanja na stradanje Srba, Jevreja, Roma i antifašista u Jasenovcu,  planirane su aktivnosti na promociji prve objavljene komparativne analize Jasenovca i Aušvica.