Printer Friendly Version Мирко Галасо , сарадник на књизи „ Jasenovac – Auschwitz of the Balcans , ustasha empire of cruelty“ @ 5 December 2020 09:01 PM

6. новембар 2020.године

           Студент постдипломских студија историје на Универзитету у Удинама, Мирко Галасо, члан групе GH-7 и сарадник проф. др Гидеона Грајфа на првој корпоративној анализи Јасеновца и Аушвица у светској историографији, посетио је ГК РС у Трсту у петак, 6. новембра, како би поклонио своју дипломску тезу „ Sognare in grande – tra grande Serbia e Jugoslavia“.
           Уз посвету колегинице, амбасадора др Љиљане Никшић, координаторке српско-јеврејске академске сарадње, генерални конзул Стојиљковић је Мирку Галасу уручила књигу 
 „ Jasenovac – Auschwitz of the  Balcans , ustasha empire of cruelty“ , проф. др Гидеона Грајфа ( експерта за Аушвиц и фабрике смрти) на којој је и М.Галасо био један од бројних сарадника.

         Са др Љ.Никшић, која је заслужна за успостављање академске и дипломатске сарадње са колегама из Израела  у циљу заштите културе сећања на страдање Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у Јасеновцу,  планиране су активности на промоцији прве објављене компаративне анализе Јасеновца и Аушвица.