Printer Friendly Version Susret prof. dr Stefano Piloto i generalnog konzula Ivane Stojiljković @ 5 December 2020 08:43 PM

16. novembar 2020. godine

        Prof.dr Stefano Piloto (Stefano Pilotto) je u ponedeljak 16. novembra bio gost generalnog konzula Ivane Stojiljković u Generanom konzulatu R.Srbije.
         Povod za to bio je nastavak već uspešne saradnje na promociji istine o dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i svih nesreća koje su zadesile srpski narod decenijama unazad. Prof.Piloto je stručnjak za istoriju i probleme srednje i istočne Evrope i Balkana, a posebnu pažnju posvetio je Srbiji i dešavanjima na Kosovu i Metohiji.
        Godinama uazad, prof.Piloto vodi grupe studenata prestižnog Fakulteta političkih nauka iz Goricije  u Italiji da posete i upoznaju Kosovo i Metohiju. Kad god ima priliku, ovaj veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda daje sve od sebe da upozna svoj narod sa  istinom. Za takve prilike  samostalno je napravio izvanrednu prezentaciju srpske istorije od dinastije Nemanjića do danas sa posebnim osvrtom na značaj događaja koji su se odigrali na našim prostorima  u poslednjih 30 godina.
        Neke od skorašnjih veoma važnih aktivnosti profesora Pilota:
        1. decembra  2017. Godine, u saradnji sa ambasadorom  R. Srbije pri UNESCO-u, Darkom Tanaskovićem,  održao  je konferencija pod nazivom “Srpska pravoslavna kulturna i religiozna baština na Kosovu i Metohiji” .
        26. januara 2019. godine u Vićenci održao je konferenciju  pod nazivom „Kosovo je naša zemlja - identitet i pravda“ povodom pokrenute peticije za povlačenje priznanja Kosova od strane Italije. Peticija je  pokrenuta krajem 2018.godine upravo na inicijativu profesora Piloto koji je osnovao i komitet od desetoro uglednih Italijana. Neki od članova komiteta bili su:  počasna konzulka Loreta Bađo iz Treviza, novinar Stefano Vernole iz Modene i filozof Frančesko Lamendola iz Treviza.
       7. marta 2019. Članovi Komiteta, profesor Stefano Piloto i počasna konzulka Loreta Bađo, predali su italijanskoj Vladi i Parlamentu u Rimu peticiju i zahtev za povlačenje priznanja takozvane države Kosovo. Podneto je ukupno 5.663 potpisa, koji su prikupljeni u periodu od tri meseca na obrascima, a potpisnici su bili Ialijani, Srbi sa regularnom dozvolom boravka u Italiji i drugi stranaci koji žive u Italiji i koji su podržali ovu inicijativu. Takođe je organizovana i on lajn peticija koju je potpisalo još 27.323 ljudi iz celog sveta.

        Prof.Piloto je GK Stojiljković poklonio studiju koju je izradio na temu geopolitičkih dešavanja na teritoriji R.Srbije, kao i tekst iz prošlogodišnjih novina u kojima je pisao na temu „Bombardovanje R.Srbije- 20 godina posle“
       U višečasovnom razgovoru dogovoreni su načini  dalje saradnje predstavnika dva naroda  i razmotrene mogućnosti za realizaciju međustudentske saradnje i zajedničkih poseta Kosovu i Metohiji.