Printer Friendly Version Сусрет проф. др Стефано Пилото и генералног конзула Иване Стојиљковић @ 5 December 2020 08:35 PM

16. новембар 2020.године

         Проф.др Стефано Пилото (Stefano Pilotto) је у понедељак 16. новембра био гост генералног конзула Иване Стојиљковић у Генераном конзулату Р.Србије.
         Повод за то био је наставак већ успешне сарадње на промоцији истине о дешавањима на просторима бивше Југославије, као и свих несрећа које су задесиле српски народ деценијама уназад. Проф.Пилото је стручњак за историју и проблеме средње и источне Европе и Балкана, а посебну пажњу посветио је Србији и дешавањима на Косову и Метохији.
        Годинама уазад, проф.Пилото води групе студената престижног Факултета политичких наука из Гориције  у Италији да посете и упознају Косово и Метохију. Кад год има прилику, овај велики пријатељ Србије и српског народа даје све од себе да упозна свој народ са  истином. За такве прилике  самостално је направио изванредну презентацију српске историје од династије Немањића до данас са посебним освртом на значај догађаја који су се одиграли на нашим просторима  у последњих 30 година.
        Неке од скорашњих веома важних активности професора Пилота:
        1. децембра  2017. Године, у сарадњи са амбасадором  Р. Србије при UNESCO-у, Дарком Танасковићем,  одржао  је конференција под називом “Српска православна културна и религиозна баштина на Косову и Метохији” .
        26. јануара 2019. године у Вићенци одржао је конференцију  под називом „Косово је наша земља - идентитет и правда“ поводом покренуте петиције за повлачење признања Косова од стране Италије. Петиција је  покренута крајем 2018.године управо на иницијативу професора Пилото који је основао и комитет од десеторо угледних Италијана. Неки од чланова комитета били су:  почасна конзулка Лорета Бађо из Тревиза, новинар Стефано Верноле из Модене и филозоф Франческо Ламендола из Тревиза.
       7. марта 2019. Чланови Комитета, професор Стефано Пилото и почасна конзулка Лорета Бађо, предали су италијанској Влади и Парламенту у Риму петицију и захтев за повлачење признања такозване државе Косово. Поднето је укупно 5.663 потписа, који су прикупљени у периоду од три месеца на обрасцима, а потписници су били Иалијани, Срби са регуларном дозволом боравка у Италији и други странаци који живе у Италији и који су подржали ову иницијативу. Такође је организована и он лајн петиција коју је потписало још 27.323 људи из целог света. 

        Проф.Пилото је ГК Стојиљковић поклонио студију коју је израдио на тему геополитичких дешавања на територији Р.Србије, као и текст из прошлогодишњих новина у којима је писао на тему „Бомбардовање Р.Србије- 20 година после“
       У вишечасовном разговору договорени су начини  даље сарадње представника два народа  и размотрене могућности за реализацију међустудентске сарадње и заједничких посета Косову и Метохији.