Printer Friendly Version Pozorišna predstava „Mileva“ ( Mileva Marić) u Trstu @ 15 November 2020 06:40 PM

15. oktobar 2020.godine

         Ovih dana tema razgovora u Trstu bila je srpska naučnica i supruga Alberta Ajnštajna, žena za koju je malo ko čuo na ovim prostorima sve dok 15.oktobra nije odigrana predstava „Mileva“ u teatru „Miela“ , u režiji i izvođenju srpsko-italijanske glumice, autora i interpretatora - Ksenije Martinović, koja je razotkrila veliki deo tajni vezanih za život i naučna dostignuća Mileve Marić.
        Biografija Mileve Marić svakako  upućuje na sve one žene stavljene u drugi plan zbog evidentne rodne diskriminacije, a neke od njih su i  žene poput Rosalind Franklin, Lise Meitener i Jocelyn Bell. Nejednak tretman koji je takođe kodifikovan imenom „Efekat Matilda“, vrlo je raširen i ponavljan u naučnom svetu.
        Glumica Ksenija Martinović dugo je istraživala život i rad Mileve Marić i  sakupljala fragmente davno skrivene priče kako bi uspela da sklopi barem deo slagalice. Još jedna biografija naučnika čiji su inteligencija i otkrića zasjenjeni u korist muškog partnera. Kao najveća naučnica tog vremena, Mileva Marić, Ajnštajnova supruga, bila je  prva žena primljena na studije fizike Univerzitetu Politehnike u Cirihu.  Prostor, vreme i gravitacija postaju metafore njene ljubavi i njenih senki.
       Glumica Ksenija Martinović je u petak, 16.oktobra, posetila Generalni konzulat R.Srbije  u Trstu gde je u razgovoru sa generalnim konzulom, Ivanom Stojiljković, iznela svoje planove o budućoj saradnji srpske i italijanske pozorišne scene kao i nameri prevođenja i izvođenja velikih srpskih pozorišnih komada u italijanskoj koprodukciji.