Printer Friendly Version Позоришна представа „Милева“ ( Милева Марић) у Трсту @ 15 November 2020 06:37 PM

15.октобар 2020.године

         Ових дана тема разговора у Трсту била је српска научница и супруга Алберта Ајнштајна, жена за коју је мало ко чуо на овим просторима све док 15.октобра није одиграна представа „Милева“ у театру „Mielа“ , у режији и извођењу српско-италијанске глумице, аутора и интерпретатора - Ксеније Мартиновић, која је разоткрила велики део тајни везаних за живот и научна достигнућа Милеве Марић.
        Биографија Милеве Марић свакако  упућује на све оне жене стављене у други план због евидентне родне дискриминације, а неке од њих су и  жене попут Rosalind Franklin, Lise Meitener и Jocelyn Bell. Неједнак третман који је такође кодификован именом „Ефекат Матилда“, врло је раширен и понављан у научном свету.
        Глумица Ксенија Мартиновић дуго је истраживала живот и рад Милеве Марић и  сакупљала фрагменте давно скривене приче како би успела да склопи барем део слагалице. Још једна биографија научника чији су интелигенција и открића засјењени у корист мушког партнера. Као највећа научница тог времена, Милева Марић, Ајнштајнова супруга, била је  прва жена примљена на студије физике Универзитету Политехнике у Цириху.  Простор, време и гравитација постају метафоре њене љубави и њених сенки.
       Глумица Ксенија Мартиновић је у петак, 16.октобра, посетила Генерални конзулат Р.Србије  у Трсту где је у разговору са генералним конзулом, Иваном Стојиљковић, изнела своје планове о будућој сарадњи српске и италијанске позоришне сцене као и намери превођења и извођења великих српских позоришних комада у италијанској копродукцији.