Printer Friendly Version San Vito al Tagliamento –изложба у част Милоша Црњанског: „ О бункеру и о ружама – стазама Првог светског рата“ @ 8 November 2020 09:18 PM

04. новембар 2020.године

“Il Friuli”:

“У месту San Vito al Tagliamento презентован је пројекат који детаљније  описује догађаје који су се односили на Општину након пораза код места „Caporetto“. У парку који носи назив „Parco Rota“,  презентован је пројекат под називом  „О Бункеру и о ружама – стазама Првог Светског Рата“, чији је циљ продубљивање тематике  која се односи на Општину San Vito al Tagliamento након пораза код места „Caporetto” а тиче се историјских чињеница да је  управо Палата Rota, зграда у којој се налази данашње седиште Општине, била је седиште Војне Аустроугарске Команде 1917-18,  поверено федмаршалу Светозару Боревићу од стране Надвојводе Francesca Salvatorea и од самог Императора Карла I Аустијског.

Ово је прилика да се обелодане поједине чињенице, а то је да се у овој  аустријској команди, у месту Сан Вито, налазио значајан део фотографске архиве места у којима се ратовало и да се ове  фотографије данас чувају у Бечу. Са културне тачке гледишта, ово је била прилика да  подсетимо  на два песника, једног из места Cesena, Renato Serra (рођ. у Cesena 1884 – Monte Podgora  20.07.1915) и на српског писца Милоша Црњанског (Csongrad, 26.10.1893 – Београд, 30.11.1977) који су оставили драгоцена поетска сведочења о рату.

Пројекат „ О Бункеру и о ружама“ је  стална изложба у оквиру које се прича о историји објашњавајући читаве сплетке између прошлости и садашњости, како се не би  заборавили људи тог времена.  У „Serra“ посетилац ће наћи читају серију илустративних панела етапа из живота два песника као и њихове мисли, почевши од Милоша Црњанског, једног од најславнијих српских писаца.
Војник који  се бори у аустроугарсој војсци, случајно долази у 
San Vito al Tagliamento  где живи једну љубавну причу која је заробљена у незаборавним стиховима. Црњански је романописац, песник, преводилац, публициста  и аутор позоришних драма а међу својим романима најпознатији су „Сеобе“ (Мигразиони) који у српској литератури заузимају такво место какво у руској литератури има дело „Рат и Мир“ познатог писца Достојевског.
На илустративним панелима који се налазе у стакленику Парка Рота, у сенци Општине, проналазимо потом и причу писца Renato Serra, који, у епистоларној форми, прича у функцији званичног  истраживача, док се као допунски поручник налази у месту 
San Vito al Tagliamento, пишући о  пејзажу  San Vita, о маневрима и о неизбежности рата.

„Један пројекат, дидактички пут од великог интереса и емоција јер прича историју „одоздо“ преко живота и кроз дела двојице великих песника – коментарише Градоначелник Antonio Di Bisceglie и наставља речима: „проласком кроз изложбени простор, реконструише се  социјална клима, круцијалног периода за формирање националног идентитета. То је и тренутак за размишљање да бисмо се сетили ко смо и на основу којих огромних  пожртвовања се базира наше јединство и наша слобода“.

Поводом изложбене поставке „О Бункеру и о ружама – стазама Првог Светског Рата“ одштампана је и плакета са истим називом по идеји Angelo Battel,  чији су аутори Паола Бристот и Андријана Ружић а ова последња се позабавила и превођењем истих. Поставка изложбе и графика су дело архитекте Марkо Пасиан у сарадњи са “Задужбина Милоша Црњанског“ (Београд), Народна Библиотека Србије (Београд), Удружење Viva Comix. Сарађивали су на пројекту и Мило Ломпар, председник Фондације Црњански; Милева Петровић , секретар Фондације Црњански; Душан Никодијевић, библиотекар Народне библиотеке Србије; Antonio Garlatti – Ufficio Beni e Attivitć culturali del Comune di   San Vito al Tagliamento; Kriegsarchiv, Osterreichishes Staatsarchiv di Vienna; Удружење Историјски музеј Западни Фриули (Associazione Museo Storico del Friuli Occidentale  ), Удружење SOMSI – San Vito al Tagliamento. “