Printer Friendly Version Генерални конзулат Р.Србије у Трсту посетили декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз @ 14 October 2020 12:18 PM

13. октобар 2020.године

         У уторак 13.октобра 2020.године, Генерални конзулат Р.Србије  у Трсту посетили су декан Конзуларног кора у и почасни конзул Камеруна, Масимилијано Фабиан и председник удружења произвођача кафа у Трсту „Assocaffe Trieste“, Фабрицио Полојаз.
        Гости су иницирали овај састанак са  генералним конзулом Иваном Стојиљковић како би представили своју идеју о сарадњи са Р.Србијом на плану производње, тржишта и пружања услуга везаних за кафу.
       Трст је међународно признат као „Град кафе“ у коме су и произвођачи и угоститељи „култ“ кафе подигли на највиши ниво, а у току је и процедура UNESCO заштите географског порекла „италијанске еспресо кафе“.
       Током прошлог века трговина кафом у Трсту одржала је рекорд са 30% укупног увоза у Италији. Тршћанско пословање са кафом данас представљају компаније увозници и велетрговци ( увоз сирове кафе) специјализоване бродарске компаније, компаније за печење, агенти, једно од шест постројења у Италији за декофеинизацију, лаборатораије и научни центар за истраживање и обуку.  Још 1831.године у Трсту је основана прва осигуравајућа кућа, Generali, са циљем осигурања транспорта и тржишта кафе.Овај град има и популацију која двоструко више конзумира кафу  од остатка Италије.
         Жеља „Assocaffe Trieste“ је да се овај вид сарадње убубуће унапреди са Р.Србијом.