Printer Friendly Version „Dan sećanja“ u Trstu ( Riseria di San Sabba) @ 21 July 2020 09:41 PM

27.januar 2020.godine

 

      Generalni konzul Ivana Stojiljković prisustvovala je u ponedeljak, 27. januara, obeležavanju „Dana sećanja“ u Trstu, ceremoniji u znak sećanja na rušenje kapija u Aušvicu i istrebljenje mnogih naroda na ovom mestu u Italiji - Jevreja, Italijana,Slovenaca, a među njima i Srba.

      Ovaj dan je uspostavio italijanski Parlament Zakonom 211 od 20. jula 2000. godine.

      Ceremonija je počela u 9:15 polaganjem lovorovog venca u Kvesturi, zatim je nastavljeno tihim maršem do Centralne stanice „Via Flavio Gioia“, odakle su kretali konvoji deportovanih žrtava ka nacističkom logoru, od septembra 1943. do februara 1945, da bi se završilo polaganjem venaca u jedinom nacističkom logoru sa krematorijumom u Italiji- „Riseria di San Sabba“.

      Pomenu je prisustvovalo oko 400 ljudi, među njima svi predstavnici vlasti Trsta, gradonačelnici regije FVĐ, svi poslanici regije FVĐ, brojni predstavnici italijanskih institucija, srodnici stradalih i građani koji su došli da odaju počast stradalima.

      Centralni lovorov venac položili su zajedno predsednik regije- Masimiliano Fedriga, prefekt- Valerio Valenti i gradonačelnik- Roberto Dipjaca.

      Nakon održanih govora u kojima se ponavljalo da se moramo sećati kako se to nikada više ne bi ponovilo, molitve i  pomen stradalima su održali nadbiskup Đanpaolo Krepaldi, srpski pravoslavni protojerej otac Raško Radović i arhimandrit grčke pravoslavne crkve Gregorio Miliaris.