Printer Friendly Version Сусрет председника регије ФВЂ, Maсимилиана Федриге, и генералног конзула Р.Србије у Трсту, Иване Стојиљковић @ 17 July 2020 07:04 AM

15. јул 2020.године

 

        У среду 15. јула 2020.године у 15 часова, у згради  председништва аутономне регије Friuli Venezia Giulia, одржан је састанак председника регије Massimiliana Fedrige и генералног конзула Иване Стојиљковић поводом свих актуелних дешавања.

       ГК Стојиљковић се, пре свега, захвалила Федриги на брзим и оштрим мерама које је доносио на почетку и у току епидемије вируса COVID-19, којима је спасио животе великог броја људи у овој регији која је имала високи ризик због редовних и нелегалних миграција које трпи као погранично подручје. Потом се осврнула на ситуацију у Р.Србији истакавши да су такође строге и правовремене мере дале резултат због којег је Србија до месеца јуна била земља са веома ниским процентом заразе и смртности и подсетила да је то био разлог што је председник Републике, Александар Вучић, послао 8 авиона медицинске помоћи нашој братској земљи Италији, којој је та помоћ тада била неопходна. Нажалост, вирус који још увек непознаница за цео свет, изнендио је Србију онда када су се људи опустили и када се мало ко томе надао.

       Масимилиано Федрига изразио је жаљење због ситуације која је задесила Р.Србију и рекао да регија ФВЂ, али и цела Италија, стоје на располагању Р.Србији за сваку врсту подршке и помоћи. Затим је замолио ГК Стојиљковић да пренесе председнику Р.Србије, Александру Вучићу, њихове најискреније комплименте за начин на који се борио са опаким вирусом доносећи врло ригорозне и непопуларне мере  којима се борио за здравље својих држављана. Он је рекао да то могу само велики државници који не размишљају о својој поуларности нити критикама већ само о општем интересу, а да је Александар Вучић један од великих државника. 

        Након тога се повео разговор о актуелном проблему продирања заразе из других земаља у Италију, међу којима су они који долазе из Р.Србије означени као доносиоци „агресивнијег облика вируса“. Стојиљковић је објаснила да је Р.Србија и поред тренутно тешке епидемиолошке ситуације и даље међу земљама које се налазе ниско на светској табели и по броју заражених и по броју преминулих. Истакла је да је  Генерални конзулат у Трсту дао свој максимум у информисању својих држављана о  обавези карантина од 14 дана након повратка из Р.Србије као и подизању свести и одговорности према спречавању ширења заразе, за шта су једини генерални конзулат који је  добио  јавно признање од Префектура и Квестура које прате тај рад.   Истакла је да су држављани Р.Србије веома одговорни и да ће поштовати све прописе и мере, као што су то чинили и до сада. Федрига је рекао да не постоје никакви проблеми са српским држављанима и да су тренутно највећа већина која се налази у прописаном карантину.

 

      Договорене су даље заједничке мере и активности са циљем јачања мониторинга и спречавња ширења заразе, док је регија ФВЂ понудила сва знања, досадашња искуства и помоћ  Р.Србији у  борби са опаким вирусом.