Printer Friendly Version КОРОНА ВИРУС - ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА Р. СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ @ 10 March 2020 04:27 PM

 

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА Р. СРБИЈЕ О КОРОНА ВИРУСУ

СВЕ ОДЛУКЕ И УРЕДБЕ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ (COVID- 19)

 

 

ОДЛУКA

о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију

"Службени гласник РС", број 37 од 19. марта 2020.

1. Затварају се сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију – у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама.

2. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу одобрења надлежног органа државне управе.

3. Привремена обустава уласка путника у Републику Србију преко граничних прелаза из тачке 1. ове одлуке спроводи се у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

4. Привремена обустава уласка путника у Републику Србију преко граничних прелаза из тачке 1. ове одлуке почиње од 20. марта 2020. године од 08.00 часова.

5. Ова одлука ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

 

ОДЛУКA

о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу

 

1. Проглашава се болест COVID-19 изазвана вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу чије је спречавање и сузбијање од интереса за Републику Србију.

2. Ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 и заштите становништва од те болести, примењиваће се мере прописане Законом о заштити становништва од заразних болести, Законом о здравственој заштити, Законом о јавном здрављу, као и друге мере које природа те болести налаже у складу са епидемиолошком ситуацијом.

3. Препоручује се запосленима у систему здравствене и социјалне заштите Републике Србије да не путују у земље са интензивном трансмисијом COVID-19, односно у земље жаришта епидемије.

4. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију.

Мера из става 1. ове тачке не примењује се на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила дозволу за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путемкао и на лица у саставу или пратњи војних конвоја и транспорта за војне потребе који су, сагласно посебном пропису добили сагласност надлежног органа, односно на које се, у погледу уласка у Републику Србију, непосредно примењују одредбе потврђеног међународног уговора;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спoљних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.

 Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке ‒  одређује се мера карантина и, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, упућују се на спровођење те мере у трајању од 28 дана – у објекат војне установе „Моровић”, Шид и Миратовачко поље .

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из држава које нису наведене у ставу 1. ове тачке, као и лицима из тачке 4. став 2. подтачка 8) ове одлуке ‒ без обзира одакле долазе, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим Корона вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

Мере из ст. 1. и 2. ове тачке не примењују се на домаће држављане и стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, који су чланови посаде теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посаде и кабинско особље ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, желeзничком, водном и ваздушном саобраћају.

Мере из ст. 1. и 2. ове тачке примењују се у поступку интегрисаног управљања границом тако што орган надлежан за инспекцијски надзор у области здравственог и санитарног надзора меру упућивања у карантин и меру стављања под здравствени надзор, због испуњености услова утврђених законом којим се уређује општи управни поступак, налаже тако што доноси усмено решење, које саопштава лицу коме се мера изриче – уз поуку о правном средству.

Ако лице коме је издато усмено решење из става 4. овог члана захтева да му се изради и достави писано решење – такво решење, за лица из става 1. ове тачке израђује и доставља орган надлежан за инспекцијски надзор у области здравственог и санитарног надзора, а за лица из става 2. овог члана, сагласно уредби којом се прописују мере за време ванредног стања, са наредбом о примени мере израђује и доставља Министарство унутрашњих послова.

4б На стране држављане који, на основу позива, односно одобрења надлежног органа Републике Србије, долазе у Републику Србију ради пружања хуманитарне помоћи не примењују се мере из тач. 4. и 4а ове одлуке.