Printer Friendly Version Састанак генералног конзула Иване Стојиљковић са генералним директором регионалне болнице Cattinara, др Антониом Пођана – иницијатива здравствене сарадње @ 22 February 2020 12:05 AM

17.фебруар 2020.године

       У понедељак, 17.фебруара, генерални конзул И.Стојиљковић и српски лекар, др Вељко Ђенадић (члан Српског лекарског друштва за међународну сарадњу, спец.ортопедске хирургије и трауматологије), састали су се са генералним директором регионалне болнице Cattinara, доктором Антониом Пођана (Antonio Poggiana) са иницијативом унапређања сарадње регионалних здравствених центара Србије и Италије.

       Пре свега се ГК Стојиљковић захвалила на одличној досадашњој сарадњи и подсетила да Р. Италија пружа снажну стручну и материјално-техничку помоћ Србији у области здравља и здравствене заштите са циљем да Србија достигне ниво здравственог система најразвијенијих земаља ЕУ, пре свега кроз размену искуства и праксе као и учешће на бројним научним скуповима и симпозијумима. Такође та сарадња се огледа и кроз област науке и научно истраживачког рада Србије и Италије, јер се чак 40% пројеката односи управо на област здравства.

      Стојиљковић је навела и све важеће меморандуме и протоколе о сарадњи у овој области, као и то да је српски министар здравља, др Златибор Лончар, у последње време подигао сарадњу Србије са бројним италијанским регијама на највиши ниво, због чега је важно да и регија ФВЂ, у којој живи велики број наших држављана, буде међу њима.

      Генерални директор болнце, под чијом надлежношћу су и опште болнице у Монфалконеу и Горици је веома отворено прихватио ову иницијативу. Говорио је о областима у којима носе највише резултате на нивоу Италије (кардиохирургија са кардиологијом и радиолошка дијагностика) као и оним које и сами морају да унапреде, као што је ортопедија.

      С обзиром да ова болница захтева највиши ниво стручности и организације, имају потписан протокол о сарадњи са тршћанским Универзитетом. Данас су јасно дефинисане структуре којима управља болница и друге, којим управљају професори- асистенти Медицинског факултета.

     У даљем разговору уследила је размена искуства два лекара у одређеним областима, посебно у ортопедији.

      Директор Антонио Пођана је показао велико интересовање да се ова сарадња реализује што пре  због чега је предложио и преузео на себе организацију  да се следећи састанак обави са ректором тршћанског Универзитета, проф. др  Роберто ди Ленардом, који је доктор максилофацијалне хирургије и који би желео  да се укључи у сарадњу две државе, на универзитетском нивоу.