Printer Friendly Version Prezentacija Republike Srbije u Trstu @ 21 February 2020 11:52 PM

28. januar 2020.godine

         Na poziv privrednika, profesora, lekara i viđenijih građana Trsta, generalni konzul Ivana Stojiljković, prezentovala je, u punoj konferencijskoj sali hotela Savoja,  istorijske odnose Srbije i Italije, tradicionalno dobre prijateljske i 141 godinu duge diplomatske odnose, tradiciju i lepotu Srbije kao i njene ekonomske i turističke potencijale.

       Domaćin večeri bio je Fabio Radeti, vlasnik osiguravajuće kuće Radeti u Trstu, koji je u uvodnom obraćanju pozdravio generalnog konzula i zahvalio se na prisustvu a zatim podsetio sve prisutne na tri važne informacije koje čvrsto vezuju Italiju i Srbiju kroz sva vremena vremena. Pre svega na Kosovsku bitku , nazvavši je „Piana del Merli 1389“ kojom su, prema njegovim rečima i uz izraze dubokog poštovanja, Srbi sprečili najezdu Otomanskog carstva ka Italiji i ostatku Evrope. Zatim na počasnu komandu srpskog kralja Milana kraljevske 97. brigade u Trstu 1892.godine kojom je izvojevana pobeda.  Treća važna informacija su postojanje izvanrednih podataka u knjigama poznatog tršćanskog pisca Klaudia Magrisa, koji je vrlo često pisao o srpskom narodu, a posebno se proslavio jednom od njih- „Dunav“. 

      Stojiljković se zahvalila na pozivu i velikom broju prisutnih ( preko 50) koji su posvetili pažnju ovoj temi. Zatim je navela da postoji mnogo istorijskih dokaza našeg prijateljstva, a da su nove štampane poštanske markice u Srbiji, sa temom pomoći italijanskih mornara srpskoj vojsci u Velikom ratu, samo jedan od njih.

       Potom je usledila dvadesetominutna prezentacija, praćena snimcima i slikama, u kojoj je Stojiljković predstavila sve značajne istorijske podatke, vezane za istorijske i diplomatske odnose dve zemlje, prisustvo Srba na prostorima Italije, kao i prisustvo Italijana ( 17 rimskih imperatora) na prostoru Srbije.

       Prezentacija se dalje dotakla jake ekonomske saradnje i prisustva velikog broja italijanskih firmi koje zapošljavaju oko 26000 ljudi u Srbiji, kao i veoma povoljne klime za investiranje u Srbiju.

       Na kraju je usledilo predstavljanje lepota, tradicije i turističkih potencijala Srbije, praćeno fotografijama i snimcima. Od Vojvođanskih ravnica, manastira, neolitskih nalazišta, preko centralne Srbije, voćnjaka, planina,skijališta, seoskog turizma,juga Srbije- kapije Istoka i Zapada, kolevke brojnih imperatora i raskrsnice puteva, do viševekovnih manastira Kosova i Metohije.

     Pored pitanja vezanih za prezentaciju, prisutni su najčešće izražavali i svoj stav da je istorija preskromno pokazala naše veliko prijateljstvo kao i želju da se ono jača na svakom polju i u svakom delu Italije, a posebno ovim gde živi veliki broj srpskih državljana.