Printer Friendly Version Презентација Републике Србије у Трсту @ 4 February 2020 07:45 AM

28. јануар 2020. године

         На позив привредника, професора, лекара и виђенијих грађана Трста, генерални конзул Ивана Стојиљковић, презентовала је, у пуној конференцијској сали хотела Савоја,  историјске односе Србије и Италије, традиционално добре пријатељске и 141 годину дуге дипломатске односе, традицију и лепоту Србије као и њене економске и туристичке потенцијале.

       Домаћин вечери био је Фабио Радети, власник осигуравајуће куће Радети у Трсту, који је у уводном обраћању поздравио генералног конзула и захвалио се на присуству а затим подсетио све присутне на три важне информације које чврсто везују Италију и Србију кроз сва времена времена. Пре свега на Косовску битку , назвавши је „Piana del Merli 1389“ којом су, према његовим речима и уз изразе дубоког поштовања, Срби спречили најезду Отоманског царства ка Италији и остатку Европе. Затим на почасну команду српског краља Милана краљевске 97. бригаде у Трсту 1892.године којом је извојевана победа.  Трећа важна информација су постојање изванредних података у књигама познатог тршћанског писца Клаудиа Магриса, који је врло често писао о српском народу, а посебно се прославио једном од њих- „Дунав“. 

      Стојиљковић се захвалила на позиву и великом броју присутних ( преко 50) који су посветили пажњу овој теми. Затим је навела да постоји много историјских доказа нашег пријатељства, а да су нове штампане поштанске маркице у Србији, са темом помоћи италијанских морнара српској војсци у Великом рату, само један од њих.

       Потом је уследила двадесетоминутна презентација, праћена снимцима и сликама, у којој је Стојиљковић представила све значајне историјске податке, везане за историјске и дипломатске односе две земље, присуство Срба на просторима Италије, као и присуство Италијана ( 17 римских императора) на простору Србије.

       Презентација се даље дотакла јаке економске сарадње и присуства великог броја италијанских фирми које запошљавају oko 26000 људи у Србији, као и веома повољне климе за инвестирање у Србију.

       На крају је уследило представљање лепота, традиције и туристичких потенцијала Србије, праћено фотографијама и снимцима. Од Војвођанских равница, манастира, неолитских налазишта, преко централне Србије, воћњака, планина,скијалишта, сеоског туризма,југа Србије- капије Истока и Запада, колевке бројних императора и раскрснице путева, до вишевековних манастира Косова и Метохије.

     Поред питања везаних за презентацију, присутни су најчешће изражавали и свој став да је историја прескромно показала наше велико пријатељство као и жељу да се оно јача на сваком пољу и у сваком делу Италије, а посебно овим где живи велики број српских држављана.