Printer Friendly Version „Дан сећања“ у Трсту ( Riseria di San Sabba) @ 4 February 2020 07:45 AM

27. јануар 2020. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је у понедељак, 27. јануара, обележавању „Дана сећања“ у Трсту, церемонији у знак сећања на рушење капија у Аушвицу и истребљење многих народа на овом месту у Италији - Јевреја, Италијана,Словенаца, а међу њима и Срба.

      Овај дан је успоставио италијански Парламент Законом 211 од 20. јула 2000. године.

      Церемонија је почела у 9:15 полагањем ловоровог венца у Квестури, затим је настављено тихим маршем до Централне станице „Via Flavio Gioia“, одакле су кретали конвоји депортованих жртава ка нацистичком логору, од септембра 1943. до фебруара 1945, да би се завршило полагањем венаца у једином нацистичком логору са крематоријумом у Италији- „Riseria di San Sabba“.

      Помену је присуствовало око 400 људи, међу њима сви представници власти Трста, градоначелници регије ФВЂ, сви посланици регије ФВЂ, бројни представници италијанских институција, сродници страдалих и грађани који су дошли да одају почаст страдалима.

      Централни ловоров венац положили су заједно председник регије- Масимилиано Федрига, префект- Валерио Валенти и градоначелник- Роберто Дипјаца.

      Након одржаних говора у којима се понављало да се морамо сећати како се то никада више не би поновило, молитве и  помен страдалима су одржали надбискуп Ђанпаоло Крепалди, српски православни протојереј отац Рашко Радовић и архимандрит грчке православне цркве Грегорио Милиарис.