Printer Friendly Version Пливање за Богојављенски крст у Трсту @ 4 February 2020 07:30 AM

19.01.2020. године

          У недељу, 19. јануара, у српској православној цркви „ Св. Спиридон чудотворац“ у Трсту одржана је богојављенска литургија, након које је организовано освештење воде и пливање за Часни крст у Великом каналу на тргу Ponte Rosso.

         Свему је присуствовала генерални конзул Ивана Стојиљковић, као и огроман број свих православних верника и велики број грађана и гледалаца.

         У најчитанијим дневним новинама ова вест се данас нашла на насловној страни под насловом: „ Гужва на српско-православном Богојављенском пливању“. 

        Након литургије и освећења воде, обављена је литија коју су предводили српски свештеник, отац Рашко Радовић и грчки архимандрит, Грегорио Милиарис. Више стотина људи, православних верника и других грађана Трста, окупило се дуж тршћанског Великог канала да испрати традиционално пливање за Богојављенски крст, које се одржава тек други пут у овом граду. Иако је вода имала свега десет степени, за пливање се пријавило двадесетак мушкараца и две девојке, а до крста први је ове године стигао Милош Колунџић. 

       Све је изгледало посебно свечано, уз пратњу  црквеног хора који је све време певао најлепше православне црквене песме. 

       Да је све организовано са посебном пажњом, доказ су били велики број професионалних полицијских ронилаца, који су све време били у води, као и медицинских радника и лекара који су прегледали и посаветовали  учеснике пре уласка у воду.