Printer Friendly Version Гeнерални конзул Стојиљковић примила посланицу италијанског Парламента и потпредседницу италијанске демократске странке (Pd – Partitо democraticо) - Дебору Серакиани (Debora Serracchiani) @ 31 January 2020 07:47 AM

17. 01.2020. године

         У петак, 17. јануара, у просторијама ГКРС Трст, ГК Ивана Стојиљковић је примила у званичну посету једног од садашњих посланика италијанског Парламента који  представљају регију ФВЂ а, уједно, и потпредседницу Pd у Италији - Дебору Серакиани.

        Дебора је од 2013. до 2018.године обављала функцију председника регије ФВЂ и  на том месту заменио је садашњи председник Масимилиано Федрига.Од 2008. до 2013. била је члан Европског Парламента и директор је Институционалне сарадње Италије и УСА. 

        С обзиром да је регија ФВЂ њено подручје политичког деловања, као и то да је 5 година обављала функцију председника регије и блиско сарађивала са српском заједницом, Дебора је изразила жељу да се та сарадња, на неки начин,  настави и да она стоји на располагању за све сугестије и потребе наших суграђана, који чине важан и неодвојиви  део демографске слике Италије. 

       Такође, истакла је подршку Италије и свих њених политичких актера на европском путу Србије. Подсетила је да је за време њеног мандата остварена сарадња на високом нивоу између наше две државе, да су остварене бројне посете високих званичника и да јој је драго што се такав ниво сарадње наставља. 

      Разговарало се о парламентарним групама пријатељства Србије и Италије и њиховим активностима, када је ГК Стојиљковић рекла да је то једна од бројнијих група пријатељства у српском Парламенту, које је и сама била члан, док је Дебора рекла да у италијанском Парламенту постоји интерпарламентарна група и да  ће се са колегама заложити за формирање праве групе које ће, са задовољством, постати део.