Printer Friendly Version Пријем Конзуларног кора у Префектури поводом инаугурације нове календарске године @ 23 January 2020 10:35 AM

16. јануар 2020. године

 

        У четвртак, 16. јануара, у Свечаној сали Префектуре организован је пријем Конзуларног кора надлежног за регију ФВЂ, којем је присуствовала и генерални конзул Ивана Стојиљковић.

       Пријему су, поред дипломата, присуствовали и градоначелник Трста Роберто Дипјаца,заменик председника регије ФВЂ- Pierpaolo Roberti,  квестор Трста Петронци, као и сви највиши представници карабињера, полиције, ватрогасаца, поморске, пограничне и финансијске полиције.

       Префект Валерио Валенти је пожелео  свима успешну нову годину и истакао да присуство странаца у Трсту расте али да су продуктивни и добро интегрисани у друштво. Према последњем попису у Tрсту је 22.783 сртранаца од којих је, према речима Префекта, најбројнија заједница Срба. 

        Префект Валерио је посебно нагласио да Трст, поред свих ових миграционих токова, има важан прилив и присуство истраживача и студената.

        Након Префекта присутне су поздравили градоначелник Роберто и заменик председника регије ФВЂ- Pierpaolo Roberti, поново помињући српску заједницу, као најбројнију, уз извињење осталим представницима мањина у граду Трсту, истичући да Србе не сматрају странцима већ „Тршћанским Србима“, као и да су задовољни што је интеграција свих присутних мањина и међусобна сарадња, на највишем нивоу.

       Након овога уследило је традиционално заједничко фотографисање и свечани ручак.