Printer Friendly Version Generalni konzul Ivana Stojiljković u poseti Valdanju i susret sa gradonačelnikom Đankarlom Đuzepe Aćerbi @ 20 December 2019 12:34 PM

07. decembar 2019. godine

       GK Ivana Stojiljković je sa suprugom Vladimirom posetila grad Valdanjo, udruženje Srba "Sveti sava", susrela se sa gradonačelnikom - Đankarlom Đuzepe Aćerbi ( Giancarlo Giuseppe Acerbi) a zatim prisustvovala svečanosti paljenja novogodišnje rasvete na centralnom trgu. 

       Na sastanak sa gradonačelnikom i pomoćncima za kulturu, socijalna pitanja i nacionalne manjine, GK Stojiljković je otišla sa predstavnicima udruženja „Sveti Sava“, na čelu sa predsednikom Miodragom Jankovićem.

        U Valdanju živi i radi oko 1000 srpskih državljana koji čine jednu od najbrojnijih nacionalnih manjina na ovom području. Zahvaljujući rukovodstvu udruženja „Sveti Sava“, koji su ostvarili direktan kontakt sa lokalnim rukovodstvom (mnogi od njih su zaposleni u gradskoj opštini i direktno uključeni u politički život), Arzinjano je nedavno pobratimljen sa Medveđom u Srbiji.

       S obzirom da je nivo prijateljstva i saradnje sa ovim gradom podignut na najviši nivo, na sastanku se razgovaralo o konkretnim idejama za dalju saradnju. Gradonačelnik je predložio da se, za početak, ostvari saradnja i razmena đaka osnovnih i srednjih škola kao i učenika muzičkih škola po modelu koji su oni već imali u praksi sa Nemačkom i Austrijom.

      Takođe, pošto imaju iskustva u poslovnoj saradnji sa Srbijom i tu su se čule konkretne ideje i predlozi kako povećati obim te saradnje.

       Pošto je, pre ovog susreta u gradskoj opštini, GK Stojiljković obišla prostorije udruženja koje su velike oko 50 m2 a u kojima se, pored svih kulturnih dešavanja, vikendom održava i srpska dopunska škola za oko 30 đaka, zamolila je gradonačelnika Valdanja da pomogne u pronalaženju uslovnijeg i jeftinijeg prostora za srpsku zajednicu.