Printer Friendly Version U Trstu održana 4. Regionalna bezbednosna konferencija za borbu protiv terorizma i sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi @ 20 December 2019 12:20 PM

05. decembar 2019. godine

         U četvrtak , 05.decembra , generalni konzul Ivana Stojiljković prisustvovala je otvaranju konferencije „ Regionalni odgovor na sigurnosne izazove u Jugoistočnoj Evropi“ koji se održavala  u Trstu.

     Na ovoj konferenciji, ispred R.Srbije, učesnici su bili pomoćnik ministra spoljnih poslova R.Srbije- ambasador Branimir Filipović i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova R.Srbije- Zoran Lazarov. 

         Pomoćnik ministra Zoran Lazarov govorio je  na temu Panela III- SALW plan, SEESAC (Centar za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi) kao vodeći partner.

       Osnvni motiv ovog panela bila je regionalna  sigurnosna saradnja u ukpnom procesu pridruživanja EU sa ciljem unapređenja unutrašnje bezbednosti. Borba protiv nezakonitog streljačkog i lakog naoružanja i njihove municije na Zapadnom Balkanu uz jasan plan (SALW)  za smanjenje viška municije, nezakonitog posedovanja , suzbijanje diverzije i trgovine. 

   Pomoćnik ministra, ambasador Branimir Filipović, imao je funkciju katalitičkog posrednika u okviru  panela IV na temu- IISG- Inicijativa za borbu protiv terorizma Zapadnog Balkana (WBCTI), Fokus na radikalizciji mladih.

     Osnovni motiv ovog panela je kako suzbiti radikalizaciju mladih, pronaći preovlađujući faktor koji gura mlade ljude da prihvate nasilni ekstremizam ili radikalne ideologije i kako zajednički osnažiti mlade ljude da se odpru ovom izazovu.

   Ova konferencija organizovana je pod pokrovitljstvom MUP Italije i Prefekture u Trstu a pozdravnu i uvodnu reč imali su  Prefekt Valerio Valenti,zamenik gradonačelnika Trsta- Paolo Polidori, ministar  bez portfelja R.Severne Makedonije – Robert  Popovski i šef Sektora za politička pitanja Veća za regionalnu saradnju (RCC)- Amer Kapetanović.

   Regionalna sigurnosna konferencija okupila je studente i profesore univerziteta u Trstu i Ljubljani čime je uključena akademska zajednica u pristup rešavanju sigurnosnih pitanja.

     Nakon uvodnog govora, napravljena je zajednička fotografija posle čega je zvanično započela panelna rasprava sa preko 60 učesnika.