Printer Friendly Version Седница Управног одбора Савеза Срба у Италији @ 20 December 2019 08:06 AM

15. децембар 2019. године

          У недељу, 15. децембра, у Трсту одржана седница Управног одбора Савеза Срба у Италији.

         Ове године домаћин седнице било је удружење, „Вук С.Караџић“ у чијим су се просторијама окупили делегати из свих 13 удружења, широм северне Италије.

         Почетку седнице присуствовала је и ГК Ивана Стојиљковић која је поздравила све присутне и захвалила се на изузетним активностима и преданом раду којим чувају културно наслеђе, традицију, језик и писмо ван граница своје отаџбине. Још једном је подсетила колики је значај њихове волонтерске борбе с обзиром на наше два и по века дуго присуство и богату српску историју и материјално наслеђе на овим просторима.

        Председник Савеза, Душан Алексић, се захвалио генералном конзулу Ивани Стојиљковић, у име свих делегата, што је за претходних годину дана учинила да њихов рад буде видљивији, што присуствује готово свим важнијим активностима и у сваком тренутку им стоји на располагању.

        ГК Стојиљковић је замолила сва удружења (како она која су део Савеза, тако и она која нису) да доставе писане извештаје о свом раду, како би их могла проследити  Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и на основу којих би се могао имати тачнији увид у њихово ангажовање и остварење циљева, приликом доношења одлука о логистичкој и евентуалној финансијској подршци из Матице.

        Присутнима се обратио и председник Црквене општине у Трсту, Раде Миливојевић захваливши се на преданом раду и одличној сарадњи међу свима, што даје мотивацију за рад и видљиве резултате. 

      На дневном реду седнице били су:  усвајање записника последње Скупштине Савеза, извештаји председника удружења о активностима за протеклу годину, извештаји референата за поједине области (спорт,култура,школе...), усаглашавање пројеката и активности за 2020.годину и прављење коначног Календара манифестација за идућу годину.