Printer Friendly Version Службена посета делегације Министарства просвете, науке и технолошког развоја Трсту поводом одржавања ЦЕИ министарске конференције о науци и истраживањима @ 20 December 2019 07:40 AM

12/13. децембар 2019. године

       У Трсту је 12. и 13. децембра одржана ЦЕИ министарска конференција о науци и истраживањима на којој су учешће узели министар Младен Шарчевић и државни секретари, проф.др.Ана Ланговић Милићевић и проф.др. Владимир Поповић МПНиТ Р.Србије.

       Циљ овог учешћа је да се српским научницима, инжењерима и истраживачким групама обезбеди дугорочни приступ савременим инструментима  истраживања и научне експертизе доступне кроз програме који се реализују у оквиру научно-технолошке мреже ЦЕИ која подржава учешће научника Централне и Источне Европе у истраживачким пројектима и научним радионицама у областима теоријске и примењене физике, математике, биоинжењеринга, хемије и слично.

       Поред Конференције, којом је председавао Њ.Е. министар Лоренцо Фиорамонти, потписана је и „Тршћанска декларација“ о науци а потписници су министри задужени за истраживање, иновације и високо образовање земаља чланица ЦЕИ.

       Делегација је, приликом доласка у Трст, 12. децембра,  посетила Генерални конзулат Р.Србије где су са ГК И.Стојиљковић и конзулом Н.Секицким разговарали о досадашњим активностима на плану науке и образовања. Тако је било речи о припремама Србије за учешће на ЕСОФ 2020 у Трсту, као и о плановима за унапређење рада српских допунских школа у Италији и размени ђака и студената.

       Након одржане Конференције у ЦЕИ, 13. децембра , ГК Ивана Стојиљковић је делегацију одвела у посету српској Црквено-школској општини у Трсту где су обишли српску православну цркву “ Св.Спиридон Чудотворац“ и од свештеника, оца Рашка, чули кратку историју Срба у овом граду. Затим су обишли и просторије ЦШО, где их је дочекало братство на челу са председником Радом Миливојевићем а потом и присуствовали часу српске допунске школе на којем се министар Шарчевић обратио најстаријој групи полазника и позвао их да, кроз размену ђака, посете Србију а потом и они угосте своје вршњаке у Трсту.