Printer Friendly Version Генерални конзул Ивана Стојиљковић у посети Валдању и сусрет са градоначелником Ђанкарлом Ђузепе Аћерби @ 10 December 2019 08:05 AM

7. децембар 2019. године

        ГК Ивана Стојиљковић је са супругом Владимиром посетила град Валдањо, удружење Срба "Свети сава", сусрела се са градоначелником - Ђанкарлом Ђузепе Аћерби ( Giancarlo Giuseppe Acerbi) а затим присуствовала свечаности паљења новогодишње расвете на централном тргу. 

       На састанак са градоначелником и помоћнцима за културу, социјална питања и националне мањине, ГК Стојиљковић је отишла са представницима удружења „Свети Сава“, на челу са председником Миодрагом Јанковићем.

        У Валдању живи и ради око 1000 српских држављана који чине једну од најбројнијих националних мањина на овом подручју. Захваљујући руководству удружења „Свети Сава“, који су остварили директан контакт са локалним руководством (многи од њих су запослени у градској општини и директно укључени у политички живот), Арзињано је недавно побратимљен са Медвеђом у Србији.

       С обзиром да је ниво пријатељства и сарадње са овим градом подигнут на највиши ниво, на састанку се разговарало о конкретним идејама за даљу сарадњу. Градоначелник је предложио да се, за почетак, оствари сарадња и размена ђака основних и средњих школа као и ученика музичких школа по моделу који су они већ имали у пракси са Немачком и Аустријом.

      Такође, пошто имају искуства у пословној сарадњи са Србијом и ту су се чуле конкретне идеје и предлози како повећати обим те сарадње.

       Пошто је, пре овог сусрета у градској општини, ГК Стојиљковић обишла просторије удружења које су велике око 50 м2 а у којима се, поред свих културних дешавања, викендом одржава и српска допунска школа за око 30 ђака, замолила је градоначелника Валдања да помогне у проналажењу условнијег и јефтинијег простора за српску заједницу.