Printer Friendly Version У Трсту одржана 4. Регионална безбедносна конференција за борбу против тероризма и спречавање и сузбијање насилног екстремизма у Југоисточној Европи @ 8 December 2019 10:56 PM

5. децембар 2019. године

          У четвртак , 05.децембра , генерални конзул Ивана Стојиљковић присуствовала је отварању конференције „ Регионални одговор на сигурносне изазове у Југоисточној Европи“ који се одржавала  у Трсту.

     На овој конференцији, испред Р.Србије, учесници су били помоћник министра спољних послова Р.Србије- амбасадор Бранимир Филиповић и помоћник министра унутрашњих послова Р.Србије- Зоран Лазаров. 

         Помоћник министра Зоран Лазаров говорио је  на тему Панела III- SALW план, SEESAC (Центар за контролу стрељачког и лаког наоружања у Источној и Југоисточној Европи) као водећи партнер.

       Оснвни мотив овог панела била је регионална  сигурносна сарадња у укпном процесу придруживања ЕУ са циљем унапређења унутрашње безбедности. Борба против незаконитог стрељачког и лаког наоружања и њихове муниције на Западном Балкану уз јасан план (SALW)  за смањење вишка муниције, незаконитог поседовања , сузбијање диверзије и трговине. 

   Помоћник министра, амбасадор Бранимир Филиповић, имао је функцију каталитичког посредника у оквиру  панела IV на тему- IISG- Иницијатива за борбу против тероризма Западног Балкана (WBCTI), Фокус на радикализцији младих.

     Основни мотив овог панела је како сузбити радикализацију младих, пронаћи преовлађујући фактор који гура младе људе да прихвате насилни екстремизам или радикалне идеологије и како заједнички оснажити младе људе да се одпру овом изазову.

   Ова конференција организована је под покровитљством МУП Италије и Префектуре у Трсту а поздравну и уводну реч имали су  Префект Валерио Валенти,заменик градоначелника Трста- Паоло Полидори, министар  без портфеља Р.Северне Македоније – Роберт  Поповски и шеф Сектора за политичка питања Већа за регионалну сарадњу (RCC)- Амер Капетановић.

 

   Регионална сигурносна конференција окупила је студенте и професоре универзитета у Трсту и Љубљани чиме је укључена академска заједница у приступ решавању сигурносних питања.

 

     Након уводног говора, направљена је заједничка фотографија после чега је званично започела панелна расправа са преко 60 учесника.