Printer Friendly Version Generalni konzul Ivana Stojiljković na sastanku sa prof. Stefano Fantoni povodom ESOF 2020 TRIESTE @ 4 December 2019 08:42 AM

26. novembar 2019. godine

       Generalni konzul Ivana Stojiljković je 26.novembra, na poziv prof. Stefano Fantoni, prisustvovala sastanku namenjenom konzularnom koru u Trstu, a sa ciljem promocije ovog naučnog festivala koji će se održati od 5. do 9. jula 2020.godine i koji će okupiti preko 5500 naučnika iz celog sveta.

       Prijavljeno je  već 5000 naučnika koji se bave istraživačkim radom, predavača, privrednika, „policy marker“-a i 400-500 najavljenih novinara .

       Sastanak  je vodio prof. Stefano Fantoni, prof. teoretske fizike i nuklearne fizike na brojnim Univerzitetima i visoko stručnim Institutima koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti fizike kao što je Institut „Sissa“ u Trstu.

      Prof. Fantoni je kandidovao Trst za grad nauke  2020 - na konkursu na kome je učestvovalo mnogo gradova ali on smatra da je Trst pobedio ne samo zbog njegovog projekta već i zato što je viđen kao baricentar /težište ka Istočnoj EU (Centro Est EU – Balkanske zemlje). Smatra da je upravo taj podatak  i pomogao projektu da bude izabran (strateško – politički motiv). Nakon ratnih događanja Italija, Francuska i Nemačka su insistirale na formiranju WEST BALCAN FONDATION čije je sedište u Trstu (doduše pronašli su gde će biti sedište ali još nije ozvaničeno).  Takva vrsta fondacije je osnovana po prvi put  i osnivač je EUROPEAN RESEARCH COUNCIL – koji izdvaja i sredstva za finansiranje projekata.

       Da bi svet nauke  dobio potreban novac za dalji razvoj, potrebno je uključiti i političare kojima treba da bude u interesu napredak nauke jer utiče na opšti razvoj i napredak društva pa će u okviru ove manifestacije biti posvećena i pažnja   i „policy marker“-ima.

      Radi ove manifestacije izgrađen je  TRIESTE CONVENTION CENTER – i radi se na razvoju naučnog-turizma.

      U okviru ESOF-a biće  organozovano 160 različitih naučnih manifestacija a među njima će biti predstavljena  i tri projekta iz Srbije.

      Svečano otvaranje je 27.06.2020. godine.