Printer Friendly Version Генерални конзул Ивана Стојиљковић на састанку са проф. Стефано Фантони поводом ESOF 2020 TRIESTE @ 1 December 2019 07:39 PM

 26. новембар 2019. године

       Генерални конзул Ивана Стојиљковић је 26.новембра, на позив проф. Стефано Фантони, присуствовала састанку намењеном конзуларном кору у Трсту, а са циљем промоције овог научног фестивала који ће се одржати од 5. до 9. јула 2020.године и који ће окупити преко 5500 научника из целог света.

       Пријављено је  већ 5000 научника који се баве истраживачким радом, предавача, привредника, „policy marker“-a и 400-500 најављених новинара .

       Састанак  је водио проф. Стефано Фантони, проф. теоретске физике и нуклеарне физике на бројним Универзитетима и високо стручним Институтима које се баве научним истраживањима у области физике као што је Институт „Sissa“ у Трсту.

      Проф. Фантони је кандидовао Трст за град науке  2020 - на конкурсу на коме је учествовало много градова али он сматра да је Трст победио не само због његовог пројекта већ и зато што је виђен као барицентар /тежиште ка Источној ЕУ (Centro Est EU – Балканске земље). Сматра да је управо тај податак  и помогао пројекту да буде изабран (стратешко – политички мотив). Након ратних догађања Италија, Француска и Немачка су инсистирале на формирању WEST BALCAN FONDATION чије је седиште у Трсту (додуше пронашли су где ће бити седиште али још није озваничено).  Таква врста фондације је основана по први пут  и оснивач је EUROPEAN RESEARCH COUNCIL – који издваја и средства за финансирање пројеката.

       Да би свет науке  добио потребан новац за даљи развој, потребно је укључити и политичаре којима треба да буде у интересу напредак науке јер утиче на општи развој и напредак друштва па ће у оквиру ове манифестације бити посвећена и пажња   и „policy marker“-има.

      Ради ове манифестације изграђен је  TRIESTE CONVENTION CENTER – и ради се на развоју научног-туризма.

      У оквиру ЕСОФ-а биће  органозовано 160 различитих научних манифестација а међу њима ће бити представљена  и три пројекта из Србије.

      Свечано отварање је 27.06.2020. године.