Printer Friendly Version 150 godina Hrama Sv.Spiridona Čudotvorca u Trstu- omaž arh.Karlu Mačakiniju @ 23 October 2019 10:55 AM

17.10.2019.godine

    Omažom arhitekti Karlu Mačakiniju i koncertom mladih srpskih muzičara zvanično je otvoreno četvorodnevno obeležavanje 150 godina postojanja Hrama Sv.Spiridona Čudotvorca u Trstu. 

    U četvrtak, 17.oktobra sa početkom od 19 časova, u muzeju Revoltela u Trstu obeležavanju jubilaja prisustvovali su GK I.Stojiljković, otac Raško Radović, predstavnici grada Trsta ( članovi veća i pomoćnici zaduženi za kulturu), direktor Arhiva Srbije – Miroslav Perišić, direktorka Muzeja Trsta sa saradnicima, predstavnici srpske Crkveno-školske opštine, kao i brojni ugledni gosti. 

      Veče je bilo posvećeno slavnom milanskom arhitekti , Karlu Mačakiniju, koji je projektovao brojne veličanstvene građevine 19.veka u Italiji, među kojima se pravoslavni hram u Trstu posebno ističe svojom lepotom jer je rađen orijentalnim stilom.

      Nakon programa koji su pripremili tršćanske arhitekte, na čelu sa direktorkom Muzeja, o procesu i načinu gradnje ovog hrama, istorijskim činjenicama i njegovom značaju kroz vekove, usledio je koncert srpskih studenata tršćanskog muzičkog konzervatorijuma „ Tartini“.