Printer Friendly Version 150 година Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту- омаж арх.Карлу Мачакинију @ 23 October 2019 10:00 AM

17.10.2019.године

   Oмажом архитекти Карлу Мачакинију и концертом младих српских музичара званично је отворено четвородневно обележавање 150 година постојања Храма Св.Спиридона Чудотворца у Трсту. 

    У четвртак, 17.октобра са почетком од 19 часова, у музеју Револтела у Трсту обележавању јубилаја присуствовали су ГК И.Стојиљковић, отац Рашко Радовић, представници града Трста ( чланови већа и помоћници задужени за културу), директор Архива Србије – Мирослав Перишић, директорка Музеја Трста са сарадницима, представници српске Црквено-школске општине, као и бројни угледни гости. 

      Вече је било посвећено славном миланском архитекти , Карлу Мачакинију, који је пројектовао бројне величанствене грађевине 19.века у Италији, међу којима се православни храм у Трсту посебно истиче својом лепотом јер је рађен оријенталним стилом.

 

      Након програма који су припремили тршћанске архитекте, на челу са директорком Музеја, о процесу и начину градње овог храма, историјским чињеницама и његовом значају кроз векове, уследио је концерт српских студената тршћанског музичког конзерваторијума „ Тартини“.