Printer Friendly Version Prijava rođenja deteta @ 1 July 2019 02:33 PM

     Prijavu rođenja deteta podnosi jedan od roditelja koji je u trenutku rođenja državljanin Republike Srbije i poseduje važeću ispravu Republike Srbije (pasoš ili ličnu kartu).

     Po prijemu zahteva, diplomatsko-konzularno predstavništvo ga prosleđuje mesno nadležnoj matičnoj službi u Republici Srbiji radi upisa deteta u matičnu knjigu rodenih i knjigu držvljana.

 Dokumentacija neophodna za prijavu rođenja:

1.      1. formular za prijavu rođenja deteta koji se dobija se u konzulatu;

2.      2. original izvoda iz matične knjige rođenih, na međunarodnom obrascu ( ne stariji od 6 meseci) koji se dobija u matičnoj službi u Italiji;

3.      3. pasoš i boravišna dozvola oba roditelja na uvid;

4.      4. izvod iz matične knjige venčanih za roditelje iz Srbije;

Napomena:

      Prijava rođenja deteta je preduslov da dete dobije državljanstvo R.Srbije. Prilikom prijave rođenja, mora biti prisutan barem jedan roditelj koji poseduje važeći pasoš ili ličnu kartu R. Srbije. Ne moraju biti prisutna oba roditelja i ne mora biti prisutno dete. Međutim, moraju se staviti na uvid pasoši oba roditelja, čak i ako je drugi roditelj stranac.

      Ukoliko je dete vanbračno, ali priznato od strane oca i otac upisan u izvod iz matične knjige rođenih, neophodno je priložiti overenu kopiju zapisnika o priznavanju očinstva sa pečatom „Apostille“ i prevodom zapisnika i apostile nadovere od strane ovlašćenog sudskog tumača. Ukoliko otac nije upisan u izvodu iz matične knjige rođenih, nije potreban ni zapsinik o priznavanju očinstva.