Printer Friendly Version Свечано отварање библиотеке СПЦО у Трсту @ 27 May 2019 02:41 PM

23.05.2019.године

       У суботу 23.маја о.г. свечано је отворена библиотека Српске Православне Црквене Општине у Трсту.

       Пре свечаног отварања библиотеке председник СПЦО са члановима одбора,уз присуство свештеника, о. Рашка Радовића, примио је у званичну посету генералног конзула Ивану Стојиљковић са супругом.

       Том приликом представљена је историја ове црквене општине основане Повељом царице Марије Терезије од 20.фебруара 1751.године, чији се оригинал налази у просторијама СПЦО у Трсту.  Већ 1756.године створена је заједничка грчко-српска црквена општина,а први Статут, донет на Скупштини братства 1772., одобрен је већ следеће године од царице М.Терезије.

      Након раздвајања Срба и Грка, срушен је стари храм, а нови и сада постојећи, посвећен Св.Спиридону Чудотворцу, завршен је 1869.године.

      Аутономни по снази Статута, који је претрпео минималне измене, чланови СПЦО и братства управљају овом Општином и ктиторским тестаментом ,који су оставили богати српски држављани у Трсту, већ 260 година.

      Свечано отворена библиотека спада у ред најзначајнијих националних културних институција ван граница Р.Србије са фондом старим преко два и по века и броји преко 7000 јединица библиотечке грађе. Библиотека располаже веома вредним издањима старих српских књига из 18. и 19. века , штампаних у Венецији, Бечу, Будиму и Москви, као и значајним фондом публикација на страним језицима од којих су најстарија издања штампана у 16.веку.